понеділок, 18 лютого 2019 р.

Potatoes Boiled in Skins

Картопля варена в лушпинні
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Здається, що зварити картоплю в лушпинні є справою простою, навіть примітивною, і що це зовсім не страва, але як і у будь-якої страви, у картоплі, звареної в лушпинні, є також свої серети і свій певний технологічний процес...

Буваючи в різних кліматичних зонах, я стикнувся з тим фактом, що десь, скільки картоплю не вари, вона залишається твердою як бубон, а в інших регіонах, вона починає розварюватися вже через декілька хвилин варіння, хоча всередині, залишається ще сирою.

І якось, на Півдні Казахстану, майже на кордоні з Узбекистаном, я побачив, як в казан з картоплею поклали ледве не кілограм солі. І не зважаючи на сильний жар від багаття, картопля вийшла цілою, неначе запеченою у вогні, і гарно чистилась, і була надзвичайно смачною. І з того часу, я варю картоплю в лушпинні у насиченому соляному розчині...



Все дуже просто: сіль підвищує температуру кипіння води, утворюючи сильний жар довкола картоплі, відразу запікаючи її, утворюючи міцну шкуринку. Відповідно, підвищується температура всередині самої картоплі і вона запікається немов у жару. При цьому, вона не розвалюється, а якщо сорт картоплі нерозваристий, то вона пропікається на всю свою масу.

При цьому, сама сіль не проходить крізь шкуринку, і картопля залишається прісною, не солоною.

Але зготувавши таким чином картоплю, ми отримуємо заготовку для безлічі інших страв, тому що варену картоплю можна почистити і з’їсти просто так, а можна і з чимось, лише приправивши її до смаку сіллю, перцем, маслом, м’ясом чи рибою...

Можна покласти цілою, чищеною, половинками, кружальцями, тощо, на розігріту сковорідку і запекти її під кришкою без жиру, на маленькому вогні по 5-10 хвилин з кожного боку, отримавши таким чином вже справжню печену картоплю, без розігрівання духовки та годинного очікування результату.

І при цьому, дієтична цінність такої картоплі просто шалена!.. Тому, швидше переходьте до рецепту...

Час підготовки:
2 хвилини
Розділ:
Страви з картоплі
Час відварювання:
30-35 хвилин
Країна:
Україна
Час чищення:
5 хвилин
К-сть порцій:
6 картоплин середнього розміру


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Для картоплі в лушпинні:
-
-
Картопля в лушпинні середнього розміру
6
шт
Сіль
5-6
ст. ложок
Вода
1
л


Приготування картоплі:
1
Картоплю помити, покласти в 2-літрову каструлю.
2
Добавити 5-6 столових ложок з горою солі, залити окропом, щоб вода покривала картоплю (близько 1 літра води), довести до кипіння, стишити вогонь до мінімального, але щоб картопля кипіла і варити під кришкою до готовності хвилин 30-35 (про готовність картоплі говоритиме навіть запах).
3
Як тільки картопля зготувалась, солону воду потрібно відразу ж злити, і залити картоплю якомога холоднішою водою. Дати постояти 1-2 хвилини і можна починати чистити, дістаючи картоплю з холодної води.
4
Складати почищену картоплю на тарілку, щоб вона трохи обсушувалась.
5
Страва майже готова, тому що далі, відварена в лушпинні картопля може бути заготовкою у приготування інших страв, а може смакувати й самостійно!


N.B.
Будете здивовані чудовим смаком таким чином звареної картоплі.
Після відварювання, не можна залишати картоплю у солоній воді, тому що вона почне вбирати в себе сіль. Потрібно відразу виймати картоплю з розсолу в холодну воду, або ж зливати солоний розчин і заливати картоплю холодною водою.
Зварена в солоному розсолі картопля йде у салати, вінегрети, олів’є, м'ячку, картопляники, інші страви. А також смакує самостійно з маслом, олією, салом, рибою, м’ясом, тощо...
Нажаль, буряк і моркву варити у солоному розчині не виходить, тому що вони набираються солі.


Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар