Холодний борщ з бужениною
|
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Холодний борщ можна з упевненістю назвати калейдоскопом літніх кольорів - такою собі кулінарною веселкою. І хоча вже в блозі є рецепт його приготування, але ця страва настільки яскрава, що ще один його спосіб приготування аж ніяк не буде зайвим. До того ж до нього входять ще й інші страви, рецепти яких можна знайти в блозі...
|
Холодний борщ завжди виходить, тому що єдиним нашим втручанням в процес його приготування – це нарізка овочів, а все інше робить за нас плита, оскільки овочі готуються цілими, в основному в шкуринках, а свіжі його інгредієнти є такими, якими ви їх купили або виростили.
Але, за звичай, є певні секретики приготування смачного холодного борщу. Основних секретів, вірніше компонентів, всього три. Це – по-перше, юшка, по-друге, м’ясо і по-третє, спеції і прянощі.
Юшка. За юшку можуть слугувати багато різних компонентів: це може бути просто вода, може бути м’ясний бульйон, може бути квас, може бути кисляк і ряжанка, але найбільше мені подобається борщ на сироватці, яка залишається після виготовлення сиру. Якість сироватки залежить від якості молока, а ще вона повинна бути досить вистояною, щоб мати необхідну, кислотність, гостроту і міцність. Тому, потрібно брати сироватку, яка вистоялась в холодильнику щонайменше з тиждень і більше.
М’ясо. Можна взяти будь-яке пісне м’ясо, але якщо в борщ покласти прикопчену на вогні буженину, рецепт якої є у блозі, то холодний борщ смакуватиме ще більше. Буженина придає борщу просто неймовірного смаку, аромату і поживності, а отже, жодний м’ясний делікатес, куплений в магазині, не дасть того букету і смаку, який дає домашня, копчена буженина.
Спеції і прянощі. Довершують же смаковий і нюховий букет холодного борщу цибуля і часник, а також трави і перці.
Оце і всі секрети. Краще готувати холодний борщ за два підходи, без поспіху і з певною насолодою від кольорів і свіжості, які несуть його інгредієнти. Звечора, відварити всі інгредієнти, які сирими не їдяться, охолодити їх в холодильнику, а на наступний ранок, зайнятись нарізкою і власне – композицією.
Але, за звичай, є певні секретики приготування смачного холодного борщу. Основних секретів, вірніше компонентів, всього три. Це – по-перше, юшка, по-друге, м’ясо і по-третє, спеції і прянощі.
Юшка. За юшку можуть слугувати багато різних компонентів: це може бути просто вода, може бути м’ясний бульйон, може бути квас, може бути кисляк і ряжанка, але найбільше мені подобається борщ на сироватці, яка залишається після виготовлення сиру. Якість сироватки залежить від якості молока, а ще вона повинна бути досить вистояною, щоб мати необхідну, кислотність, гостроту і міцність. Тому, потрібно брати сироватку, яка вистоялась в холодильнику щонайменше з тиждень і більше.
М’ясо. Можна взяти будь-яке пісне м’ясо, але якщо в борщ покласти прикопчену на вогні буженину, рецепт якої є у блозі, то холодний борщ смакуватиме ще більше. Буженина придає борщу просто неймовірного смаку, аромату і поживності, а отже, жодний м’ясний делікатес, куплений в магазині, не дасть того букету і смаку, який дає домашня, копчена буженина.
Спеції і прянощі. Довершують же смаковий і нюховий букет холодного борщу цибуля і часник, а також трави і перці.
Оце і всі секрети. Краще готувати холодний борщ за два підходи, без поспіху і з певною насолодою від кольорів і свіжості, які несуть його інгредієнти. Звечора, відварити всі інгредієнти, які сирими не їдяться, охолодити їх в холодильнику, а на наступний ранок, зайнятись нарізкою і власне – композицією.
Час підготовки:
|
30 хвилин
|
Розділ:
|
Перші страви; Супи і Юшки
|
Час приготування:
|
20 хвилин
|
Країна:
|
Україна
|
Час настоювання:
|
1 година
|
К-сть порцій:
|
10 л
|
Інгредієнти
|
Кількість
|
Од вим
|
Сироватка молочна
|
3,5
|
л
|
Сметана
|
1
|
скл
|
Буряк молодий
|
3-4
|
шт
|
Морква молода
|
3-4
|
шт
|
Картопля молода дрібна
|
400
|
г
|
Корінь селери
|
200
|
г
|
Цибуля зелена
|
1
|
пучок
|
Цибуля ріпчаста
|
2-3
|
шт
|
Часник
|
1
|
головка
|
Огірки свіжі
|
5
|
шт
|
Редиска
|
300
|
г
|
Коріандр зелень
|
1
|
пучок
|
Кріп зелень
|
1
|
пучок
|
Петрушка зелень
|
1
|
пучок
|
Базилік
|
5-7
|
листочків
|
Перець солодкий
|
1-2
|
шт
|
Яйце
|
5
|
шт
|
Буженина прикопчена
|
200
|
г
|
Сіль
|
-
|
до смаку
|
Перець чорний мелений
|
-
|
до смаку
|
Набір спецій
|
-
|
до смаку
|
|
|
■
|
Приготування холодного борщу:
|
1
|
Помити і відварити на плиті або у мікрохвильці молоді буряк, моркву, картоплю, корінь селери. Залити холодною водою, щоб легше чистилась шкірка, охолодити і почистити.
|
2
|
Яйця відварити протягом 15 хвилин, залити холодною водою, почистити і охолодити.
|
3
|
Ріпчасту цибулю почистити, накришити дрібними кубиками, зелену цибулю почистити і подрібнити. Часник почистити розплескати ножем і дрібно посікти. Все викласти в миску і перемішати.
|
4
|
Спеції і прянощі добавити до покришених цибулі і часнику посолити всім об’ємом солі і перемішати. Поки кришитимуться інші овочі, вони почнуть підмариновуватись.
|
5
|
Зелень помити, дрібно покришити, добавити до цибулі і часнику і перемішати.
|
6
|
Редиску, солодкий перець помити, почистити, дрібно покришити, добавити до цибулі з зеленню і перемішати.
|
7
|
Коренеплоди почистити, накришити невеличкими кубиками і добавити до покришених овочів.
|
8
|
М’ясо і яйця нарізати невеликими кубиками і добавити до овочів.
|
9
|
Сметану покласти в страву, добавити трохи сироватки і акуратно все перемішати. Добавити решту сироватки, вимішати, скорегувати страву по солі і чорному перцю.
|
10
|
Поставити борщ в холодильник на годину для охолодження і настоювання. Холодний борщ можна зберігати в холодильнику до чотирьох днів.
|
N.B.
●
|
Не бійтесь фантазувати при приготуванні цієї простої але надзвичайно корисної і смачної страви, підлаштувавши її до сезонних овочів. Моркви, буряку, картоплі, редиски потрібно брати в рівній пропорції, а от зелені, цибулі і огірків можна класти більше, оскільки саме вони надають борщу гостроту і пікантність.
|
●
|
Сироватка придає холодному борщу різкість і об’єднує всі його інгредієнти в довершену страву, тому вона повинна вам подобатись сама по собі, бути досить вистояною, з характерною кислотністю і міцністю.
|
●
|
Буженину необхідно брати пісну, зрізаючи з неї жир, тому що в холодному борщі він придаватиме страві масність. А забувши покласти в борщ м’ясо і яйця, ви отримаєте вже зовсім дієтичну страву, але накладати доведеться побільше і може, декілька разів. Дієта, як не як...
|
●
|
Варто кришити овочі у запропонованому порядку, починаючи з цибулі і часнику (як на фото: зліва направо, і далі вгору), оскільки вони по ходу підмариновуютсья, а відварені коренеплоди не руйнуються.
|
●
|
Сирі овочі і зелень необхідно кришити дрібною нарізкою, щоб страва легко жувалась і мала характерний букет зеленої свіжості.
|
●
|
У будь-якому випадку, холодний борщ готується дуже легко і швидко, тому не лякайтесь довгого списку інгредієнтів.
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар