понеділок, 13 січня 2025 р.

Sweet Potatoe

Батат
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Батат – крохмалиста, ніжна на смак, солодкувата бульба, яку можна запікати зі шкіркою, а також смажити, варити, м’яти, подрібнювати і звичайно ж – їсти, як самостійно, так і в юшках, комплексних стравах і салатах, тобто, готувати ті ж самі страви, що й з картоплі, адже його легка, природна солодкуватість гармонійно поєднується з різними приправами, як гострими, так і солодкими...

І хоча слово «батат» перекладається як «картопля», насправді, вони навіть не родичі, а просто земляки, у всіх відношеннях, бо походять з американської землі.

Картопля відноситься до роду пасльонових, маючи величезну родину, як то сам паслін, а також помідори, перець, баклажани та ще тисячі зо дві родичів, деяких їстівних, деяких не дуже, а то й зовсім отруйних: тютюн, петунія, дурман, мандрагора, беладона, блекота…

Батат – це рослина родини берізкових, саме тієї берізки, яка бур’яном росте на городах, а також родичається з крученими паничами…

За хемічним складом, батат і картопля майже ідентичні, з невеликими розбіжностями, тому зайве сперечатись хто з них цінніший і корисніший, тому що все визначає кількість з’їденого.

Зокрема, обидві рослини багаті клітковиною, вуглеводами та вітамінами В6 і С. При цьому, в картоплі більше калію, а в бататі більше цукрів та вітаміну А.

Батат вирощують в жарких кліматичних зонах, які не сприятливі для вирощування картоплі і його виробництво становить близько чверті об’єму вирощеної в світі картоплі, тобто, в світовій системі харчування – це один із значущих овочів.

В Україні, батат в промислових масштабах не вирощується, а лише в домогосподарствах, і не тільки на півдні, а й на півночі країни, наприклад, на півночі Київщини та на Чергнігівщині.

■ Страви з батату

З батату можна зготувати чимало різних страв, як наприклад:

  Смажений батат: у фритюрі або підсмажити з цибулею, грибами, струганиною...;
  Варений батат: м’ячка з батату, а також у борщах та юшках;
  Печений батат: з овочами;
  Печений батат, начинений: маслом, сиром, зеленню і прянощами;
  Деруни з батату: з прянощами.
  Канапки з бататом: чудова основа для канапок, подібно до канапок з картоплею або хлібом.

Потрібно зауважити, що при чищенні, батат швидко окислюється і чорніє, тому його варто чистити в останню чергу з поміж інших овочів і відразу ж занурювати в холодну воду. Підготовлений батат також необхідно відразу ж починати готувати.

У свіжого, не прив’яленого батату шкуринка легко зішкрябується. Перед чищенням батат варто занурити на декілька хвилин в холодну воду.

■ Батат смажений

Батат смажиться удвічі швидше, ніж картопля – близько трьох хвилин, гарно підрум’янюється, але виходить м’яким, без хрусткої скоринки, як у картоплі. Смажити батат можна у фритюрі або ж з невеликою кількістю жиру.

За смаком і ароматом, смажений батат повністю нагадує картоплю, маючи легкий солодкуватий присмак з горіховими нотками. До смаку посолений і притрушений прянощами, батат вже становить приємну, легку страву, як і подібна картопля, а в поєднанні з смаженою струганиною і цибулею, разом з салатом, наприклад, з квашеною капустою, батат утворює простий, але надзвичайно смаковитий кулінарний шедевр, підтверджуючи істину, що найпрстіші страви – найсмачніші.


■ Батат варений

Батат вариться досить швидко – близько десяти хвилин, має ніжну консистенцію і приємну солодкуватість. Варений батат може бути гарним гарніром до будь-яких м’ясних та рибних страв, особливо легких, дієтичних.

Чищений батат розрізати на кусочки розміром з четвертинку середньої картоплини, покрити водою, найкраще – окропом, довести до кипіння і варити до десяти хвилин. Відвар з батату є чудовою юшкою, яку можна випити гарячою, приправивши прянощами, або ж використати для приготування інших страв.


Копчений оселедець своєю гостротою чудово контрастує з ніжною м'яукістю смаку батату

Свіж овочі та соління допомагають не лише в травленні, а й допомагають створити смаковий букет страви

В деяких стравах батат розкривається якнайкраще. Наприклад, в м’ячці, в канапках та при запіканні.

■ Канапки з бататом

Обсмажені в невеликій кількості олії або просто запечені на сковороді кружальця з батату слугують гарною основою для канапок, в яких цікаво поєднується ніжна солодкуватість батату і гострота начинки.

Для цього, невеликий батат гарно помити, розрізати на кружальця близько в палець товщиною і обсмажити в невеликій кількості олії або запекти з обох боків на сковороді (близько двох хвилин з кожного боку).





Канапка з бринзою і сиром


Канапка з копченим оселедцем


Канапка з чорною ікрою

■ М’ячка з батату

М’ячка з батату виходить ніжною, з легкою солодкуватістю і картопляним присмаком. Для м’ячки батат необхідно почистити (пошкребти), розрізати на невеликі кусочки і відварити в підсоленій воді до десяти хвилин, а все інше так само як і в картопляній м'ячці.



М’ячка з батату – гарний гарнір до відбивної

■ Печений батат з маслом і сиром

Неймовірно ця бульба розкривається в страві з запеченого і начиненого маслом та сиром бататі – так як в подібній страві з картоплі: Картопля начинена запечена в фользі.

Батат запікається досить швидко: при 200 °С близько 30 хвилин. Бульба виходить дуже м’якою, тому щоб її не поруйнувати, печений батат, відразу ж з печі, покласти на подвійний аркуш фольги, зрізати згори шкуринку, обережно, щоб не пошкодити шкуринку, почикрижити столовим ножем м’якоть, покласти зверху масло, натертий сир, мелений чорний перець, мускатний горіх і акуратно увім’яти виделкою в батат. Страву можна присипати посіченою з часником зеленню і бажано полити гострою, кислуватою приправою: ягідний оцет, гранатовий, лимонний сік, інша кисло-гостра приправа.


Батат запекти (200 °С ~30 хвилин)


Покласти на аркуш фольги і зрізати верхню шкуринку


Почикрижити м’якоть і начинити маслом та сиром


Приправити прянощами


Полити кисло-гострою приправою


Виходить неймовірно смаковита страва


Страва смакує гарячою




■ Деруни з бататом та імбирем

З батату можна підсмажити класичні деруни, а можна додати цибулі, імбиру, трохи меленого чорного перцю та мускатного горіха, сметани, яйця і зготувати складнішу страву.


Батат та цибулю почистити і натерти на середній або грубій тертці. Імбир почистити і натерти на середній або дрібній тертці


Додати яйце, борошно або панірувальні сухарі, погашену оцтом соду, перець, мускатний горіх, сіль і вимішати



Сковороду розігріти на середньому вогні і змастити жиром (найкраще – кусочком сала), викласти сковороду по ложці замісу і сформувати оладки


Обсмажити по 3 хвилини з кожного боку до рум’яної скоринки



Оладки смакують гарячими, відразу ж з вогню.



Приправляти оладки сметаною або сметанно-часниковою приправою


■ Печені овочі

Батат, подібно до інших овочіі, чудово смакує запеченим з шкуринкою, як самостійно, так і в салатах.

При цьому, батат готується досить швидко (до 30 хвилин, як і топінамбур), тому його потрібно вчасно діставати з печі, залишаючи твердіші овочі допікатись.


Батат гармонійно компонується з іншими печеними овочами, з яких можна приготувати смачний і корисний салат


При цьому, батат, петрушка, топінамбур, запікаються швидше, тому важливо дістати їх з печі раніше за моркву, картоплю, буряк


Салат з печених овочів, заправлений олією, прянощами, солоними огірками і цибулею - смачна, здорова і корисна страва, як варіант вінегрету заслуговує на увагу!..

Три бульби: батат, картопля, топінамбур – зовсім різні рослини, але в чомусь схожі, в чомусь відмінні, які можуть доповнити розмаїття харчового раціону, збагативши смакові та нюхові враження в ході пізнання Природи...


Печені овочі: картопля, топінамбур, батат


Печений батат




Печений топінамбур



Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар