Запечена на сковороді городина
|
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
З запеченої городини страви завжди виходять яскравими, запашними та смачними. І це не дивно, тому що все готує Природа і Вогонь, а кухарю залишається лише не проґавити момент і вчасно зняти запіканку з жару...
|
Найсмачнішою, печена городина виходить з середини літа і по жовтень: спочатку, це – ранні овочі, потім, літні, потім, початку осені. Їх смак та аромат постійно змінюються від тижня до тижня, від ніжного, легкого, трохи водянистого початку літа, до насиченішого, суттєвішого, духмянішого, середини осені.
|
І головне – це розмаїття овочів, а розмаїття овочів – це розмаїття кольорів, смаків, запахів, відчуттів та гарних вражень.
Якщо у вас велика компанія, то звичайно ж, краще запекти все в духовці (про запечену в духовці городину можна прочитати в статті Городина запечена в духовці), але коли вам потрібно приготувати одну-дві порції, то не варто розжарювати духовку, тому що все можна запекти під покришкою на плиті в сковороді, в казанку, чи то просто в каструлі. Головне, взяти посуд з достатнім діаметром дна. Нарізати городину можна грубими кусками або тоншими, в залежності від розміру посудини, щоб кожен овоч лежав на дні і мав змогу запектись. Для запікання на плиті найкраще підходить товстодонний або чавунний посуд: казанок, каструля, сковорода, тому що овочі не підгоратимуть, рівномірно запікаючись. На дно, можна покласти трохи смальцю, пряженого масла, олії або декілька шматочків сала, а можна запікати і без жиру. Щоразу, це будуть інші смакові і нюхові нотки. Але якщо у вас чавунний, сталевий або дюралюмінєвий посуд, то необхідно попередньо пропекти його з жиром (найкраще з смальцем), або ж змастити шматочком сала. І не намагайтесь закласти в казан по максимуму, тому що овочі повинні запікатись, а не тушкуватись. На одну-дві порції достатньо однієї-двох картоплин та декількох шматчків будь-яких інших овочів, в залежності від сезону та їх наявності в холодильнику… Запечені на плиті овочі можна віднести до страв швидкого приготування, тому що ви втручаєтесь в процес приготування лише раз, коли потрібно перевернути їх на інший бік. А поки овочі запікаються (це лише 30 хвилин), ви можете приготувати до них підливу, салат, смаженину, яйце, тощо… А можна просто полити олією, ягідним оцтом або лимонним соком і притрусити прянощами. Щоразу, ви отримаєте смачну страву!.. Щоб запекти городину, не потрібно великих кулінарних пізнань і вміння: • Потрібно лише все гарно помити, щось почистити, взяти щось цілим, а щось розрізати на половинки або четвертинки, викласти на дно відповідного розігрітого посуду, накрити покришкою і поставити на 15 хвилин на легенький вогонь (інтенсивність вогню ви вже знатимете після одного-двох запікань). • Через 15 хвилин, перевернути овочі за допомогою лопатки і виделки на інший бік і запікати під покришкою на легенькому вогні ще 15 хвилин. От і всі кулінарні вправи! При цьому, необхідно зазначити, що печені овочі – це надзвичайно корисна і дієтична страва. Тому, не варто нехтувати можливістю долучитись до смачного і здорового харчування! |
|
|
|
|
|
|
Час підготовки:
|
5 хвилин
|
Розділ:
|
Страви з овочів
|
Час запікання:
|
30 хвилин
|
Країна:
|
Україна
|
Загальний час приготування:
|
35 хвилин
|
К-сть порцій:
|
1-2 порції
|
■ Складники для приготування печеної на сковороді городини
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Складники
|
К-сть
|
Од вим
|
Для страви (як приклад):
|
-
|
-
|
Картопля
|
1-2
|
шт
|
Цвітна капуста
|
1-2
|
суцвіття
|
Цибуля невеликого розміру
|
1
|
шт
|
Кабачок
|
1
|
шматок
|
Баклажан
|
1
|
шматок
|
Перець солодкий
|
1
|
четвертинка
|
Помідор невеликого розміру
|
1
|
шт
|
Смалець / Пряжене масло / Сало / Олія (факультативно)
|
-
|
за потребою
|
Для салату (як приклад):
|
-
|
-
|
Часник
|
2-3
|
зубки
|
Цибуля невеликого розміру
|
1
|
шт
|
Зелень кропу, петрушки, кінзи, базиліку, тощо…
|
1
|
пучок
|
Перець гіркий (за бажанням)
|
-
|
до смаку
|
Редька
|
1
|
шт
|
Огірок невеликого розміру
|
1
|
шт
|
Перець солодкий
|
1/2
|
перчини
|
Помідор невеликого розміру
|
1
|
шт
|
Олія / Сметана
|
-
|
до смаку
|
Перець чорний мелений
|
-
|
до смаку
|
Прянощі мелені
|
-
|
до смаку
|
Сіль
|
-
|
до смаку
|
■ Порядок приготування печеної на сковороді городини
Запікання городини на сковороді:
| |
|
|
Запікання городини в казанку:
Запікання городини на сковороді на вогні:
|
|
|
|
1
|
Овочі помити, почистити, нарізати відповідними шматками або залишити цілими.
|
2
|
Сковороду (інший відповідний посуд) розігріти, змастити шматочком сала / смальцю / пряженого масла / олією (або можна без жиру, якщо посуд для цього придатний), викласти на неї підготовлені овочі, накрити покришкою, стишити вогонь до мінімуму (сила вогню повинна дозволяти городині запікатись, але не підгорати).
|
3
|
Запікати під кришкою протягом 15 хвилин.
|
4
|
За допомогою лопатки і виделки, овочі акуратно, щоб не поруйнувати, перевернути на інший бік, накрити покришкою і запікати ще 15 хвилин.
|
5
|
Подавати овочі можна цілими, а можна злегка подрібнити. З баклажана та помідора варто зняти шкуринку. І не забудьте про салат або про сметанно-часникову приправу.
|
■ Порядок приготування салату (як приклад)
|
|
|
|
|
|
■
|
Поки городина запікається, можна приготувати, наприклад, ось такий салат:
|
1
|
Городину для салату помити, почистити.
|
2
|
Спочатку, варто подрібнити часник і зелень, покласти їх в полумисок, присолити, приперчити, посипати прянощами і вимішати, щоб вони трохи маринувались, поки готуватиметься салат.
|
3
|
Цибулю тоненько нашаткуати, додати до часнику ти зелені і перемішати.
|
4
|
Редьку, тоненько нашаткувати, додати до овочів і перемішати.
|
5
|
Огірок, за потреби, почистити, тоненько нашаткувати, дадати до овочів і вимішати.
|
6
|
Солодкий перець нашаткувати, додати до овочів і вимішати.
|
7
|
Помідор нарізати невеликими шматочками і додати до овочів.
|
8
|
Салат заправити олією або сметаною і вимішати.
|
9
|
Подавати разом з печеною городиною.
|
|
|
| |
|
|
N.B.
●
|
Набір городини подано лише як для прикладу, але картоплю можна брати завжди. Можна навіть запекти таким чином лише картоплю, а приправу для неї зготувати за бажанням.
|
●
|
Приправою до печених овочів можуть слугувати олія, сметана, салати, приправи, тушенина, риба, морепродукти (наприклад, Кальмари під гострим соусом), тощо…
|
●
|
Запечена на плиті городина є стравою швидкого приготування, яка ніколи не приїдається, адже щоразу, вона інша.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Печена городина завжди слугує чудовим гарніром
|
|
Салат лише підкреслює смак печених овочів, а також є елементом здорового харчування
| Сметанно-часникова приправа є однією з найкращих приправ до печеної городини |
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар