Тара́тор – холодна огіркова юшка на кисляку
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Поєднання огірка, часнику і кропу створює неймовірний смаковий і нюховий букет, а приправивши їх меленим перцем, товченими горіхами і заправивши гарним домашнім кисляком, ми отримаємо тара́тор – традиційну болгарську холодну юшку, як поживну, так і корисну…
|
Тара́тор – страва особливо бажана в спекотні літні дні, бо одночасно легка та ситна, а головне – несе приємну прохолоду, притишуючи жар палкого сонця…
Особливий смаковий букет таратора, як і його поживні та корисні властивості, створює кожен його складник, витворюючи разом біологічно активну страву, адже огірки збуджують апетит і сприяють засвоєнню білків та жирів, кріп є чудовою ароматичною приправою, часник та волоські горіхи заслуговують на окремі хвалебні оди, так само як і кисляк!..
|
Тобто, окрім своїх смакових вражень та поживності, поєднання в страві кисляку, городини, горіхів створює корисну для шлунку зокрема і організму загалом поживу.
|
|
|
Тому, зробивши кисляк за рецептом блоґу Cookery Travel, за десять хвилин можна приготувати холодну огіркову юшку таратор!..
|
|
|
Розділ:
|
Юшки
|
Час підготовки:
|
10 хвилин
|
Час настоювання:
|
в холодильнику ~30 хв
|
Країна:
|
Болгарія
|
Необхідний посуд:
|
Миска / Каструля 1 л
|
К-сть порцій:
|
1 порція
|
■ Складники для приготування таратора (на одну порцію)
|
В страву йдуть волоські горіхи |
В деяких місцевостях і кухнях застосовують кунжутову приправу – тахіну
|
Складники (на 1 порцію)
|
Кількість
|
Од вим
|
200-350
|
мл
| |
Огірок (~12 см)
|
1
|
шт
|
Часник
|
1-2
|
зубки
|
Горіхи волоські / Тахіна (1 ст.ложка)
|
2-3
|
горіхи
|
Кріп
|
2-4
|
гілочки
|
Сіль
|
-
|
до смаку
|
Перець мелений чорний / гіркий
|
-
|
до смаку
|
■ Порядок приготування таратора
|
|
|
|
|
|
●
|
Часник та горіхи можна розтовкти і посікти на кухонній дошці ножем, але якщо їх розтовкти і розтерти в ковганці, то пахощі зі смаком будуть набагато яскравішими та апетитнішими!
|
1
|
Часник розтовкти і розтерти в ковганці з дрібкою солі, додати горіхи, мелений перець і розтовкти та розтерти все разом до однорідної пастоподібної маси.
|
2
|
Додати до горіхово-часникової суміші трохи кисляку і розмішати до однорідності, щоб не залишалось грудочок.
|
3
|
В миску до суміші тонко нашаткувати огірок, подрібнити кріп, залити все кисляком і вимішати.
|
4
|
Юшку до смаку досолити, приперчити, вимішати і поставити на деякий час в холодильник для настоювання і охолодження. Перед подачею вимішати.
|
●
|
Таратор подається холодним, зазвичай, перед головною другою стравою.
|
●
|
Зберігати в холодильнику день-два, але краще спожити в день приготування після охолодження.
|
N.B.
●
|
В Україні, таратор є традиційною стравою в болгарських селах на Одещині.
|
●
|
Подібну страву готують в інших балканських та близькосхідних країнах, і зокрема, в Греції (дзадзикі), Туреччині (джаджак), Ірані (маст о хяр)…, головними складниками якої є кисляк та огірки, з варіяціями в приправах та прянощах.
|
●
|
Подібна страва в різних країнах може різнитись за густиною (використовується лише кисляк, чи додається вода): від зовсім рідкої, яку можна пити з склянки, до юшок, і аж до густих соусів, якими приправляють салати, піти, кебаби…
|
●
|
Таратор з кропом має найцікавіший смак та запах, хоча додавши до страви іншу зелень – петрушку, базилік, естрагон, кінзу… – ви страву не зіпсуєте, а лише додасте їй інших смакових відтінків. Те ж саме можна сказати і про мелені прянощі: таратор можна готувати гострим, гострішим, пряним, тощо…, адже спекотні дні тривають якийсь час і ви маєте можливість трохи поваріювати!..
|
●
|
Серед холодних літніх юшок на особливу увагу заслуговує український холодний борщ, який варто зготувати після насичення таратором!..
|
|
|
|
Холодні борщі, і таратор зокрема, це чудова можливість сповна насолодитись літньою кухнею – легкою, свіжою, багатогранною, смачною і корисною...
|
|
|
|
|
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!























Немає коментарів:
Дописати коментар