пʼятницю, 4 вересня 2020 р.

Pan Roasted Vegetables

Запечені на сковороді овочі
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

З запечених овочів страви завжди виходять яскравими, запашними та смачними. І це не дивно, тому що все готує Природа і Вогонь, а кухарю залишається лише не проґавити момент і вчасно зняти печеню з жару...

Найсмачнішими, печені овочі виходять з середини літа і по жовтень: спочатку, це – ранні овочі, потім, літні, потім, початку осені. Їх смак та аромат постійно змінюються від тижня до тижня, від ніжного, легкого, трохи водянистого початку літа, до насиченішого, суттєвішого, духмянішого, середини осені.

І головне – це розмаїття овочів, а розмаїття овочів – це розмаїття кольорів, смаків, запахів, відчуттів та гарних вражень. 

Якщо у вас велика компанія, то звичайно ж, краще запекти все в духовці (про запечені в духовці овочі можна прочитати в статті «Овочі запечені в духовці»), але коли вам потрібно приготувати одну-дві порції, то не варто розжарювати духовку, тому що все можна запекти під кришкою на плиті в сковорідці, в казанку, чи то просто в каструлі. Головне, взяти посуд з достатнім діаметром дна.

Нарізати овочі можна грубими кусками або тоншими, в залежності від розміру посудини, щоб кожен овоч лежав на дні і мав змогу запектись.

Для запікання на плиті найкраще підходить товстодонний або чавунний посуд: казанок, каструля, сковорідка, тому що овочі не горітимуть, рівномірно запікаючись.

На дно, можна покласти трохи смальцю, пряженого масла, олії або декілька шматочків сала, а можна запікати і без жиру. Щоразу, це будуть інші смакові і нюхові нотки.

Але якщо у вас чавунний, сталевий або дюралюмінєвий посуд, то необхідно попередньо пропекти його з жиром (найкраще з смальцем), або ж змастити шматочком сала.

І не намагайтесь закласти в казан по максимуму, тому що овочі повинні запікатись, а не тушкуватись. На одну-дві порції достатньо однієї-двох картоплин та декількох шматчків будь-яких інших овочів, в залежності від сезону та їх наявності в холодильнику…

Запечені на плиті овочі можна віднести до страв швидкого приготування, тому що ви втручаєтесь в процес приготування лише раз, коли потрібно перевернути їх на інший бік.

А поки овочі запікаються (це лише 30 хвилин), ви можете приготувати до них підливу, салат, смаженину, яйце, тощо… А можна просто полити олією, яблучним оцтом, лимонним соком і притрусити спеціями. Щоразу, ви отримаєте смачну страву!..

Щоб запекти овочі, не потрібно великих кулінарних пізнань і вміння:

• Потрібно лише все гарно помити, щось почистити, взяти щось цілим, а щось розрізати на половинки або четвертинки, викласти на дно відповідного розігрітого посуду, накрити кришкою і поставити на 15 хвилин на легенький вогонь (інтенсивність вогню ви вже знатимете після одного-двох запікань).

• Через 15 хвилин, перевернути овочі за допомогою шпателя і виделки на інший бік і запікати під кришкою на легенькому вогні ще 15 хвилин.

От і всі кулінарні вправи!

При цьому, необхідно зазначити, що запечені овочі – це надзвичайно корисна і дієтична страва. Тому, не варто нехтувати можливістю долучитись до смачного і здорового харчування!


Час підготовки:
5 хвилин
Розділ:
Страви з овочів
Час запікання:
30 хвилин
Країна:
Україна
Загальний час приготування:
35 хвилин
К-сть порцій:
1-2 порції

■ Інгредієнти для приготування запечених на сковороді овочів


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Для страви (як приклад):
-
-
Картопля
1-2
шт
Цвітна капуста
1-2
суцвіття
Цибуля невеликого розміру
1
шт
Кабачок
1
шматок
Баклажан
1
шматок
Перець солодкий
1
четвертинка
Помідор невеликого розміру
1
шт
Смалець / Пряжене масло / Сало / Олія (факультативно)
-
за потребою
Для салату (як приклад):
-
-
Часник
2-3
зубці
Цибуля невеликого розміру
1
шт
Зелень кропу, петрушки, кінзи, базиліку, тощо…
1
букетик
Перець гіркий (за бажанням)
-
за смаком
Редиска
1
шт
Огірок невеликого розміру
1
шт
Перець солодкий
1/2
перчини
Помідор невеликого розміру
1
шт
Олія / Сметана
-
за смаком
Перець чорний мелений
-
за смаком
Спеції мелені
-
за смаком
Сіль
-
за смаком

■ Порядок приготування запечених на сковороді овочів

Запікання овочів на сковороді:




Запікання овочів в казанку:


Запікання овочів на сковороді на вогні:




1
Овочі помити, почистити, нарізати відповідними шматками або залишити цілими.
2
Сковорідку (інший відповідний посуд) розігріти, змастити шматочком сала / смальцю / пряженого масла / олією (або можна без жиру, якщо посуд для цього придатний), викласти на неї підготовлені овочі, накрити кришкою, стишити вогонь до мінімуму (сила вогню повинна дозволяти овочам запікатись, але не підгорати).
3
Запікати під кришкою протягом 15 хвилин.
4
За допомогою шпателя і виделки, овочі акуратно, щоб не поруйнувати, перевернути на інший бік, накрити кришкою і запікати ще 15 хвилин.
5
Подавати овочі можна цілими, а можна не дрібно покришити. З баклажана та помідора варто зняти шкуринку. І не забудьте про салат або про сметанно-часниковий соус.

■ Порядок приготування салату (як приклад)

Поки овочі запікаються, як для прикладу, можна приготувати салат:
1
Овочі для салату помити, почистити.
2
Спочатку, варто подрібнити часник і зелень, покласти їх в полумисок, присолити, приперчити, посипати спеціями і вимішати, щоб вони трохи маринувались, поки готуватиметься салат.
3
Цибулю нашаткуати тоненькою соломкою, добавити до часника і зелені, перемішати.
4
Редиску, тоненько нашаткувати і покласти до нарізаних овочів, перемішати.
5
Огірок, за потреби, почистити, дрібно нашаткувати, покласти до овочів, вимішати.
6
Солодкий перець нашаткувати соломкою, добавити до овочів, вимішати.
7
Помідор нарізати невеликими шматочками, добавити до овочів.
8
Салат заправити олією або сметаною і вимішати.
9
Подавати разом з запеченими овочами.


N.B.
Набір овочів є лише як для прикладу, але картоплю можна брати завжди. Можна навіть запекти таким чином лише картоплю, а приправу для неї зготувати за бажанням.
Приправою до запечених овочів можуть слугувати олія, сметана, салати, соуси, тушковане м’ясо, риба, морепродукти (наприклад, Кальмари під гострим соусом), тощо…
Запечені на плиті овочі є стравою швидкого приготування, яка ніколи не приїдається, адже щоразу, вона інша.


Запечені овочі можуть слугувати чудовим гарніром




Салат лише підкреслює смак запечених овочів, а також є елементом здорового харчування

Сметанно-часниковий соус є однією з найкращих приправ до запечених овочів

Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар