Душенина з солодким перцем та помідорами
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
М'ясо для душенини спочатку підрум’янюється на сильному вогні, а потім довго умлівається з городиною та прянощами, що безпомильно робить цю страву неймовірно смаковитою, особливу ж вишуканість душенині надає солодкий перець...
|
Способів приготування душенини чималенько, але душенина з солодким перцем та помідорами особлива, тому що вистиглий, духм’яний, соковитий солодкий перець здатен довершити будь-яку страву – від салатів, приправ, борщів і до тушкованих страв…
|
|
Один же з найпростіших секретів смаковитості душенини полягає в тому, що готується її чимало. Саме умліваючи у великому об’ємі, страва набуває всіх своїх смакових особливостей.
|
Душенина, як і печеня з картоплею, капусняк, борщ, в українській кухні вважається також і обрядовою стравою, яку готували до певних урочистостей: іменини, весілля, поминки… Зробивши перерву між стравами на співи та танці, подавали душенину після капусняку або борщу, заполонюючи простір пахощами її характерної м'ясної та овочевої втушковуваності.
Кінець серпня-вересень-жовтень – це як раз час зготувати тушенину з солодким перцем та помідорами, коли обидва ці овочі, особливо солодкий перець, набувають найкращих своїх смакових якостей.
|
|
|
Розділ:
|
Страви з м’яса
|
Час підготовки:
|
30 хвилин
|
Час тушкування:
|
3 години
|
Країна:
|
Україна
|
Необхідний посуд:
|
Казан / Каструля 6 л
|
К-сть порцій:
|
5 л
|
■ Складники для приготування душенини з солодким перцем та помідорами
|
|
Окрім м’яса та городини, в душенині особливо важать прянощі, які довершують, навіть формують смак будь-якої, а особливо м’ясної страви.
Різні перці горошком, гвоздика, насіння кмину, кропу, коріандру..., лавровий лист, а також пряні трави, і зокрема – материнка, чебрець, естрагон, коріандр та інші, всі вони, окрім своєї смакової та нюхової нотки, сприяють травленню та засвоєнню будь-яких страв, а особливо – втушкованих м'ясних та рибних.
Різні перці горошком, гвоздика, насіння кмину, кропу, коріандру..., лавровий лист, а також пряні трави, і зокрема – материнка, чебрець, естрагон, коріандр та інші, всі вони, окрім своєї смакової та нюхової нотки, сприяють травленню та засвоєнню будь-яких страв, а особливо – втушкованих м'ясних та рибних.
Особливий шарм до подібних страв привносять гриби (свіжі, морожені, солоні, а особливо сушені), яких потрібно небагато, але які, так би мовити, заокруглюють смаковий букет. Тому, не забувайте і про гриби…
|
|
Складники
|
Кількість
|
Од вим
|
Яловичина / Телятина / Свиниа / Баранина – м’якоть
|
2
|
кг
|
Борошно пшеничне цільнозернове
|
2-3
|
ст.ложки
|
Смалець / Масло пряжене
|
3
|
ст.ложки
|
Цибуля
|
0,5
|
кг
|
Корені: селера / пастернак / петрушка
|
0,2
|
кг
|
Морква
|
0,2
|
кг
|
Картопля
|
1
|
кг
|
Перець солодкий
|
0,5
|
кг
|
Помідори
|
0,5
|
кг
|
Перець гіркий (1-3 перчини)
|
-
|
до смаку
|
Часник
|
2
|
головки
|
Прянощі цілі: перці, гвоздика, насіння кропу, кмину, лавровий лист, імбир…
|
1
|
ч.ложка
|
Пряні трави мелені / Хмелі-сунелі…
|
1-2
|
ч.ложки
|
Сіль
|
-
|
до смаку
|
■ Порядок приготування душенини з солодкими перцями та помідорами
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
●
|
Страва особливо смакує, коли вона до смаку пряна та гостра, тому не нехтуйте прянощами й гірким перцем.
|
1
|
М’ясо нарізати шматками в палець завтовшки, злегка відбити киянкою і нарізати смужками в два пальці завширшки.
|
2
|
Підготовлені шматки м’яса обкачати в борошні і підрум’янити з обох боків в жирі на сильному вогні.
|
3
|
Цибулю та корені нашаткувати і обсмажити на салі або на смальці до розм’якшення.
|
4
|
Картоплю нарізати четвертинками, часник розчавити і подрібнити.
|
5
|
Перець і помідори подрібнити невеликими кубиками.
|
6
|
Страву викладати шарами: спочатку, на цибулю з коренями, викласти в один шар м’ясо, притрусити прянощами, посолити, викласти зверху картоплю, потім, солодкий перець і помідори.
|
7
|
Знову викласти м’ясо, прянощі, посолити, покласти зверху картоплю, потім, солодкий перець, помідори і додати 1-2 склянки води.
|
8
|
Накрити каструлю покришкою, довести до кипіння, стишити вогонь до мінімуму і тушкувати до готовності м’яса (±3 години). М’ясо повинне розімліти.
|
9
|
Готову страву перемішати, а краще – перекласти в більшу каструлю або миску і перемішати.
|
●
|
Душенина смакує гарячою з хлібом, а також може входити до комплексних страв.
|
N.B.
●
|
Як вже було зазначено вище, страва набуває особливого смаку, коли її готується чималий об’єм, тому потрібно брати щонайменше два кілограми м’яса і відповідну кількість городини.
|
●
|
Щоб легко нарізати рівномірні шматки м’ясної м’якоті, кусок м’яса потрібно підморозити до тугого стану. На одну порцію йде 100-150 г м’яса.
|
|
|
|
|
Душенина гармонійно впишеться в комплексну страву, наприклад, поєдуючись з Рагу з баклажанів і овочів, і не забувайте про свіжі овочі, соління, зокрема, про часник, цибулю, зелень, які потрібні для збалансованого харчування:
|
|
|
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар