Чортополох або томатно-перцево-часникова приправа
|
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Середина серпня – це час починати робити різні соління, оскільки в цей період, овочі вже набрались найбільше сонця, вони – достиглі, солодкі, соковиті і мають найкращий смак.
І саме зараз, час зробити томатно-перцево-часникову приправу, яка називається «чортополох»... |
Рецепт цієї приправи, як і саму назву, я привіз колись з Середньої Азії, і зокрема, з казахстанського міста Джамбул (зараз, це – Тараз). Разом з рецептами квашеної моркви по-корейськи та квашеними баклажанами по-грецьки, чортополох був родзинкою і характерною особливістю місцевих базарів.
Ця приправа відноситься до солінь, тобто, це – свіжа, не варена, а отже, і надзвичайно корисна страва. А її колір і аромат вже самі по собі спричиняють до сильного слиновиділення...
Це також – одна з декількох інших свіжих страв, яка надає базарам в Узбекистані, Казахстані та в Киргизстані надзвичайно пікантного та апетитного аромату, тому що часник, перець і помідори є однією зі складових місцевої кухні. Корисність же цієї страви є беззаперечною, оскільки вона полохає не лише чортів, а й різні вірусні інфекції (і грип також). А ще, це – можливість куштувати серед зими свіжі овочі, які своїм кольором, гостротою смаку і «вітамінністю» нагадуватимуть вам про пекуче літнє сонце. |
Час підготовки:
|
30 хв
|
Розділ:
|
Соління / Соуси і приправи
|
Час приготування:
|
20 хвилин
|
Країна:
|
Середня Азія
|
Час настоювання/виброджування:
|
1 доба
|
К-сть порцій:
|
10 літрів
|
■ Інгредієнти для приготування чортополоху
Інгредієнти
|
Кількість
|
Од вим
|
Помідори
|
5
|
кг
|
Перець солодкий чищений
|
3
|
кг
|
Часник чищений
|
600
|
г
|
Перець гіркий
|
300
|
г
|
Сіль
|
200
|
г
|
■ Порядок приготування чортополоху
|
|
1
|
Овочі помити і підготувати до перекручування на м’ясорубці: солодкий перець почистити від насіння і розрізати на смужки, часник почистити, у гіркого перцю видалити плодоніжки (хвостики), помідори розрізати на четвертинки.
|
2
|
Підготовлені овочі пропустити через м’ясорубку з дрібною сіткою.
|
3
|
Перекручені овочі посолити, гарно вимішати і поставити в прохолодне місце (холодильник/погріб) вистоюватись на 1-2 доби.
|
4
|
Соус ще раз перемішати і розкласти у тару, в якій вам зручно буде його зберігати: наприклад, в літрові-трилітрові банки, пластикові фляги, тощо, накрити пластмасовими, негерметичними кришками.
|
5
|
Зберігати у прохолодному місці – в холодильнику або погребі, перед використанням, перемішувати.
|
N.B.
●
|
Надзвичайно важливо вибирати для страви повністю стиглі, неушкоджені плоди, оскільки, чим гарніші і смачніші будуть помідори і перець, тим привабливішою на вигляд і вишуканішою на смак буде приправа. А ще, страва краще зберігатиметься і довго не перекисатиме.
|
●
|
Ця страва, по суті своїй, навіть вже з самої своєї назви, повинна бути обов’язково гострою, інакше, це вже не буде чортополох. Саме в гостроті і полягає її унікальність, оскільки без гострого перцю та часнику ви отримаєте просто сквашений томатний сік!
|
●
|
Чортополох може зберігатись в холодильнику або в погребі аж до нового врожаю. Для цього, його необхідно робити в міру солоним (як і будь-яке інше соління – 1 столову ложку солі без гори на 1 літр об’єму), якщо в ньому буде недостатньо солі, то він перекисне і буде занадто кислим, майже як оцет.
|
●
|
Тому, використовуючи приправу у якості заправки до інших страв, завжди пам’ятайте про її солоність і соліть або коригуйте страву на сіль лише після додавання в неї чортополоху.
|
●
|
Чортополох не можна закривати герметичними кришками, він, як і будь-яке соління, повинен «дихати», тому, якщо ви розливаєте його по банках, то пластикова негерметична кришка підходить як найкраще, а зберігаючи його в пластикових пляшках або флягах, не закручуйте герметично кришки, залишаючи вільний доступ для повітря та бродіння.
|
●
|
Також, не наливайте чортополох під горло, залишайте вільне місце для бродіння.
|
Чортополох можна зробити також і жовтого кольору, взявши, наприклад, жовті помідори і жовтий перець!
|
|
|
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар