понеділок, 14 липня 2025 р.

Tarator – Cold Sour Milk and Cucumber Soup

Тара́тор – холодна огіркова юшка на кисляку
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Поєднання огірка, часнику і кропу створює неймовірний смаковий і нюховий букет, а приправивши їх меленим перцем, товченими горіхами і заправивши гарним домашнім кисляком, ми отримаємо тара́тор – традиційну болгарську холодну юшку, як поживну, так і корисну…

Тара́тор – страва особливо бажана в спекотні літні дні, бо одночасно легка та ситна, а головне – несе приємну прохолоду, притишуючи жар палкого сонця…

Особливий смаковий букет таратора, як і його поживні та корисні властивості, створює кожен його складник, витворюючи разом біологічно активну страву, адже огірки збуджують апетит і сприяють засвоєнню білків та жирів, кріп є чудовою ароматичною приправою, часник та волоські горіхи заслуговують на окремі хвалебні оди, так само як і кисляк!..

Тобто, окрім своїх смакових вражень та поживності, поєднання в страві кисляку, городини, горіхів створює корисну для шлунку зокрема і організму загалом поживу.


Тому, зробивши кисляк за рецептом блоґу Cookery Travel, за десять хвилин можна приготувати холодну огіркову юшку таратор!..


Розділ:
Юшки
Час підготовки:
10 хвилин
Час настоювання:
в холодильнику ~30 хв
Країна:
Болгарія
Необхідний посуд:
Миска / Каструля 1 л
К-сть порцій:
1 порція

■ Складники для приготування таратора (на одну порцію)



В страву йдуть волоські горіхи


В деяких місцевостях і кухнях застосовують кунжутову приправу – тахіну

Складники (на 1 порцію)
Кількість
Од вим
200-350 
мл
Огірок (~12 см)
1
шт
Часник
1-2
зубки
Горіхи волоські / Тахіна (1 ст.ложка)
2-3
горіхи
Кріп
2-4
гілочки
Сіль
-
до смаку
Перець мелений чорний / гіркий
-
до смаку

■ Порядок приготування таратора





Часник та горіхи можна розтовкти і посікти на кухонній дошці ножем, але якщо їх розтовкти і розтерти в ковганці, то пахощі зі смаком будуть набагато яскравішими та апетитнішими!
1
Часник розтовкти і розтерти в ковганці з дрібкою солі, додати горіхи, мелений перець і розтовкти та розтерти все разом до однорідної пастоподібної маси.
2
Додати до горіхово-часникової суміші трохи кисляку і розмішати до однорідності, щоб не залишалось грудочок.
3
В миску до суміші тонко нашаткувати огірок, подрібнити кріп, залити все кисляком і вимішати.
4
Юшку до смаку досолити, приперчити, вимішати і поставити на деякий час в холодильник для настоювання і охолодження. Перед подачею вимішати.
Таратор подається холодним, зазвичай, перед головною другою стравою.
Зберігати в холодильнику день-два, але краще спожити в день приготування після охолодження.


N.B.
В Україні, таратор є традиційною стравою в болгарських селах на Одещині.
Подібну страву готують в інших балканських та близькосхідних країнах, і зокрема, в Греції (дзадзикі), Туреччині (джаджак), Ірані (маст о хяр)…, головними складниками якої є кисляк та огірки, з варіяціями в приправах та прянощах.
Подібна страва в різних країнах може різнитись за густиною (використовується лише кисляк, чи додається вода): від зовсім рідкої, яку можна пити з склянки, до юшок, і аж до густих соусів, якими приправляють салати, піти, кебаби…
Таратор з кропом має найцікавіший смак та запах, хоча додавши до страви іншу зелень – петрушку, базилік, естрагон, кінзу… – ви страву не зіпсуєте, а лише додасте їй інших смакових відтінків. Те ж саме можна сказати і про мелені прянощі: таратор можна готувати гострим, гострішим, пряним, тощо…, адже спекотні дні тривають якийсь час і ви маєте можливість трохи поваріювати!..
Серед холодних літніх юшок на особливу увагу заслуговує український холодний борщ, який варто зготувати після насичення таратором!..



Холодні борщі, і таратор зокрема, це чудова можливість сповна насолодитись літньою кухнею  легкою, свіжою, багатогранною, смачною і корисною...



Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар