понеділок, 9 грудня 2024 р.

Shaved Steak

Струганина
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Струганина – це настругане тоненькою стружкою або тоненько нашатковане морожене м’ясо.

М’ясо виходить ніжним і соковитим, з нотками свіжини, слугуючи чудовим матеріалом для швидкого приготування м’ясної страви…

Струганина використовувалась в кухнях північних народів та Сибіру, і не лише з м’яса, а й з риби. При цьому, частіше її споживали свіжою, що забезпечувало людині не лише поживу, а й вітаміни. Можливо, вас може здивувати споживання сирого м’яса, але чомусь суші вже не викликають великого обурення, в яке йде взагалі свіжа риба, без жодної термічної обробки.


Яловичина
Головний же секрет подібних страв ховається в якості м’яса: в струганину (як і в суші) йде лише свіжина! Свіжина гарно вигодованої тварини або риби, яка зростала в гарних природніх умовах – це як молоді літні овочі з усим їхнім ароматом і смаком свіжості, літа, сонця і задоволення.


Телятина

Свинина

Струганина з свіжини, подібно до літніх овочів, також має легкий присмак трав, свіжості і задоволення. Тому, якщо у вашій морозилці лежить кусок замороженої свіжини, спробуйте перебороти упередження, настругайте декілька м’ясних стружок і покуштуйте, до смаку їх посоливши та приправивши перцем, іншими прянощами. Ви будете приємно здивовані і вражені вишуканістю смаку.

М’ясо на струганину настругується за лічені хвилини, ще декілька хвилин на компонування і ще за 1-3-6 хвилин, в залежності від вибраної страви, кухню заполонює аромат м’ясної смаженини з нотками свіжини і розпарених прянощів.

Важливо струганину не пересмажити і не пересушити, адже окремо тонка стружка готується від декількох секунд до 1 хвилини, щонайбільше до 3+3 хвилин, якщо з неї смажити січеники або ліниву відбивну. Тому, при правильному приготуванні струганина виходить неймовірно соковитою і ароматною, а приправлена меленими прянощами і травами, отримує ще більшої смаковитості!


Струганину можна додати, наприклад:
  до варених, смажених, печених овочів;  
  в салати;  
  в засмажку для локшини, палюшок, галушок, вареників, затірки, тощо...;   
  начинкою у відкриті пироги, зокрема – в мандрики;  
  начинкою в сендвічі, лаваші;
  ще в якісь страви, зважаючи на власну фантазію.

Найпростіше і найшвидше струганину можна обсмажити на розігртій сковороді, в невеликій кількості жиру (смалець, масло, олія) протягом декількох секунд – до півхвилини. Важливо, струганину не пересмажити, а лише ледь припустити.

І ви отримуєте чудову м’ясу засмажку до овочів, локшини, просто до хліба.


Підсмаживши струганину з цибулею ви отримуєте вже цікаву заправку до тих же овочів, локшини, хліба.

Для цього, цибулю нашаткувати і обсмажити до розм’якшення або до легкого підрум’янення на сильному вогні, додати струганину і помішуючи, обсмажити все разом протягом однієї хвилини. Важливо, засмажку не пересмажити, а лише ледь припустити. Засмажка повинна залишатись соковитою.

Не забувайте приправляти заправку меленими прянощами: перці, пряні трави, тощо…, а також посіченою з часником зеленню. Дійсно, за декілька хвилин ви отримуєте ароматну, смаковиту страву, з елементом свіжини…



Ліниві відбивні з струганини – це вже особлива страва, яка поєднує в собі і відбивні, і січеники, взявши від кожної з цих страв найкраще: соковитість, свіжість від м’яса, смаковитість, аромат від цибулі, прянощів, інших складових, і поживність від всього разом.


Січеники можна зробити з перекрученого в м’ясорубці або в блендері м’яса, але з струганини вони виходять особливими: соковитішими, з нотками свіжини і пухкішими. Саме тому вони й звуться січениками!..

До речі, на січениках найкраще відчувається різниця у страві домашній та в страві громадського харчування.


Проявивши трохи фантазії, можна витворити невеличкий кулінарний шедевр:

  січеники з струганини, присипані тертим сиром, з зеленню, перепелиним яйцем та під гранатовою підливою – страва, яка переслідуватиме вас допоки ви не зготуєте і не покуштуєте ще чогось яскравішого!..  


Довершить ж враження кебаб з салатом і свіжою струганиною, який потрібно готувати безпосередньо перед подачею, щоб струганина залишалась холодно, щойно наструганою, ледь розмороженою.

Для цього, спочатку зготуйте салат, підготуйте лаваш, настругайте м’ясо, загорніть і смачного! Особливо під склянку гарного вина!..



Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар