неділю, 19 листопада 2023 р.

Halushky – Ukrainian Flour and Potato Dumplings

Картопляні галушки́
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Галушки́ (ліниві вареники, палю́шки) – це борошняна страва швидкого приготування традиційної української кухні.

За декілька хвилин виходить смачний і поживний кулінарний витвір, який дозволяє реалізувати численні творчі кухонні фантазії…

Варені кусочки тіста (в Україні – галушки́) є однією з найдавніших страв людської цивілізації і присутні майже в кожній національній кухні, звичайно ж, з власними назвами та варіяціями у формах.

В українській кухні, це також є певним культурним надбанням, оскільки до галушок, як і до вареників, існує особливе ставлення.

На Наддніпрянщині та Слобожанщині – це галушки у формі кульок або кубиків, або квадратиків, на Галичині і Волині – це палюшки або пальчики продовгуватої форми.


В своїй основі, це – найпростіший варений виріб з тіста: борошно, сіль, яйце.
Все просто, швидко і смачно. Тісто міситься з будь-якого борошна: пшеничного, кукурудзяного, гречаного, вівсяного, тощо… При цьому, галушки замішуються і формуються поки закипає на плиті вода, ще декілька хвилин, і на столі парує свіжа страва, змащена маслом або олією, або ж цибуляною засмажкою на салі. Також, галушками заправляють юшку (так як і вушками).

Але завжди, кухареві хочеться чогось більшого, і тут, починає проявлятись вся його творча сутність. Якщо, наприклад, заправити галушки цибуляною засмажкою на салі (а ще краще – на підчеревині), то страва виходить не такою вже й скромною.

А ще, окрім борошна, до тіста можна додати картопляної м’ячки, або домашнього сиру, і вже виходить зовсім пристойна страва. А головне – все так же швидко, смачно, поживно та ще й креативно!..

Час замішування тіста і формування виробу:
10 хвилин
Розділ:
Страви з борошна
Час відварювання:
2-3 хвилини
Країна:
Україна
Необхідний посуд:
Широка каструля 4-5 л
К-сть порцій:
6-8 порцій

■ Інгредієнти для приготування картопляних галушок

■ Інгредієнти для галушок



Перець чорний мелений

Мускатний горіх мелений

■ Інгредієнти для приправ (як приклад)


Масло


Цибуляна засмажка


на салі



Сметана

Інгредієнти
Кількість
Од вим
Для страви:
-
-
Картопля
500
г
Борошно
1
склянка
Яйця
1-2
шт
Прянощі мелені: чорний перець, мускатний горіх
-
до смаку
Сіль
-
до смаку
Для приправи (як приклад):
-
-
Масло свіже, пряжене або олія
2-3
ст.ложки
Цибуляна засмажка на салі:

- Сало / Підчеревина
- Цибуля середнього розміру
50
1-2
г
шт
Посічена з часником зелень петрушки, кропу, тощо…
-
до смаку
-
до смаку
Сметана
-
до смаку

■ Порядок приготування картопляних галушок / лінивих вареників / палюшок

■ Приготування картопляних галушок


Спочатку, картоплю зварити і розім'яти

Потім, можна приступати до приготування галушок:
 

Галушки смакують гарячими, щойно з вогню, тому, спочатку, подумайте про приправу і підготуйте її:
- наприклад, якщо ви хочете здобрити галушки маслом, то розтопіть його;
- якщо ви хочете здобрити галушки цибуляною засмажкою, то спочатку зготуйте засмажку:
    - сало і цибулю нарізати невеликими кубиками;
    - сало, помішуючи, трохи підтопити на сильному вогні, додати цибулю і
      помішуючи, обсмажити цибулю разом з салом до злегка золотавого кольору.
Слідкуйте, щоб не перепалити ні сало, ні цибулю!
Найсмачніше до картопляних галушок підходить картопляна м’ячка з вареної в лушпинні картоплі. Як найкраще і найсмачніше зварити картоплю в лушпинні читайте в статті Картопля варена в лушпинні. Картоплю можна зготувати напередодні.
1
Картоплю зварити в лушпинні, занурити в холодну воду, почистити, розім’яти товкачем і охолодити.
Поставити широку каструлю з 2-3 л води на вогонь закипати, посолити і почати готувати галушки. Можна покласти у воду перці горошком, гвоздичку, лавровий лист і надрізану на четвертинки, але не до кінця, цибулю, проварити протягом 5 хвилин, що додасть галушкам особливого присмаку. Перед закладанням галушок, прянощі вийняти з води.
2
Додати до охолодженої картопляної м’ячки борошно, яйця, мелений мускатний горіх та чорний перець, до смаку солі і вимісити до м’якого тіста, яке лише злегка прилипало б до рук.
3
Викласти тісто на притрушений борошном стіл і злегка вимісити м’яке тісто, яке майже не прилипало б до рук. Руки щоразу занурювати в борошно.
4
Сформувати з тіста ковбаску діаметром 2-3 см, нарізати галушки товщиною близько 2 см, формувати з них кульки і викладати на припилену борошном дошку або деку. Формувати порцію, яка вільно вміщувалася б в один шар на ширину каструлі.
Для галушок у формі кубиків, розімніть руками тісто у вареницю правильної форми товщиною 1,5-2 см і наріжте ножем з тонким лезом на квадратики. Для галушок у формі квадратиків, розминайте вареницю товщиною 0,5-1 см.
5
Висипати в киплячу воду порцію галушок. Легенько пройти лопаткою по дну каструлі, щоб галушки не пристали до дна.
6
Коли галушки спливуть, варити при помірному кипінні протягом 2-3 хвилин. Галушки не переварювати, оскільки вони стануть гливкими і розповзатимуться.
7
Вийняти галушки шумівкою в широкий друшляк або сито, або на бавовняний рушник на півхвилини-хвилину, щоб стекла вода і страва трохи підсушилась.
8
Перекласти галушки в полумисок, притрусити трохи меленим перцем, заправити розтопленим маслом або олією, або засмажкою з сала та цибулі і струсити страву, щоб галушки змішались з приправою.
Страва смакує гарячою, відразу ж з вогню!
Галушки подають як окрему страву з маслом, засмажкою, сметанно-часниковою приправою, іншою підливою, тощо, а також в якості гарніру до м’ясних і рибних страв.
Галушки також кладуть у рідкі юшки подібно до вушок.


■ Приготування палюшок



Рецептура приготування тіста та відварювання та ж сама, що і для галушок. Різниця полягає лише у формуванні виробу. Перед замішуванням тіста, поставити закипати 2-3 л підсоленої води у 4-5-літровій широкій каструлі (все те ж саме, що й для галушок).
1
Тісто розділити на дві частини і одну частину розім’яти руками на столі у велику вареницю товщиною ~0,5 см.
2
Тонким і гострим ножем розрізати тісто на смужки шириною ~2 см, а смужки розрізати на ромбики.
3
Долоні припилити у борошні і одним рухом розкатати ромбик між долонями у невеличку ковбаску – пальчик, палюшку.
4
Викладати палюшки на припилену борошном дошку або деку.
5
Сформувати порцію, яка вільно вміщувалася б в один шар на ширину каструлі.
6
Висипати в киплячу воду порцію палюшок. Легенько пройти лопаткою по дну каструлі, щоб палюшки не пристали до дна.
7
Коли палюшки спливуть, варити при помірному кипінні протягом 2-3 хвилин. Палюшки не переварювати, оскільки вони стануть гливкими і розповзатимуться.
8
Вийняти палюшки шумівкою в широкий друшляк або сито, або на бавовняний рушник на півхвилини-хвилину, щоб стекла вода і страва трохи підсушилась.
9
Перекласти палюшки в полумисок, притрусити трохи меленим перцем, заправити розтопленим маслом або олією, або засмажкою з сала та цибулі і струсити страву, щоб палюшки змішались з приправою.
Страва смакує гарячою, відразу ж з вогню! Всі інші поради щодо подачі ті ж самі, що й для галушок.


N.B.
Важливо, щоб тісто було м’яким, живим, тоді виріб виходить легким і пухким, тому не кладіть забагато борошна, навіть у прості борошняні галушки. Доводьте тісто вже на присипаному борошном столі і під час формування виробу. Забагато борошна робить галушки занадто щільними і не такими смачними.
Для картопляних галушок краще відварювати картоплю в лушпинні: тому що м’ячка виходить суха і тоді легше скоригувати консистенцію тіста. Можна відварити картоплю і звичайним способом, але тоді потрібно корегувати консистенцію кількістю борошна.
В заміс достатньо й одного яйця, але якщо тісто виходить засухим, то можна добавити ще одне яйце. Яйця роблять готовий виріб щільнішим і «гумовішим».
Як правильлно вимовляти назву страви:

    галу́шка – галушки́,
    але: дві, три, чотири галу́шки
    палю́шки
Зготувавши раз чи двічі галушки, ви зрозумієте, як же швидко готується така смачна і ситна страва, яка може бути лише з борошна або ж з додаванням картоплі чи сиру, бути гострою або ж солодкою.



Подібною до галушок стравою, в українській кухні, є затірка, яка готується так же просто, але з певними відмінностями:


Навіть просто змащені олією, галушки смакують завжди, але якщо їх змастити засмажкою з цибулі на салі, а то й краще – на підчеревині, то вийде вже повноцінна страва.


Галушки або ж палюшки, або ж ліниві вареники є чудовим гарніром до м’ясних і рибних страв, а відбивна у їхньому супроводі смакує ще більше!



А головне, не переживати, коли в полумиску залишається порція галушок, тому що наступнього дня їх можна розсмажити, як і вареники, і отримати ще одну смачну страву, наприклад, з яєчнею…



Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар