пʼятницю, 16 серпня 2019 р.

Spicy Tomato-Garlic-Pepper Sauce

Чортополох або томатно-перцево-часникова приправа
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Середина серпня – це час починати робити різні соління, оскільки в цей період, овочі вже набрались найбільше сонця, вони – достиглі, солодкі, соковиті і мають найкращий смак.

І саме зараз, час зробити томатно-перцево-часникову приправу, яка називається «чортополох»...

Рецепт цієї приправи, як і саму назву, я привіз колись з Середньої Азії, і зокрема, з казахстанського міста Джамбул (зараз, це – Тараз). Разом з рецептами квашеної моркви по-корейськи та квашеними баклажанами по-грецьки, чортополох був родзинкою і характерною особливістю місцевих базарів.


Ця приправа відноситься до солінь, тобто, це – свіжа, не варена, а отже, і надзвичайно корисна страва. А її колір і аромат вже самі по собі спричиняють до сильного слиновиділення...

Це також – одна з декількох інших свіжих страв, яка надає базарам в Узбекистані, Казахстані та в Киргизстані надзвичайно пікантного та апетитного аромату, тому що часник, перець і помідори є однією зі складових місцевої кухні.

Корисність же цієї страви є беззаперечною, оскільки вона полохає не лише чортів, а й різні вірусні інфекції (і грип також). А ще, це – можливість куштувати серед зими свіжі овочі, які своїм кольором, гостротою смаку і «вітамінністю» нагадуватимуть вам про пекуче літнє сонце.
А ще, це – чудова заправка до борщіврагу та інших страв, яка завжди надасть цим стравам гостроти, свіжості і особливої родзинки.


Час підготовки:
30 хв
Розділ:
Соління / Соуси і приправи
Час приготування:
20 хвилин
Країна:
Середня Азія
Час настоювання/виброджування:
1 доба
К-сть порцій:
10 літрів

■ Інгредієнти для приготування чортополоху


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Помідори
5
кг
Перець солодкий чищений
3
кг
Часник чищений
600
г
Перець гіркий
300
г
Сіль
200
г

■ Порядок приготування чортополоху


1
Овочі помити і підготувати до перекручування на м’ясорубці: солодкий перець почистити від насіння і розрізати на смужки, часник почистити, у гіркого перцю видалити плодоніжки (хвостики), помідори розрізати на четвертинки.
2
Підготовлені овочі пропустити через м’ясорубку з дрібною сіткою.
3
Перекручені овочі посолити, гарно вимішати і поставити в прохолодне місце (холодильник/погріб) вистоюватись на 1-2 доби.
4
Соус ще раз перемішати і розкласти у тару, в якій вам зручно буде його зберігати: наприклад, в літрові-трилітрові банки, пластикові фляги, тощо, накрити пластмасовими, негерметичними кришками.
5
Зберігати у прохолодному місці – в холодильнику або погребі, перед використанням, перемішувати.


N.B.
Надзвичайно важливо вибирати для страви повністю стиглі, неушкоджені плоди, оскільки, чим гарніші і смачніші будуть помідори і перець, тим привабливішою на вигляд і вишуканішою на смак буде приправа. А ще, страва краще зберігатиметься і довго не перекисатиме.
Ця страва, по суті своїй, навіть вже з самої своєї назви, повинна бути обов’язково гострою, інакше, це вже не буде чортополох. Саме в гостроті і полягає її унікальність, оскільки без гострого перцю та часнику ви отримаєте просто сквашений томатний сік!
Чортополох може зберігатись в холодильнику або в погребі аж до нового врожаю. Для цього, його необхідно робити в міру солоним (як і будь-яке інше соління – 1 столову ложку солі без гори на 1 літр об’єму), якщо в ньому буде недостатньо солі, то він перекисне і буде занадто кислим, майже як оцет.
Тому, використовуючи приправу у якості заправки до інших страв, завжди пам’ятайте про її солоність і соліть або коригуйте страву на сіль лише після додавання в неї чортополоху.
Чортополох не можна закривати герметичними кришками, він, як і будь-яке соління, повинен «дихати», тому, якщо ви розливаєте його по банках, то пластикова негерметична кришка підходить як найкраще, а зберігаючи його в пластикових пляшках або флягах, не закручуйте герметично кришки, залишаючи вільний доступ для повітря та бродіння.
Також, не наливайте чортополох під горло, залишайте вільне місце для бродіння.


Чортополох можна зробити також і жовтого кольору, взявши, наприклад, жовті помідори і жовтий перець!


Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар