четвер, 28 червня 2018 р.

Cherry Jelly

Кисіль вишневий
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Кисіль з вишень – це одна з чудових літніх страв, а також, це – страва з дитинства, тому що всі діти люблять ягідний кисіль. 

Адже прохолодна желейність в роті, підсилена ягідною свіжістю, викликає стільки приємних відчуттів і позитивних емоцій!..
Мої бабуся і мама, завжди варили густий кисіль, який потрібно було їсти ложкою. А мені дуже хотілось такого, як наливали у шкільній їдальні – рідкого і смачненького, тому що вишень у дворі було вдосталь, як і інших ягід, і вони були справою звичною. І лише пізніше, я зрозумів, різницю між двома стравами. 


Домашній вишневий, або інший ягідний кисіль, смакував вишнею, ягодою, розпливався в роті приємною прохолодою і дарував всі аромати, смаки і відчуття літа. А шкільний був просто «смачненькою» комбінацією концентратів і смакових добавок, не маючи нічого спільного зі справжньою стравою...

Звичайно ж, як і будь-яка інша літня, сезонна страва, ягідні киселі, і зокрема вишневі, є нагодою відчути всі принади літа. Тому, про користь ягідних киселів можна писати і писати, але то вже інша історія. А тут, мова йде про смаки і відчуття літньої насолоди.

Секрет же гарного киселю дуже простий і насправді, зовсім не є секретом. І якщо ви вмієте зварити смачний компот, тобто – узвар то зробивши ще один кулінарний крок, ви отримаєте також і чудовий кисіль.

Головне, щоб у страві ви відчували смак саме ягоди, а не слідів ягоди, тому, не жалійте плодів для гарного, насиченого узвару, а відповідно – і для киселю!

Час підготовки:
20 хвилин
Розділ:
Солодкі страви; Страви з ягід і фруктів
Час приготування:
20 хвилин
Країна:
Україна
Час охолодження:
2-3 години
К-сть порцій:
8-10х250 мл


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Вишня
1
кг
Крохмаль
6
ст.ложок
Цукор
6
ст.ложок
Вода
2,2
л


Приготування киселю:
1
Вишню помити і дати воді стекти.
2
2 л води довести до кипіння.
3
В киплячу воду покласти вишню, довести до кипіня і проварити 3-5 хвилин до розм’якшення плодів.
4
Відварену вишню скинути на сито і протерти в каструлю з вишневим узваром, поставити на вогонь закипати. Добавити до смаку цукор.
5
Поки узвар закипає, крохмаль розчинити в склянці холодної води.
6
Як тільки узвар з протертою вишнею закипить, гарно розмішати розчинений крохмаль і тонкою цівкою вилити в каструлю, весь час помішуючи.
7
Помішуючи, довести до кипіння, дати кипнути одну хвилину.
8
Розлити кисіль у полумиски або в інші порційні ємності і поставити в прохолодне місце охолоджуватись та застигати. Коли кисіль охолоне, поставити в холодильник. Кисіль може зберігатись в холодильнику декілька днів.
9
Смакує охолодженим!


N.B.
Головне в киселі – кількість покладеної ягоди. Смак киселю повинен бути насиченим, густим, тому, ягода повинна складати щонайменше третину від об’єму киселю, а ще краще – половину!
Стигла ягода, яка дозрівала на дереві, а не в контейнері по дорозі до базару чи магазину, є найбільш соковитою, солодкою, ароматною та смачною, а це означає, що і будь-яка страва з неї буде відповідною.
Важливо не переварювати ягоду, адже вона повинна зберігати смак свіжості, тому, 3-5 хвилин достатньо, щоб приготувати гарний ягідний узвар.
Киселі завжди вживались при різних дієтах: тому що це легка, малокалорійна, але поживна страва, в якій багато різних мікроелементів, вітамінів, а крохмаль обволікаючи шлунок, сприяє його роботі і легкому травленню.
Вишня, навіть якщо вона і солодка, все одно має свою природну велику кислотність. Тому, якщо у вас нема застережень щодо цукру, то завжди робіть узвар солодкуватим, тоді кислотність вишні трохи компенсуватиметься. До речі, саме завдяки своїй підвищеній кислотності вишня і має сильні очисні та протимікробні властивості (подібно, наприклад, до лимона)...


Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар