Вареники парові з ягодою
|
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Приготовлені на пару вареники схожі швидше на булочки, тому що виходять пузатими і надзвичайно пухкими, неначе спеченими в печі.
Від поєднання ж соковитості начинки і легкості тіста виникає надзвичайно приємне смакове відчуття: спочатку, кусаючи вареника, ви відчуваєте м’якість тіста, а потім, ягода просто вибухає у вас в роті свіжістю й ароматом та смаком сонця і літа!.. |
Ягода є плодом надзвичайно соковитим, тому, ягідна начинка найкраще підходить до вареників на пару. При цьому, ягода не пускає сік і тісто залишається пухким, не розквашується, не стає гливким.
Тому, гріх не зготувати в літній сезон парових вареників з ягодою, якими ви зможете пишатись, демонструючи свої кулінарні вміння перед рідними і гостями, балуючи себе і їх чудовим, вишуканим смаком вашої фірменної страви... Для приготування парових вареників потрібно мати: • широку каструлю на 5-6 л з кришкою з високим бортиком, • марлю ~ 65х130 см, • мотузок ~ 100 см. |
|
|
|
|
|
|
Час підготовки:
|
10 хв
|
Розділ:
|
Страви з борошна
|
Час приготування:
|
15 хв
|
Країна:
|
Україна
|
Час відварювання:
|
10-12 хвилин
|
К-сть порцій:
|
24 вареники
|
Інгредієнти
|
Кількість
|
Од вим
|
Для тіста:
|
-
|
-
|
Борошно
|
5,5
|
склянки
|
Сироватка
|
0,5
|
л
|
Сода
|
1
|
чайна ложка
|
Сіль
|
2/3
|
чайної ложки
|
Яйце
|
1
|
шт
|
Для начинки:
|
-
|
-
|
Полуниця / Вишня / Шовковиця / ...
|
250
|
г
|
Цукор
|
100
|
г
|
Масло
|
30-50
|
г
|
Сметана
|
100
|
г
|
|
|
|
|
■
|
Підготовка начинки:
|
1
|
Ягоду помити і викласти на рушник, щоб стекла і вимочилась вода. У вишень акуратно видалити за допомогою булавки кісточки, викладаючи ягоду на широку тарілку отвором догори, щоб не витікав сік. У полуниці видалити черешки.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
■
|
Приготування тіста:
|
●
|
Повний ілюстрований рецепт приготування тіста і формування вареників можна подивитись у статті «Мамині вареники».
|
|
|
|
|
|
|
|
|
■
|
Приготування вареників:
|
1
|
В 5-літрову каструлю налити 3 літри води і поставити на вогонь закипати.
|
2
|
4 склянки борошна просіяти в миску, добавити сіль, 1/2 об’єму соди, перемішати і зробити посередині заглибину.
|
3
|
Сироватку кімнатної температури розколотити з яйцем, вилити у заглибину, а зверху покласти залишок соди.
|
4
|
Швидко замісити ложкою м’яке, не густе тісто. Тісто повинне вийти дуже м’яким, тому його не потрібно довго вимішувати, а просто зробити декілька швидких, але впевнених рухів до отримання однорідної «живої» маси.
|
5
|
Притрусити залишком борошна стіл, викласти на нього тісто і злегка вимісити його до утворення пружного, м’якого колобка. Тісто повинне бути м’яким і ніздрястим.
|
6
|
Відрізати від тіста 1/4 частину, розкачати його у ковбаску діаметром в 5 см і розрізати ножем на шість порцій величиною з велике куряче яйце.
|
7
|
Вмочуючи порційний кусок тіста з двох боків в борошно, щоб тісто не прилипало до рук, розім’яти його на долоні в оладок діаметром 7-8 см, покласти на оладок 5 вишеньок або 2-3 ягоди полуниці, або 4-5 ягід шовковиці, тощо, притрусити ягоду зверху дрібкою борошна, а потім 1/2 чайної ложки цукром і позащіпувати начинку в тісті, сформувавши вареник.
|
8
|
Вареник злегка обім’яти між долонями, придавши йому пузату, трохи видовжену форму.
|
9
|
Вареник покласти на притрушену борошном дошку і подібним чином сформувати інші вареники.
|
10
|
За цей час вода повинна закипіти. Каструлю зняти з вогню, марлю скласти по довжині удвічі, утворивши квадрат, а потім скласти ще раз по діагоналі, утворивши трикутну «косинку». Обв’язати марлею каструлю, міцно зав’язати між собою кінчики косинки і можна ще обв’язати каструлю з марлею мотузком, убезпечивши себе від провалювання марлі.
|
11
|
Каструлю поставити на вогонь, дати воді закипіти і викласти на марлю 6 вареників, слідкуючи, щоб між варениками залишався проміжок.
|
12
|
Каструлю накрити кришкою. Виставити вогонь в режимі вище середнього, щоб вода не галасала, але весь час гарно кипіла.
|
13
|
Варити на пару протягом 10-12 хвилин. Тим часом підготувати наступну порцію з шести вареників,
|
14
|
Також, за цей час, масло для змащування вареників розтопити в піалі.
|
15
|
Вареники викладати в один шар на широку пласку тарілку, змащуючи їх розтопленим маслом.
|
16
|
Викласти на марлю наступну порцію вареників, повторивши попередні операції.
|
17
|
Подавати вареники гарячими, приправляючи їх сметаною.
|
|
|
N.B.
●
|
Основний секрет пухких вареників полягає у гарній, міцній сироватці: для того, щоб у вас вийшли пухкі вареники, як на фотографіях, необхідно взяти сироватку з домашнього, незбираного молока. Сироватку потрібно витримати до трьох днів при кімнатній температурі, щоб вона гарно прокисла.
|
●
|
Замішуючи тісто, сильно не перемішуйте його, щоб воно залишалось «живим», м’яким. Рухи повинні бути швидкими, впевненими і спокійними.
|
●
|
Ягоду можна заморожувати, що дозволить приготувати парові вареники і взимку, і в будь-який інший час.
|
●
|
Протягом літа ягідну начинку можна міняти: абрикоси, сливи, персики, чорниці... Великі ягоди можна розрізати на кубики, при цьому, не забувайте притрушувати начинку дрібкою борошна, щоб уникнути витікання соку.
|
●
|
Щоб отримувати ніжний смак, краще уникати ягід з твердим насінням, типу малини, порічки, аґрусу. Якщо у ягід заміцна шкуринка, то краще її почистити. Хоча, все залежить від бажання, настрою і дружби з стоматологом...
|
|
|
| |
|
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар