середу, 20 червня 2018 р.

Steam Dumplings with Berries

Вареники парові з ягодою
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 
Приготовлені на пару вареники схожі швидше на булочки, тому що виходять пузатими і надзвичайно пухкими, неначе спеченими в печі.

Від поєднання ж соковитості начинки і легкості тіста виникає надзвичайно приємне смакове відчуття: спочатку, кусаючи вареника, ви відчуваєте м’якість тіста, а потім, ягода просто вибухає у вас в роті свіжістю й ароматом та смаком сонця і літа!..

Ягода є плодом надзвичайно соковитим, тому, ягідна начинка найкраще підходить до вареників на пару. При цьому, ягода не пускає сік і тісто залишається пухким, не розквашується, не стає гливким.

Тому, гріх не зготувати в літній сезон парових вареників з ягодою, якими ви зможете пишатись, демонструючи свої кулінарні вміння перед рідними і гостями, балуючи себе і їх чудовим, вишуканим смаком вашої фірменної страви...

Для приготування парових вареників потрібно мати:

• широку каструлю на 5-6 л з кришкою з високим бортиком, 

• марлю ~ 65х130 см, 
• мотузок ~ 100 см.


Час підготовки:
10 хв
Розділ:
Страви з борошна
Час приготування:
15 хв
Країна:
Україна
Час відварювання:
10-12 хвилин
К-сть порцій:
24 вареники

Інгредієнти
Кількість
Од вим
Для тіста:
-
-
Борошно
5,5
склянки
Сироватка
0,5
л
Сода
1
чайна ложка
Сіль
2/3
чайної ложки
Яйце
1
шт
Для начинки:
-
-
Полуниця / Вишня / Шовковиця / ...
250
г
Цукор
100
г
Масло
30-50
г
Сметана
100
г


Підготовка начинки:
1
Ягоду помити і викласти на рушник, щоб стекла і вимочилась вода. У вишень акуратно видалити за допомогою булавки кісточки, викладаючи ягоду на широку тарілку отвором догори, щоб не витікав сік. У полуниці видалити черешки.


Приготування тіста:
Повний ілюстрований рецепт приготування тіста і формування вареників можна подивитись у статті «Мамині вареники».


Приготування вареників:
1
В 5-літрову каструлю налити 3 літри води і поставити на вогонь закипати.
2
4 склянки борошна просіяти в миску, добавити сіль, 1/2 об’єму соди, перемішати і зробити посередині заглибину.
3
Сироватку кімнатної температури розколотити з яйцем, вилити у заглибину, а зверху покласти залишок соди.
4
Швидко замісити ложкою м’яке, не густе тісто. Тісто повинне вийти дуже м’яким, тому його не потрібно довго вимішувати, а просто зробити декілька швидких, але впевнених рухів до отримання однорідної «живої» маси.
5
Притрусити залишком борошна стіл, викласти на нього тісто і злегка вимісити його до утворення пружного, м’якого колобка. Тісто повинне бути м’яким і ніздрястим.
6
Відрізати від тіста 1/4 частину, розкачати його у ковбаску діаметром в 5 см і розрізати ножем на шість порцій величиною з велике куряче яйце.
7
Вмочуючи порційний кусок тіста з двох боків в борошно, щоб тісто не прилипало до рук, розім’яти його на долоні в оладок діаметром 7-8 см, покласти на оладок 5 вишеньок або 2-3 ягоди полуниці, або 4-5 ягід шовковиці, тощо, притрусити ягоду зверху дрібкою борошна, а потім 1/2 чайної ложки цукром і позащіпувати начинку в тісті, сформувавши вареник.
8
Вареник злегка обім’яти між долонями, придавши йому пузату, трохи видовжену форму.
9
Вареник покласти на притрушену борошном дошку і подібним чином сформувати інші вареники.
10
За цей час вода повинна закипіти. Каструлю зняти з вогню, марлю скласти по довжині удвічі, утворивши квадрат, а потім скласти ще раз по діагоналі, утворивши трикутну «косинку». Обв’язати марлею каструлю, міцно зав’язати між собою кінчики косинки і можна ще обв’язати каструлю з марлею мотузком, убезпечивши себе від провалювання марлі.
11
Каструлю поставити на вогонь, дати воді закипіти і викласти на марлю 6 вареників, слідкуючи, щоб між варениками залишався проміжок.
12
Каструлю накрити кришкою. Виставити вогонь в режимі вище середнього, щоб вода не галасала, але весь час гарно кипіла.
13
Варити на пару протягом 10-12 хвилин. Тим часом підготувати наступну порцію з шести вареників,
14
Також, за цей час, масло для змащування вареників розтопити в піалі.
15
Вареники викладати в один шар на широку пласку тарілку, змащуючи їх розтопленим маслом.
16
Викласти на марлю наступну порцію вареників, повторивши попередні операції.
17
Подавати вареники гарячими, приправляючи їх сметаною.


N.B.
Основний секрет пухких вареників полягає у гарній, міцній сироватці: для того, щоб у вас вийшли пухкі вареники, як на фотографіях, необхідно взяти сироватку з домашнього, незбираного молока. Сироватку потрібно витримати до трьох днів при кімнатній температурі, щоб вона гарно прокисла.
Замішуючи тісто, сильно не перемішуйте його, щоб воно залишалось «живим», м’яким. Рухи повинні бути швидкими, впевненими і спокійними.
Ягоду можна заморожувати, що дозволить приготувати парові вареники і взимку, і в будь-який інший час.
Протягом літа ягідну начинку можна міняти: абрикоси, сливи, персики, чорниці... Великі ягоди можна розрізати на кубики, при цьому, не забувайте притрушувати начинку дрібкою борошна, щоб уникнути витікання соку.
Щоб отримувати ніжний смак, краще уникати ягід з твердим насінням, типу малини, порічки, аґрусу. Якщо у ягід заміцна шкуринка, то краще її почистити. Хоча, все залежить від бажання, настрою і дружби з стоматологом...



Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар