Вареники парові з ягодою
|
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Вареники на парі схожі радше на булочки: заманливо пузаті і надзвичайно пухкі, неначе спечені в печі.
Вкусивши ж вареника, спочатку, ви відчуваєте ніжну пухкість тіста, і потім – ягідний вибух свіжості, смаку та аромату сонця й літа!.. |
Ягода є плодом надзвичайно соковитим, тому, ягідна начинка найкраще підходить до вареників на парі. При цьому, ягода не пускає сік і тісто залишається пухким, не розквашується, не стає гливким.
Тому, гріх не зготувати в літній сезон парових вареників з ягодою, якими ви зможете пишатись, демонструючи свої кулінарні вміння перед рідними і гостями, балуючи себе і близьких чудовим, вишуканим смаком вашої фірменної страви... Для приготування парових вареників потрібно мати: • широку каструлю на 5-6 л з кришкою з високим бортиком, • марлю ~65х130 см, • мотузок ~100 см. |
Лісова суниця | Полуниця |
Нектарин | Морелі (абрикоси) |
Сливи
| Лохина
|
Час підготовки:
|
10 хв
|
Розділ:
|
Вареники, Страви з борошна
|
Час приготування:
|
15 хв
|
Країна:
|
Україна
|
Час відварювання однієї порції:
|
5-6 хвилин
|
К-сть порцій:
|
24 вареники
|
■ Складники для приготування парових вареників з ягодою
■ Складники для тіста
|
|
|
|

■ Cкладники для начинки (для прикладу)
Цукор
Полуниця, шовковиця, вишня
|
Вишня
|
Слива
|
Чорниці |
Масло (розтоплене) або |
Сметана для підливи
|
Складники
|
Кількість
|
Од вим
|
Для тіста:
|
-
|
-
|
Борошно (6 склянок)
|
800
|
г
|
Кисляк / Сироватка
|
500
|
мл
|
Сода
|
1
|
ч.ложка
|
Сіль
|
2/3
|
ч.ложки
|
Оцет ягідний (за потреби для погашення соди)
|
1-2
|
ст.ложки
|
Для начинки і підливи:
|
-
|
-
|
Полуниця / Вишня / Шовковиця / ...
|
250
|
г
|
Цукор
|
100
|
г
|
Масло
|
30-50
|
г
|
Сметана
|
100
|
мл
|
■ Порядок приготування парових вареників з ягодою
■ Підготовка кисляку (або сироватки) і начинки
●
|
Кисляк або сироватку дістати з холодильника і залишити прогріватись до кімнатної температури.
|
●
|
Ягоду помити і викласти на рушник, щоб стекла і вимочилась вода.
|
●
|
У вишень видалити за допомогою булавки кісточки, викладаючи ягоду на широку тарілку отвором догори, щоб не витікав сік.
|
●
|
У полуниці видалити черешки.
|
■ Замішування тіста
|
|
|
|
●
|
Детальніше про замішування тіста на вареники і формування вареників дивіться у статті Мамині вареники.
|
●
|
Перед замішуванням тіста, в 5-літрову каструлю налити 3 літри води, додати 1 чайну ложку солі і поставити на вогонь закипати.
|
1
|
Прогрітий до кімнатної температури кисляк вилити в миску.
|
2
|
Якщо кисляк недостатньо кислий, то погасити соду оцтом і вилити в кисляк, додати дрібку солі і швидко розмішати.
|
3
|
Борошно додавати поступово в кисляк, швидко замішуючи не густе тісто.
|
4
|
Притрусити борошном стіл, викласти на нього тісто і легенько, швидко вимісити його пальцями до утворення гладкого колобка. Тісто повинне вийти живим, некрутим і ніздрястим.
|
■ Формування і відварювання вареників
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1
|
В 5-літрову каструлю налити 3 літри води і поставити на вогонь закипати.
|
2
|
4 склянки борошна просіяти в миску, додати сіль, ½ об’єму соди, перемішати і зробити посередині заглибину.
|
3
|
Сироватку кімнатної температури розколотити з яйцем, вилити у заглибину, а зверху покласти залишок соди.
|
4
|
Швидко замісити ложкою м’яке, майже рідкувате тісто. Тісто повинне вийти дуже м’яким, тому його не потрібно довго вимішувати, а просто зробити декілька швидких, але впевнених рухів до отримання однорідної, «живої» маси.
|
5
|
Притрусити залишком борошна стіл, викласти на нього тісто і злегка вимісити в борошні до утворення пружного, але м’якого колобка. Тісто повинне вийти м’яким і ніздрюватим.
|
6
|
Відрізати від тіста чверть куска, розкачати його у ковбаску діаметром 5 см і розрізати ножем на шість частин величиною з велике куряче яйце.
|
7
|
Вмочити порційний кусок тіста з двох боків в борошно, щоб тісто не прилипало до рук, розім’яти його на долоні у вареницю діаметром 7-8 см, покласти на вареницю 5 вишеньок або 2-3 ягоди полуниці, або 4-5 ягід шовковиці, тощо, притрусити ягоду зверху дрібкою борошна, а потім ½ чайної ложки цукру і защіпнути начинку в тісті, сформувавши вареник.
|
8
|
Вареник злегка обім’яти між долонями, надавши йому пузату, трохи видовжену форму.
|
9
|
Вареник покласти на притрушену борошном дошку і подібним чином випрацювати всі вареники.
|
10
|
За цей час вода повинна закипіти. Каструлю зняти з вогню, марлю скласти по довжині удвічі, утворивши квадрат, а потім скласти ще раз по діагоналі, утворивши трикутну «косинку». Обв’язати марлею каструлю, міцно зав’язати між собою кінчики косинки і можна ще обв’язати каструлю з марлею мотузком, убезпечивши себе від провалювання марлі.
|
11
|
Каструлю знову поставити на сильний вогонь, довести воду до кипіння і викласти на марлю 6 вареників, слідкуючи, щоб між варениками залишався простір.
|
12
|
Каструлю накрити покришкою. Стишити вогонь до вище середнього, щоб вода не галасала, але весь час гарно кипіла.
|
13
|
Варити на парі протягом 5-6 хвилин. Тим часом підготувати наступну порцію з шести вареників,
|
●
|
Поки вариться перша порція, масло для змащування вареників розтопити в полумиску.
|
14
| Зварені вареники викласти на хвилину на полотняну серветку, щоб вони трохи підсохли, потім, перекласти на широку пласку тарілку і змастити розтопленим маслом.
|
15
|
Викласти на марлю наступну порцію вареників, повторивши попередні операції.
|
●
|
Подавати вареники гарячими, приправляючи їх сметаною. Вареники з ягодою смакують також і холодними.
|
|
|
N.B.
●
|
Основний секрет пухких вареників полягає у гарному, міцному кисляку (або в сироватці): для того, щоб у вас вийшли пухкі вареники, як на світлинах, необхідно взяти кисляк (сироватку) з домашнього, незбираного молока. Кисляк (сироватку) потрібно витримати декілька днів (3-4) при кімнатній температурі, щоб він гарно вкис.
|
●
|
Тісто не перемішувати, воно повинне залишалось «живим», м’яким. Рухи повинні бути швидкими, впевненими і спокійними.
|
●
|
Ягоду можна заморожувати, що дозволить приготувати парові вареники і взимку, і в будь-який інший час.
|
●
|
Протягом літа, ягідна начинка змінюватиметься: морелі, сливи, персики, чорниці... Великі ягоди можна розрізати на кубики, при цьому, не забувайте притрушувати начинку дрібкою борошна або крохмалю, щоб уникнути витікання соку.
|
●
|
Для ніжного смаку, краще уникати ягід з твердим насінням, типу малини, порічки, аґрусу. Якщо у ягід заміцна шкуринка, то краще її почистити.
|
|
|
| |
|
|

Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар