неділю, 2 червня 2019 р.

Homemade Bread

Домашній хліб
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Спекти хліб в домашніх умовах не важче, ніж зготувати сніданок, обід чи то вечерю. Можливо, спочатку, будуть невпевненість, вивіряння рецептури і підгонка випікання під власну піч, але через декілька спроб, ви відчуєте, наскільки процес випікання хліба затягує і зачаровує, особливо, його результат – запашний буханець надзвичайно смачного хліба!..

У світі, традиційних хлібів є чимало: кожна країна, кожен народ має свої особливі форми хліба, хоча, рецептура випічки хліба в різних країнах надзвичайно схожа і проста. Адже, головне в хлібові – це борошно, дріжджі і вода, а все інше – то вже довершення хлібного виробу, тому що все залежить від традицій самого харчування та технічних засобів випікання.

Але сучасні пічки (духовки) надзвичайно спрощують і уніфікують сам процес, не зважаючи на те, це в Європі, Азії, Америці чи в Африці... Торговельні марки об’єднують світ. Тому, варто спробувати випекти перші хліби, а потім...

А потім, захоплення випічкою з дріжджового тіста дуже легко переростає в манію.

Першою ознакою цього може стати звичка перевіряти будь-яку хлібну м’якоть на пружність або діймання своїх близьких і друзів розповідями про процеси бродіння в замісі, який ви поставили вчора увечері для визрівання, або ж, повинна насторожувати вже сама шафа, забита пакетами і мішками з різними сортами борошна, тощо... Засторогу про це можна часто знайти у статтях про випічку хлібів або піц.




Невідомо, що говорив про це старина Фрейд, але вправи з тістом пройшли якось непоміченими у його тлумаченнях снів та відхилень, які походять з ранніх дитячих часів нашого життя, але факт отримання задоволення від вимішування тіста та його випічки є незаперечним, адже будь-який живий організм має свою магію, а дріжджове тісто – це надзвичайно живий і чуттєвий організм!




Тісто відчуває найменші порухи вашого душевного стану і відповідно реагує на це.

Не вірите? Шкода, тому що коли ви цей факт пропустите повз вуха, то буде вже пізно, оскільки без допомоги професійного психіатра вам від тістової залежності буде здихатись важко. Отже, ви попереджені, а далі, далі – хай там як буде...

***

Навіть, якщо ви вже і випікаєте з дріжджового тіста, вам буде цікаво отримати трохи теорії щодо ваших практичних вправ, тому що, у будь-якому разі, знати більше про випікання хлібів не завадить... Ця стаття не є професійною викладкою технологічних процесів для хлібопічного виробництва, а лише є спробою більш-менш узагальнити деякі теоретичні знання та практичні здобутки, а також, розкрити трохи невеличких таємниць випікання хлібів, пирогів, піц і здоби удома...

Не зважаючи на різноманітність хлібобулочних виробів по всьому світі, сама основа всієї дріжджової випічки є однією й тією ж як для української паляниці, французького баґету, італійської піци, грузинського лаваша чи то будь-якого іншого подібного виробу...


Свого часу, я намагався випробувати різні заміси тіста – прямі, непрямі, з опарою і без, але час, технології і лінощі внесли свої корективи, привівши до певного процесу хлібовипічки, який, здається, є більш-менш уніфікованим та не затратним по часу при випіканні з дріжджового тіста, і який прибирає багато «містичних» нашарувань довкола цього тіста, роблячи сам процес хлібовипікання простим і приємним.



Необхідно зауважити, що з точки зору хлібного гурмана, є дуже багато нюансів та правил, яких потрібно дотримуватись, щоб зробити хліб апетитним, запашним, смачним, тощо, але при цьому, не варто пересерйознювати та заглиблюватися у нетрі суперечок про те, яка кислотність (рН) води найкраще підходить для тіста, тому що ми використовуємо воду, яка є під рукою, хай то в крані чи у найближчому магазині, чи в криниці, чи в бюветі. 

Головне – неухильно дотримуватись певних правил в технологічних процесах випікання хліба, до речі, як і у будь-якій іншій справі, і все виходитиме.

Нажаль, сучасні хлібні тенденції в світі такі, що ми вже забули смак багатьох традиційних хлібобулочних виробів, таких як паляниці, калача, молочного батону, великих бубликів, маленьких булочок-саєчок, пшеничного сірого хліба-цеглинки... Всього відразу і не згадаєш. Натомість, в магазинах присутній або так званий соціальний сурогат-продукт, який хлібом назвати важко, або ж модна випічка, все достоїнство якої полягає у хрусткій шкуринці, звичайно ж, поки вона ще свіжа, а насправді, це, знову ж таки, – сурогат-продукт з використанням харчових добавок та новітніх, уніфікованих технологій у пекарській справі.

Традиційний, справжній, свіжий, ще теплий хліб – це спокуса, перед якою неможливо встояти... І спокусу цю створюють не горішки, насіннячка, будь-які інші добавки, а простий аромат щойно запеченого дріжджового тіста, тобто – хліба.



Можливо, дехто ще може згадати дитинство, коли додому дитина приносить згризений ще по-дорозі на чверть або й на половину буханець хліба. І не дивно, тому що це була справжня страва, яка смакувала сама по собі.

І саме тому, варто спробувати навчитись випічці з дріжджового тіста, а раз освоївши цей процес, ви вже не зможете відмовитись від домашнього хліба, який ви вважатимете найсмачнішим і це буде не порожня хвалькуватість. А чудовий його смак підтверджуватиме той факт, що давши котромусь своєму гостеві покуштувати домашній хліб, ви потім не відтягнете його за вуха, поки він не доїсть поставлений перед ним буханець!

А ще, хліб – це також пироги, піци, пиріжки, оладки з дріжджового тіста..., тобто ціла гама виробів, і не треба забувати про здобу, хоча б взяти ту ж саму паску або панетоне!

***

І хоча у випіканні хліба залучені лічені інгредієнти, щонайменше два – борошно і вода, але самих процесів є декілька, це – підбір продуктів, замішування тіста, виброджування та визрівання тіста, випікання і доходження готового хлібного виробу.

Тому, розглянемо весь процес покроково.

Час підготовки і замішування тіста:
30 хв
Час виброджування тіста:
1,5-2 години
Час визрівання і прогрівання тіста:
1 доба + 2 години
Країна:
Україна
Час випікання:
45-50 хвилин
К-сть порцій:
6 хлібин по ~ 230-240 г

■ Інгредієнти

У випічці будь-яких хлібних виробів, є інгредієнти основні, які і складають сам хліб: борошно, вода, дріжджі, сіль, і додаткові, які звичайний хліб перетворюють на здобу.

Додаткова сировина необхідна для внесення в хліб якихось особливих харчових і смакових характеристик. Для цього використовуються молоко і молокопродукти, жири, цукор або мед, патока, яйця, насіння та горіхи, ароматичні добавки та прянощі, тощо...

Але спочатку, необхідно розглянути базовий рецепт випічки хліба:



Інгредієнти
Кількість
Од вим
Борошно
1
кг
Борошно для формування виробу
100-150
г
Вода
700
мл
Дріжджі сухі (дивитись рецептуру виробника)
2
ч.ложки
Цукор (факультативно)
2
ст.ложки
Олія / Смалець
2
ст.ложки
Сіль
2-3
кав.ложки

Борошно

Звичайно ж, борошно є основною сировиною, від якої залежить якість і смак хліба. Вибір якості і типу борошна впливає на вид кінцевого продукту, який ви хочете отримати. Для здоби краще брати борошно вищого ґатунку. Для хліба, оскільки ми не ставимо за мету запустити у виробництво певний вид хлібного продукту, як то дарницький хліб або французькі баґети, борошно, яке пропонує торгівля, може бути різного ґатунку, що, в результаті, не впливатиме на привабливість готового виробу, а лише на різні смакові варіації, оскільки ви отримуватимете завжди інший хліб з іншим смаком. Харчова і смакова цінність такого хліба варіюватиме, даючи можливість випікати незліченну кількість видів хлібних виробів, які слугуватимуть навіть в урізноманітненні смаків ваших бутербродів і канапок. Щось подібне до того, коли винороби радять до кожної страви певне вино...

Але разом з тим, необхідно зазначити, що хлібопекарські властивості готового виробу визначаються вуглеводним і білковим комплексами самого борошна.

Перепробувавши борошно від різних виробників та різних сортів, яке присутнє в київських магазинах, я вибрав те, яке підходить мені найбільше, але при цьому, буває потрапляю в невеличкі халепи, беручи інколи борошно, яке продається в сусідньому магазині, лінуючись йти саме по те, яке мені потрібне. При цьому, хочу ще раз підкреслити, що жодного разу я не спразнив хліб, оскільки, в результаті, він лише не відповідав моїм внутрішнім вимогам до його довершеності.

Але якщо ви намагатиметесь постійно випікати хліб певного виду, то ви повинні врахувати одну характерну особливість борошна: оскільки зерно, а відповідно і борошно з нього, є біологічно активним продуктом, то навіть у найкращого виробника борошна, якість борошна може варіюватись від року до року, від партії до партії. І щоразу, ви стикатиметесь з тим, що коли закінчується ваш черговий мішечок з борошном і ви купуєте здавалося б такий же наступний, ви відчуватимете неоднаковість цього борошна у процесі замісу і випічки. Тому, якщо випічкою ви займаєтесь постійно, то варто купувати борошно партією хоча б починаючи від 10 кг, оскільки перші два-три заміси підуть у вас на прицінювання і підгонку, тому, відповідно, п’ятдесятикілограмовий мішок борошна не є наслідком хворобливої свідомості, а нагальною необхідністю, особливо, коли ви любите частувати своїх рідних і гостей певними, своїми фірменними борошняними виробами.

Дріжджі

Досить часто, в статтях про випікання хліба, дріжджі підносяться до «напівбожественного» рівня: «вони повинні бути лише свіжими, в жодному разі не сухими, і зберігати їх потрібно за певною технологією, а ще краще потрібно зробити свої власні дріжджі...» і сила-силенна подібних настанов.

Жодних заперечень, але, по-перше, звідки у дітей асфальту такі натуралістичні переконання щодо дріжджів? Після багатьох спроб знайти найкращі свіжі дріжджі вітчизняних виробників та набиття ґуль з постійною неоднаковою якістю та її погіршенням, врешті решт, я зупинився на сухих дріжджах певного виробника.

Необхідно зазначити, що з моменту запуску на початку ХХ-го століття промислового виробництва дріжджів, технологія випікання хліба досить суттєво просунулась вперед, дозволивши будь-кому, хто має стандартну побутову пічку, ласувати виробами з дріжджового тіста.

Щодо дозування та застосування дріжджів, то вони вказані в інструкції на упаковці виробника, якої і необхідно дотримуватись.

Вода

У тих же статтях про випічку хліба, надзвичайно велике значення відводиться воді, її жорсткості, хімічним характеристикам. Звичайно ж, якщо брати промислове виробництво хліба, вода впливає на смак будь-якої страви і напою, але в житті ми не маємо іншого виходу, як користуватись тією водою, яка є у нас під руками.

Єдине зауваження: не варто користуватись водою з крану, оскільки хлорована вода здатна зіпсувати страву, і хліб у цьому не виняток. Користуйтесь водою з криниці, бювету або купуйте у постачальників питної води, або в магазинах.

Головне те, що необхідно брати свіжу, некип’ячену воду.

Сіль

Для домашнього хліба простіше брати дрібну сіль. Дрібна сіль зручна в дозуванні і замішуванні, тому що вона легше розходиться в тісті. Ось і всі премудрості з сіллю.

Олія / Смалець

«The lard or the oil what is the question!» – Смалець чи олія, ось де питання!

Хоча, раніше у людства таких питань не виникало, тому що смалець був завжди, у всіх народів, і лише в 20-у сторіччі монополісти по виробництву олії та майонезу переконали, що олія – здоровіше. Але це не зовсім так: в салатах – безперечно, а ось у випічці та іншій гарячій обробці продуктів – смалець посідає перше місце: виріб виходить з запеченою скориною, пухким м'якушем, ароматнішим і відповідно, смачнішим.

Детальніше про переваги смальцю можете прочитити в статті «Смалець».

Але олії також мають своє право на випічку, головне, без фанатизму - лише олія, і лише оливкова!..

З олій, для випічки хліба, найкращою є оливкова, тому що вона з-помж інших олій найжирніша, і якої іде лише від однієї до чотирьох столових ложок, в залежності від величини замісу. Підійде оливкова олія будь-якого сорту, але хліб з олією екстракласу (Extra virgin olive oil - Olio d'oliva l'extravergine - Aceite de oliva virgen extra) виходить набагато ароматнішим.

Чому саме оливкова олія? Тому що вона витримує більшу температуру і при випіканні хліба має вищу температуру задимлення. Соняшникова, кукурудзяна або арахісова, чи будь-яка інша олія мають нижчу температуру загорання, що може давати виробу смак підгорання. Але побутові печі мають найвищу температуру 250 °C, тому для домашньої випічки підходить будь-яка олія.

Наприклад, соняшникова нерафінована, запашна олія надає хлібові надзвичайно духмяного аромату і вносить до випічки свою родзинку, і слиновиділення від хліба на соняшниковій олії навіть більше, ніж на оливковій.
 
Інші олії також заслуговують на увагу: адже все залежить від рецептури та ваших хлібопічних фантазій.

Але на смальці хліб виходить найсмачнішим! Раніше, смалець клали у будь-яку випічку, навіть солодку. Смалець витримує високі температури, що робить його кориснішим за оливкову олію, він сприяє утворенню хрумкої скорини, дає хлібові довершений смак. Перед закладкою смальцю в тісто, його потрібно поставити на водяну баню або в тепле місце, щоб він розм’якнув або розтанув.

■ Замішування, бродіння і визрівання тіста

Попередні зауваження

Перед тим, як перейти до опису процесу замішування, бродіння і визрівання тіста, потрібно дати трохи пояснень щодо його суті.

Часто можна почути, що хтось з’їв занадто багато хліба, тому відчуває важкість в шлунку, здуття. Подібні відчуття говорять про некондиційність хлібобулочного виробу, оскільки гарний хліб не викликає нетравлення та здуття шлунку.

Зазвичай, сучасні рецептури приготування тіста подають дріжджову випічку в прискореному варіанті, сам процес якої зводиться до простого виброджування тіста – 1,5-3 години, що є абсолютно хибним, оскільки процес бродіння – це лише один з найшвидших процесів з більше трьох сотень, які протікають в замісі. Замішування тіста можна порівняти з визріванням плоду, коли він начебто вже сформований, але їсти його ще не можна, оскільки він не достиг. Так і тісто проходить в замісі різні етапи, кінцевим з якого є його визрівання.

Повне визрівання тіста проходить за 24-36 годин при повільному зброджуванні, для чого найідеальніші умови – це холодильна камера з температурою 2-4 градуси. За цей час амілаза та протеаза, ферменти, які знаходяться в дріжджах, розщеплюють вуглеводи та білки в борошні, утворюючи амінокислоти та прості сахариди, які, в свою чергу, об’єднуючись, перетворюються під час випічки в ароматну хлібну шкуринку, від якої паморочиться голова, та в легку, поживну м’якоть, яка краще перетруюється. Тобто, в результаті, виходить легкий, перетравлюваний та ароматний продукт!

Сам процес бродіння тіста проходить досить швидко, тому необхідно уповільнити цей процес, розтягнувши його на весь період визрівання тіста. Щоб тісто не перекисло протягом визрівання, його і ставлять на 24-36 годин в холодильну камеру (холодильник), уповільнюючи процес бродіння і даючи можливість ферментам попрацювати.

Який же взаємозв’язок з визрілим тістом і процесом травлення? Справа в тому, що наш шлунок працює до тих пір, доки не перетворить всі складні речовини в прості, а з вистояним протягом доби-півтори тістом, з якого потім випікається хліб, йому легше і швидше поратись, оскільки визріле тісто вже саме по собі, за допомогою загадкових ферментів амілази та протеази, полегшує йому роботу, розкладаючи складні біохімічні елементи в прості. Все дуже просто – жодної магії та чаклунства.

Ще декілька невеличких зауважень, які мають суттєве значення:

тісто – це живий організм, який любить тепло і затишок, тому, на початку виброджування замісу, необхідно ставити його в теплому приміщенні і без протягів. В домашніх умавах, найкраще для цього підходить розігріта до 30-40 °С духовка, в якій тісто виброджується протягом 1-1,5 години;

сіль і олію/смалець/масло необхідно добавляти після першої години-півтори бродіння тіста. Сіль уповільнює процес бродіння, пригнічуючи силу дріжджових клітин, адже сіль, по суті своїй, виступає в стравах ще й консервантом. А це дозволяє тісту визріти протягом наступної доби-півтори, не перекисаючи.

Тепер, можна переходити безпосередньо до приготування тіста (замісу).

Нижче, подається базовий рецепт хліба. За цим рецептом випікаються українська паляниця, французький баґет, грузинський лаваш або ж італійська піца. Справа лише в незначних варіаціях компонентів, форми та ваги готового продукту. Освоївши цей рецепт вам захочеться поексперементувати з іншими рецептурами хлібів, але основа залишиться та ж сама.

І невеличка порада: миску для тіста необхідно брати утричі-вчетверо більшу від початкового об’єму замісу, оскільки в процесі піднімання тіста об’єм замісу збільшується у 2,5-3 рази. Тобто, на 1 кг борошна краще взяти 4-5-літрову поліетиленову миску, оскільки тісто при вимішуванні краще відстає від стінок і дна.


■ Замішування, бродіння і визрівання тіста:

1. Якщо за рецептом виробника дріжджів необхідно спочатку оживити дріжджі, то воду підігріти до температури ~ 36 °С покласти в неї цукор і розчинити.

2. Добавити дріжджі (відповідно до дозування та інструкції на упаковці) і дати постояти в теплому місці близько 15 хв.
3. За цей час, борошно просіяти в миску (просіювання борошна необхідне для збагачення його киснем, що сприятиме подальшому його виброджуванню).

4. Дріжджовий розчин обережно розмішати до однорідності, вилити його в борошно і вимішати до однорідної маси.
5. Замісити протягом 10-15 хвилин однорідне тісто.

6. Тісто накрити поліетиленовою плівкою та рушником і поставити в тепле місце без протягів для виброджування на 1-1,5 години.
7. Через 1-1,5 години, добавити до тіста жир, сіль і вимісити в однорідну масу.

8. Тісто знову накрити плівкою і рушником та поставити в холодильник на добу для визрівання.
9. За 3 години до випічки, тісто дістати з холодильника, злегка обім’яти, накрити плівкою і рушником та залишити прогріватись в теплому місці (розігріта до 30-40 °С духовка). Слідкувати, щоб духовка залишалась теплою.

10. Після того, як тісто повністю прогрілось і підійшло, можна переходити до формування і випікання хліба.


■ Формування хліба:

11. Тісто злегка обім’яти за допомогою дерев’яної або пластикової лопатки і викласти на притрушений борошном стіл.
12. Тісто ще раз злегка обім’яти в борошні, щоб воно не прилипало до рук, зважити і розділити на шість однакових кусків, які також злегка обім’яти в борошні та сформувати з них колобки.
13. Перейти до формування буханців. Колобок обережно розпластати в прямокутник товщиною близько 2-3 см.
14. По довжині прямокутника, дальній від себе край загорнути на одну третину до середини і трохи прим’яти пальцями по шву.
15. Утворену складку загорнути ще на третину до середини і накрити її ближньою третиною прямокутника, яка залишилась не загорненою від ближнього до себе краю.
16. Буханець акуратно перевернути швом донизу, підправити його за допомогою долонь в рівномірну, пухку булку.
17. Викласти буханець на злегка притрушену борошном жаровню швом донизу.
18. Повторити подібну операцію з іншими колобками, рівномірно розкладаючи сформовані буханці на жаровні: 2 ряди по 3 штуки.

19. Буханці накрити плівкою і рушником та поставити в тепле місце на 30 хвилин для вистоювання. Найкраще, поставити жаровню на плиту, підклавши під неї дощечку, щоб сформовані хлібці не перегрівалися при розігріванні духовки.

■ Випікання хліба:

19. Через 15 хвилин вистоювання хлібців, увімкнути духовку для розігрівання на повну потужність (побутові духовки – 250-260 °С).
20. Через півгодини вистоювання і коли духовка вже розігрілась на повну потужність, на буханцях, які підійшли, зробити гострим, великим кухонним ножем по три навскісні неглибокі прорізи.
21. За допомогою пензля, змастити поверхню буханців холодною водою і відразу ж поставити жаровню з хлібом у розігріту духовку для випікання.
22. Стишити вогонь до 200 °С і випікати протягом 45-50 хвилин (до отримання рум’яної кірки).
23. Розстелити на столі щільний рушник, поставити на нього решітку з духовки і викласти на решітку хліб перевертаючи його низом догори.
24. Накрити випічку зверху щільним рушником і залишити хліб доходити до його охолодження.


N.B.
Пропонована форма хліба склалась сама собою в процесі випікання хлібів: по-перше, тому що вона досить зручна і легка у формуванні; по-друге, тому що практика вивірила об’єм і кількість хлібців, які вміщуються на жаровні – 6 буханців по 230-240 г; по-третє, такого буханця вистачає на чотирьох-шістьох чоловік на один раз поїсти, а якщо осіб за столом менше, то і на декілька обідів; по-четверте, при нарізанні хліба ми отримуємо хлібну нарізку, придатну як для споживання з іншими стравами, так і зручну для формування канапок.
Обминати хліб після холодильника та підігрівання, а також формувати буханці необхідно обережно, сильно не переминаючи тісто, щоб не випустити з нього зайвий вуглекислий газ, оскільки, завдяки цьому газові, хліб піднімається, а м’якоть стає пухкою і повітряною. Обминаючи тісто ви відчуєте руками наскільки воно живе, тому дуже не давіть його, щоб не задавити.
Якщо ваша духовка закривається досить герметично і при її відкритті ви відчуваєте як з неї виходить пара, то змочувати хліб водою перед випіканням і не обов’язково. Пара, що утворюється з води спричинює до різкого підвищення температури на поверхні хліба і утворенню міцної, підсмаженої, хрусткої кірки.
Якщо ж ваша духовка не тримає достатньо вологу, то за декілька хвилин до закладки випічки, на дно варто поставити також і посуд з водою, щоб та встигла закипіти, утворивши пару.
Час випікання і рівень розміщення жаровні подано відповідно до практики випікання хліба в духовці власної електроплити. Тому, вам необхідно буде внести деякі корективи в залежності від особливостей вашої духовки. Тобто, висоту розміщення жаровні в духовці і час випікання вам підкаже практика.
Діставши хліб з духовки, його необхідно залишити для доходження. В хлібові завершуються процеси приготування: відбувається випаровування залишкової вологи і рівномірне її розміщення по всьому буханцю. Хліб буде готовий лише через годину, а може й пізніше, тому не поспішайте куштувати його. Лише через годину ви отримаєте повну насолоду від довершеного хліба.
За найпростішим рецептом, хліб можна приготувати і протягом дня: 2 години виброджування, потім ще + 1-2 години для доходження тіста. Але варто розділити цей процес на два дні: в перший день замісити і вибродити протягом години-півтори тісто, а потім, дати тісту визріти протягом доби в холодильнику. За цей час в тісті протікає ще безліч інших процесів, які потім впливають на якість випічки. І одним з позитивних моментів є той, що від такого хліба не буде жодної тяжкості в шлунку та здуття живота, що буває при споживанні хлібобулочного виробу за швидкою методою виброджування.
Це – базовий рецепт випічки хліба. Освоївши його, ви із задоволенням займетесь іншими рецептами хлібів, завжди даруючи собі, своїм рідним, близьким та друзям чудову нагоду завітати до вас в гості і покуштувати смачного хліба – такого, як в казках або згадках з дитинства!
Звичайно ж, перший буханець з’їдається відразу і миттєво, тому багато хліба до наступного дня, після перших спроб його випікання, просто не дотягуватиме, але як не відвести душу! Але потім ви помітите, що ви вживаєте менше хліба ніж за звичай, оскільки домашній хліб виходить набагато ситніший і його менше йде в їжу.
Ще одне досить суттєве зауваження! Досить часто, у початківців виникає відразу ж бажання зробити суперхліб, наситивши його різними горішками, насіннячками та чимось ще. Але якщо ви стримаєте в собі цей порух і приділите увагу борошну, дріжджам, жиру, замісу, тісту, самому технологічному процесові, то отримаєте, врешті-решт, неймовірний результат. Для прикладу, лаваш, в якому окрім борошна, води, дріжджів та солі, нічого більше немає, але якже він зваблює своїм ароматом і смаком свіжоспеченого хліба!

Магія хліба полягає саме в тому, що він є достатньою стравою – поживною і смачною, а все інше – то витребеньки...




Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар