Зимовий салат з редькою
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Відмітити початок зими можна не лише похмурим холодним днем, а й яскравим зимовим салатом, який окрім користі організму, привнесе до нашого столу яскравих кольорів та смакових вражень, що позначиться на нашому гарному апетитові, а відповідно і на настрої та здоров’ї...
|
Зимові салати особливі: вони яскраві, гострі, міцні, суттєві на смак та запах, тобто такі, які і повинні бути в холодну пору року.
І не обов’язково піддаватись на наполегливі умовляння реклами та бігти до магазину по тропічні або тепличні овочі, адже мудра Природа нам дарує інші можливості – це салати та соління з зимових овочів, яких, насправді, чимало в нашій місцевості, і якими не варто нехтувати, тому що це поживніше та корисніше, тому що місцеве, тому що зростає та «дихає» разом з нами…
І не обов’язково піддаватись на наполегливі умовляння реклами та бігти до магазину по тропічні або тепличні овочі, адже мудра Природа нам дарує інші можливості – це салати та соління з зимових овочів, яких, насправді, чимало в нашій місцевості, і якими не варто нехтувати, тому що це поживніше та корисніше, тому що місцеве, тому що зростає та «дихає» разом з нами…
Одним з наповнювачів до салатів може слугувати редька, будь-якого сорту, біла, зелена, червона, чорна…
Все залежить від ваших смаків та сприйняття, адже редька може бути лагідною, з нейтральним смаком, така, як біла, і аж до міцної, гострої, такої, як чорна… |
А також, це можуть бути традиційні зимові корені: морква, буряк, селера, пастернак, петрушка, топінамбур...
І обов’язково – цибуля та часник.
І обов’язково – цибуля та часник.
|
|
|
Традиційна кухня завжди сезонна і зима не становить винятку, адже є овочі, які зберігаються протягом декількох місяців, і як не дивно, але якось так сталось, що саме вони залишаються найпотрібнішими нашому організму…
|
|
|
|
■ Складники для приготування салату
Складники приблизно в рівній кількості
|
Кількість
|
Од вим
|
Буряк середнього розміру
|
1
|
бурячина
|
Морква
|
1
|
морквина
|
Редька
|
1
|
корінь
|
Капуста
|
1
|
четвертина
|
Часник
|
1
|
головка
|
Цибуля середнього розміру
|
1
|
цибулина
|
Зелень: петрушка, кріп, кінза…
|
1
|
пучок
|
Прянощі насіння (порівну): коріандр, кріп, кмин…
|
1-2
|
ст.ложки
|
30-50
|
мл
| |
Олія
|
50-100
|
мл
|
Сіль
|
-
|
до смаку
|
■ Порядок приготування салату
|
|
|
1
|
Корені помити, почистити і тоненько нашаткувати (буряк нашаткувати окремо).
|
2
|
Часник почистити, розчавити та посікти.
|
3
|
Капусту тоненько нашаткувати.
|
4
|
Моркву, редьку, капусту, часник, прянощі, олію, оцет змішати до однорідності (найкраще це робити рукою). Не переминати!
|
5
|
Окремо, буряк скропити олією та оцтом, вимішати, додати до інших складових, до смаку посолити і все вимішати до однорідності, не переминаючи.
|
●
|
Якщо ви готуєте салат безпосередньо до обіду, то додати до страви нашатковану цибулю і подрібнену зелень.
|
●
|
Салат готовий до споживання, але його можна заквасити, що надасть страві ще більшої цінності. В цьому випадку, цибулю та зелень додавати до салату безпосередньо перед споживанням.
|
6
|
Відібрати порцію свіжого салату для обіду, а інший викласти в ємність, злегка рівномірно притиснути, покласти зверху гніт (тарілка або блюдце і літрова банка з водою), накрити рушником і залишити зброджуватись протягом 2-5 днів при кімнатній температурі.
|
7
|
Зброджений салат поставити в холодильник.
|
■ Варіанти зимового салату
Салат з чотирма видами редьки (біла, зелена, червона, чорна),
морквою, цибулею, часником та зеленню
|
Салат з редькою, морквою, капустою, цибулею, часником та зеленню
|
Салат з редькою, морквою, буряком, капустою, цибулею, часником та зеленню
|
N.B.
Буряк: поживний та енергетичний, збуджує апетит, освіжає, добре засвоюється, протизапальний, бактерицидний…
|
|
Морква: тонізуюча, відновлює мінеральний склад, зміцнює природний імунітет, регулює травлення…
|
|
Редька: може бути чорною, білою, червоною, зеленою…, з різною гостротою, міцністю чи лагідністю. Вибір може бути в залежності від особистого сприйняття редьки, але у будь-якому разі, редька збуджує апетит і сприяє травленню, має загальні антисептичні, антиалергічні властивості, стимулює роботу печінки та нирок.
|
|
Капуста: на честь капусти можна написати цілий панегірик, і не даремно ж одні з найсмачніших страв української кухні саме з капусти: борщ, капусняк, голубці, квашена капуста…
|
|
Часник: споконвіків вважався панацеєю у багатьох народів. У єгиптян його було піднесено до божого дару, а будівникам пірамід щодня давали по зубку часнику в якості тонізуючого та протизапльного засобу. В українській кухні, як і сало, часник займає особливе місце…
|
|
Цибуля: окрім того, що цибуля вважається королевою кухні, без якої неможливо зготувати жодну страву, говорять, що вона є одним з факторів гарного здоров’я та тривалості життя…
|
|
Прянощі: кожна пряність має свої характерні властивості, але загалом, прянощі бактерицидні, сприяють травленню.
|
|
Зелень: це і прикраса, і вітаміни, і довершення смаку та аромату страви…
|
|
Ягідний оцет: ягідний оцет (яблучний, сливовий, винний…) є біологічно активним продуктом, з усім необхідним для нашого організму набором мікроелементів, вітамінів та мікрофлори. Є джерелом необхідного нашому організму калію, а відповідно, відновлює кислотно-лужний баланс в організмі, допомагає нам боротись з шкідливими для людини бактеріями та вірусами, а також сприяє оздоровленню організму.
|
|
Олія: Властивості залежать від рослини, з якої вичавлено олію. В салаті олія пом’якшує дію гострих складників, сприяє засвоєнню овочів.
|
Як і будь-який інший салат, зимові салати завжди привносять до страви свіжості, адже зимові страви завжди калорійніші, жирніші, м’ясніші, тому соління та салати однозначно повинні супроводжувати обід…
|
|
|
|
|
|
Локшина з зимовим салатом – це особлива страва.
|
|
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
































Немає коментарів:
Дописати коментар