вівторок, 12 червня 2018 р.

Cold Borsch

Холодний Борщ
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Початок літа несе сонце, перші спекотні дні, насичену зелень і ранні овочі, які мають надзвичайно ніжний і свіжий смак, а їх кольори веселять так само, як і букет осінніх айстр, але замість смутку осені вони вселяють чудовий райдужний настрій перших тижнів літа.

Створити ж і підтримати подібний настрій може не лише буйна зелень за вікном, але й така барвиста страва, як холодний борщ з ранніх овочів...






Холодний борщ є одним з геніальних кулінарних витворів української кухні (хоча, подібна страва є і в деяких інших кухнях світу). А вся його геніальність полягає у простоті приготування і природності його смакового букету, хоча, страва може нараховувати до двадцяти-тридцяти інгредієнтів. Тому дуже просто уявити, яку вітамінну, мінеральну та біологічно активну страву ми здатні готувати!

Смакові відтінки холодного борщу змінюватимуться протягом літа, в міру достигання овочів – від ніжного і легкого аромату ранньої городини до насиченості овочів кінця літа. Ця страва є сезонною, досить довго не приїдається, але в якийсь момент (зазвичай, це – десь початок серпня місяця), ви відчуєте, що вже не хочете більше її готувати. І це не дивно, тому що в серпні з’являється інший борщ, але то буде пізніше.

Рецепт приготування холодного борщу не є догмою, а лише дороговказом і алгоритмом приготування страви, тому що холодний борщ, насправді – це такий собі незвичний салат, в який можуть входити різні компоненти, при дотриманні принципу розумності, звичайно ж...

Головними його компонентами, якими і роблять цю страву саме борщем, є буряк, морква, картопля. Це – чи не єдині інгредієнти, які в холодному борщі варяться, а всі інші овочі закладаються сирими.

Головне, при приготуванні цієї страви, не переварювати молоді овочі, залишаючи їм весняну пружність і відтінок свіжості, а також готувати її з натхненням і любов’ю, і вона віддячить вам своїм витонченим свіжим смаком, даруючи прохолоду в спекотний літній день.

А ще, навіть переглядаючи світлини інгредієнтів холодного борщу, ваш настрій вже поліпшуватиметься від їх кольорів, відтінків і привабливості!..


Час підготовки:
30 хвилин
Розділ:
Перші страви
Час приготування:
10-20 хвилин
Країна:
Україна
Час настоювання:
1 година
К-сть порцій:
10 порцій близько по 500 мл


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Сироватка молочна
2,5
л
Ряжанка
1
л
Буряк молодий
3
шт
Морква молода
3
шт
Картопля молода дрібна
300
г
Цибуля молода
4
шт
Часник молодий
1
головка
Огірок свіжий
3
шт
Редиска
10
шт
Зелень коріандру, петрушки, кропу
3
пучки
Яйце
4
шт
Шинка / М’ясо відварене / Ковбаса / Тунець (все пісне)...
300
г
Сіль
-
до смаку
Перець чорний мелений
-
до смаку
Набір мелених пряних трав і спецій
-
до смаку


Приготування холодного борщу:
1
Помити і відварити на плиті або у мікрохвильці молоді буряк, моркву, картоплю. Залити холодною водою, щоб легше чистилась шкуринка, почистити.
2
Відварити протягом 6-10 хв яйця (в залежності від розміру) і почистити.
3
Поки варяться коренеплоди і яйця, помити інші овочі і зелень. Почистити цибулю і часник.
4
Подрібнити всі овочі і зелень в миску або в каструлю. Нарізати можна дрібними кубиками або дрібною соломкою.
5
Подрібнити кубиками шинку або варене м’ясо, або відварену рибу, тощо...
6
Подрібнити кубиками яйця.
7
Посолити, приправити спеціями і поперчити до смаку, перемішати, залити молочною сироваткою, ряжанкою, перемішати.
8
Поставити в холодильник на годину для охолодження і настоювання.

Т

N.B.
Пропонований рецепт є одним з багатьох варіантів приготування холодного борщу, тому, не бійтесь проявити при приготуванні цієї простої але надзвичайно корисної і смачної страви власної фантазії, підлаштувавши страву до переліку наявних продуктів.
Просто потрібно пам’ятати, що це – незвичний салат, тому, в страву можна кришити різну зелень, огірки, редиску, ранню капусту, тощо... І дуже важливо, не переварювати молоді овочі. Вони повинні залишатись пружними, не розповзатись і не розсипатись. Картоплю найкраще брати дрібну – так виходить найсмачніше.

- Заправляти борщ можна кип’яченою охолодженою водою або мінеральною негазованою водою, добавляючи у страву сметану. При цьому, підкислювати можна яблучним оцтом або лимонним соком.

- Можна брати знежирений м’ясний бульйон або овочевий узвар, також добавляючи до страви сметану, яблучний оцет, лимонний сік.

- Найсмачніше, заправляти борщ сироваткою, кисляком, кефіром, ряжанкою, йогуртом, навіть, кумисом...
М’ясо або м’ясні делікатеси необхідно брати нежирні, пісні. Найкраще підходить телятина, птиця, риба... А для зовсім дієтичної страви, яйця, м’ясо або рибу можна взагалі не класти. У цьому випадку, виходить надзвичайно легка страва.
Отже, холодний борщ готується дуже легко і швидко, тому не лякайтесь довгого переліку її інгредієнтів. Страва зберігається в холодильнику два-три дні, але не більше. Перед подачею, її необхідно перемішувати.
Холодний борщ – це просто трохи барв літа у нашому раціоні і на нашому столі!..


Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар