Холодний Борщ
|
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Початок літа несе сонце, перші спекотні дні, насичену зелень і ранні овочі, які мають надзвичайно ніжний і свіжий смак, а їх кольори веселять так само, як і букет осінніх айстр, але замість смутку осені вони вселяють чудовий райдужний настрій перших тижнів літа.
Створити ж і підтримати подібний настрій може не лише буйна зелень за вікном, але й така барвиста страва, як холодний борщ з ранніх овочів... |
Холодний борщ є одним з геніальних кулінарних витворів української кухні (хоча, подібна страва є і в деяких інших кухнях світу). А вся його геніальність полягає у простоті приготування і природності його смакового букету, хоча, страва може нараховувати до двадцяти-тридцяти інгредієнтів. Тому дуже просто уявити, яку вітамінну, мінеральну та біологічно активну страву ми здатні готувати!
Смакові відтінки холодного борщу змінюватимуться протягом літа, в міру достигання овочів – від ніжного і легкого аромату ранньої городини до насиченості овочів кінця літа. Ця страва є сезонною, досить довго не приїдається, але в якийсь момент (зазвичай, це – десь початок серпня місяця), ви відчуєте, що вже не хочете більше її готувати. І це не дивно, тому що в серпні з’являється інший борщ, але то буде пізніше. Рецепт приготування холодного борщу не є догмою, а лише дороговказом і алгоритмом приготування страви, тому що холодний борщ, насправді – це такий собі незвичний салат, в який можуть входити різні компоненти, при дотриманні принципу розумності, звичайно ж... Головними його компонентами, якими і роблять цю страву саме борщем, є буряк, морква, картопля. Це – чи не єдині інгредієнти, які в холодному борщі варяться, а всі інші овочі закладаються сирими. Головне, при приготуванні цієї страви, не переварювати молоді овочі, залишаючи їм весняну пружність і відтінок свіжості, а також готувати її з натхненням і любов’ю, і вона віддячить вам своїм витонченим свіжим смаком, даруючи прохолоду в спекотний літній день. А ще, навіть переглядаючи світлини інгредієнтів холодного борщу, ваш настрій вже поліпшуватиметься від їх кольорів, відтінків і привабливості!.. |
|
|
Час підготовки:
|
30 хвилин
|
Розділ:
|
Перші страви
|
Час приготування:
|
10-20 хвилин
|
Країна:
|
Україна
|
Час настоювання:
|
1 година
|
К-сть порцій:
|
10 порцій близько по 500 мл
|
Інгредієнти
|
Кількість
|
Од вим
|
Сироватка молочна
|
2,5
|
л
|
Ряжанка
|
1
|
л
|
Буряк молодий
|
3
|
шт
|
Морква молода
|
3
|
шт
|
Картопля молода дрібна
|
300
|
г
|
Цибуля молода
|
4
|
шт
|
Часник молодий
|
1
|
головка
|
Огірок свіжий
|
3
|
шт
|
Редиска
|
10
|
шт
|
Зелень коріандру, петрушки, кропу
|
3
|
пучки
|
Яйце
|
4
|
шт
|
Шинка / М’ясо відварене / Ковбаса / Тунець (все пісне)...
|
300
|
г
|
Сіль
|
-
|
до смаку
|
Перець чорний мелений
|
-
| до смаку
|
Набір мелених пряних трав і спецій
|
-
| до смаку
|
|
|
|
|
|
|
■
|
Приготування холодного борщу:
|
1
|
Помити і відварити на плиті або у мікрохвильці молоді буряк, моркву, картоплю. Залити холодною водою, щоб легше чистилась шкуринка, почистити.
|
2
|
Відварити протягом 6-10 хв яйця (в залежності від розміру) і почистити.
|
3
|
Поки варяться коренеплоди і яйця, помити інші овочі і зелень. Почистити цибулю і часник.
|
4
|
Подрібнити всі овочі і зелень в миску або в каструлю. Нарізати можна дрібними кубиками або дрібною соломкою.
|
5
|
Подрібнити кубиками шинку або варене м’ясо, або відварену рибу, тощо...
|
6
|
Подрібнити кубиками яйця.
|
7
|
Посолити, приправити спеціями і поперчити до смаку, перемішати, залити молочною сироваткою, ряжанкою, перемішати.
|
8
|
Поставити в холодильник на годину для охолодження і настоювання.
|
Т
N.B.
●
|
Пропонований рецепт є одним з багатьох варіантів приготування холодного борщу, тому, не бійтесь проявити при приготуванні цієї простої але надзвичайно корисної і смачної страви власної фантазії, підлаштувавши страву до переліку наявних продуктів.
|
●
|
Просто потрібно пам’ятати, що це – незвичний салат, тому, в страву можна кришити різну зелень, огірки, редиску, ранню капусту, тощо... І дуже важливо, не переварювати молоді овочі. Вони повинні залишатись пружними, не розповзатись і не розсипатись. Картоплю найкраще брати дрібну – так виходить найсмачніше.
- Заправляти борщ можна кип’яченою охолодженою водою або мінеральною негазованою водою, добавляючи у страву сметану. При цьому, підкислювати можна яблучним оцтом або лимонним соком. - Можна брати знежирений м’ясний бульйон або овочевий узвар, також добавляючи до страви сметану, яблучний оцет, лимонний сік. - Найсмачніше, заправляти борщ сироваткою, кисляком, кефіром, ряжанкою, йогуртом, навіть, кумисом... |
●
|
М’ясо або м’ясні делікатеси необхідно брати нежирні, пісні. Найкраще підходить телятина, птиця, риба... А для зовсім дієтичної страви, яйця, м’ясо або рибу можна взагалі не класти. У цьому випадку, виходить надзвичайно легка страва.
|
●
|
Отже, холодний борщ готується дуже легко і швидко, тому не лякайтесь довгого переліку її інгредієнтів. Страва зберігається в холодильнику два-три дні, але не більше. Перед подачею, її необхідно перемішувати.
|
●
|
Холодний борщ – це просто трохи барв літа у нашому раціоні і на нашому столі!..
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар