понеділок, 8 грудня 2025 р.

Steamed Potato Dumplings

Картопляні парові кнедлі
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Парові картопляні кнедлі, м’які та ніжні на дотик і смак, слугують чудовим гарніром до м’ясних, рибних та овочевих страв, особливо у супроводі підлив, привносячи до обіднього столу певного шарму й особливої смаковитості, вкотре підтверджуючи неспростовну істину, що найпростіші страви – найсмачніші!..

Кнедлі, книдлі, кнедлики це великі галушки або великі палюшки, але іншої форми – порційні кульки, качалочки або ж нарізний батон, які бувають начинені сиром, м'ясом, грибами, тощо... або без начинки.

В українській кухні кнедлі готують на західних її землях. При цьому, кнедлі відомі також і в польскій, чеській, німецькій… кухнях, ба більше, картопляні галушки в різних формах та назвах існують й у інших європейських культурах.

Способів їх приготування також чимало, вже не кажучи про варіяції в складниках, тому що навіть і в українській кухні таких різновидів не один і не два, а об’єднує всі ці страви те, що всі вони включають в себе у тій чи іншій мірі крохмаль, і варяться або у окропі, або на парі.

Кнедлі можуть готуватись виключно з борошна, або ж з картоплі, або з поєднання картоплі і борошна та крохмалю. Це дуже проста страва, яка не вимагає великих кулінарних пізнань, а лише певного алгоритму приготування. Все просто, швидко, ситно та смачно…

Тому, пропонований рецепт може бути лише початком знайомства з кнедлями…



Особливістю картопляних кнедлів приготовлених на парі є те, що вони мають пухку структуру, ніжні на дотик, легкі на смак, що і зумовлює розмаїття смакових вражень, коли вони супроводжуються м’ясними, рибними та овочевими стравами, підливами, приправами, салатами, засмажками…


Розділ:
Страви з картоплі
-
-
Час варіння:
20 хв
Країна:
Україна
Необхідний посуд:
Каструля Ø 25 см + начиння
для приготування 
на парі
або полотно/марля
К-сть порцій:
12 кнедлів

■ Складники для приготування парових картопляних кнедлів

Крохмаль дає збитішу структуру, 
цільнозернове борошно – пухкішу і легшу

Для начинки в кнедлі можна взяти подрібнені сир (особливо смакують гострі сири: бринза, козиний, з пліснявою...), м’ясо, свіжі або смажені гриби, струганину


Начиння для варіння на парі: спеціальне або обтягнена марлею каструля:



Складник
Кількість
Од вим
Для кнедлів:
Картопля варена в лушпинні
1
кг
Яйце
1
шт
Борошно цільнозернове (1склянка) / Крохмаль картопляний
170
г
Сіль
1
ч.ложка
Перець чорний мелений
1
кав.ложка
Мускатний горіх мелений
кав.ложки
Борошно для присипки (2-3 ст.ложки)
-
до потреби
Смалець розтоплений (краще) / олія для змащення сита для варіння на парі
1
ч.ложка
Кнедлі смакують в якості гарніру з такими стравами
(як приклад):
або свіже…
-
-
Цибуляна засмажка на салі / підчеревині / олії
-
-
-
-
-
-
-
-

■ Порядок приготування страви


Один з варіянтів

формування кнедлів

Інший варіянт

формування кнедлів


Спочатку, потрібно зварити картоплю в лушпинні. Детальніше дивіться в статті Картопля варена в лушпинні.
В каструлю Ø 25 см вміщуються 12 кнедлів Ø ~7 см.
Якщо ви готуєте кнедлі з начинкою, то перед замішуванням тіста, підготувати начинку (1 пучка / кав.ложка на кнедлик) та начиння для відварювання на парі або полотно/марлю для обв’язування каструлі (дивіться Вареники парові з ягодою).
Перед замішуванням тіста або під час відварювання кнедлів, приготувати (підігріти) також підливу або зробити засмажку і подрібнити зелень для подачі кнедлів.
1
Напередодні, картоплю зварити в лушпинні, сполоснути холодною водою, почистити і охолодити (найкраще, в холодильнику на ніч).
2
Наступного дня, картоплю натерти на грубій тертці.
3
Додати до картоплі цільнозернове борошно або крохмаль, яйце, сіль, прянощі і замісити однорідне, м’яке тісто. Не переминати.
4
Стіл злегка притрусити борошном, викласти на стола заміс і трохи обім’яти, не переминаючи, лише для того, щоб тісто не липло до рук. При потребі, змочувати руки у борошні.
5
Скатати з тіста качалку товщиною ~7 см, розрізати качалку на 12 однакових кусків.
6
Скатати куски в кульки діаметром ~7 см (по ~100 г), викладаючи на притрушене борошном деко або тарелю.
Налити в каструлю 1-1½ л води і поставити закипати. Сито або решітку для варіння на парі змастити смальцем або олією, щоб кнедлі не прилипали.
7
Пальцем або держаком киянки попродавлювати в кульках заглибини, покласти в заглибини по пучці / кавовій ложці начинки, заліпити отвір, скатати між долонями в кульку і покласти на сито або решітку для варіння на парі.
Кульки можна розім’яти у невеличкі варениці. На варениці начинки можна класти трохи більше – по 1 ч.ложці, защіпувати і скатувати в кульки.
8
Покласти сито з кнедлями в каструлю з киплячою водою для приготування на парі, накрити покришкою, стишити вогонь до легкого кипіння і варити 20 хвилин.
Кнедлі подавати відразу ж з вогню, поливаючи підливою або здобрюючи цибуляною засмажкою з підчеревиною або з салом, або з олією.
На порцію йде два-три кнедлі. Якщо кнедлі залишаються, то змастити їх олією, щоб вони не злипались та не пересихали. Зберігати в закритому контейнері до тижня. Для подачі після холодильника, кнедлі розпарити в мікрохвильовці під покришкою або розсмажити під покришкою на легенькому вогні.

Кнедлі з душениною:



Кнедлі з лечо:


Розсмажені під покришкою кнедлі з зимовим салатом, та цибуляною засмажкою з підчеревиною і смаженими грибами:


Розсмажені під покришкою кнедлі з зимовим салатом з редькою, чортополохом, битком:


Картопляні кнедлі, начинені струганиною під смаженими грибами:


Картопляні кнедлі, начинені сиром з пліснявою і грибами під кабачковою ікрою:


Картопляні кнедлі, у вигляді качалки, без начинки, розсмажені, з тушениною і овочами:


Традиційні, начинені віденські кнедлі з тушкованою кислою капустою та з м’ясною підливою у Будинку вина та пива:



Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар