Холодний Борщ
|
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Початок літа несе сонце, перші спекотні дні, насичену зелень і ранні овочі, які мають надзвичайно ніжний і свіжий смак, а їх кольори веселять так само, як і букет осінніх айстр, але замість смутку осені вони вселяють чудовий райдужний настрій перших тижнів літа, якого вам привнесе не лише буйна зелень за вікном, але й така барвиста страва, як холодний борщ з ранніх овочів...
|
Холодний борщ є одним з геніальних кулінарних витворів української кухні (хоча, подібна страва є і в деяких інших кухнях світу). А вся його геніальність полягає у простоті приготування і природності його смакового букету, хоча, страва може нараховувати до двадцяти-тридцяти складників. Тому дуже просто уявити, яку вітамінну, мінеральну та біологічно активну страву ми здатні готувати!
Смакові відтінки холодного борщу змінюватимуться протягом літа, в міру достигання овочів – від ніжного і легкого аромату ранньої городини до насиченості овочів кінця літа. Ця страва є сезонною, досить довго не приїдається, але в якийсь момент (зазвичай, це – десь початок серпня місяця), ви відчуєте, що вже не хочете більше її готувати. І це не дивно, тому що в серпні з’являється інший борщ, наприклад, Літній борщ з буряковою гичкою.
Рецепт приготування холодного борщу не є догмою, а лише дороговказом і алгоритмом приготування страви, тому що холодний борщ, насправді – це такий собі незвичний салат, в який можуть входити різні компоненти, при дотриманні принципу розумності, звичайно ж... Головними його складниками, якими і роблять цю страву саме борщем, є буряк, морква, картопля. Це – чи не єдині інгредієнти, які в холодному борщі варяться, а всі інші овочі закладаються сирими. Головне, при приготуванні цієї страви, не переварювати молоді овочі, залишаючи їм весняну пружність і відтінок свіжості, а також готувати її з натхненням і любов’ю, і вона віддячить вам своїм витонченим свіжим смаком, даруючи прохолоду в спекотний літній день. |
Ба більше, навіть переглядаючи світлини складників холодного борщу, ваш настрій вже поліпшуватиметься від їх кольорів, відтінків і привабливості!..
|
|
Час підготовки:
|
30 хвилин
|
Розділ:
|
Борщ, Перші страви
|
Час приготування:
|
10-20 хвилин
|
Країна:
|
Україна
|
Час настоювання:
|
1 година
|
К-сть порцій:
|
10 порцій по ~500 мл
|
Інгредієнти
|
Кількість
|
Од вим
|
Сироватка молочна
|
2,5
|
л
|
Кисляк / Ряжанка
|
1
|
л
|
Буряк молодий
|
3
|
шт
|
Морква молода
|
3
|
шт
|
Картопля молода дрібна
|
300
|
г
|
Цибуля молода
|
4
|
шт
|
Часник молодий
|
1
|
головка
|
Огірок свіжий
|
3
|
шт
|
Редиска
|
10
|
шт
|
Зелень: коріандр, петрушка, кріп, базилік...
|
3
|
пучки
|
Яйце
|
4
|
шт
|
300
|
г
| |
Сіль
|
-
|
до смаку
|
Перець чорний мелений
|
-
| до смаку
|
Набір мелених прянощів та пряних трав
|
-
| до смаку
|
|
|
|
|
|
|
■
|
Приготування холодного борщу:
|
1
|
Молоді овочі: буряк, моркву, картоплю помити і відварити, дістати з окропу і залити холодною водою, щоб легше чистилось лушпиння, та почистити.
|
2
|
Яйця відварити протягом 6-10 хв (в залежності від розміру) і почистити.
|
3
|
Поки варяться корені і яйця, інші овочі і зелень помити, цибулю та часник почистити.
|
4
|
Подрібнити всі овочі і зелень в миску або в каструлю. Нарізати можна дрібними кубиками або тоненько шаткувати.
|
5
|
Шинку або варене м’ясо, або варену рибу, тощо подрібнити кубиками.
|
6
|
Яйця подрібнити кубиками.
|
7
|
До смаку посолити, приправити прянощами і поперчити, перемішати, залити сироваткою, кисляком або ряжанкою і перемішати.
|
8
|
Страву поставити в холодильник на годину для охолодження і настоювання.
|
Т
N.B.
●
|
Пропонований рецепт є одним з багатьох варіантів приготування холодного борщу, тому, не бійтесь проявити при приготуванні цієї простої але надзвичайно корисної і смачної страви власної фантазії, підлаштувавши страву до переліку наявних продуктів.
|
●
|
Скажімо, що це – такий собі рідкий салат, тому, в страву можна подрібнювати різну зелень, огірки, редиску, ранню капусту, тощо... І дуже важливо, не переварювати молоді овочі. Вони повинні залишатись пружними, не розповзатись і не розсипатись. Картоплю найкраще брати дрібну – так виходить найсмачніше.
- Заправляти борщ можна кип’яченою охолодженою водою або мінеральною негазованою водою, додаючи у страву сметану. При цьому, підкислювати можна ягідним оцтом або лимонним соком. - Можна брати нежирний м’ясний росіл або овочевий відвар, також підкислюючи страву сметаною, ягідним оцтом, лимонним соком. - Найсмачніше, заправляти борщ сироваткою, кисляком, кефіром, ряжанкою, йогуртом, навіть, кумисом... |
●
|
М’ясо або м’ясні делікатеси необхідно брати нежирні, пісні. Найкраще підходить телятина, птиця, риба... А для зовсім дієтичної страви, яйця, м’ясо або рибу можна взагалі не класти. У цьому випадку, виходить надзвичайно легка страва.
|
●
|
Отже, холодний борщ готується дуже легко і швидко, тому не лякайтесь довгого переліку його складників. Страва зберігається в холодильнику два-три дні, більше не варто. Перед подачею, борщ необхідно перемішувати.
|
●
|
Холодний борщ – це барви і смаки літа на нашому обідньому столі!..
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар