понеділок, 20 травня 2019 р.

Dried Ham

Шинка в’ялена
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Здається, шинка є однією з найдавніших страв, яку придумало людство. Традиційно, щоб м’ясо довго зберігалось, його просолювали, але й не завжди, а потім, в’ялили. У різних народів – по-різному...

Наприклад, бедуїни прив’язували шмат м’яса до сідла і скакали верхи на верблюді доки м’ясо не всихало... (разом з бедуїном і верблюдом).

Так робили й інші кочові народи, а вітер створювали не лише верблюди, а й коні, слони та інші подібні засоби пересування.

Але зараз ми всі користуємось холодильником, і з розвитком технологій холоду, холодильники дозволяють вже не лише зберігати, а й готувати деякі страви. І одна з них – шинка...

Шинка місячного терміну витримки

Шинка двомісячного терміну витримки

Шинка шестимісячного терміну  витримки

Шинка дворічного терміну витримки.
Нарізається тоненько, мов пергамент, і це вже швидше делікатес до гарного пива.
У слов’янських мовах шинка звучить майже однаково: болгарською та сербською – шунка, словацькою, чеською, хорватською – šunka, польскою – szynka, от лише білоруською це буде вяндліна, що означає старий. Звідки пішло саме слово «шинка» – невідомо, але головною її відзнакою є та, що вона готується зі свинини.

Хоча, подібна страва присутня в кухнях всіх народів. Наприклад, італійська шинка зветься прош’юто (prosciutto), яке відоме ще з давньоримських часів, є також французький жамбон (jambon) та іспанський хамон (jamón). Найзахоплююче фото магазину, де продають шинку, можна знайти в італійській Вікіпедії, тому, можете самі помилуватись сортами прош’юто в римській м’ясній лавці.

В азійських країнах та країнах, розташованих на території колишньої Османської імперії, подібна страва називається бастурма, а основною її відмінністю від шинки є та, що бастурма готується з яловичини.

Для шинки береться заднє або переднє свиняче стегно, хоча, це не обов’язково, тому що шинку можна приготувати з будь-якої частини, а також – з будь-якого м’яса. І щоразу, це буде новий смак і нові смакові враження.

В пропонованому рецепті, для приготування шинки використовується корейка. Суто практичний вибір – м’ясо корейки без прожилок і ніжне, гарно формується і потім гарно нарізається. Саму корейку потрібно вибирати з шаром жиру товщиною 0,5-1 см, який пом’якшуватиме вже готову страву. Найкраще взяти цільний шматок на 2-3 кг, довжиною, яка дозволить розмістити м’ясо в холодильнику не згинаючи.

Рецепт приготування шинки повністю схожий з рецептом Підчеревина в’ялена з пряними травами, який можна знайти в цьому блозі. Тому, варто продивитись обидва рецепти.

Час підготовки:
10 хв
Розділ:
Страви з м’яса
Час засолювання:
6-12-24 години
Країна:
Україна
Час зав’ялювання:
2-3 місяця
К-сть порцій:
1,5 кг

■ Інгредієнти для приготування в’яленої шинки


Ідеальне м'ясо для приготування в'яленої шинки


Спеції та прянощі 
(як приклад, але прянощі можна компонувати на власний смак і розсуд)

Інгредієнти
Кількість
Од вим
Свинина (корейка)
2
кг
Сіль
1-2
жмені
Спеції і прянощі мелені: лавровий лист, різні перці горошком, гвоздика, хмелі-сунелі, пряні трави, тощо...
-
до смаку

■ Порядок приготування в’яленої шинки



1
М’ясо присипати з усіх боків сіллю, покласти в каструлю, накрити кришкою і поставити в холодильник для просолювання на 6-12-24 години (залежить від м’яса: вік тварини, порода, щільність, жирність, тощо...). Важливо, не перетримувати засолювання, щоб сіль не переїла м'ясо, а лише для просолювання.
2
Після половини часу засолювання, шматок м’яса перевернути на інший бік для рівномірного просолювання.
3
Засолене м’ясо обмити холодною водою і висушити абсорбуючою серветкою.
4
Притрусити м’ясо з усіх боків спеціями, загорнути у бавовняну або лляну тканину, покласти на решітку і поставити в холодильник для зав’ялювання. М’ясо повинне вільно лежати на решітці, маючи доступ повітря з усіх сторін.
5
Перші декілька днів, поки м’ясо трохи не підсохне, перевертати згорток на інший бік щодня.
6
Потім, можна перевертати раз на тиждень. М’ясо пров’ялюється від двох місяців і більше (в залежності від товщини, віку тварини, тощо...).


N.B.
Обов’язково, м’ясо повинне бути свіжиною, а не мороженим з магазину, тому що якість м’яса відчуватиметься і у готовій страві. Насправді, таке м’ясо – свіжина, домашнє – можна вже їсти після засолювання, тому що півдоби-доби в солі вже є достатньою кулінарною обробкою. Воно соковите, з ноткою ранкової свіжості і смачне. Але для страви, воно повинне ще визріти, зістаритись. І вже через день-два, воно втрачає свою нотку свіжості, тому, його потрібно витримати щонайменше з два місяці! А далі, з кожним тижнем, воно набиратиме зовсім іншого, щоразу більш характерного смаку і запаху.
Час просолювання необхідно вибирати в залежності від величини, товщини, жирності, виду м’яса... Тому, досвід вам підкаже. У поданому рецепті, це була товста вирізка, тварина вигодовувалась традиційним способом, як вигодовували раніше в Україні, тому м’ясо було суттєвим, щільним і просолювалось протягом двадцяти годин. У молодих тварин, м’ясо ніжніше, тому просолюється швидше. Через, 6-12 годин засолювання, відрізати маленький шматочок і покуштувати на сіль.
Зі спецій, можна взяти хмелі-сунелі, прованські трави, італійські трави, набір перців або просто чорний або червоний перець, або ж скомпонувати збір на власний смак. Звичайно ж, можна приготувати шинку і без спецій, але пряні трави і спеції надають шинці пікантності і вишуканості смаку, притамовують присмак старіння м’яса, а головне – допомагають у травленні.
М’ясо може в’ялитись від двох місяців і довше – до року, а то й ще довше. За цей час воно, так би мовити, визріває. А ще ви відчуєте, що з часом, шинка стає поживнішою, і для втамування голоду достатньо з’їсти тоненький шматочок, та й нарізатись вона буде все тонше і тонше.
Ще одне цікаве спостереження: ви помітите, що після того, як почнете робити шинку або в’ялену підчеревину, у вас якось відпаде бажання, чи то потреба, купувати ковбасні вироби та м’ясні делікатеси. Ці дві страви повністю задовольняють спокусу наїстись сосисок або чогось іншого. Ну, ви знаєте, як то буває. І при цьому, це – натуральне м’ясо, без жодних штучних смакових добавок і консервантів, та інших опцій, якими любить балуватись сучасна харчова промисловість.
На м’ясі може з’явитись невелика пліснява, яка лише покриває м’ясо, не проникаючи всередину, але переживати нема причини, тому що пліснява, насправді, надає м’ясу цікавий пікантний запах і смак, адже процес визрівання проходить так само, як і для сирів...


Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар