неділя, 28 вересня 2025 р.

Meat Stew with Peppers and Tomatoes

Душенина з солодким перцем та помідорами
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

М'ясо для душенини спочатку підрум’янюється на сильному вогні, а потім довго умлівається з городиною та прянощами, що безпомильно робить цю страву неймовірно смаковитою, особливу ж вишуканість душенині надає солодкий перець...

Способів приготування душенини чималенько, але душенина з солодким перцем та помідорами особлива, тому що вистиглий, духм’яний, соковитий солодкий перець здатен довершити будь-яку страву – від салатів, приправ, борщів і до тушкованих страв…


Один же з найпростіших секретів смаковитості душенини полягає в тому, що готується її чимало. Саме умліваючи у великому об’ємі, страва набуває всіх своїх смакових особливостей.

Душенина, як і печеня з картоплею, капусняк, борщ, в українській кухні вважається також і обрядовою стравою, яку готували до певних урочистостей: іменини, весілля, поминки… Зробивши перерву між стравами на співи та танці, подавали душенину після капусняку або борщу, заполонюючи простір пахощами її характерної м'ясної та овочевої втушковуваності.

Кінець серпня-вересень-жовтень – це як раз час зготувати тушенину з солодким перцем та помідорами, коли обидва ці овочі, особливо солодкий перець, набувають найкращих своїх смакових якостей.


Розділ:
Страви з м’яса
Час підготовки:
30 хвилин
Час тушкування:
3 години
Країна:
Україна
Необхідний посуд:
Казан / Каструля 6 л
К-сть порцій:
5 л

■ Складники для приготування душенини з солодким перцем та помідорами


Окрім м’яса та городини, в душенині особливо важать прянощі, які довершують, навіть формують смак будь-якої, а особливо м’ясної страви.

Різні перці горошком, гвоздика, насіння кмину, кропу, коріандру..., лавровий лист, а також пряні трави, і зокрема – материнка, чебрець, естрагон, коріандр та інші, всі вони, окрім своєї смакової та нюхової нотки, сприяють травленню та засвоєнню будь-яких страв, а особливо – втушкованих м'ясних та рибних.

Особливий шарм до подібних страв привносять гриби (свіжі, морожені, солоні, а особливо сушені), яких потрібно небагато, але які, так би мовити, заокруглюють смаковий букет. Тому, не забувайте і про гриби…


Складники
Кількість
Од вим
Яловичина / Телятина / Свиниа / Баранина – м’якоть
2
кг
Борошно пшеничне цільнозернове
2-3
ст.ложки
Смалець / Масло пряжене
3
ст.ложки
Цибуля
0,5
кг
Корені: селера / пастернак / петрушка
0,2
кг
Морква
0,2
кг
Картопля
1
кг
Перець солодкий
0,5
кг
Помідори
0,5
кг
Перець гіркий (1-3 перчини)
-
до смаку
Часник
2
головки
Прянощі цілі: перці, гвоздика, насіння кропу, кмину, лавровий лист, імбир…
1
ч.ложка
Пряні трави мелені / Хмелі-сунелі…
1-2
ч.ложки
Сіль
-
до смаку

■ Порядок приготування душенини з солодкими перцями та помідорами


Страва особливо смакує, коли вона до смаку пряна та гостра, тому не нехтуйте прянощами й гірким перцем.
1
М’ясо нарізати шматками в палець завтовшки, злегка відбити киянкою і нарізати смужками в два пальці завширшки.
2
Підготовлені шматки м’яса обкачати в борошні і підрум’янити з обох боків в жирі на сильному вогні.
3
Цибулю та корені нашаткувати і обсмажити на салі або на смальці до розм’якшення.
4
Картоплю нарізати четвертинками, часник розчавити і подрібнити.
5
Перець і помідори подрібнити невеликими кубиками.
6
Страву викладати шарами: спочатку, на цибулю з коренями, викласти в один шар м’ясо, притрусити прянощами, посолити, викласти зверху картоплю, потім, солодкий перець і помідори.
7
Знову викласти м’ясо, прянощі, посолити, покласти зверху картоплю, потім, солодкий перець, помідори і додати 1-2 склянки води.
8
Накрити каструлю покришкою, довести до кипіння, стишити вогонь до мінімуму і тушкувати до готовності м’яса (±3 години). М’ясо повинне розімліти.
9
Готову страву перемішати, а краще – перекласти в більшу каструлю або миску і перемішати.
Душенина смакує гарячою з хлібом, а також може входити до комплексних страв.


N.B.
Як вже було зазначено вище, страва набуває особливого смаку, коли її готується чималий об’єм, тому потрібно брати щонайменше два кілограми м’яса і відповідну кількість городини.
Щоб легко нарізати рівномірні шматки м’ясної м’якоті, кусок м’яса потрібно підморозити до тугого стану. На одну порцію йде 100-150 г м’яса.



Душенина гармонійно впишеться в комплексну страву, наприклад, поєдуючись з Рагу з баклажанів і овочів, і не забувайте про свіжі овочі, соління, зокрема, про часник, цибулю, зелень, які потрібні для збалансованого харчування:



Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар