середа, 20 червня 2018 р.

Steam Dumplings with Berries

Вареники парові з ягодою
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 
Вареники на парі схожі радше на булочки: заманливо пузаті і надзвичайно пухкі, неначе спечені в печі.

Вкусивши ж вареника, спочатку, ви відчуваєте ніжну пухкість тіста, і потім  – ягідний вибух свіжості, смаку та аромату сонця й літа!..

Ягода є плодом надзвичайно соковитим, тому, ягідна начинка найкраще підходить до вареників на парі. При цьому, ягода не пускає сік і тісто залишається пухким, не розквашується, не стає гливким.

Тому, гріх не зготувати в літній сезон парових вареників з ягодою, якими ви зможете пишатись, демонструючи свої кулінарні вміння перед рідними і гостями, балуючи себе і близьких чудовим, вишуканим смаком вашої фірменної страви...

Для приготування парових вареників потрібно мати:

• широку каструлю на 5-6 л з кришкою з високим бортиком, 

• марлю ~65х130 см, 
• мотузок ~100 см.


Лісова суниця


Полуниця


Нектарин


Морелі (абрикоси)


Сливи

Лохина

Час підготовки:
10 хв
Розділ:
Вареники, Страви з борошна
Час приготування:
15 хв
Країна:
Україна
Час відварювання однієї порції:
5-6 хвилин
К-сть порцій:
24 вареники

■ Складники для приготування парових вареників з ягодою

■ Складники для тіста




■ Cкладники для начинки (для прикладу)


Цукор


Полуниця, шовковиця, вишня


Вишня


Слива


Чорниці


Масло (розтоплене) або


Сметана для підливи

Складники
Кількість
Од вим
Для тіста:
-
-
Борошно (6 склянок)
800
г
Кисляк / Сироватка
500
мл
Сода
1
ч.ложка
Сіль
2/3
ч.ложки
Оцет ягідний (за потреби для погашення соди)
1-2
ст.ложки
Для начинки і підливи:
-
-
Полуниця / Вишня / Шовковиця / ...
250
г
Цукор
100
г
Масло
30-50
г
Сметана
100
мл

■ Порядок приготування парових вареників з ягодою

■ Підготовка кисляку (або сироватки) і начинки

Кисляк або сироватку дістати з холодильника і залишити прогріватись до кімнатної температури.
Ягоду помити і викласти на рушник, щоб стекла і вимочилась вода.
У вишень видалити за допомогою булавки кісточки, викладаючи ягоду на широку тарілку отвором догори, щоб не витікав сік.
У полуниці видалити черешки.

■ Замішування тіста


Детальніше про замішування тіста на вареники і формування вареників дивіться у статті Мамині вареники.
Перед замішуванням тіста, в 5-літрову каструлю налити 3 літри води, додати 1 чайну ложку солі і поставити на вогонь закипати.
1
Прогрітий до кімнатної температури кисляк вилити в миску.
2
Якщо кисляк недостатньо кислий, то погасити соду оцтом і вилити в кисляк, додати дрібку солі і швидко розмішати.
3
Борошно додавати поступово в кисляк, швидко замішуючи не густе тісто.
4
Притрусити борошном стіл, викласти на нього тісто і легенько, швидко вимісити його пальцями до утворення гладкого колобка. Тісто повинне вийти живим, некрутим і ніздрястим.

■ Формування і відварювання вареників



1
В 5-літрову каструлю налити 3 літри води і поставити на вогонь закипати.
2
4 склянки борошна просіяти в миску, додати сіль, ½ об’єму соди, перемішати і зробити посередині заглибину.
3
Сироватку кімнатної температури розколотити з яйцем, вилити у заглибину, а зверху покласти залишок соди.
4
Швидко замісити ложкою м’яке, майже рідкувате тісто. Тісто повинне вийти дуже м’яким, тому його не потрібно довго вимішувати, а просто зробити декілька швидких, але впевнених рухів до отримання однорідної, «живої» маси.
5
Притрусити залишком борошна стіл, викласти на нього тісто і злегка вимісити в борошні до утворення пружного, але м’якого колобка. Тісто повинне вийти м’яким і ніздрюватим.
6
Відрізати від тіста чверть куска, розкачати його у ковбаску діаметром 5 см і розрізати ножем на шість частин величиною з велике куряче яйце.
7
Вмочити порційний кусок тіста з двох боків в борошно, щоб тісто не прилипало до рук, розім’яти його на долоні у вареницю діаметром 7-8 см, покласти на вареницю 5 вишеньок або 2-3 ягоди полуниці, або 4-5 ягід шовковиці, тощо, притрусити ягоду зверху дрібкою борошна, а потім ½ чайної ложки цукру і защіпнути начинку в тісті, сформувавши вареник.
8
Вареник злегка обім’яти між долонями, надавши йому пузату, трохи видовжену форму.
9
Вареник покласти на притрушену борошном дошку і подібним чином випрацювати всі вареники.
10
За цей час вода повинна закипіти. Каструлю зняти з вогню, марлю скласти по довжині удвічі, утворивши квадрат, а потім скласти ще раз по діагоналі, утворивши трикутну «косинку». Обв’язати марлею каструлю, міцно зав’язати між собою кінчики косинки і можна ще обв’язати каструлю з марлею мотузком, убезпечивши себе від провалювання марлі.
11
Каструлю знову поставити на сильний вогонь, довести воду до кипіння і викласти на марлю 6 вареників, слідкуючи, щоб між варениками залишався простір.
12
Каструлю накрити покришкою. Стишити вогонь до вище середнього, щоб вода не галасала, але весь час гарно кипіла.
13
Варити на парі протягом 5-6 хвилин. Тим часом підготувати наступну порцію з шести вареників,
Поки вариться перша порція, масло для змащування вареників розтопити в полумиску.
14
Зварені вареники викласти на хвилину на полотняну серветку, щоб вони трохи підсохли, потім, перекласти на широку пласку тарілку і змастити розтопленим маслом.
15
Викласти на марлю наступну порцію вареників, повторивши попередні операції.
Подавати вареники гарячими, приправляючи їх сметаною. Вареники з ягодою смакують також і холодними.


N.B.
Основний секрет пухких вареників полягає у гарному, міцному кисляку (або в сироватці): для того, щоб у вас вийшли пухкі вареники, як на світлинах, необхідно взяти кисляк (сироватку) з домашнього, незбираного молока. Кисляк (сироватку) потрібно витримати декілька днів (3-4) при кімнатній температурі, щоб він гарно вкис.
Тісто не перемішувати, воно повинне залишалось «живим», м’яким. Рухи повинні бути швидкими, впевненими і спокійними.
Ягоду можна заморожувати, що дозволить приготувати парові вареники і взимку, і в будь-який інший час.
Протягом літа, ягідна начинка змінюватиметься: морелі, сливи, персики, чорниці... Великі ягоди можна розрізати на кубики, при цьому, не забувайте притрушувати начинку дрібкою борошна або крохмалю, щоб уникнути витікання соку.
Для ніжного смаку, краще уникати ягід з твердим насінням, типу малини, порічки, аґрусу. Якщо у ягід заміцна шкуринка, то краще її почистити.



Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар