понеділок, 18 червня 2018 р.

Varenyky – Ukrainian Dumplings Filled with Potato or Curds, or Meat, or Berries

Мамині вареники
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Насправді, порція вареників на сім’ю готується всього за двадцять хвилин... Саме так, вареники завжди готувались дуже швидко. Традиційна, проста, безпрограшна страва на підхваті, яка давала змогу швидко нагодувати сім’ю або гостей. Адже в хаті, завжди стояло в мішку борошно, а у глечику – кисляк, для начинки ж, брали те, що було...



Вареники завжди були частою стравою на столі і готувались швидко і легко, і майже без секретів, тому що маленькі господині, які ще лише підростали в сім’ї, навіть не помічали, коли починали ліпити вареники вже самостійно, не вихоплюючи у мами чи бабусі з під рук шматки тіста, що було робити досить легко, адже зросту вони були ще в рівень зі столом...

А потім, тобто вже в сьогоденні, супермаркети і просто маркети, заполонили морозильні скрині подобою вареників, які варились ще швидше, ніж традиційні, і забулись споконвічні рецепти, а приготування справжніх вареників стало вже особистим секретом кожної хазяйки...

Але справа не така безнадійна, як здається, тому що ми хочемо поділитись саме традиційним рецептом приготування вареників, якими їх робили споконвіку, як готували їх наші бабусі, а також і мами, які готували їх, як зазвичай готували їх їхні мами і так далі назад, в історію...

Вареники – це комплексна страва, в якої як тісто, так і начинка однаково важливі!

Тісто для вареників робиться живим, пухким і не крутим, тоді і готовий виріб виходить пухким, а сам вареник ліпиться великим і тоді, в нього вміщується достатньо начинки!

І головне! У приготуванні вареників нема жодних секретів, є лише певна технологія їх приготування. Тому, якщо ви не порушуватимете цю технологію, дуже просту, то завжди швидко і безвідмовно отримуватимете чудові результати, тобто пухкі, соковиті вареники!

*****
■ Начинка:



Картопляне пюре


Сир з зеленню і сіллю


Тушкована капуста з морквою і цибулею


Тушкована капуста з цибулею


Овочево-м'ясне пюре


Картопля товчена з зеленню, цибулею і спеціями


Солодкий сир


  • Хоча у вареників головне – це тісто і начинка, розпочати необхідно з начинки, оскільки в тісто потрібно щось відразу класти, аби не перетворити вареники на галушки.

  • Саме тому, потрібно мати готову начинку. Начинка може бути як гострою – картопля, капуста, м’ясо, гострий сир, гриби, так і солодкою – солодкий сир, ягоди, тощо...

  • Дуже важливо! Начинка повинна бути однієї температури з тістом, тобто не гарячою, щойно зробленою, і не холодною, щойно з холодильника, а кімнатної температури.

  • Класичною начинкою для вареників завжди слугували відварена і потовчена картопля, заправлена маслом або підсмаженою з шкварками цибулею, або тушкована на сковорідці капуста, або солодкий сир, або в сезон – ягоди: полуниця, вишня, шовковиця...

  • Але в начинці можна проявляти весь політ власної фантазії, щоразу отримуючи нову страву з вареників. Головне, щоб начинка була в міру густою і не розпливалась в готовому виробі, а також була однієї температури з тістом.

  • Начинку, в якій інгредієнти проходять теплову обробку, краще готувати заздалегідь, щоб вона охолола. Тому, надумавши зліпити вареників, спочатку потрібно визначитись з начинкою, яку варто приготувати напередодні. А ще, саме начинка визначатиме ваше застілля. І саме під начинку підбиратимуться приправи і соуси.

  • Відварена і потовчена картопля може бути заправлена просто маслом; можна заправити її підсмаженою цибулею з грибами або іншими компонентами.

  • Сир для вареників можна робити гострим, з посіченою зеленню, перцем і сіллю.

  • Капусту тушкують на сковорідці, добавивши в неї підсмажену цибулю з морквою.

  • М’ясо або тельбухи для вареників відварюють, перекручують на м’ясорубці і гарно заправляють підсмаженою на олії або маслі цибулею. При цьому, цибулі повинно бути багато, майже стільки ж, як і м’яса, тому що фарш повинен бути соковитим, щоб вареники не були сухими.

  • Вареники з солодкою начинкою готують з солодким сиром, ягодами, цукровою квасолею, тощо...

  • Важливе зауваження! Вишню необхідно чистити від кісточок безпосередньо перед закладкою в тісто і притрушувати цукром вже у самому варенику, щоб вона не почала стікати соком. Те ж саме стосується й інших ягід.
Приготування вареників з різними начинками ми опишемо у відповідних рецептах. Але хочемо сказати, що ми готували вареники також з папайєю, авокадо, манго... Жодних застережень! Адже в деяких країнах, все це росте скрізь і повсюди, а на базарах пропонують свіжі, стиглі, щойно зібрані, зовсім не екзотичні для тих широт плоди... Було дуже смачно!
*****

■ Тісто:



  • Тісто на вареники готується на кисляку, саме на кисляку, і чим старший і міцніший кисляк, тим живіше буде тісто, тим пухкіші будуть вареники. Його замішують швидкими, впевненими рухами, спочатку – ложкою, а потім – руками, вірніше самими пальцями. Його не потрібно сильно обминати, а лише злегка перемішати у пружну, живу масу, дуже швидко, щоб тісто не перекисло і не впало, а залишалось живим, дихаючим.

  • Якщо тісто занадто перемісити, то воно втрачає свою живість, стає крутим і у варениках виходить гумовим.

    От і всі премудрості, а все інше – то технологія приготування.


*****

Час підготовки:
10 хв
Розділ:
Вироби з борошна
Час приготування:
15 хв
Країна:
Україна
Час відварювання:
2-3 хвилини
К-сть порцій:
24 вареники

*****

Інгредієнти
Кількість
Од вим
Для тіста:
-
-
Борошно
5,5
склянок
Кисляк
0,5
л
Сода
1
чайна ложка
Оцет яблучний
2,5
столові ложки
Сіль
1/3
чайної ложки
Для начинки:
-
-
Картопля
4
шт
Гриби
200
г
Цибуля
2
шт
Морква
1
шт
Олія
-
за потребою
Набір спецій: лавровий лист, різні перці горошком, гвоздика, тощо
-
за смаком
Перець чорний мелений
-
за смаком
Сіль
-
за смаком

*****
Приготування одного з варіантів начинки – картопляна начинка:
1
Картоплю помити, почистити, розрізати на четвертинки, залити в рівень водою і поставити на вогонь варитись.
2
Добавити в каструлю з картоплею лавровий лист, набір перців горошком, одну гвоздичку, помиту нечищену цибулину, посолити і варити до розваристого стану.
3
Поки вариться картопля, цибулю почистити, розрізати навпіл, покришити скибочками, висипати в розігріту з олією сковороду, перемішати.
4
Моркву почистити, потерти на великій тертушці, добавити до цибулі.
5
Гриби покришити і добавити до цибулі і моркви.
6
Овочі підсмажити до готовності, але не пересмажувати, щоб вони залишались легкими.
7
Після того, як картопля відвариться до розваристого стану, вийняти спеції і прянощі, зцідити в окрему посудину узвар.
8
Картоплю потовкти, висипати в неї підсмажені овочі і гарно вимішати і скоригувати смак, приправивши при необхідності сіллю, меленим чорним перцем, меленим лавровим листом. Можна добавити масла.
9
Готову начинку поставити охолоджуватись до кімнатної температури.

*****

Приготування ще одного варіанту начинки – Капуста тушкована з цибулею:
Перший правило смаження капусти (як і картоплі фрі): повинно бути небагато капусти на широкій сковорідці. Тобто, капусти потрібно брати стільки, щоб вона розстелялась по сковорідці токим шаром і смажилась, а не тушкувалась.
Друге правило: капусту потрібно смажити на великому вогні, весь час помішуючи, щоб капуста приймала гарний колір, але не підгорала.
Для смаженої капусти потрібно: капуста, цибуля, перець чорний мелений, лавровий лист мелений, пряні трави мелені, олія для смаження.
1
Капусту нашаткувати тоненькими смужками.
2
Широку сковорідку розігріти на інтенсивному вогні, вилити на розігріту сковорідку олію.
3
Викласти капусту, стишити вогонь вижче середнього.
4
Смажити капусту весь час помішуючи.
5
Поки смажиться капуста, цибулю почистити, нарізати соломкою.
6
Добавити до обсмаженої майже до готовності капусти.
7
Продовжити смажити капусту з цибулею до золотавого кольору.
8
В кінці смаження, посолити, поперчити, приправити спеціями, гарно вимішати і зняти капусту з вогню.
9
Готову начинку поставити охолоджуватись до кімнатної температури.

*****


Приготування тіста:
Перед замішуванням тіста, в 5-літрову каструлю налити 3 літри води, добавити 1 чайну ложку солі і поставити на вогонь закипати.
1
Якщо кисляк холодний, то підігріти його в мікрохвильці або на водяній бані до кімнатної температури і вилити в миску.
2
Погасити соду оцтом і вилити в кисляк, добавити дрібку солі і швидко розмішати.
3
Борошно добавляти поступово в кисляк, швидко замішуючи не густе тісто.
4
Притрусити борошном стіл, викласти на нього тісто і легенько, швидко вимісити його до утворення пружної кулі. Тісто повинне бути некруте і ніздрясте.

*****


Формування вареників:
5
Відрізати від тіста половину, розкачати його у ковбаску діаметром близько 5 см і розрізати ножем на дванадцять порцій величиною з велике куряче яйце.
6
Вмочуючи порційний кусок тіста з двох боків в борошно, щоб тісто не прилипало до рук, розім’яти його на долоні в оладок діаметром 7-8 см, покласти на оладок чайну ложку з горою начинки і позащіпувати її в тісті, сформувавши вареник.
7
Вареник злегка обім’яти між долонями, придавши йому пузату, трохи видовжену форму.
8
Вареник покласти на притрушену борошном дошку і подібним чином сформувати інші вареники.
9
За цей час вода повинна гарно закипіти.

*****


Відварювання вареників:
1
У киплячу воду покласти 8 штук вареників і через 5-6 секунд акуратно піддіти їх з дна шумівкою, щоб вони не пристали до дна каструлі.
2
Коли вода з варениками закипить і вони спливуть, проварити їх 2 хвилини.
3
Вареники дістати широкою шумівкою з великими отворами, даючи воді гарно стекти, і розкласти їх в один шар на широкій тарілці або на рушнику на одну хвилину, щоб вони швидко зійшли парою і не спарювались.
4
Вареники скласти в миску і полити відразу ж олією або ж, якщо вареники з солодкою начинкою, розтопленим маслом.
5
Закласти в кип’ячу воду наступну порцію вареників, повторивши попередні операції.

*****

N.B.
Тісто можна замішувати і на кефірі, але для цього, його варто залишити на день при кімнатній температурі відкритим, щоб він краще прокис.
Якщо ви робите вареники з гострою начинкою, то воду для варіння потрібно робити солонішою.
Щоб вареники не злипались і не втрачали вигляду, їх необхідно відразу ж змащувати жиром: просто олією або підсмаженою в олії до коричнюватого кольору цибулею, або розтопленим маслом, якщо вареники з солодкою начинкою.
Можна також підсмажити на олії шкварки, порізавши сало невеликими кубиками, та покришену смужками цибулю.
Сформовані вареники завжди можна заморозити, притрусивши їх злегка борошном, і доставати з морозилки при потребі. У цьому випадку, час варіння вареників треба трохи збільшити. Практика сама підкаже на скільки.
Дякуючи чималенькому розміру, достатньо буде 2-3 вареників, щоб швидко організувати собі обід, або пригостити ними раптових гостей.
Наступного дня, можна також, підсмажити вареники до рум’яної, хрумкої шкірки, від чого вони, здається, стають ще смачнішими.
Якщо раптом, не вистачило начинки, то можна швидко почистити і скришити на великій тертушці яблуко, добавити до нього за смаком цукру і доліпити вареники з чудовою солодкою начинкою.


Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар