середу, 27 червня 2018 р.

Cherry: Ode to the Cherries

Вишня: Ода вишні
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Вишня – це унікальний для наших широт плід, який природа подарувала нам для того, щоб ми могли насолодитись смаками літа, втамувати спрагу, трохи під'їсти, здійснити профілактику від різних небезпек здоров'ю і навіть полікуватись...

Вишня смакує завжди: у свіжому вигляді, в варениках, налисниках, компотах, киселі, вареннях, джемах, в квасах, пиві, лікері, горілці та у всіляких інших кулінарно-кондитерських проявах...





Якщо говорити про хімічний склад вишні, то це повинна бути наукова стаття, але необхідно зазначити, що в її плодах є як звичні, так і загадкові для нас речовини типу антоціани, цукри (з цукрів у вишні знаходиться левулоза, яка засвоюється діабетиками), дубильні, пектинові і барвні речовини, аскорбінова, фолієва кислота та ще понад 10 органічних кислот, інозит, сполуки заліза і міді, а також в йонній формі - сполуки калію, магнію, цинку, хлору, тощо...

За винятком цукрів, у вишні відносно низький вміст поживних речовин, тому, скільки б ви нею не об’їдались, збільшити на вишні жировий прошарок вам не вдасться. А це, мабуть, і на добре, тому що вишня чудово "обдурює" голод, що робить її корисною для людей з надлишковою вагою, а також для діабетиків...

Але для людей з функціональними розладами травлення, з делікатними організмами, людей похилого віку, зовсім маленьких дітей, доцільніше не зловживати свіжою ягодою, а більше вживати страви з вишні: компоти, киселі, джеми, тощо.

Якщо ви маєте силу волі сісти на день-два на виключно вишневу дієту, то це буде чудовою нагодою і засобом провести органічне очищення організму, сприяючи видаленню з нього різних шлаків та токсинів. Можна також провести подібний сеанс очищення за допомогою свіжовичавленого вишневого соку.

Отже, з корисних властивостей вишні можна відзначити такі: 

- Потужний кровоочисний і детоксикаційний засіб. 
- Сприяє відновленню мінерального складу організму. 
- Енергетичний засіб для м'язів та нервів. 
- Протиінфекційний засіб. 
- Підвищує захисні функції організму. 
- Освіжаючий. - Седативний засіб для нервової системи. 
- Регулює роботу печінки та шлунку. 
- Сечогінний. 
- Протиревматичний та протиартритний засіб. 
- Сприяє омолодженню тканин. 

...Та ще багато інших гарних впливів на наші організми, але не будемо заглиблюватись в наукові викладки.

Отже, є багато причин не пропустити вишневий сезон, як і сезон інших ягід і фруктів!

А найпростіша страва з вишень – це помити кілограм солодкої вишні і з’їсти його протягом дня за декілька прийомів. Думаю, що детального рецепту для цього не потрібно. Хоча, завжди пам’ятайте про міру і про помірність.

А про страви, які можна приготувати з вишні, окрім як заморозити її на зиму, ми поговоримо в інших статтях.

Слідкуйте за блогом!

(За матеріалами Лікарські рослини. Енциклопедичний довідник. Київ, 1992; J.Valnet - Traitement des maladies par les légumes, les fruits et les céréales. Paris, 1985;  Вікіпедії — вільної енциклопедії; та інших ресурсів з Інтернету)

Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар