пʼятниця, 7 травня 2021 р.

Spicy Meat Sauce

Підлива м’ясна пряна
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Будь-яку м’ясну страву формують і довершують підливи, приправи та соуси. Навіть найсоковитіша, найрум’яніша та найапетитніша відбивна, без приправи залишається лише підсмаженим шматком м’яса, але з підливою або приправою, як наприклад, аджикою, вона починає грати всіма своїми смаковими відтінками і розкривається як найкраще…
І особливо це стосується запечених або відварених м’ясних страв. Наприклад, буженина може мати надзвичайно апетитний вигляд, смаковиту скоринку, але всередині, вона залишається піснуватою і сухуватою, тому й існує така допоміжна страва як підлива, яка знову ж таки, довершує вишуканість смаку самої буженини.

Саме тому, запікаючи в печі будь-яку м’ясну страву, завжди варто подумати про підливу, яка не вимагає великих затрат, а готується разом з м’ясом, тому що під час запікання, з м’яса стікає м’ясний сік і жир, утворюючи чудовий росіл або бульйон.

І не варто нехтувати можливістю зготувати з утвореного росолу підливу, яка смакуватиме не гірше за саме м’ясо, тому що разом, вони утворюють чудовий тандем кулінарного шедевру.


Основою росолу (бульйону), окрім м’яса, становлять коренеплоди: морква, селера, петрушка, цибуля, часник, тощо та прянощі: різні перці горошком, гвоздика, насіння кропу, кмину, пряні трави як материнка, чебрець, естрагон, тощо...

Чудовими доповненнями можуть бути гриби, особливо сушені, апельсини, маслини, яблука, імбир, тощо...


Овочі та прянощі є чудовою основою для смачного росолу
І щоразу, в залежності від набору складових, можна отримувати нові смакові нотки підливи. А також, це – величезне поле для експериментів з різними прянощами, як в смаку, так і в кольорі готової підливи.

Для цього, м’ясо потрібно запікати не на решітці або на деці, а у чавунку, казанку чи якомусь иншому відповідному посуді, найкраще – в товстостінному, поклавши на дно овочі та прянощі, а зверху підготовлене м’ясо.

За підливу може слугувати утворений при запіканні власне росіл, а можна з цього росолу приготувати загущену підливу.

В цій статті, я не даю рецепту приготування самого росолу, тому що щоразу, можна компонувати інгредієнти в залежності від їх наявності або задуманої страви. А пропоную лише довершення готового росолу до можливої підливи.


Час підготовки:
15 хвилин
Розділ:
Страви з м’яса; Підлива
Час приготування росолу:
Як і для м’яса
Країна:
Україна
Час приготування підливи:
15 хвилин
К-сть порцій:
~0,5 л

■ Інгредієнти для приготування підливи



Інгредієнти
Кількість
Од вим
Для росолу:
-
-
Коренеплоди: морква, петрушка, селера, цибуля, часник… 
в більш-менш рівній кількості
-
за потребою
Гриби, імбир, апельсин, яблуко, маслини, тощо…
-
до смаку
Прянощі в зернах: набір перців, гвоздика, кмин, кріп, тощо…
-
до смаку
Пряні трави сушені: материнка, чебрець, естрагон, коріандр, тощо…
-
до смаку
Инші можливі інгредієнти…
-
до смаку
Для підливи:
-
-
Масло
30
г
Борошно (2 ст.ложки)
30
г
М’ясний росіл після запікання м’ясної страви
-
за наявності
Інгредієнти від запікання
-
за наявності
Прянощі мелені: перець чорний, мускатний горіх, 
імбир, куркума, паприка, чилі, тощо…
-
до смаку
Сіль
-
до смаку

■ Порядок приготування підливи

■ Приготування росолу (бульйону)


Росіл готується разом з м’ясною стравою.
1
На дно відповідного товстостінного посуду покласти пряні трави, прянощі та спеції, сушені гриби.
2
Зверху на прянощі покласти помиті, почищені і порізані на грубі куски або цілими коренеплоди. Часник і цибулю можна лише помити і не читити. Цибулю розрізати на четвертинки або кружальця, а часник розділити на зубки.
3
На коренеплоди покласти розрізані на четвертинки апельсин, яблуко, а також маслини, тощо...
4
Зверху покласти м’ясо для запікання. Зверху м’яса можна покласти нарізаний кружальцями апельсин, цибулю, яблуко, тощо, сік від яких просочуватиме м’ясну страву.
5
Запікати м’ясну страву відповідно до рецепту (можна під кришкою, а можна і без кришки).
6
Після запікання м’ясної страви, процідити м’ясний росіл в каструлю об’ємом до 2 літрів.
7
Всі инші інгредієнти покласти у відповідних розмірів каструлю, залити окропом, щоб вода лише покривала овочі, довести до кипіння і проварити при помірному кипінні 15-20 хвилин.
8
Скинути все на сито, щоб процідити росіл.
9
Добавити проціджений росіл до росолу від запікання, довести до кипіння, приправити до смаку иншими прянощами та сіллю і проварити протягом 5 хвилин при помірному кипінні.
Якщо росіл вийшов занадто жирним, то жир бажано зібрати. Можна охолодити росіл в холодильнику і зняти застиглий жир, який чудово підійде для приготування инших страв.

■ Приготування підливи


Поки готуватиметься росіл після запікання, почати готувати підливу. Підлива готується досить інтенсивно, щоб убезпечити її від перепалювння та занадтого загущення.
1
В каструлі, на слабкому вогні, розтопити 30 г масла.
2
Додати до масла таку ж кількість борошна (30 г) і гарно розмішати до отримання однорідної суміші. Щоб суміш не пригорала, можна додати декілька краплин олії.
3
Весь час помішуючи, просмажити суміш до легкого золотистого забарвлення, зняти з вогню і охолодити. Не варто пересмажувати борошно до коричневого кольору.
4
Поки суміш охолоджуватиметься, 0,5 літра росолу довести до кипіння.
5
Влити росіл безперервною цівкою в охолоджену суміш, одночасно енергійно перемішуючи віничком, щоб запобігти утворенню грудочок.
6
Знову поставити каструлю на слабкий вогонь і постійно перемішуючи, довести густину підливи до бажаної консистенції.
7
Отримавши потрібну консистенцію, при потребі, приправити підливу, додавши до смаку сіль та прянощі, що надасть підливі характерність і оригінальність, і зняти з вогню.


N.B.
Запікється будь-яке м’ясо: свинина, яловичина, баранина, тощо, а також птиця, тому одночасно, завжди можна зробити смачну підливу.
Звичайно ж, не може бути одного, вивіреного набору інгредієнтів, тому без остраху експериментуйте, завжди пам'ятаючи про міру.
Будь-яка підлива, приправа чи соус грають завжди, коли вони пряні, пікантні, гострі, що як раз і потрібно до м’ясних страв. Тому, не бійтесь гостроти смакових вражень, адже вони і створюють неповторність і вишуканість м’ясних страв.





Буженина в пряному соусі


Завиванець з свинини і лосятини в гострому соусі


Відбивна з грибною підливою


на м'ясному росолі


Відбивна з аджикою


- це вже страва!


Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар