неділю, 27 травня 2018 р.

Ukrainian Riazhanka - Fermented Baked Milk

Ряжанка
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

РЯЖАНКА – це пряжене незбиране молоко, заквашене сметаною.

Але якщо ви хоча б раз куштували справжню домашню ряжанку, то зрозумієте надзвичайно незаслужену сухість словникового визначення цієї страви, тому що домашня ряжанка – це...
Це – кремового кольору або кольору кави з молоком, густий кисляк з запеченими молочними шкуринками і ароматом, який важко описати людині, яка ще ніколи не вдихала запаху ряжанки, а її смак довершує відчуття блаженства...

Колись, в південних землях України, на базарі завжди можна було купити ряжанку, розкладену в склянки або півлітрові, літрові і трилітрові банки. Зверху, вона була запечатана густою, засмаженою, молочною шкуринкою. І мені навіть не уявлялось, що домашня ряжанка може зникнути з базарів українських міст...

Подібну ряжанку я бачив на базарах Черкащини, Кіровоградщини, Запоріжжя, Одещини... Наприклад, на мелітопольському базарі, її розливали у гранчасті склянки, заставляючи ними весь прилавок, і страву можна було випити чи то з’їсти прямо на місці, тому що вона була густою і насиченою. Ось така колись була екзотика...

Але якщо ви маєте змогу купувати гарне незбиране, жирне молоко і таку ж гарну сметану, то раджу скористатись рецептом приготування ряжанки, яку робили колись на Черкащині, а може і у багатьох інших землях України.

Цю смачну страву жінки готували зовсім не задумуючись про Streptococcus thermophilus чи про який там ще стрептокок, ставлячи молоко на ніч у піч умліватись або пряжитись, а потім добавляючи до пряженого молока сметану, заквашуючи це молоко на ряжанку. В результаті, виходила солодкувата, сквашена молочна страва, яка заслуговує бути гордістю української кулінарної традиції, тому що українська кухня це не лише борщ і вареники, а й багато інших цікавих страв, і зокрема, це також  - ряжанка!..


Час підготовки:
5 хвилин
Розділ:
Страви з молока
Час пряження молока:
3-4 години
Країна:
Україна
Час зброджування:
10-12 годин
К-сть порцій:
3 л


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Молоко коров’яче незбиране домашнє
3
л
Сметана домашня
4-6
ст. ложок


Приготування ряжанки:
Для приготування 3 л ряжанки необхідно взяти 5-літрову каструлю з нержавіючої сталі.
1
Молоко вилити у 5-літрову каструлю і поставити закип’ячуватись.
2
Духовку увімкнути для розігрівання до 250 °С.
3
Коли молоко закипить, накрити його кришкою, поставити в розігріту духовку на другий або перший знизу рівень, стишити вогонь до 150 °С і залишити його пряжитись на 3-4 години, до утворення на поверхні молока коричневої, засмаженої плівки, а саме молоко повинне стати кави з молоком або ж кремового кольору.
4
Не треба перетримувати молоко занадто довго, щоб утворена шкуринка не підгоріла. На цьому етапі, отримується пряжене (топлене) молоко, яке, саме по собі, вже готове до споживання!
5
Молоко дістати з духовки і охолодити до 35-37 °С.
6
Утворену шкуринку акуратно, щоб якомога менше її пошкодити, зняти з молока і «розстелити» на широкій мілкій тарілці.
7
В молоко добавити сметану і акуратно розмішати до повного її розчинення.
8
Молоко порційно налити в склянки, чашки або банки, викласти зверху в кожну посудину по шматочку засмаженої плівки і поставити в теплу духовку заквашуватись на 10-12 годин.
9
Ряжанку дістати з духовки, охолодити і можна споживати.
10
Зберігати ряжанку в холодильнику або в погребі.


N.B.
Запечену молочну шкуринку можна викладати по одному цілому шматку, а можна розірвати або розрізати на дрібніші шматочки і рівномірно викласти у всі розлиті порції.
Ряжанка не повинна перекисати, а мати приємний, солодкуватий присмак кисломолочного продукту.
Охолоджена в холодильнику ряжанка густішає, тому їсти її вам доведеться вже ложкою.




Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар