четвер, 26 вересня 2024 р.

Lecsó

Лечо
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Лечо – одна з найяскравіших страв кінця літа-початку осені, як у кольорах, так і у смаку, адже тушкований солодкий перець вабить своїм ароматом і смаком у будь-якій страві, а особливо у цій, де він займає провідне місце…

Є таке переконання, що свіжі помідори та перець потрібно їсти влітку, а лечо – взимку.

Та навіщо чекати зими, якщо з серпня по жовтень можна смакувати різнобарвним лечо в різних варіяціях, звичайно ж, залишивши трохи страви і на зиму!..


Тушковані з цибулею і помідорами солодкі перці притаманні кухням багатьох країн, особливо в Середземноморсько-Чорноморському регіоні...

Сама ж назва «лечо» стала популярною в європейських країнах в перші десятиліття двадцятого столітя, завдячуючи угорській торговій марці «Глобус», яка почала постачати на європейський ринок консервоване лечо, яке й популяризувало цю страву та її назву.




У видозміненому вигляді, слово «лечо» прийшло в угорську мову з словацької: všeličo (всяка всячина, розмаїтість).

Та хоч як не сперечайся про походження страви, лечо є все ж таки стравою унікальною за смаком і поширеною за географією, тому сталого традиційного рецепту і нема, оскільки кожна національна кухня має з цього приводу власні міркування. При цьому, щоб нікого не образити, візьмемо за основу угорський варіянт цієї страви, який заслуговує на певну увагу.


Розділ:
Страви з овочів
Час підготовки:
10 хвилин
Час тушкування:
15 хвилин
Країна:
Угорщина
Необхідний посуд:
Широка каструля
К-сть порцій:
~1 кг

■ Складники для приготування лечо

■ Основні складники


■ Додаткові складники


В Україні, в лечо кладуть також і моркву


Копченості чудово доповнюють лечо

Додавши до лечо яйця можна отримати особливу страву

Складник
Кількість
Од вим
Основний рецепт:
Перець солодкий різнокольоровий
1200
г
Помідори невеликого розміру
600
г
Перець гіркий
1-2
шт
Цибуля
500
г
Смалець
2-3
ст.ложки
Сало копчене
70-100
г
Паприка мелена (можна взяти копчену)
1
ст.ложка
Перець чорний мелений
1
ч.ложка
Часник
1
головка
Сіль
-
до смаку
Складники для варіянтів страви:
Морква середнього розміру
500
г
Олія (замість смальцю і сала)
3-4
ст.ложки
Яйця (лечо у вигляді самостійної страви)
4
шт
Копченості, м’ясні делікатеси (лечо у якості гарніру)
-
до потреби

■ Порядок приготування лечо

Підготовка та нарізка овочів захоплює не менше, ніж сама страва:



Приготування лечо:


1
Солодкий перець почистити і нашаткувати уздовж широкими смужками.
2
Гіркий перець почистити і подрібнити.
3
Помідори пробланшувати, зняти шкуринку і розрізати на четвертинки.
4
Цибулю почистити і тоненько нашаткувати.
5
Часник почистити, розплескати і посікти.
6
Сало нарізати невеликими кубиками і підтопити на смальці до прозорості в широкій каструлі на середньому-нижче середнього вогні.
7
Додати до сала цибулю і обсмажити до легкого кремового кольору на сильному вогні. Не пересмажувати!
8
Додати солодкий перець і помішуючи, обсмажити на сильному вогні під покришкою майже до готовності.
9
Додати помідори, гіркий перець, паприку, чорний перець і помішуючи, протушкувати декілька хвилин до готовності помідорів та перцю.
10
Зняти страву з вогню, до смаку посолити, додати посічений часник і вимішати. Страва готова!
Лечо чудово слугує підливою до картоплі, овочів, каш, локшини, тощо…
У якості гарніру лечо подається з копченостями, м’ясними делікатесами, яєчнями, омлетами, тощо…


N.B.
В Україні, лечо готують також з морквою, яку тонко шаткують або труть на грубій тертці і обсмажують разом з цибулею.
Лечо слугує чудовим гарніром для копченостей, м’ясних страв та делікатесів, яєчень та омлетів.
Також, лечо консервують на зиму. В цьому випадку, його готують з додаванням олії або лише на олії, додаючи за бажанням ягідний оцет або лимонний сік, але то вже інший рецепт.
Лечо смакує, коли має певну гостроту, тому гіркий перець буде в ньому не зайвий.



У вигляді самостійної страви лечо подають зі збитими яйцями. Для цього, збити яйця віничком з дрібкою солі до піни і інтенсивно помішуючи, увести їх в лечо до легкого загущення. Зняти з вогню, приправити посіченим часником (можна з зеленню). При цьому, яйця не перетримувати, залишаючи їх у напіврідкому стані. Страва повинна бути м’якою і соковитою.


Бринза, а також копченості – сало, ковбаса, складуть чудову компанію до лечо:


Печені овочі разом копченостями і лечо створять ситну та яскраву страву:



Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар