понеділок, 1 грудня 2025 р.

Winter Radish Salad

Зимовий салат з редькою
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Відмітити початок зими можна не лише похмурим холодним днем, а й яскравим зимовим салатом, який окрім користі організму, привнесе до нашого столу яскравих кольорів та смакових вражень, що позначиться на нашому гарному апетитові, а відповідно і на настрої та здоров’ї...

Зимові салати особливі: вони яскраві, гострі, міцні, суттєві на смак та запах, тобто такі, які і повинні бути в холодну пору року.

І не обов’язково піддаватись на наполегливі умовляння реклами та бігти до магазину по тропічні або тепличні овочі, адже мудра Природа нам дарує інші можливості – це салати та соління з зимових овочів, яких, насправді, чимало в нашій місцевості, і якими не варто нехтувати, тому що це поживніше та корисніше, тому що місцеве, тому що зростає та «дихає» разом з нами…

Одним з наповнювачів до салатів може слугувати редька, будь-якого сорту, біла, зелена, червона, чорна…

Все залежить від ваших смаків та сприйняття, адже редька може бути лагідною, з нейтральним смаком, така, як біла, і аж до міцної, гострої, такої, як чорна…

А також, це можуть бути традиційні зимові корені: морква, буряк, селера, пастернак, петрушка, топінамбур...

І обов’язково – цибуля та часник.


Традиційна кухня завжди сезонна і зима не становить винятку, адже є овочі, які зберігаються протягом декількох місяців, і як не дивно, але якось так сталось, що саме вони залишаються найпотрібнішими нашому організму…


■ Складники для приготування салату


Складники приблизно в рівній кількості
Кількість
Од вим
Буряк середнього розміру
1
бурячина
Морква
1
морквина
Редька
1
корінь
Капуста
1
четвертина
Часник
1
головка
Цибуля середнього розміру
1
цибулина
Зелень: петрушка, кріп, кінза…
1
пучок
Прянощі насіння (порівну): коріандр, кріп, кмин…
1-2
ст.ложки
30-50
мл
Олія
50-100
мл
Сіль
-
до смаку

■ Порядок приготування салату



1
Корені помити, почистити і тоненько нашаткувати (буряк нашаткувати окремо).
2
Часник почистити, розчавити та посікти.
3
Капусту тоненько нашаткувати.
4
Моркву, редьку, капусту, часник, прянощі, олію, оцет змішати до однорідності (найкраще це робити рукою). Не переминати!
5
Окремо, буряк скропити олією та оцтом, вимішати, додати до інших складових, до смаку посолити і все вимішати до однорідності, не переминаючи.
Якщо ви готуєте салат безпосередньо до обіду, то додати до страви нашатковану цибулю і подрібнену зелень.
Салат готовий до споживання, але його можна заквасити, що надасть страві ще більшої цінності. В цьому випадку, цибулю та зелень додавати до салату безпосередньо перед споживанням.
6
Відібрати порцію свіжого салату для обіду, а інший викласти в ємність, злегка рівномірно притиснути, покласти зверху гніт (тарілка або блюдце і літрова банка з водою), накрити рушником і залишити зброджуватись протягом 2-5 днів при кімнатній температурі.
7
Зброджений салат поставити в холодильник.

■ Варіанти зимового салату

Салат з чотирма видами редьки (біла, зелена, червона, чорна),
морквою, цибулею, часником та зеленню

Салат з редькою, морквою, капустою, цибулею,
часником та зеленню

Салат з редькою, морквою, буряком, капустою,
цибулею, часником та зеленню


N.B.

Буряк: поживний та енергетичний, збуджує апетит, освіжає, добре засвоюється, протизапальний, бактерицидний…
Морква: тонізуюча, відновлює мінеральний склад, зміцнює природний імунітет, регулює травлення…
Редька: може бути чорною, білою, червоною, зеленою…, з різною гостротою, міцністю чи лагідністю. Вибір може бути в залежності від особистого сприйняття редьки, але у будь-якому разі, редька збуджує апетит і сприяє травленню, має загальні антисептичні, антиалергічні властивості, стимулює роботу печінки та нирок.
Капуста: на честь капусти можна написати цілий панегірик, і не даремно ж одні з найсмачніших страв української кухні саме з капусти: борщ, капусняк, голубці, квашена капуста
Часник: споконвіків вважався панацеєю у багатьох народів. У єгиптян його було піднесено до божого дару, а будівникам пірамід щодня давали по зубку часнику в якості тонізуючого та протизапльного засобу. В українській кухні, як і сало, часник займає особливе місце…
Цибуля: окрім того, що цибуля вважається королевою кухні, без якої неможливо зготувати жодну страву, говорять, що вона є одним з факторів гарного здоров’я та тривалості життя…
Прянощі: кожна пряність має свої характерні властивості, але загалом, прянощі бактерицидні, сприяють травленню.
Зелень: це і прикраса, і вітаміни, і довершення смаку та аромату страви…
Ягідний оцет: ягідний оцет (яблучний, сливовий, винний…) є біологічно активним продуктом, з усім необхідним для нашого організму набором мікроелементів, вітамінів та мікрофлори. Є джерелом необхідного нашому організму калію, а відповідно, відновлює кислотно-лужний баланс в організмі, допомагає нам боротись з шкідливими для людини бактеріями та вірусами, а також сприяє оздоровленню організму.
Олія: Властивості залежать від рослини, з якої вичавлено олію. В салаті олія пом’якшує дію гострих складників, сприяє засвоєнню овочів.

Як і будь-який інший салат, зимові салати завжди привносять до страви свіжості, адже зимові страви завжди калорійніші, жирніші, м’ясніші, тому соління та салати однозначно повинні супроводжувати обід…


Локшина з зимовим салатом – це особлива страва.


Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар