вівторок, 12 червня 2018 р.

Cold Borsch

Холодний Борщ
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Початок літа несе сонце, перші спекотні дні, насичену зелень і ранню городину, яка має надзвичайно ніжний і свіжий смак, а її кольори веселять так само, як і букет осінніх айстр, але замість смутку осені вона вселяє чудовий райдужний настрій перших тижнів літа, якого вам привнесе не лише буйна зелень за вікном, але й така барвиста страва, як холодний борщ з молодих овочів...

Холодний борщ є одним з геніальних кулінарних витворів української кухні (хоча, подібна страва є і в деяких інших кухнях світу). А вся його геніальність полягає у простоті приготування і природності його смакового букету, хоча, страва може нараховувати до двадцяти-тридцяти складників. Тому дуже просто уявити, яку вітамінну, мінеральну та біологічно активну страву можна приготувати!






Смакові відтінки холодного борщу змінюються протягом літа, в міру достигання овочів – від ніжного і легкого аромату ранньої городини до насиченості овочів кінця літа. Ця страва є сезонною, досить довго не приїдається, але в якийсь момент (зазвичай, це – десь початок серпня місяця), ви відчуваєте, що вже не хочете більше її готувати. І це не дивно, тому що в серпні з’являється інший борщ, наприклад, Літній борщ з буряковою гичкою.

Рецепт приготування холодного борщу не є догмою, а лише дороговказом і алгоритмом приготування страви, тому що холодний борщ, насправді – це такий собі незвичний салат, в який можуть входити різні компоненти, при дотриманні принципу розумності, звичайно ж...

Головними його складниками, якими і роблять цю страву саме борщем, є буряк, морква, картопля. Це – чи не єдині інгредієнти, які в холодному борщі варяться, а всі інші овочі закладаються сирими.

Головне, при приготуванні цієї страви, не переварювати молоді овочі, залишаючи їм весняну пружність і відтінок свіжості, а також готувати її з натхненням і любов’ю, і вона віддячить вам своїм витонченим свіжим смаком, даруючи прохолоду в спекотний літній день.


Ба більше, навіть переглядаючи світлини складників холодного борщу, ваш настрій вже поліпшуватиметься від їх кольорів, відтінків і привабливості!..




Час підготовки:
30 хвилин
Розділ:
Борщ, Перші страви
Час приготування:
10-20 хвилин
Країна:
Україна
Час настоювання:
1 година
К-сть порцій:
10 порцій по ~500 мл


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Сироватка молочна
2,5
л
1
л
Буряк молодий
3
шт
Морква молода
3
шт
Картопля молода дрібна
300
г
Цибуля молода
4
шт
Часник молодий
1
головка
Огірок свіжий
3
шт
Редиска
10
шт
Зелень: коріандр, петрушка, кріп, базилік...
3
пучки
Яйце
4
шт
Шинка / М’ясо варене / Ковбаса / Копченина / Тунець (все пісне)...
300
г
Сіль
-
до смаку
Перець чорний мелений
-
до смаку
Набір мелених прянощів та пряних трав
-
до смаку


Приготування холодного борщу:
1
Молоді овочі: буряк, моркву, картоплю помити і відварити, дістати з окропу і залити холодною водою, щоб легше чистилось лушпиння, та почистити.
2
Яйця відварити протягом 6-10 хв (в залежності від розміру) і почистити.
3
Поки варяться корені і яйця, іншу городину і зелень помити, цибулю та часник почистити.
4
Подрібнити всі овочі і зелень в миску або в каструлю. Нарізати можна дрібними кубиками або тоненько шаткувати.
5
Шинку або варене м’ясо, або копченину, або варену рибу, тощо... подрібнити кубиками.
6
Яйця подрібнити кубиками.
7
До смаку посолити, приправити прянощами і поперчити, перемішати, залити сироваткою, кисляком або ряжанкою і перемішати.
8
Страву поставити в холодильник на годину для охолодження і настоювання.


N.B.
Пропонований рецепт є одним з багатьох варіантів приготування холодного борщу, тому, не бійтесь проявити при приготуванні цієї простої але надзвичайно корисної і смачної страви власної фантазії, підлаштувавши страву до переліку наявних продуктів.
Скажімо, що це – такий собі рідкий салат, тому, в страву можна подрібнювати різну зелень, огірки, редиску, ранню капусту, тощо... І дуже важливо, не переварювати молоді овочі. Вони повинні залишатись пружними, не розповзатись і не розсипатись. Картоплю найкраще брати дрібну – так виходить найсмачніше.

- Заправляти борщ можна кип’яченою охолодженою водою або мінеральною негазованою водою, додаючи у страву сметану. При цьому, підкислювати можна ягідним оцтом або лимонним соком.

- Можна брати нежирний м’ясний росіл або овочевий відвар, також підкислюючи страву сметаною, ягідним оцтом, лимонним соком.

- Найсмачніше, заправляти борщ сироваткою, кисляком, кефіром, ряжанкою, йогуртом, навіть, кумисом...
В якості м'ясної приправи, варене або тушковане м’ясо, м’ясні делікатеси, копченину необхідно брати нежирні, пісні. Найкраще підходить телятина, птиця, риба... А для зовсім дієтичної страви, яйця, м’ясо, рибу можна взагалі не класти. У цьому випадку, виходить надзвичайно легка страва.
Отже, холодний борщ готується дуже легко і швидко, тому не лякайтесь довгого переліку його складників. Страва зберігається в холодильнику два-три дні, більше не варто. Перед подачею, борщ необхідно перемішувати.
Холодний борщ – це барви і смаки літа на нашому обідньому столі!..
З холодних літніх юшок є надзвичайно проста страва – болгарський таратор – огіркова юшка на кисляку, яка також заслуговує на увагу.

Холодний борщ, як і борщ взагалі – це широке поле для творчості... І щоразу, страва грає різними відтінками і кольорами, щоразу, це незвично, яскраво і вражаюче!..



Готуючи новий холодний борщ, ви знову і знову отримуєте неповторну кольорову і смакову гаму, все таку ж яскраву і веселу:




Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар