понеділок, 15 вересня 2025 р.

Chicken with Peppers and Tomatoes

Курка тушкована з перцем і помідорами
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Тушкована з різнобарвними солодкими перцями та помідорами курка збурює бурчання в животі вже своїм яскравим виглядом, а вдихнувши аромат страви, більше не можеш стриматись, щоб не накинутись на м’яке, соковите м’ясо під такою ж звабливо апетитною підливою, яка неймовірно смакує зі скибкою домашнього хліба!..


Головну ж складову в цьому чудовому смаковому букеті грає солодкий перець, який здатен облагородити будь-яку томатну підливу та приправу… І доказом цьому є лечо!..

Якщо ж ви вже готували лечо і тушкували курку за одним з рецептів блоґу Cookery Travel, то ця страва об’єднає обидва кулінарні витвори в абсолютне смакове довершення.




 
Було б несправедливо говорити, що це шедевр виключно української кухні, тому що скрізь, де розводять курей і вирощують помідори та перець, люди додумались до подібної страви, з певними місцевими особливостями, звичайно ж.

Наприклад, в Грузії подібну страву називають чахохбілі, в Угорщині – лечо з куркою, в Італії – курка по-римськи, готують подібну страву в Румунії, Туреччині, на Балканах … І завжди, це виключна страва, тому що тушкований з помідорами перець, доповнений м’ясним ароматом та прянощами не може не викликати захвату.


В Україні, завершення літа та початок осені – це як раз час для реалізації цікавих кулінарних задумів, тому що в цей період овочі стиглі, насичені, яскраві..., особливо солодкий перець, помідори, баклажани…, і вони напрошуються на приготування різних страв, а також солінь, які нагадуватимуть про минуле літо в зимову пору.

І беззаперечно, тушкована з солодким перцем та помідорами курка – це одна з тих обов’язкових сезонних страв, яку варто не пропустити заради смакових вражень.


З точки зору кольорової ґамми, страва дає нам величезні можливості до творчості.

Наприклад, можна взяти перець та помідори червоного кольору і отримати підливу насиченого червоного кольору. А можна скомпонувати цілу палітру, як і осіннє листя, чи айстри, чи той же осінній овочевий базар…


Розділ:
Курятина, Страви з птиці,
Час підготовки:
30 хвилин
Час тушкування:
1½-2 години
Країна:
Україна
Необхідний посуд:
Каструля 5-6 л
К-сть порцій:
1 тушкована курка

■ Складники для приготування курки тушкованої з солодким перцем і помідорами

■ Для страви


■ Для подачі страви (як приклад)

Тушкована з солодким перцем та помідорами курка стане чудовою і м’ясною стравою, і підливою до багатьох гарнірів, практично – до будь-якого гарніру, чи то будуть овочі, чи каші, чи локшина, чи просто хліб…








Печені або варені картопля, батат, топінамбур






Складник
Кількість
Од вим
Для страви:
Курка ціла розроблена (2-2,5 кг) / Курячі стегенця, гомілки, грудинка
1
тушка
Цибуля
0,5-0,7
кг
Помідори
0,5-0,7
кг
Перець солодкий
0,5-0,7
кг
Перець гіркий (1-3 перчини)
-
до смаку
Часник
1
головка
Прянощі: перці горошком, гвоздика, насіння кропу, кмину…
-
до смаку
Пряні трави мелені / Хмелі-сунелі…
1-2
ч.ложки
Жир з птиці / Олія для смаження
-
до потреби
Сіль
-
до смаку
Для подачі страви:
-
-
Зелень, часник
-
-
Варені, печені, смажені овочі, картопля…
-
-
-
-
-
-

■ Порядок приготування курки тушкованої з солодким перцем і помідорами


Печінку та серце варто заморозити окремо, і коли в морозилці назбирається певна їх кількість, то приготувати з них Паштет з пташиної печінки або Бабку з отрібків, рецепти яких ви знайдете в блозі.
1
Жир зрізати з черевини тушки, подрібнити і витопити на легенькому вогні на смалець. Шкварки дістати, посолити, притрусити прянощами і використати як окрему страву.
2
Курячу тушку розібрати на окремі частини.
3
Обсмажити розібрану курку з усих сторін на витопленому смальці і відкласти.
4
Цибулю, перець, помідори, часник поокремо грубо нашаткувати.
5
Цибулю припусити на витопленому смальці до розм’якшення.
6
Викласти на цибулю обсмажену курку, залити однією-двома склянками води, притрусити розчавленими прянощами, пряними травами, посолити.
7
Викласти зверху нашатковані помідори, перець, часник, накрити покришкою, довести до кипіння, стишити вогонь до мінімуму і залишити страву умліватись на -2 години (м’ясо повинне відпадати від кісток).
При подачі, поливати курку підливою та притрушувати страву посіченою з часником зеленню.
Найперше, страва смакує з домашнім хлібом, яким дуже смачно вибирати підливу.
Гарніром до курки може слугувати картопля, овочі, каша, локшина…
І не забувайте про свіжу цибулю, часник, зелень…


N.B.
Найкраще, взяти цілу тушку домашньої птиці, тому що окрім власне смакових якостей самої курятини, під час тушкування витворюватиметься й смак підливи, яку формують як овочі, так і куряча тушка, що й дає неймовірний результат.
Подібним чином можна готувати будь-яку птицю – курку, качку, гуску, индика, перепелів…, а також кролятину.
Ця страва нагадує швидше юшку, але її можна трохи видозмінити, подрібнивши підливу в блендері. При цьому, смакова основа залишиться та ж, але страва отримає вже ішний відтінок, оскільки підлива перетвориться на соус.



Курка з солодким перцем і помідорами має особливий шарм у супроводі домашнього хліба, наприклад, житнього, яким можна смаковито підбирати підливу…


Страва смакуватиме з будь-яким гарніром, наприклад, з вареною або печеною картоплею...



Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар