неділя, 30 січня 2022 р.

Liver Casserole

Запіканка з потрухів (Баба з отрібків)
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Запіканка з потрухів має надзвичайно пухку структуру, вона соковита, з витонченим м’ясним смаком, гармонійно доповненим овочами та прянощами.

Ця страва здатна перетворити звичайний обід у вишукане смакування з розряду високої кухні...

І не зважаючи на присутність декількох технологічних процесів, саме приготування є досить простим, з результатом, який перевершує всі сподівання!..

Страва смакує гарячою з будь-яким гарніром (чудово гармоніює з пшеничною кашею або кускусом).

Холодною, запіканка з потрухів є чудовою закускою, підходить до канапок, фуршетів, тощо...


В цьому рецепті, з потрухів або ліверу, взяті легені, серце і горло. А при бажанні, сюди можна добавити і печінку.

Час підготовки:
15 хв
Розділ:
Страви з м’яса
Час підготовчих операцій:
30 хв
Необхідний посуд:
1-2 форми загальним об’ємом ~2,5 л
Температура і час запікання:
190 °C – 40 хв
К-сть порцій:
10 порцій

■ Інгредієнти для приготування запіканки з ліверу


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Потрухи: серце, легені, горло (за бажанням – печінка)
1,5
кг
Морква (середнього розміру)
1
шт
Корінь селери, петрушки, пастернака
200
г
Гарбуз (за бажанням)
200
г
Цибуля (середнього розміру)
4
шт
Часник
1
головка
Прянощі мелені: набір перців, гвоздика,
пряні трави (материнка, чебрець, естрагон…), мускатний горіх, тощо…
-
до смаку
Гриби сушені мелені (за бажанням)
1
ст.ложка
Яйця
4
шт
Сметана
0,5
склянки
Крохмаль (за бажанням)
2
ст.ложки
Смалець або пряжене масло для смаження
2
ст.ложки
Сіль
-
до смаку
Сухарі панірувальні
2
ст.ложки

■ Порядок приготування страви


Перед відварюванням, потрухи бажано розрізати на декілька великих кусків і замочити в холодній воді на 2-3 години, декілька разів міняючи воду.
Поки потрухи відварюватимуться, підготувати овочі.
1
Потрухи відварити протягом 20 хвилин в підсоленій воді з лавровим листом і гвоздикою.
2
Відварені потрухи дістати з бульйону, сполоснути теплою водою, нарізати на невеликі кубики і перекрутити через м’ясорубку.
3
Овочі почистити і нарізати дрібними кубиками.
4
Часник почистити, розплескати лезом ножа і подрібнити.
5
Подрібнені овочі (окрім часнику), помішуючи, пропасерувати на смальці або маслі в казанку на сильному вогні до розм’якшення, добавити до подрібнених потрухів і вимішати до однорідної суміші.
6
Суміш до смаку посолити, приправити прянощами, подрібненим часником і вимішати.
Увімкнути духовку розігріватись до 250 °C.
7
Жовтки злегка збити з сіллю, добавити до них сметану, крохмаль і збити до однорідної суміші. Добавити жовткову суміш до ліверу і вимішати.
8
Білки збити віничком до стійкої, густої піни (4-6 хвилин) і порційно, обережно, щоб не зруйнувати структури, увести до ліверу.
9
Форму або форми для випікання змастити смальцем або пряженим маслом і рівномірно притрусити панірувальними сухарями.
10
Викласти в форму або в форми ліверну суміш, розрівняти і притрусити панірувальними сухарями.
11
Поставити форми в розігріту духовку, стишити вогонь до 190 °C і випікати протягом 40 хвилин.
Страва смакує як гарячою, так і холодною (холодною навіть краще)! 
Подавати з будь-яким гарніром, а холодною – можна і в канапках.


N.B.
Страва смакує в міру солоною і пряною. Саме прянощі та гострий перець довершують смак запечених потрухів.
Запіканку можна подавати порційно з будь-яким гарніром, в канапках, а можна перемішати з відвареною кашею або пастою. Вона також чудово може слугувати начинкою для налисників та вареників.
В Енеїді Івана Котляревського, коли під час гостювань в Латинії, підлещуючись до потенційного зятя,
        
        І попросив до столу
        Латин Енеєвих бояр,
        Пили горiлку до iзволу
        I їли бублики, кав'яр;
        Був борщ до шпундрiв з буряками,
        А в юшцi потрух з галушками,
        Потiм до соку каплуни;
        З отрiбки баба, шарпанина,
        Печена з часником свинина,
        Крохналь, який їдять пани.

Так ось та «з отрібки баба» і є «запіканкою з потрухів», тобто – баба з отрібків (потрухів), що є ще одним доказом того, що українська кухня – це саме та – висока кухня!..



Гарячою, запіканка з потрухів чудово смакує, наприклад, з пшеничною кашею або кускусом (і не забудьте про овочеву приправу, наприклад, Чортополох - томатно-перцево-часниковий соус:



Запіканку можна подати порційно, а 
ви отримаєте нову страву:


розмішавши її з короткою пастою,



яскраву, смачну


і колоритну!



В канапках, не забудьте про аджику або ж про помідори і перець в часниковому маринаді, по сезону свіжі овочі або інші соління і свіжі приправи!


Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар