понеділок, 22 липня 2024 р.

Borscht with Beet Greens

Літній борщ з буряковою гичкою
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Борщ з буряковою гичкою – це ще одна страва, яка увібрала в себе несчисленні принади літа з його ніжними і легкими смаками, які можуть дати лише молоді овочі.

Це – борщ з густим червоним, тобто буряковим кольором і ароматом ранкової свіжості, яка потішає нас перед спекотним днем...

Отже, літній борщ з буряковою гичкою готується з молодих овочів і є надзвичайно легкою, ніжною на смак стравою.

Особливу родзинку до борщу привносить домінуючий буряковий смак і саме бурякова гичка, а також інші овочі і зелень літа, яке стверджується у своїх плодах...

Цей борщ може бути повністю пісним або ж готуватися з пісним м’ясом, таким як телятина, індичатина, курятина, кролятина.

Літній борщ з буряковою гичкою – це легка, дієтична юшка, яка якнайкраще пасує до спекотних літніх днів і може подаватись як гарячою, так і холодною.


Домінуючими складниками в цій страві повинні бути буряк і бурякова гичка, а інші овочі – рання капуста, кабаки, спаржова квасоля, помідори, солодкий перець, цвітна капуста, інші сезонні овочі та зелень можуть лише доповнювати її смаковий букет, вимальовуючи насиченість овочевої юшки, яким власне і є сам борщ, особливо літній, особливо з молодих овочів.

Розділ:
Борщ; Юшки
Час підготовки:
20-30 хв
Час приготування:
30-40 хв
Країна:
Україна
Необхідний посуд:
Каструля 5-6 л
К-сть порцій:
4-5 л

■ Інгредієнти для приготування борщу з буряковою гичкою

■ Основні складники


Пісне м'ясо, якщо борщ готується з м'ясом
(наприклад, телятина)


■ Можливі інші складники (як для прикладу)


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Для страви – молоді овочі
Основні складники:
Пісне м’ясо (за бажанням): телятина / індичатина / курятина / кролятина
200-300
г
Буряк (3-4 шт)
500-600
г
Бурякова гичка (з 9-10 буряків)
300
г
Морква (2-3 шт)
150
г
Цибуля середнього розміру (2-3 шт)
150-300
г
Картопля дрібна
300
г
Часник
1
головка
Зелень кропу, петрушки, коріандру, базиліку, тощо…
1
пучок
-
до смаку
Прянощі мелені
-
до смаку
Сіль
-
до смаку
Можливі інші складники (як для прикладу):
Капуста рання
200-250
г
Кабачок
150
г
Петрушка корінь
1
шт
Квасоля спаржова
50-60
г
Перець солодкий
1-2
шт
Помідори (2-3 шт)
100
г
Інша зелень (за бажанням): рукола, крес-салат, огіркова трава,
шпинат, часникові та цибуляні стрілки, часник, цибуля, тощо…
1
пучок
Сметана для подачі страви (на 1 порцію)
1
ст.ложка

■ Порядок приготування літнього борщу з буряковою гичкою

■ Відварювання м’яса (якщо борщ готується з м’ясом)


Літній борщ з буряковою гичкою вариться з молодих овочів і його можна їсти як гарячим, так і холодним, тому, борщ вариться або на пісному м’ясі: індичатина, курятина, телятина, кролятина, або ж просто пісним.
Якщо борщ готується з м’ясом, то спочатку потрібно зварити м’ясо, можна напередодні.
Для цього потрібно взяти невелику каструльку, лише для об’єму м’яса.
1
Телятину (або інше пісне м’ясо) покласти одним куском в холодну воду, довести до кипіння, проварити декілька (~5) хвилин на помірному вогні, знімаючи піну.
2
Відвар злити, м’ясо сполоснути теплою водою, залити окропом, довести до кипіння, зняти можливу піну, додати лавровий лист, думяний перець, гвоздику і варити при легкому кипінні до готовності (1,5-2,5 години – в залежності від м’яса): м’ясо повинне стати м’яким, розімлілим.
3
М’ясо дістати з росолу, нарізати на невеликі порційні куски, росіл посолити (росіл повинен бути солонцюватим), занурити в нього куски м’яса, накрити покришкою і залишити просолюватись до приготування борщу.

■ Приготування борщу


Борщ вариться на воді, а росіл з м’яса добавляється на завершальному етапі приготування.
Молоді овочі готуються досить швидко і закладаються відразу майже всі, тому спочатку, їх потрібно підготувати.
1
Буряк почистити і нашаткувати грубою соломкою.
2
В гичці, черешки відрізати від листя. Черешки нарізати довжиною 3-4 см, листя злегка подрібнити.
3
Всі молоді овочі почистити і поокремо нашаткувати.
4
Буряк припустити в 1-2 ст.ложках олії на сковороді на сильному вогні, додати трохи води, 1-2 ст.ложки ягідного оцту, стишити вогонь і тушкувати під покришкою до готовності інколи помішуючи (20-30 хвилин). Доливати, за потреби, води, щоб буряк тушкувався, а не смажився.
5
В кінці тушкування буряка, додати до нього черешки і протушкувати помішуючи на середньому вогні до готовності черешків (~3 хвилини). Буряк зняти з вогню і залишити під покришкою до завершального етапу приготування борщу.
Поки тушкується буряк, почати приготування борщу.
6
2 л води довести до кипіння і викласти в окріп нашатковані моркву, цибулю, петрушку, картоплю. Довести до кипіння, стишити вогонь і готувати майже до готовності при легкому кипінні (15 хвилин).
Поки варяться овочі:
- Помідори пробланшувати, зняти шкуринку і нарізати невеликими кубиками;
- Часник розплескати лезом ножа, подрібнити, додати зелень кропу, петрушки, коріандру, базиліку, тощо, і все разом посікти.
7
Додати до овочів інші можливі складники: спаржову квасолю, кабак, капусту, тощо, довести до кипіння і проварити при помірному кипінні 5-7 хвилин (слідкувати, щоб капуста не переварилась).
8
Додати в каструлю посічені бурякові листя, буряк, солодкий перець, помідори, росіл з м’яса, довести до кипіння, до смаку посолити, приперчити, приправити меленими прянощами, за потреби, підкислити ягідним оцтом (борщ повинен мати ледь помітну, приємну кислуватість), проварити 2-3 хвилини і вимкнути вогонь.
9
Посічені зелень і часник додати до борщу, вимішати і залишити настоюватись під покришкою хвилин 15-20.
При подачі, класти в тарілку порційно сметану і м’ясо.
Борщ смакує як гарячим, так і холодним.


N.B.
Буряк злегка обсмажується та тушкується з додаванням ягідного оцту щоб зберегти насичений буряковий колір, і додається до борщу в кінці приготування.
Важливо не переварювати овочі! Вони повинні бути на межі готовності. Тоді, страва виходить легкою, зі смаком приємної ранкової літньої свіжості.
Порційно, в борщ можна класти ложку-дві розсипчастої гречаної або пшеничної, або пшоняної каші. Це також одна з можливих традицій подачі на стіл борщу.
Борщ з буряковою гичкою – це також борщ, а традиційний борщ – то насичена, густа, комплексна страва – «щоб ложка стояла», яка достатня для повноцінного обіду, без жодного другого, третього і так далі... Нажаль, в закладах громадського харчування відбулась профанація страви, яку перетворили в звичайну юшку.



Цей борщ вбирає очі, спричиняючи сильне слиновиділення і відчуття голоду, а свіжість смаку просто вражає!


Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар