Топінамбур
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Хоча хімічний склад топінамбура (Helianthus Tuberosus – Соняшник бульбистий) близький до картоплі, але його смаковий букет на картоплю не схожий, швидше, злегка нагадує артишоки, гриби, селеру та ріпу, залишаючи в роті легкий, приємний післясмак…
|
При цьому, з топінабура можна готувати такі ж страви, що й з картоплі: варити, смажити, запікати, ба більше, навіть маринувати і сирим додавати в зимові салати. Зайшовши в розділ Картопля блоґу Cookery Travel, ви зможете вибрати потрібну вам страву, привнесши до страв з топінамбура власні досвід, уяву та фантазію…
Як і картопля, топінамбур походить з Америки, щоправда Північної. І хоча це різного виду рослини (картопля – пасльонові, а топінамбур – айстрові), топінамбур теж крохмалистий, але менш калорійний, що підходить для його використання в різних дієтах.
|
|
|
Топінамбур багатий на:
• вуглеводи, зокрема, має засвоюваний діабетиками інулін, як у артишока, цикорія, козельця;• вітаміни А, С;• калій;• альбуміни (більше, ніж у картоплі);• слизи.
|
|
Лушпиння топінамбура буває білим або червоним, а його м’якоть – біла, яка швидко окислюється, тому, почищену бульбу відразу ж потрібно занурити в холодну воду, бажано підкислену ягідним оцтом або лимонним соком.
|
|
Топінамбур періодично стає то популярним, то губиться в небутті, а причина цього – його бульбиста форма з наростами, яка буває до непристойності химерною, особливо при буйній уяві, що ускладнює його чищення. Але для смаження, запікання і відварювання його не потрібно чистити, а лише гарно протерти жорсткою губкою та жорсткою щіткою (для складок чудово підходить зубна щітка) – це і вся проблема його чищення. Чистити ж топінамбур потрібно лише для приготування певних страв, як наприклад, м’ячки, хоча, якщо подрібнювати відварений топінамбур в міксері, а не товкти товкачем, то його можна і не читстити.
• М’ячка з топінамбура (топінамбур варений)
М’ячка з топінамбура має яскравий і легкий овочево-фруктовий аромат та смак з вершковою складовою. Для м’ячки топінамбур варто почистити, щоб отримати ніжну і легку консистенцію.
Наприклад, комплексна страва з м’ячкою, відбивною, аджикою і квашеною капустою – чудовий варіант гарного обіду:
|
|
|
|
|
|
■ Топінамбур смажений з підчеревиною
Для смаження топінамбур можна лише потерти губкою та щіткою, грубо нашаткувати, висушити абсорбуючою серветкою і підсмажити з невеликою кількістю жиру: смалець, олія, пряжене масло, або ж у фритюрі. Наприклад, смажений з підчеревиною топінамбур принесе вам задоволення і в ароматі, і в смаку, і в насиченні…
|
|
|
|
|
|
■ Деруни з топінамбура
Деруни з топінамбура смакують не менше, ніж з картоплі, особливо з часниково-сметанною приправою.
Для дерунів топінамбур почистити губкою та щіткою, натерти на дрібній або середній тертці, а далі все як і для картопляних дерунів. |
|
|
|
|
|
|
■ Печені овочі
Топінамбур чудово вписується в страви з печених овочів.
Для запікання топінамбур можна лише почистити губкою та щіткою і запікати цілим. |
Печені овочі нарізати невеликими кусочками, до смаку підкислити ягідним оцтом, здобрити прянощами, посолити, додати подрібненої зелені, цибулі, посіченого часнику і заправити олією.
Виходить чудова овочева страва, яка смакує самостійно або ж може слугувати гарніром у комплексних стравах.
Виходить чудова овочева страва, яка смакує самостійно або ж може слугувати гарніром у комплексних стравах.
|
|
|
|
|
|
Печені овочі можна заправити засмажкою з сала або підчеревини і цибулі, або ж м’ясною смажениною з струганини.
|
|
|
|
|
Довершать же страву тертий сир та пряна горіхова приправа, наприклад, Дукка.
|
|
|
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар