Запіканка з потрухів (Баба з отрібків)
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Запіканка з потрухів має надзвичайно пухку структуру, вона соковита, з витонченим м’ясним смаком, гармонійно доповненим овочами та прянощами.
Ця страва здатна перетворити звичайний обід у вишукане смакування з розряду високої кухні... |
І не зважаючи на присутність декількох технологічних процесів, саме приготування є досить простим, з результатом, який перевершує всі сподівання!..
Страва смакує гарячою з будь-яким гарніром (чудово гармоніює з пшеничною кашею або кускусом). Холодною, запіканка з потрухів є чудовою закускою, підходить до канапок, фуршетів, тощо... |
|
|
В цьому рецепті, з потрухів або ліверу, взяті легені, серце і горло. А при бажанні, сюди можна добавити і печінку.
Час підготовки:
|
15 хв
|
Розділ:
|
Страви з м’яса
|
Час підготовчих операцій:
|
30 хв
|
Необхідний посуд:
|
1-2 форми загальним об’ємом ~2,5 л
|
Температура і час запікання:
|
190 °C – 40 хв
|
К-сть порцій:
|
10 порцій
|
■ Інгредієнти для приготування запіканки з ліверу
|
|
Інгредієнти
|
Кількість
|
Од вим
|
Потрухи: серце, легені, горло (за бажанням – печінка)
|
1,5
|
кг
|
Морква (середнього розміру)
|
1
|
шт
|
Корінь селери, петрушки, пастернака
|
200
|
г
|
Гарбуз (за бажанням)
|
200
|
г
|
Цибуля (середнього розміру)
|
4
|
шт
|
Часник
|
1
|
головка
|
Прянощі мелені: набір перців, гвоздика,
пряні трави (материнка, чебрець, естрагон…), мускатний горіх, тощо… |
-
|
до смаку
|
Гриби сушені мелені (за бажанням)
|
1
|
ст.ложка
|
Яйця
|
4
|
шт
|
Сметана
|
0,5
|
склянки
|
Крохмаль (за бажанням)
|
2
|
ст.ложки
|
Смалець або пряжене масло для смаження
|
2
|
ст.ложки
|
Сіль
|
-
|
до смаку
|
Сухарі панірувальні
|
2
|
ст.ложки
|
■ Порядок приготування страви
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
●
|
Перед відварюванням, потрухи бажано розрізати на декілька великих кусків і замочити в холодній воді на 2-3 години, декілька разів міняючи воду.
|
●
|
Поки потрухи відварюватимуться, підготувати овочі.
|
1
|
Потрухи відварити протягом 20 хвилин в підсоленій воді з лавровим листом і гвоздикою.
|
2
|
Відварені потрухи дістати з бульйону, сполоснути теплою водою, нарізати на невеликі кубики і перекрутити через м’ясорубку.
|
3
|
Овочі почистити і нарізати дрібними кубиками.
|
4
|
Часник почистити, розплескати лезом ножа і подрібнити.
|
5
|
Подрібнені овочі (окрім часнику), помішуючи, пропасерувати на смальці або маслі в казанку на сильному вогні до розм’якшення, добавити до подрібнених потрухів і вимішати до однорідної суміші.
|
6
|
Суміш до смаку посолити, приправити прянощами, подрібненим часником і вимішати.
|
●
|
Увімкнути духовку розігріватись до 250 °C.
|
7
|
Жовтки злегка збити з сіллю, добавити до них сметану, крохмаль і збити до однорідної суміші. Добавити жовткову суміш до ліверу і вимішати.
|
8
|
Білки збити віничком до стійкої, густої піни (4-6 хвилин) і порційно, обережно, щоб не зруйнувати структури, увести до ліверу.
|
9
|
Форму або форми для випікання змастити смальцем або пряженим маслом і рівномірно притрусити панірувальними сухарями.
|
10
|
Викласти в форму або в форми ліверну суміш, розрівняти і притрусити панірувальними сухарями.
|
11
|
Поставити форми в розігріту духовку, стишити вогонь до 190 °C і випікати протягом 40 хвилин.
|
●
|
Страва смакує як гарячою, так і холодною (холодною навіть краще)! Подавати з будь-яким гарніром, а холодною – можна і в канапках.
|
N.B.
●
|
Страва смакує в міру солоною і пряною. Саме прянощі та гострий перець довершують смак запечених потрухів.
|
●
|
Запіканку можна подавати порційно з будь-яким гарніром, в канапках, а можна перемішати з відвареною кашею або пастою. Вона також чудово може слугувати начинкою для налисників та вареників.
|
●
|
В Енеїді Івана Котляревського, коли під час гостювань в Латинії, підлещуючись до потенційного зятя,
І попросив до столу Латин Енеєвих бояр, Пили горiлку до iзволу I їли бублики, кав'яр; Був борщ до шпундрiв з буряками, А в юшцi потрух з галушками, Потiм до соку каплуни; З отрiбки баба, шарпанина, Печена з часником свинина, Крохналь, який їдять пани.
Так ось та «з отрібки баба» і є «запіканкою з потрухів», тобто – баба з отрібків (потрухів), що є ще одним доказом того, що українська кухня – це саме та – висока кухня!.. |
|
|
Гарячою, запіканка з потрухів чудово смакує, наприклад, з пшеничною кашею або кускусом (і не забудьте про овочеву приправу, наприклад, Чортополох - томатно-перцево-часниковий соус:
|
|
|
|
Запіканку можна подати порційно, а ви отримаєте нову страву:
|
розмішавши її з короткою пастою, |
яскраву, смачну
|
і колоритну!
|
|
|
В канапках, не забудьте про аджику або ж про помідори і перець в часниковому маринаді, по сезону свіжі овочі або інші соління і свіжі приправи!
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар