понеділок, 24 лютого 2020 р.

Niter Kibbeh – Ethiopian Spiced Clarified Butter

Масло пряжене з прянощами
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Пряжене зі спеціями і прянощами масло може служити в якості соусу, здобривши яким, наприклад, відварену картоплю або пасту, чи то яку іншу страву, ми щоразу отримуватимемо кулінарний шедевр з неймовірним смаком і ароматом.

Але таке масло можна також використовувати і для приготування різних страв, як це роблять в Африці, і зокрема, в Судані, Ефіопії, Еритреї, Сомалі...

В Ефіопії, це масло називається нітер кіббех (Niter Kibbeh), а в Еритреї – теґелесе тесмі (Tegelese Tesmi), і деякі національні страви того регіону готуються виключно на ароматизованому пряженому маслі.






Дякуючи різним спеціям, масло може зберігатись без холодильника досить довгий час, що є важливим для кухонь цих країн. Більше того, з часом, масло визріває, як наприклад сир або шинка, або вино, набуваючи нових смакових і нюхових нюансів.

Єдиного, стандартизованого рецепту цієї страви не існує, тому що все залежить від наявності тих чи інших інгредієнтів у певному регіоні, а також від смакових вподобань кухаря. Хоча, декілька обов’язкових пряних складових, більш-менш, присутні у всіх рецептурах.

Майже завжди, до пряженого зі спеціями масла входять такі пряні трави та овочі:

• Часник 

• Імбир свіжий 
• Кардамон 
• Косерет (koseret – Lippia abyssinica
• Куркума 
• Сіль

З перелічених вище інгредієнтів, невідомим нам є лише Lippia abyssinica (амхарською мовою – косерет). Цю рослину культивують майже у всіх країнах тропічної Африки. Вона росте заввишки до 3 метрів і має камфорно-м’ятний аромат, і якщо об’єднати материнку з базиліком, то вийде щось подібне, тому, ці рослини можна прийняти до інших складових, щоб відчути оригінальний смак страви.

Але, як зазначено вище, уніфікованого рецепту пряженого зі спеціями масла нема, тому, кожен кухар готує його на свій розсуд, звичайно ж, дотримуючись загальної традиції. Отже, до інших можливих пряних інгредієнтів, можна додавати:

• Чебрець 

• Материнку 
• Базилік 
• Суміш пряних трав подібну до хмелі-сунелі 
• Духмяний перець 
• Набір перців 
• Кмин 
• Корицю 
• Мускатний горіх 
• Гвоздику 
• Лавровий лист 
• Цибулю 
• тощо... але головне – знати міру!..

Спосіб приготування пряженого масла зі спеціями такий же, як описано в рецепті Масло пряжене (топлене).

Час підготовки:
10 хвилин
Розділ:
Страви з молока
Час пряження:
~ 1 година
Країна:
Ефіопія, Еритрея
Час зберігання:
Декілька місяців
К-сть порцій:
800 г

■ Інгредієнти для пряження масла зі спеціями


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Масло коров’яче
1
кг
Кардамон
1
ст.ложка
Імбир свіжий
50
г
Часник
1
головка
Куркума
1
ч.ложка
Материнка / Чебрець сушені
1
ст.ложка
Гвоздика
3
шт
Лавровий лист
2-3
шт
Цибуля середня
1
шт
Сіль
1
ч.ложка

■ Порядок пряження масла зі спеціями


1
Вершкове масло, цілим або шматками, покласти в каструльку і поставити на вогонь нижче середнього, щоб воно розтоплювалось поступово, без перегрівання і кипіння. Поки масло розтоплюється, каструлю можна накрити кришкою.
2
Поки масло розтоплюється і закипає, підготувати овочі і спеції: часник і цибулю почистити, цибулю розрізати на четвертини, стручки кардамону розчавити в кавомолці, але не дрібнити, імбир помити і нарізати кружальцями.
3
Як тільки масло розплавиться і почне булькотіти, зняти кришку, зняти піну, добавити підготовлені овочі і спеції, зменшити вогонь до мінімуму і пряжити до моменту, поки масло не перестане пінитись: ~ 1 година.
4
Під час пряження, масло не перемішувати, щоб не збурювався осад з дна каструлі.
5
Після того, як масло перестане пінитись, процідити його крізь мілке сито у розігріту, суху каструлю і пряжити ще декілька хвилин на мінімальному вогні, щоб випарувалась зайва волога.
6
Ще раз процідити масло крізь мілке сито в банку або інший посуд, залишаючи осад на дні каструлі. Осад і піну можна використати у якості ароматичної приправи при приготуванні інших страв.
7
Гаряче масло має золотавий колір, при охолодженні, завдячуючи куркумі, стає насиченого жовтого кольору. Зберігати в холодильнику, накривши кришкою. Перед використанням, варто залишити масло на деякий час при кімнатній температурі, оскільки в холодильнику, воно стає надзвичайно твердим і його майже неможливо виколупати з банки.


N.B.
Пряжити масло необхідно при найнижчій температурі, щоб воно не бурлило і не підгорало.
Ароматизоване таким чином пряжене масло внесе пікантності і характерності до багатьох страв. Головне, не перебільшувати зі спеціями, їх повинно бути в міру.
При підборі спецій, обдумуйте букет, який може вийти, щоб не перебивати аромат і смак одних прянощів іншими. Потрібно прагнути до отримання гармонійного смакового букету.
Цікавий букет виходить при пряженні масла з корицею, мускатним горіхом та імбиром. Таке масло чудово пасує до кондитерських виробів.


Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар