неділю, 10 листопада 2019 р.

Homemade Sausage

Ковбаса домашня
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Одна з українських мудростей говорить, що як ковбаса та чарка, то минеться й сварка. Ось таку велику силу має домашня ковбаса. А все через свій особливий смак свіжини, та ще й зі спеціями, запеченої в печі, тому, після шматка домашньої ковбаси настрій обов’язково піднімається, а розбрат забувається. А інакше й бути не може...

Але найвдаліше описав магічну дію ковбаси Швейк, саме той – бравий вояка Швейк. Він якось повідав про її чарівні властивості, розповівши ось таку історію зі свого життя:

«Дайте найвірнішому псові понюхати смаженої кінської ковбаси, і він уже пропащий. Тут же забуває про свого пана, поруч якого йде, обертається і, як заворожений, чимчикує за вами, причому з рота в нього капає слина, і, передчуваючи велику насолоду від ковбаси, він привітно крутить хвостом, потягує ніздрями, як найбуйніший жеребець, коли його підводять до кобили...»



Та й інші оповідачі не забувають пом’янути про ковбасу. Наприклад, у Енеїді є такі рядки:

«На закуску наклали сала,
Лежала ковбаса чимала
І хліба повне решето.»

Тому, уявіть лише один вигляд тієї чималої, підсмаженої домашньої ковбаси, з крапельками розпеченого, прозорого, з золотавим відливом смальцю, і ваш погляд затуманиться, бо в шлунку, немилосердно почнуть нуртувати соки...

В Україні, зазвичай, домашню ковбасу, як і кров’янку та ковбик, завжди робили, коли кололи кабанчика, на Різдво чи то на Великдень, чи то на весілля або до якоїсь іншої великої урочистості.

Для приготування ж смачної домашньої ковбаси необхідно мати свіжину, тому що морожене м’ясо не дасть належного смаку і аромату. А також потрібні кишки. Їх можна купити в магазині, вже повністю готові для начинки.

Ще вам знадобляться деякі кухонні знаряддя, але якщо ваше приготування ковбаси носитиме епізодичний характер, то вам вистачить і обрізаної у формі лійки пластикової пляшки.


Час підготовки:
1 година
Розділ:
Старви з м’яса
Час приготування:
1 година
Країна:
Україна
Час запікання:
40 хв
К-сть порцій:
Близько 2 кг

■ Інгредієнти для приготування домашньої ковбаси



Інгредієнти
Кількість
Од вим
Кишки вичинені
7-8
м
М’ясо свинина
2,5
кг
Сало
500
г
Часник
2
голівки
Перець чорний мелений
-
за смаком
Спеції мелені: лавровий лист, різні перці горошком, гвоздика, тощо
-
за смаком
Горілка / бренді / віскі, тощо
100
мл
Сіль
-
за смаком
Смалець свинячий для запікання
-
за потребою

■ Порядок приготування домашньої ковбаси



Приготування фаршу:
1
М’ясо і сало охолодити в морозилці до твердого стану, нарізати тоненькими смужками (товщиною 2-3 см), а потім смужки розрізати на маленькі кубики 1,5-2 см і викласти в миску.
2
Часник почистити, розплескати, мілко нашаткувати ножем і добавити до м’ясного фаршу.
3
Горілку, спеції, сіль добавити до м’ясного фаршу, все гарно вимішати, накрити кришкою і поставити в холодильник на 12-24 години для маринування.
4
За годину до виготовлення ковбаси, кишки залити холодною водою, щоб вони розм’якнули, при необхідності, промити під проточною водою.
5
Підготовлений фарш розділити за допомогою ваг на рівномірні порції по 110-120 г, щоб отримати однакової ваги ковбаски, тому що кишки мають різну товщину і на око вгадати порцію складно.
6
Перев’язати кишку на одному кінці, а вільний кінець надягнути на насадку або горлечко обрізаної пластикової пляшки і наповнити кишки м’ясним фаршем. Наповнена ковбаса не повинна бути тугою, а м’якою, піддатливою при натисканні, тому що туго набита кишка лусне при відварюванні або запіканні.
7
Заповнивши кишку порцією начинки, перев’яжіть її на вузол і продовжуйте заповнювати наступною порцією фаршу. Якщо ви виявили дірку в кишці, то в цьому місці її треба розрізати і продовжити набивати кишку, як і в попередньому пункті.
8
Сформувавши весь об’єм ковбаси, необхідно попроколювати кишку голкою в декількох місцях з обох боків, через 4-5 см. Проколоти також місця, де виявлені порожнини.
9
В широку каструлю на 5-6 л залити 2,5-3 л води, додати за смаком сіль, лавровий лист, гвоздику, набір перців і проварити протягом 10 хвилин.
10
В киплячу воду покласти ковбасу, дати закипіти і проварити на помірному вогні близько 5 хвилин.
11
Духовку увімкнути розігріватись до 250 °С.
12
Відварену ковбасу дістати з бульйону, дати трохи обсохнути і покласти в чавунну каструлю або гусятницю, покласти зверху трохи смальцю, накрити кришкою.
13
Поставити каструлю з ковбасою в розігріту духовку на 5 хвилин для розігрівання, стишити вогонь до 150 °С і запікати протягом 40 хвилин.
14
Дістати підрум’янену ковбасу з духовки: страва готова!

Фото без таблиці

N.B.
На смак ковбаси впливає якість сировини – потрібно брати саме свіжину: задня частина, ошийок, лопатка.
М’ясо варто нарізати невеличкими шматочками, але і не занадто дрібними, щоб в ньому зберігався м’ясний сік, який і надає ковбасі соковитості, навіть після запікання. Перекручений на м’ясорубці фарш дає зовсім інший смак і іншу ковбасу, та це вже й інший рецепт.

Для полегшення нарізання м’яса і сала, їх потрібно охолодити до твердого стану, нарізати на пластинки товщиною 1,5-2 см, а потім на смужки такою ж товщиною. Смужки покласти в морозилку і діставати по мірі нарізання чергової порції м’яса.
Обов'язково кладіть в фарш достатньо спецій та прянощів, тому що вони і формують саме той смак і запах, які туманять розум. Не забудьте про материнку і чебрець, які надають м’ясу вишуканого смаку. Набір перців, гвоздика, петрушка, кріп, кмин, тощо... Можна скомпонувати набір спецій і прянощів на свій розсуд і смак.
Бульйон з ковбаси можна використати для приготування інших страв. Головне, не переварюйте ковбасу: проварювати не більше 5 хвилин після закипання, щоб убезпечити страву від надмірного виварювання.



Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар