вівторок, 3 липня 2018 р.

Cold Borsch with Cold Baked Meat

Холодний борщ з бужениною
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Холодний борщ можна з упевненістю назвати калейдоскопом літніх кольорів - такою собі кулінарною веселкою. І хоча вже в блозі є рецепт його приготування, але ця страва настільки яскрава, що ще один його спосіб приготування аж ніяк не буде зайвим. До того ж до нього входять ще й інші страви, рецепти яких можна знайти в блозі...
Холодний борщ завжди виходить, тому що єдиним нашим втручанням в процес його приготування – це нарізка городини, а все інше робить за нас плита, оскільки овочі готуються цілими, в основному в шкуринках, а свіжі його складники є такими, якими ви їх купили або виростили.

Але, за звичай, є певні секрети приготування смачного холодного борщу. Основних секретів, вірніше компонентів, всього три. Це – по-перше, юшка, по-друге, м’ясо і по-третє, прянощі.

Юшка. За юшку можуть слугувати багато різних компонентів: це може бути просто вода, може бути росіл, може бути квас, може бути кисляк і ряжанка, але найбільше мені подобається борщ на сироватці, яка залишається після виготовлення сиру. Якість сироватки залежить від якості молока, а ще вона повинна бути досить вистояною, щоб мати необхідну, кислотність, гостроту і міцність. Тому, потрібно брати сироватку, яка вистоялась в холодильнику щонайменше з тиждень і більше.

М’ясо. Можна взяти будь-яке пісне м’ясо, але якщо в борщ покласти прикопчену на вогні буженину, рецепт якої є у блозі, то холодний борщ смакуватиме ще більше. Буженина придає борщу просто неймовірного смаку, аромату і поживності, а отже, жодний м’ясний делікатес, куплений в магазині, не дасть того букету і смаку, який дає домашня, копчена буженина.

Прянощі. Довершують же смаковий і нюховий букет холодного борщу цибуля і часник, а також трави і перці.

Оце і всі секрети. Краще готувати холодний борщ за два підходи, без поспіху і з певною насолодою від кольорів і свіжості, які несуть його інгредієнти. Звечора, відварити всі інгредієнти, які сирими не їдяться, охолодити їх в холодильнику, а на наступний ранок, зайнятись нарізкою і власне – композицією.

Час підготовки:
30 хвилин
Розділ:
Час приготування:
20 хвилин
Країна:
Україна
Час настоювання:
1 година
К-сть порцій:
10 л


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Сироватка молочна
3,5
л
Сметана
1
скл
Буряк молодий
3-4
шт
Морква молода
3-4
шт
Картопля молода дрібна
400
г
Корінь селери
200
г
Цибуля зелена
1
пучок
Цибуля ріпчаста
2-3
шт
Часник
1
головка
Огірки свіжі
5
шт
Редиска
300
г
Коріандр зелень
1
пучок
Кріп зелень
1
пучок
Петрушка зелень
1
пучок
Базилік
5-7
листочків
Перець солодкий
1-2
шт
Яйце
5
шт
Буженина прикопчена
200
г
Сіль
-
до смаку
Перець чорний мелений
-
до смаку
-
до смаку



Приготування холодного борщу:
1
Помити і відварити на плиті або у мікрохвильці молоді буряк, моркву, картоплю, корінь селери. Залити холодною водою, щоб легше чистилась шкірка, охолодити і почистити.
2
Яйця відварити протягом 6-10 хвилин, залити холодною водою, почистити і охолодити.
3
Ріпчасту цибулю почистити, подрібнити кубиками, зелену цибулю почистити і подрібнити. Часник почистити розплескати ножем і посікти. Все викласти в миску і перемішати.
4
Прянощі додати до подрібнених цибулі і часнику посолити всім об’ємом солі і перемішати. Поки подрібнюватиметься інша городина, часник та цибуля підмаринуються.
5
Зелень помити, подрібнити, додати до цибулі та часнику і перемішати.
6
Редиску, солодкий перець помити, почистити, подрібнити, додати до цибулі з зеленню і перемішати.
7
Корені почистити, подрібнити кубиками і додати до подрібненої городини.
8
М’ясо і яйця подрібнити невеликими кубиками і додати до городини.
9
Додати сметану та трохи сироватки і перемішати. Додати решту сироватки, вимішати, скорегувати страву по солі, чорному перцю, прянощах.
10
Поставити борщ в холодильник на годину для охолодження і настоювання. Холодний борщ варто зберігати в холодильнику два-три дні.
Холодний борщ варто зберігати в холодильнику два-три дні.
З холодних літніх юшок є надзвичайно проста страва - болгарський таратор - огіркова юшка на кисляку.

N.B.
Не бійтесь фантазувати при приготуванні цієї простої але надзвичайно корисної і смачної страви, підлаштувавши її до сезонної городини. Моркви, буряку, картоплі, редиски потрібно брати в рівній пропорції, а от зелені, цибулі і огірків можна класти більше, оскільки саме вони надають борщу гостроту і пікантність.
Сироватка придає холодному борщу різкість і об’єднує всі його складові в довершену страву, тому вона повинна вам подобатись сама по собі, бути досить вистояною, з характерною кислотністю і міцністю.
Буженину необхідно брати пісну, зрізаючи з неї жир, тому що в холодному борщі він придаватиме страві масність. Холодний борщ може бути і без м'яса, витворюючись в легку, дієтичну страву.
Овочі варто подрібнювати у запропонованому порядку, починаючи з цибулі і часнику (як на фото: зліва направо, і далі вгору), оскільки вони по ходу підмариновуютсья, а варені корені не руйнуються. 
Сирі овочі і зелень необхідно подрібнювати і сікти невеличкими кусочками, щоб страва легко жувалась і мала характерний букет зеленої свіжості.
У будь-якому випадку, холодний борщ готується дуже легко і швидко, тому не лякайтесь довгого переліку його складників.



Холодний борщ, як і борщ взагалі – це широке поле для творчості:



Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар