Картопляні парові кнедлі
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Парові картопляні кнедлі, м’які та ніжні на дотик і смак, слугують чудовим гарніром до м’ясних, рибних та овочевих страв, особливо у супроводі підлив, привносячи до обіднього столу певного шарму й особливої смаковитості, вкотре підтверджуючи неспростовну істину, що найпростіші страви – найсмачніші!..
|
Кнедлі, книдлі, кнедлики це великі галушки або великі палюшки, але іншої форми – порційні кульки, качалочки або ж нарізний батон, які бувають начинені сиром, м'ясом, грибами, тощо... або без начинки.
В українській кухні кнедлі готують на західних її землях. При цьому, кнедлі відомі також і в польскій, чеській, німецькій… кухнях, ба більше, картопляні галушки в різних формах та назвах існують й у інших європейських культурах.
В українській кухні кнедлі готують на західних її землях. При цьому, кнедлі відомі також і в польскій, чеській, німецькій… кухнях, ба більше, картопляні галушки в різних формах та назвах існують й у інших європейських культурах.
Способів їх приготування також чимало, вже не кажучи про варіяції в складниках, тому що навіть і в українській кухні таких різновидів не один і не два, а об’єднує всі ці страви те, що всі вони включають в себе у тій чи іншій мірі крохмаль, і варяться або у окропі, або на парі.
|
Кнедлі можуть готуватись виключно з борошна, або ж з картоплі, або з поєднання картоплі і борошна та крохмалю. Це дуже проста страва, яка не вимагає великих кулінарних пізнань, а лише певного алгоритму приготування. Все просто, швидко, ситно та смачно…
Тому, пропонований рецепт може бути лише початком знайомства з кнедлями…
Тому, пропонований рецепт може бути лише початком знайомства з кнедлями…
|
|
|
Особливістю картопляних кнедлів приготовлених на парі є те, що вони мають пухку структуру, ніжні на дотик, легкі на смак, що і зумовлює розмаїття смакових вражень, коли вони супроводжуються м’ясними, рибними та овочевими стравами, підливами, приправами, салатами, засмажками…
|
|
|
|
Розділ:
|
Страви з картоплі
|
-
|
-
|
Час варіння:
|
20 хв
|
Країна:
|
Україна
|
Необхідний посуд:
|
Каструля Ø 25 см + начиння для приготування на парі або полотно/марля
|
К-сть порцій:
|
12 кнедлів
|
■ Складники для приготування парових картопляних кнедлів
Крохмаль дає збитішу структуру,
цільнозернове борошно – пухкішу і легшу
Для начинки в кнедлі можна взяти подрібнені сир (особливо смакують гострі сири: бринза, козиний, з пліснявою...), м’ясо, свіжі або смажені гриби, струганину…
|
|
|
Начиння для варіння на парі: спеціальне або обтягнена марлею каструля:
|
|
|
Складник
|
Кількість
|
Од вим
|
Для кнедлів:
| ||
Картопля варена в лушпинні
|
1
|
кг
|
Яйце
|
1
|
шт
|
Борошно цільнозернове (1склянка) / Крохмаль картопляний
|
170
|
г
|
Сіль
|
1
|
ч.ложка
|
Перець чорний мелений
|
1
|
кав.ложка
|
Мускатний горіх мелений
|
⅓
|
кав.ложки
|
Борошно для присипки (2-3 ст.ложки)
|
-
|
до потреби
|
Смалець розтоплений (краще) / олія для змащення сита для варіння на парі
|
1
|
ч.ложка
|
Кнедлі смакують в якості гарніру з такими стравами (як приклад):
| ||
Підливи: м’ясна / грибна / біла / перцево-томатна / лечо / масло пряжене або свіже…
|
-
|
-
|
Цибуляна засмажка на салі / підчеревині / олії
|
-
|
-
|
-
|
-
| |
-
|
-
| |
-
|
-
|
■ Порядок приготування страви
|
|
|
|
|
|
|
Один з варіянтів |
формування кнедлів |
|
Інший варіянт |
формування кнедлів |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
●
|
Спочатку, потрібно зварити картоплю в лушпинні. Детальніше дивіться в статті Картопля варена в лушпинні.
|
●
|
В каструлю Ø 25 см вміщуються 12 кнедлів Ø ~7 см.
|
●
|
Якщо ви готуєте кнедлі з начинкою, то перед замішуванням тіста, підготувати начинку (1 пучка / кав.ложка на кнедлик) та начиння для відварювання на парі або полотно/марлю для обв’язування каструлі (дивіться Вареники парові з ягодою).
|
●
|
Перед замішуванням тіста або під час відварювання кнедлів, приготувати (підігріти) також підливу або зробити засмажку і подрібнити зелень для подачі кнедлів.
|
1
|
Напередодні, картоплю зварити в лушпинні, сполоснути холодною водою, почистити і охолодити (найкраще, в холодильнику на ніч).
|
2
|
Наступного дня, картоплю натерти на грубій тертці.
|
3
|
Додати до картоплі цільнозернове борошно або крохмаль, яйце, сіль, прянощі і замісити однорідне, м’яке тісто. Не переминати.
|
4
|
Стіл злегка притрусити борошном, викласти на стола заміс і трохи обім’яти, не переминаючи, лише для того, щоб тісто не липло до рук. При потребі, змочувати руки у борошні.
|
5
|
Скатати з тіста качалку товщиною ~7 см, розрізати качалку на 12 однакових кусків.
|
6
|
Скатати куски в кульки діаметром ~7 см (по ~100 г), викладаючи на притрушене борошном деко або тарелю.
|
●
|
Налити в каструлю 1-1½ л води і поставити закипати. Сито або решітку для варіння на парі змастити смальцем або олією, щоб кнедлі не прилипали.
|
7
|
Пальцем або держаком киянки попродавлювати в кульках заглибини, покласти в заглибини по пучці / кавовій ложці начинки, заліпити отвір, скатати між долонями в кульку і покласти на сито або решітку для варіння на парі.
|
●
|
Кульки можна розім’яти у невеличкі варениці. На варениці начинки можна класти трохи більше – по 1 ч.ложці, защіпувати і скатувати в кульки.
|
8
|
Покласти сито з кнедлями в каструлю з киплячою водою для приготування на парі, накрити покришкою, стишити вогонь до легкого кипіння і варити 20 хвилин.
|
●
|
Кнедлі подавати відразу ж з вогню, поливаючи підливою або здобрюючи цибуляною засмажкою з підчеревиною або з салом, або з олією.
|
●
|
На порцію йде два-три кнедлі. Якщо кнедлі залишаються, то змастити їх олією, щоб вони не злипались та не пересихали. Зберігати в закритому контейнері до тижня. Для подачі після холодильника, кнедлі розпарити в мікрохвильовці під покришкою або розсмажити під покришкою на легенькому вогні.
|
Кнедлі з душениною:
|
|
|
|
|
|
Кнедлі з лечо:
|
|
|
|
|
|
Розсмажені під покришкою кнедлі з зимовим салатом, та цибуляною засмажкою з підчеревиною і смаженими грибами:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Картопляні кнедлі, начинені струганиною під смаженими грибами:
|
|
|
Картопляні кнедлі, начинені сиром з пліснявою і грибами під кабачковою ікрою:
|
|
|
|
|
|
Картопляні кнедлі, у вигляді качалки, без начинки, розсмажені, з тушениною і овочами:
|
|
|
|
|
|
Традиційні, начинені віденські кнедлі з тушкованою кислою капустою та з м’ясною підливою у Будинку вина та пива:
|
|
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!


























































Немає коментарів:
Дописати коментар