середа, 17 грудня 2025 р.

Fish Pie with Shortcrust Pastry

Рибний пісочний пиріг
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Описати смакові враження від рибного пирога можна лише одним словом – Смачнющий!

Але якщо ви вважаєте такий опис занадто сухим і неповним, то можете описати його двома словами – Неймовірно смачнющий!..

Тому що в цьому рибному пирозі гармонійно об’єднались пісочне тісто і рибна начинка, витворивши неймовірну смаковиту страву, яка насичує, але якою неможливо задовольнитися, тому що хочеться відрізати від пирога ще і ще шматочок…

Пісочне тісто в цьому пирогові таке ж, як і в Цибуляному пирозі, тому вже подібне нагадування повинне призвести до сильного слиновиділення і розгорання апетиту. Адже цибуляний пиріг – це одна з найсмачніших несолодких випічок, тому рибний пиріг може бути як і особливою стравою, так і доповненням до рецептури цибуляного пирога.

Тунець
Для начинки в пиріг можна взяти якийсь один вид риби, а можна зробити рибну суміш, як з різних видів свіжої риби, так і у поєднанні свіжої та копченої риби. Копченої риби потрібно небагато, достатньо 100-200 грамів для надання випічці смаковитого копченого відтінку.

Найяскравіше пиріг смакує з різкою, характерною на смак рибою: тунець, оселедець, скумбрія, хек, тощо…

Мерлуза, хек, скумбрія
Оселедці свіжий і копчений

Маслянисті види риб хоча і створюють ніжний та м’який смак, але їм завжди бракує характерності.

Розділ:
Випічка, Риба
-
-
Температура і
Час випікання:
200 °C
40-45 хв
Країна:
Україна
Необхідний посуд:
Кругла форма для випічки
/ Сковорода Ø 23-25 см
К-сть порцій:
6 порцій

■ Складники для приготування рибного пирога

■ Складники для пісочного тіста


■ Складники для рибної начинки


Складник
Кількість
Од вим
Для пісочного тіста:
Борошно (2 склянки з горою)
400
г
Масло
150
г
Яйце
1
шт
Сметана (4 ст.ложки)
100
мл
Сода
½
ч.ложки
1
ст.ложка
Сіль
1
ч.ложка
Для рибної начинки:
Філе риби / Суміш філе різних риб (сира + копчена – 100-200 г)
700
г
Цибуля (по вазі риби – 700 г)
4-5
цибулин
Олія для засмажки
3-4
ст.ложки
Сметана
½
склянки
Яйця
4
шт
Сіль
-
до смаку
Перець чорний мелений
-
до смаку
Хмелі-сунелі / Пряні трави + коріандр мелений
-
до смаку

■ Порядок приготування рибного пирога

■ Приготування пісочного тіста (як для Цибуляного пирога)


1
Масло розтопити на водяній бані і охолодити до кімнатної температури.
2
Яйце збити віничком з сіллю, додати сметану і розмішати до однорідної суміші.
3
Соду погасити оцтом і додати до суміші.
4
Просіяти до суміші борошно і замісити густе тісто.
5
Тісто накрити плівкою і поставити на декілька годин в холодильник для охолодження.

■ Приготування начинки



1
Рибне філе подрібнити. Свіжу та копчену рибу – поокремо.
2
Цибулю почистити, подрібнити і помішуючи, обсмажити до розм'якшення в олії на широкій сковороді на сильному вогні.
3
Додати до цибулі свіжу рибу і просмажити ще декілька хвилин, але не пересмажувати.
4
Додати до цибулі копчену рибу і помішуючи, обсмажити все разом протягом 1 хвилини. Цибулю не персмажувати і не перепалювати! Зняти з вогню і охолодити.
5
Яйця збити віничком з сіллю та прянощами, додати сметану, вимішати, додати до риби і вимішати до однорідності.
6
Начинку охолодити.

■ Формування і випікання пирога



Піч увімкнути розігріватись до 250°C. Сковороду або форму Ø 23-25 см змастити олією.
1
Тісто розім’яти і розпластати в формі для випічки в тонкий пласт (1-1½ см), сформувавши по периметру рівномірний бортик на висоту форми.
2
Рівномірно викласти на корж рибну начинку.
3
Підрівняти зубцями виделки бортик пирога.
4
Поставити страву в піч на середню поличку, прогріти протягом п'яти хвилин при 250 °С, стишити вогонь до 200 °C і випікати ще 40 хвилин до золотавого кольору тіста і підрум’янення начинки.
Пиріг смакує як гарячим, так і холодним.





Пиріг виходить "живим", соковитим і смачний сам собою


Але овочеві підливи, наприклад,

Кабачкова ікра, зайвими не будуть...


Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!


Немає коментарів:

Дописати коментар