Лечо
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Лечо – одна з найяскравіших страв кінця літа-початку осені, як у кольорах, так і у смаку, адже тушкований солодкий перець вабить своїм ароматом і смаком у будь-якій страві, а особливо у цій, де він займає провідне місце…
|
Є таке переконання, що свіжі помідори та перець потрібно їсти влітку, а лечо – взимку.
Та навіщо чекати зими, якщо з серпня по жовтень можна смакувати різнобарвним лечо в різних варіяціях, звичайно ж, залишивши трохи страви і на зиму!..
Та навіщо чекати зими, якщо з серпня по жовтень можна смакувати різнобарвним лечо в різних варіяціях, звичайно ж, залишивши трохи страви і на зиму!..
Тушковані з цибулею і помідорами солодкі перці притаманні кухням багатьох країн, особливо в Середземноморсько-Чорноморському регіоні...
|
Сама ж назва «лечо» стала популярною в європейських країнах в перші десятиліття двадцятого столітя, завдячуючи угорській торговій марці «Глобус», яка почала постачати на європейський ринок консервоване лечо, яке й популяризувало цю страву та її назву.
|
|
У видозміненому вигляді, слово «лечо» прийшло в угорську мову з словацької: všeličo (всяка всячина, розмаїтість).
Та хоч як не сперечайся про походження страви, лечо є все ж таки стравою унікальною за смаком і поширеною за географією, тому сталого традиційного рецепту і нема, оскільки кожна національна кухня має з цього приводу власні міркування. При цьому, щоб нікого не образити, візьмемо за основу угорський варіянт цієї страви, який заслуговує на певну увагу.
Та хоч як не сперечайся про походження страви, лечо є все ж таки стравою унікальною за смаком і поширеною за географією, тому сталого традиційного рецепту і нема, оскільки кожна національна кухня має з цього приводу власні міркування. При цьому, щоб нікого не образити, візьмемо за основу угорський варіянт цієї страви, який заслуговує на певну увагу.
|
|
Розділ:
|
Страви з овочів
|
Час підготовки:
|
10 хвилин
|
Час тушкування:
|
15 хвилин
|
Країна:
|
Угорщина
|
Необхідний посуд:
|
Широка каструля
|
К-сть порцій:
|
~1 кг
|
■ Складники для приготування лечо
■ Основні складники
■ Додаткові складники
Копченості чудово доповнюють лечо
|
Додавши до лечо яйця можна отримати особливу страву
|
Складник
|
Кількість
|
Од вим
|
Основний рецепт:
| ||
Перець солодкий різнокольоровий
|
1200
|
г
|
Помідори невеликого розміру
|
600
|
г
|
Перець гіркий
|
1-2
|
шт
|
Цибуля
|
500
|
г
|
Смалець
|
2-3
|
ст.ложки
|
Сало копчене
|
70-100
|
г
|
Паприка мелена (можна взяти копчену)
|
1
|
ст.ложка
|
Перець чорний мелений
|
1
|
ч.ложка
|
Часник
|
1
|
головка
|
Сіль
|
-
|
до смаку
|
Складники для варіянтів страви:
| ||
Морква середнього розміру
|
500
|
г
|
Олія (замість смальцю і сала)
|
3-4
|
ст.ложки
|
Яйця (лечо у вигляді самостійної страви)
|
4
|
шт
|
Копченості, м’ясні делікатеси (лечо у якості гарніру)
|
-
|
до потреби
|
■ Порядок приготування лечо
Підготовка та нарізка овочів захоплює не менше, ніж сама страва:
|
|
|
|
|
|
Приготування лечо:
|
|
|
|
|
|
1
|
Солодкий перець почистити і нашаткувати уздовж широкими смужками.
|
2
|
Гіркий перець почистити і подрібнити.
|
3
|
Помідори пробланшувати, зняти шкуринку і розрізати на четвертинки.
|
4
|
Цибулю почистити і тоненько нашаткувати.
|
5
|
Часник почистити, розплескати і посікти.
|
6
|
Сало нарізати невеликими кубиками і підтопити на смальці до прозорості в широкій каструлі на середньому-нижче середнього вогні.
|
7
|
Додати до сала цибулю і обсмажити до легкого кремового кольору на сильному вогні. Не пересмажувати!
|
8
|
Додати солодкий перець і помішуючи, обсмажити на сильному вогні під покришкою майже до готовності.
|
9
|
Додати помідори, гіркий перець, паприку, чорний перець і помішуючи, протушкувати декілька хвилин до готовності помідорів та перцю.
|
10
|
Зняти страву з вогню, до смаку посолити, додати посічений часник і вимішати. Страва готова!
|
●
|
Лечо чудово слугує підливою до картоплі, овочів, каш, локшини, тощо…
|
●
|
У якості гарніру лечо подається з копченостями, м’ясними делікатесами, яєчнями, омлетами, тощо…
|
N.B.
●
|
В Україні, лечо готують також з морквою, яку тонко шаткують або труть на грубій тертці і обсмажують разом з цибулею.
|
●
| |
●
|
Також, лечо консервують на зиму. В цьому випадку, його готують з додаванням олії або лише на олії, додаючи за бажанням ягідний оцет або лимонний сік, але то вже інший рецепт.
|
●
|
Лечо смакує, коли має певну гостроту, тому гіркий перець буде в ньому не зайвий.
|
|
|
У вигляді самостійної страви лечо подають зі збитими яйцями. Для цього, збити яйця віничком з дрібкою солі до піни і інтенсивно помішуючи, увести їх в лечо до легкого загущення. Зняти з вогню, приправити посіченим часником (можна з зеленню). При цьому, яйця не перетримувати, залишаючи їх у напіврідкому стані. Страва повинна бути м’якою і соковитою.
|
|
|
|
Бринза, а також копченості – сало, ковбаса, складуть чудову компанію до лечо:
|
|
|
|
Печені овочі разом копченостями і лечо створять ситну та яскраву страву:
|
|
|
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар