Курка тушкована з перцем і помідорами
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Тушкована з різнобарвними солодкими перцями та помідорами курка збурює бурчання в животі вже своїм яскравим виглядом, а вдихнувши аромат страви, більше не можеш стриматись, щоб не накинутись на м’яке, соковите м’ясо під такою ж звабливо апетитною підливою, яка неймовірно смакує зі скибкою домашнього хліба!..
|
|
|
Головну ж складову в цьому чудовому смаковому букеті грає солодкий перець, який здатен облагородити будь-яку томатну підливу та приправу… І доказом цьому є лечо!..
Якщо ж ви вже готували лечо і тушкували курку за одним з рецептів блоґу Cookery Travel, то ця страва об’єднає обидва кулінарні витвори в абсолютне смакове довершення. |
|
|
Було б несправедливо говорити, що це шедевр виключно української кухні, тому що скрізь, де розводять курей і вирощують помідори та перець, люди додумались до подібної страви, з певними місцевими особливостями, звичайно ж.
Наприклад, в Грузії подібну страву називають чахохбілі, в Угорщині – лечо з куркою, в Італії – курка по-римськи, готують подібну страву в Румунії, Туреччині, на Балканах … І завжди, це виключна страва, тому що тушкований з помідорами перець, доповнений м’ясним ароматом та прянощами не може не викликати захвату.
Наприклад, в Грузії подібну страву називають чахохбілі, в Угорщині – лечо з куркою, в Італії – курка по-римськи, готують подібну страву в Румунії, Туреччині, на Балканах … І завжди, це виключна страва, тому що тушкований з помідорами перець, доповнений м’ясним ароматом та прянощами не може не викликати захвату.
|
|
В Україні, завершення літа та початок осені – це як раз час для реалізації цікавих кулінарних задумів, тому що в цей період овочі стиглі, насичені, яскраві..., особливо солодкий перець, помідори, баклажани…, і вони напрошуються на приготування різних страв, а також солінь, які нагадуватимуть про минуле літо в зимову пору.
І беззаперечно, тушкована з солодким перцем та помідорами курка – це одна з тих обов’язкових сезонних страв, яку варто не пропустити заради смакових вражень.
І беззаперечно, тушкована з солодким перцем та помідорами курка – це одна з тих обов’язкових сезонних страв, яку варто не пропустити заради смакових вражень.
|
|
З точки зору кольорової ґамми, страва дає нам величезні можливості до творчості.
Наприклад, можна взяти перець та помідори червоного кольору і отримати підливу насиченого червоного кольору. А можна скомпонувати цілу палітру, як і осіннє листя, чи айстри, чи той же осінній овочевий базар…
Наприклад, можна взяти перець та помідори червоного кольору і отримати підливу насиченого червоного кольору. А можна скомпонувати цілу палітру, як і осіннє листя, чи айстри, чи той же осінній овочевий базар…
|
|
|
|
Розділ:
|
Курятина, Страви з птиці,
|
Час підготовки:
|
30 хвилин
|
Час тушкування:
|
1½-2 години
|
Країна:
|
Україна
|
Необхідний посуд:
|
Каструля 5-6 л
|
К-сть порцій:
|
1 тушкована курка
|
■ Складники для приготування курки тушкованої з солодким перцем і помідорами
■ Для страви
|
|
|
|
■ Для подачі страви (як приклад)
Тушкована з солодким перцем та помідорами курка стане чудовою і м’ясною стравою, і підливою до багатьох гарнірів, практично – до будь-якого гарніру, чи то будуть овочі, чи каші, чи локшина, чи просто хліб…
|
|
|
|
|
|
Складник
|
Кількість
|
Од вим
|
Для страви:
| ||
Курка ціла розроблена (2-2,5 кг) / Курячі стегенця, гомілки, грудинка
|
1
|
тушка
|
Цибуля
|
0,5-0,7
|
кг
|
Помідори
|
0,5-0,7
|
кг
|
Перець солодкий
|
0,5-0,7
|
кг
|
Перець гіркий (1-3 перчини)
|
-
|
до смаку
|
Часник
|
1
|
головка
|
Прянощі: перці горошком, гвоздика, насіння кропу, кмину…
|
-
|
до смаку
|
Пряні трави мелені / Хмелі-сунелі…
|
1-2
|
ч.ложки
|
Жир з птиці / Олія для смаження
|
-
|
до потреби
|
Сіль
|
-
|
до смаку
|
Для подачі страви:
| ||
-
|
-
| |
Зелень, часник
|
-
|
-
|
Варені, печені, смажені овочі, картопля…
|
-
|
-
|
-
|
-
| |
-
|
-
|
■ Порядок приготування курки тушкованої з солодким перцем і помідорами
|
|
|
|
|
|
●
|
Печінку та серце варто заморозити окремо, і коли в морозилці назбирається певна їх кількість, то приготувати з них Паштет з пташиної печінки або Бабку з отрібків, рецепти яких ви знайдете в блозі.
|
1
|
Жир зрізати з черевини тушки, подрібнити і витопити на легенькому вогні на смалець. Шкварки дістати, посолити, притрусити прянощами і використати як окрему страву.
|
2
|
Курячу тушку розібрати на окремі частини.
|
3
|
Обсмажити розібрану курку з усих сторін на витопленому смальці і відкласти.
|
4
|
Цибулю, перець, помідори, часник поокремо грубо нашаткувати.
|
5
|
Цибулю припусити на витопленому смальці до розм’якшення.
|
6
|
Викласти на цибулю обсмажену курку, залити однією-двома склянками води, притрусити розчавленими прянощами, пряними травами, посолити.
|
7
|
Викласти зверху нашатковані помідори, перець, часник, накрити покришкою, довести до кипіння, стишити вогонь до мінімуму і залишити страву умліватись на 1½-2 години (м’ясо повинне відпадати від кісток).
|
●
|
При подачі, поливати курку підливою та притрушувати страву посіченою з часником зеленню.
|
●
|
Найперше, страва смакує з домашнім хлібом, яким дуже смачно вибирати підливу.
|
●
|
Гарніром до курки може слугувати картопля, овочі, каша, локшина…
|
●
|
І не забувайте про свіжу цибулю, часник, зелень…
|
N.B.
●
|
Найкраще, взяти цілу тушку домашньої птиці, тому що окрім власне смакових якостей самої курятини, під час тушкування витворюватиметься й смак підливи, яку формують як овочі, так і куряча тушка, що й дає неймовірний результат.
|
●
|
Подібним чином можна готувати будь-яку птицю – курку, качку, гуску, индика, перепелів…, а також кролятину.
|
●
|
Ця страва нагадує швидше юшку, але її можна трохи видозмінити, подрібнивши підливу в блендері. При цьому, смакова основа залишиться та ж, але страва отримає вже ішний відтінок, оскільки підлива перетвориться на соус.
|
|
|
|
|
Курка з солодким перцем і помідорами має особливий шарм у супроводі домашнього хліба, наприклад, житнього, яким можна смаковито підбирати підливу…
|
|
|
|
Страва смакуватиме з будь-яким гарніром, наприклад, з вареною або печеною картоплею...
|
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар