понеділок, 22 грудня 2025 р.

Sauerkraut and Smoked Meat Stew

Квашена капуста тушкована з вуджениною
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Аромат тушкованої з вуджениною квашеної капусти приваблює своєю гостротою та приємною різкістю, гармонійно поєднуючися з насиченим м’ясним запахом, що реалізується в характерному смаковому букеті, відкриваючи нам ще одну апетитну родзинку української кухні…

Звичайно ж, головна особливість страви завдячується тушкованій квашеній капусті. Це її приємна овочева різкість та кислуватість, які привносяться соліннями – квашеною капустою та солоними огірками.

Для страви можна взяти просту квашену капусту і саме солоні, а не мариновані огірки.

Але страва вийде ще ароматнішою та насиченішою, якщо взяти Квашену капусту, рецепт приготування якої ви знайдете в цьому блозі, і яку ви легко зможете приготувати за півгодини і уквасити ще протягом декількох зимових днів…


Окрім вудженини, яка пахтить копченими пахощами, до страви входить також варений язик, яловичий або свинячий – одна з делікатесних частин м’ясної туші.

Язик привносить до страви м’якість та вишуканість, адже Холодець з язика – це одна з найсмачніших м’ясних страв.

Тому спочатку потрібно зварити язик, отримавши також необхідний росіл для самої страви.



Розділ:
Капуста
Час відварювання язика:
2½-4 години
Час приготування:
1 година
Країна:
Україна
Необхідний посуд:
Широка каструля 5 л
К-сть порцій:
2-3 л страви

■ Складники для приготування тушкованої квашеної капусти з вуджениною

■ Складники для м’ясного росолу та вареного язика


■ Складники для капусти



Складник
Кількість
Од вим
Для м’ясного росолу та вареного язика:
Язик (свинина / яловичина / телятина ±1 кг)
1
шт
Кістки, м’ясні обрізки (по вазі язика або й більше)
1
кг
Городина: цибуля, морква, корінь петрушки, селери,
часник (по вазі кісток та м’ясних обрізків)
1
кг
Прянощі цілі: набір перців, пряні трави, насіння кмину,
кропу, коріандру, лавр, гриби сушені, імбир, тощо…
-
до смаку
Для капусти:
кг
М’ясна суміш по ±150 г: ковбаса домашня, грудинка копчена,
птиця копчена…, язик варений
±600
г
Сало / Підчеревина
150
г
Смалець (за потреби)
1
ст.ложка
Цибуля (½ кг)
2-3
цибулини
250
г
2
склянки
Перці горошком (суміш), гвоздика, насіння кмину, кропу...
-
до смаку
Пряні трави
-
до смаку
Сіль (при потребі)
-
до смаку

■ Порядок приготування страви

■ Відварювання язика та приготування росолу


Спочатку, потрібно відварити язик, приготувавши по ходу і м’ясний росіл. Оскільки капуста, огірки, вудженина вже солоні, тому росіл солити не потрібно. При потребі, страву можна присолити в кінці приготування.
Складова кісток та м’ясних обрізків у гарному росолі повинна дорівнювати щонайменше вазі м’яса, тобто, язика, а то і більше.
Складова городини не повинна бути меншою за вагу кісток та обрізків.
1
Моркву, селеру, корінь петрушки пошкрябати від шкуринки, моркву розрізати уздовж на четвертини, якщо морква завелика, то розрізати ще навпіл, селеру розрізати на великі куски, цибулю, часник помити, але не чистити.
2
М’ясні складники покласти в 5-літрову каструлю, залити холодною водою, довести до кипіння, знімаючи піну і проварити на помірному вогні протягом 10 хвилин, постійно знімаючи піну.
3
Додати городину та прянощі, довести до кипіння, стишити вогонь до мінімуму, накрити покришкою і тушкувати протягом 3-4 години до готовності язика (свинячий язик готується за 2,5-3 години, яловичий – 3-4 години). Страва не повинна кипіти, а лише мліти.
4
Коли язик зготується, дістати його з росолу, не захоплюючи прянощі, покласти в миску і залити холодною водою. Зняти з язика плівку (вона повинна легко зніматись у готового язика)..
5
Процідити росіл крізь сито.
Росіл і язик готові, можна переходити до приготування головної страви.


■ Приготування капусти



Капуста, огірки, вудженина мають власну солонцюватість, тому страву не солити, хіба що в кінці приготування при необхідності.
1
Квашену капусту відтиснути, додати росіл, довести до кипіння, стишити вогонь до мінімуму і тушкувати до готовності (~30 хв).
Поки тушкується капуста, підготувати інші складники.
2
Поокремо, підчеревину або сало нарізати смужками, цибулю почистити і нашаткувати, огірки нарізати тоненькими скибочками, м’ясо нарізати кубиками, ковбасу – кружальцями.
3
Підчеревину або сало обсмажити до невеликого витоплення жиру, додати цибулю, при необхідності (якщо жиру недостатньо) – столову ложку смальцю, і обсмажити цибулю до легкого підрум’янення, додати огірки і обсмажити протягом хвилини-двох. Цибулю не пересмажувати.
4
М’ясну нарізку додати до засмажки і обсмажити протягом 1-2 хвилин. Не пересмажувати.
5
Смаженину та прянощі додати до капусти, довести до кипіння і тушкувати ще близько 15 хв.
Страва смакує у супроводі вареної картплі, кнедлів, локшини, каші, просто з хлібом





Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар