пʼятниця, 4 вересня 2020 р.

Pan Roasted Vegetables

Запечена на сковороді городина
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

З запеченої городини страви завжди виходять яскравими, запашними та смачними. І це не дивно, тому що все готує Природа і Вогонь, а кухарю залишається лише не проґавити момент і вчасно зняти запіканку з жару...

Найсмачнішою, печена городина виходить з середини літа і по жовтень: спочатку, це – ранні овочі, потім, літні, потім, початку осені. Їх смак та аромат постійно змінюються від тижня до тижня, від ніжного, легкого, трохи водянистого початку літа, до насиченішого, суттєвішого, духмянішого, середини осені.

І головне – це розмаїття овочів, а розмаїття овочів – це розмаїття кольорів, смаків, запахів, відчуттів та гарних вражень. 

Якщо у вас велика компанія, то звичайно ж, краще запекти все в духовці (про запечену в духовці городину можна прочитати в статті Городина запечена в духовці), але коли вам потрібно приготувати одну-дві порції, то не варто розжарювати духовку, тому що все можна запекти під покришкою на плиті в сковороді, в казанку, чи то просто в каструлі. Головне, взяти посуд з достатнім діаметром дна.

Нарізати городину можна грубими кусками або тоншими, в залежності від розміру посудини, щоб кожен овоч лежав на дні і мав змогу запектись.

Для запікання на плиті найкраще підходить товстодонний або чавунний посуд: казанок, каструля, сковорода, тому що овочі не підгоратимуть, рівномірно запікаючись.

На дно, можна покласти трохи смальцю, пряженого масла, олії або декілька шматочків сала, а можна запікати і без жиру. Щоразу, це будуть інші смакові і нюхові нотки.

Але якщо у вас чавунний, сталевий або дюралюмінєвий посуд, то необхідно попередньо пропекти його з жиром (найкраще з смальцем), або ж змастити шматочком сала.

І не намагайтесь закласти в казан по максимуму, тому що овочі повинні запікатись, а не тушкуватись. На одну-дві порції достатньо однієї-двох картоплин та декількох шматчків будь-яких інших овочів, в залежності від сезону та їх наявності в холодильнику…

Запечені на плиті овочі можна віднести до страв швидкого приготування, тому що ви втручаєтесь в процес приготування лише раз, коли потрібно перевернути їх на інший бік.

А поки овочі запікаються (це лише 30 хвилин), ви можете приготувати до них підливу, салат, смаженину, яйце, тощо… А можна просто полити олією, ягідним оцтом або лимонним соком і притрусити прянощами. Щоразу, ви отримаєте смачну страву!..

Щоб запекти городину, не потрібно великих кулінарних пізнань і вміння:

• Потрібно лише все гарно помити, щось почистити, взяти щось цілим, а щось розрізати на половинки або четвертинки, викласти на дно відповідного розігрітого посуду, накрити покришкою і поставити на 15 хвилин на легенький вогонь (інтенсивність вогню ви вже знатимете після одного-двох запікань).

• Через 15 хвилин, перевернути овочі за допомогою лопатки і виделки на інший бік і запікати під покришкою на легенькому вогні ще 15 хвилин.

От і всі кулінарні вправи!

При цьому, необхідно зазначити, що печені овочі – це надзвичайно корисна і дієтична страва. Тому, не варто нехтувати можливістю долучитись до смачного і здорового харчування!


Час підготовки:
5 хвилин
Розділ:
Страви з овочів
Час запікання:
30 хвилин
Країна:
Україна
Загальний час приготування:
35 хвилин
К-сть порцій:
1-2 порції

■ Складники для приготування печеної на сковороді городини


Складники
К-сть
Од вим
Для страви (як приклад):
-
-
Картопля
1-2
шт
Цвітна капуста
1-2
суцвіття
Цибуля невеликого розміру
1
шт
Кабачок
1
шматок
Баклажан
1
шматок
Перець солодкий
1
четвертинка
Помідор невеликого розміру
1
шт
Смалець / Пряжене масло / Сало / Олія (факультативно)
-
за потребою
Для салату (як приклад):
-
-
Часник
2-3
зубки
Цибуля невеликого розміру
1
шт
Зелень кропу, петрушки, кінзи, базиліку, тощо…
1
пучок
Перець гіркий (за бажанням)
-
до смаку
Редька
1
шт
Огірок невеликого розміру
1
шт
Перець солодкий
1/2
перчини
Помідор невеликого розміру
1
шт
Олія / Сметана
-
до смаку
Перець чорний мелений
-
до смаку
Прянощі мелені
-
до смаку
Сіль
-
до смаку

■ Порядок приготування печеної на сковороді городини

Запікання городини на сковороді:




Запікання городини в казанку:


Запікання городини на сковороді на вогні:




1
Овочі помити, почистити, нарізати відповідними шматками або залишити цілими.
2
Сковороду (інший відповідний посуд) розігріти, змастити шматочком сала / смальцю / пряженого масла / олією (або можна без жиру, якщо посуд для цього придатний), викласти на неї підготовлені овочі, накрити покришкою, стишити вогонь до мінімуму (сила вогню повинна дозволяти городині запікатись, але не підгорати).
3
Запікати під кришкою протягом 15 хвилин.
4
За допомогою лопатки і виделки, овочі акуратно, щоб не поруйнувати, перевернути на інший бік, накрити покришкою і запікати ще 15 хвилин.
5
Подавати овочі можна цілими, а можна злегка подрібнити. З баклажана та помідора варто зняти шкуринку. І не забудьте про салат або про сметанно-часникову приправу.

■ Порядок приготування салату (як приклад)

Поки городина запікається, можна приготувати, наприклад, ось такий салат:
1
Городину для салату помити, почистити.
2
Спочатку, варто подрібнити часник і зелень, покласти їх в полумисок, присолити, приперчити, посипати прянощами і вимішати, щоб вони трохи маринувались, поки готуватиметься салат.
3
Цибулю тоненько нашаткуати, додати до часнику ти зелені і перемішати.
4
Редьку, тоненько нашаткувати, додати до овочів і перемішати.
5
Огірок, за потреби, почистити, тоненько нашаткувати, дадати до овочів і вимішати.
6
Солодкий перець нашаткувати, додати до овочів і вимішати.
7
Помідор нарізати невеликими шматочками і додати до овочів.
8
Салат заправити олією або сметаною і вимішати.
9
Подавати разом з печеною городиною.


N.B.
Набір городини подано лише як для прикладу, але картоплю можна брати завжди. Можна навіть запекти таким чином лише картоплю, а приправу для неї зготувати за бажанням.
Приправою до печених овочів можуть слугувати олія, сметана, салати, приправи, тушенина, риба, морепродукти (наприклад, Кальмари під гострим соусом), тощо…
Запечена на плиті городина є стравою швидкого приготування, яка ніколи не приїдається, адже щоразу, вона інша.


Печена городина завжди слугує чудовим гарніром




Салат лише підкреслює смак печених овочів, а також є елементом здорового харчування

Сметанно-часникова приправа є однією з найкращих приправ до печеної городини

Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар