понеділок, 1 лютого 2021 р.

Pies from Yeast Dough

Мандрики на дріжджовому тісті
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

В мандри́ках на дріжджовому тісті важко визначитись, що смачніше: пухкий та духмяний корж, вишукана начинка, чи весь виріб в цілому.

Але одне напевне: хоча однієї мандри́ки достатньо, щоб насититись, та будьте готові до спокуси потягнутись ще по одного пирога...
Мандри́ка (мандри́ки) – це відкритий пиріг діаметром близько 10 см, який випікається на дріжджовому або бездріжджовому тісті з різноманітною начинкою.

Ця перекуска є досить зручною в дорогу випічкою, яка дозволяє швидко втамувати будь-який голод. Саме тому, назва її і пов’язана з мандрами, але чому наголос змістився на «и́», невідомо.

Мандрики є стравою швидкого харчування: невеликий корж з начинкою здатен наситити шлунок під час невеликої перерви в робочий день, або ж під час подорожі, або ж є гарною перекускою при виході на природу.

Але при всьому цьому, мандрики дарують нам чудові смакові враження як і будь-яка инша вишукана страва.


Можливу начинку до мандрик не перелічити: наприклад, вона може бути солодкою, як у Мандрик з сиром, які за звичай, печуться на бездріжджовому тісті.

А для мандрик на дріжджовому тісті, начинкою може слугувати смажена капуста, фарш з відвареного, як для налисників, або свіжого, як для січеників або баклажанів, м’яса, шинка, струганина, картопля, гриби, різні овочі, гострі сири, тощо…

Як і для будь-якого виробу з дріжджового тіста, випічку мандрик варто розділити на два етапи: перший – це замішування, виброджування і визрівання тіста; другий (наступного дня після замішування і визрівання тіста) – це власне формування і випікання страви.

Тому що лише визріле тісто дозволить відчути смак справжньої випічки, тому що лише тоді, визріле тісто випікається в довершений, пухкий і духмяний корж або хліб.

Традиційно, в Україні, тісто для випічки замішується на молоці, кисляку або сироватці, і досить зрідка – на воді. Часто, в тісто додається яйце. З жирів, кладеться розтоплене свіже або пряжене масло, або смалець. Саме тому, українська випічка виходить пухкою, духмяною, вишуканою на смак і надзвичайно поживною.

Детальніше про дріжджове тісто можна почитати в статті «Хліб домашній» розділу «Хліб».

Час підготовки:
10-15 хвилин
Розділ:
Випічка
Час виброджування тіста:
1-1,5 години
Країна:
Україна
Час визрівання тіста:
1 доба + 3-4 год прогрівання і сходження
К-сть порцій:
8 мандрик

■ Інгредієнти для приготування мандрик

■ Для тіста


■ Начинки


Приклад начинок для мандрик


Смажена капуста з морквою і грибами


Картопляна м'ячка з грибами


Сир гострий з зеленню


Шинка, підчеревина і овочева нарізка


Струганина, сало і овочева нарізка


Варене м'ясо з овочами

Свіжий м'ясний фарш з овочами і прянощами

Інгредієнти
Кількість
Од вим
Для тіста:
-
-
Борошно
500
г
Молоко / Кисляк / Сироватка
300
мл
Яйце
1
шт
Цукор
1
ст.ложка
Масло (найкраще – пряжене)
2
ст.ложки
Дріжджі пекарські (за рецептом виробника для 500 г борошна)
1
ч.ложка
Сіль
1
ч.ложка
Для начинки для однієї мандрики 
(поради з приготування начинки дивіться нижче):
-
-
1
ст.ложка
1
ст.ложка
- Сир гострий
1
ст.ложка
30
г
- Струганина
30
г
- Фарш м’ясний
1
ст.ложка

■ Порядок приготування мандрик

■ Приготування тіста


Додавання здоби в тісто


Тісто замішане і виброджене


Тісто визріле

Тісто прогріте і обім'яте

Перед тим як замішувати тісто, прогріти всі продукти до кімнатної температури, масло або смалець – до м’якого стану, борошно просіяти в окрему миску.
1
Молоко нагріти вище кімнатної температури, розчинити в ньому цукор, добавити дріжджі і перемішати. Вистояти в теплому місці 15 хв для оживлення дріжджів і розмішати (або за рецептурою виробника дріжджів).
2
Борошно просіяти в миску, добавити молочно-дріжджову суміш і вимісити до однорідної маси.
3
Викласти заміс на стіл і вимішувати протягом 10-15 хвилин до утворення пружного, гладкого тіста, яке не прилипатиме до рук. Під час вимішування, варто регулярно гепати тістом об стола, від цього воно стає гладким та еластичним.
4
Перекласти тісто в миску об’ємом 3-4 літри, накрити цупкою плівкою, залишаючи в мисці над тістом простір для піднімання. Накрити рушником і поставити в тепле місце для виброджування на 1-1,5 години (найкраще, в розігріту до 40°C і вимкнену духовку; разом з тістом поставити в окремій посудині прогріватись масло або смалець). Через 1-1,5 години тісто повинне підійти, збільшившись щонайменше утричі.
5
Добавити до тіста сіль, і вмісити в нього розм’якле масло або смалець. Викласти заміс знову на стола і вимішувати доки тісто не вбере в себе все масло і сіль та стане гладким і однорідним.
6
Тісто знову перекласти в миску, накрити поліетиленовою плівкою, залишаючи в мисці простір для піднімання тіста. Накрити миску рушником і поставити в холодильник на півдоби-добу для визрівання.
7
Наступного дня (через півдоби-добу), тісто дістати з холодильника (воно повинне збільшитись в об’ємі щонайменше утричі), злегка обім’яти по периметру миски, накрити плівкою та рушником, дати постояти з годину-дві при кімнатній температурі, а потім, поставити на 2-3 години для прогрівання в тепле місце (найкраще, в розігріту до 40 °C і вимкнену духовку).

Після холодильника, тісто вимагає обережного поводження, щоб не випустити з нього занадто багато вуглекислого газу, який потрібен буде йому в духовці для підняття виробу.

■ Формування і випікання мандрик


- Тісто після холодильника повинне повністю прогрітись, але слідкувати, щоб тісто не перестоювало і не перекисало.
- В залежності від вибраних продуктів, начинку можна приготувати заздалегідь або ж безпосередньо, поки прогрівається тісто.
1
Прогріте тісто викласти на притрушений борошном стіл і злегка обім’яти. Тісто повинне бути «живим».
2
Сформувати тісто в рівномірну качалку і нарізати 8 однакових кусків (краще, за допомогою ваг).
3
Розім’яти руками нарізані куски в тонкі, круглі коржі діаметром ~12 см, але не переминати, коржі повинні залишатись пухкими.
4
Начинку рівномірно розподілити на всі коржі, викладаючи її на центр коржа, залишаючи по окружності вільні краї 1,5-2 см.
5
Краї коржа припідняти і защипнути над начинкою.
6
Сформовані мандрики рівномірно викласти на припилену борошном жаровню, залишаючи між ними вільний простір, оскільки під час випічки коржі збільшуються в об’ємі.
7
Жаровню накрити плівкою, рушником і поставити жаровню з мандриками на теплу плиту на 15 хвилин для підняття тіста.
8
Духовку увімкнути розігріватись до 250 °С.
9
Мандрики змастити зверху розмішаним з сіллю яйцем і поставити жаровню з виробами в розігріту до 250 °C духовку на 5 хвилин для швидкого прогрівання виробів.
10
Стишити вогонь до 200 °С і випікати 35 хвилин до приємного рум’яного кольору. Слідкувати, щоб мандрики не пересушувались, виріб повинен залишатись «живим».
11
Дістати мандрики з духовки, перекласти на застелений рушник, накрити зверху іншим рушником і дати їм постояти хвилин 20-30 в теплому місці (найкраще, зверху на плиті), щоб дійшли тісто і начинка.
Найкраще, мандрики смакують в день випічки, коли вони лише щойно дійшли, коли як сам корж, так і начинка залишаються пухкими і легкими. Але можна їх залишити і на наступний день, склавши охолоджені вироби у застелений серветкою контейнер або каструлю і накривши їх зверху кришкою.


■ Приклади начинок для мандрик

На одну мандрику, в залежності від інгредієнтів, йде близько столова ложка начинки.
Важливо не перевантажувати виріб начинкою, тому що тісту важко буде підніматись і готовий виріб не вийде пухким.

■ Смажена капуста


Може бути з грибами, шинкою, струганиною, тощо…
Дивіться рецепт приготування смаженої капусти в блозі.

■ Товчена картопля або м’ячка


Може бути з цибулею, салом, грибами, шинкою, струганиною, тощо…:
1
Картоплю відварити в лушпинні як в рецепті Картопля відварена в лушпинні.
2
Для начинки з картоплі дуже важливо, щоб картопляна м’ячка була соковитою, достатньо пряною і не сухою, тому, поки вариться картопля, цибулю і сало нарізати дрібними кубиками 0,5 см та припустити разом на сковорідці до прозорого стану.
3
Почищену картоплю розтовкти в полумиску, добавити засмажку, приправити на смак прянощами, посолити, і якщо картопля виходить засухою, то можна добавити для отримання бажаної консистенції гарячого молока, масла, збите в піну яйце...

■ Варене м’ясо


Начинка з вареного м’яса, як і з картоплі, повинна бути соковитою і пряною:
1
Відварене м’ясо перекрутити на м’ясорубці.
2
Цибулю і сало нарізати дрібними кубиками 0,5-1 см та припустити разом на сковорідці до прозорого стану.
3
Добавити до м’яса засмажку, приправити на смак прянощами, посолити, і якщо м’ясо виходить засухим, то добавити для отримання бажаної консистенції гарячого молока, масла, збите в піну яйце…

■ Свіже м’ясо


Детальніше про приготування м’ясного фаршу дивіться в статті Січеники:
1
100 г підмороженого м’яса розрізати на невеликі кубики і посікти в блендері до потрібного розміру.
2
Нарізану кубиками цибулю обсмажити в маслі на сильному вогні до прозорого стану, добавити подрібнене м’ясо і просмажити разом з цибулею протягом хвилини-двох на сильному вогні.
3
Викласти маженину в полумисок, добавити столову ложку молока, збите в піну яйце, приправити на смак прянощами, поперчити, посолити. Якщо в м’ясній начинці забагато рідини, то добавити для отримання бажаної консистенції чайну ложку борошна або крохмалю, або манної крупи. Але начинка не повинна бути загустою.

■ Струганина


Начинка з струганини виходить завжди смачною, соковитою, з нотками свіжості і барвистою:
1
З підмороженого м’яса настругати тоненькими, прозорими пластиночкам 100 г м’ясної стружки.
2
Картоплину, цибулину, невеликий шматок сала нарізати дрібними (~0,5 см) кубиками. Можна добавити до овочевої нарізки помідори, солодкий і гіркий перець, кабачок, гарбуз, тощо…
3
Викладати інгредієнти в рівній кількості в загальному об’мі близько однієї столової ложки. На смак приправити прянощами, приперчити, присолити. Перед закладкою виробів в духовку, можна влити до сформованого виробу по чайній ложці розведеного з сіллю яйця.

■ Шинка, буженина, ковбаса…


Замість струганини можна взяти шинку, буженину, ковбасу…, а всі инші компоненти як і для струганини.

■ Гострий сир з зеленню


Гострий сир з зеленню також є чудовою начинкою для мандриків. Найкраще смакує гарячим або теплим:
1
200 г кисло-молочного сиру розім’яти в полумиску, на смак добавити аджики, 1-2 ст.ложки сметани, подрібненої зелені петрушки, кропу, базиліку, кінзи, тощо…, посолити і вимішати до однорідності.
2
Для соковитості і м’якості сирної начинки добавити до вимішаної сирної суміші збите в піну яйце.
3
Все обережно вимішати, щоб не поруйнувати структуру збитого яйця.

N.B.
Колись, мандрики випікались в дорогу або їх давали пастухам на обід. Тобто, це була проста, швидка і поживна страва, яку зараз назвали б фаст-фудом, тобто, стравою швидкого харчування.
В Україні, мандрики є обрядовою стравою на свято Петра і Павла, 12 липня, двох апостолів, які любили помандрувати світом. Вважається, що після цього свята перестає кувати зозуля, бо покарана була Богом за те, що вкрала у подорожніх одну мандрику. Тому, ще є така приказка, що зозуля мандриком вдавилася.
Подібна випічка присутня у багатьох народів і її смак щоразу залежить від традицій певної місцевості (найвідоміші – це італійська піца, грузинське хачапурі, кримськотатарське та турецьке піде).
Українські мандрики відрізняються від инших подібних пирогів своєю здобою, тому що українці, спокон віків, сіяли хліб, садили городину, розбивали сади, вирощували худобу і птицю. В кожному обійсті завжди було удосталь всього, що лише може дати сільське господарство, тому українська кухня вирізняється надзвичайним багатством страв і способів їх обробки.
Це стосується також хліба та випічки. В Україні, рідко коли пекли хліб на воді, щонайменше, це була сироватка. А частіше за все – молоко або кисляк. В тісто завжди добавлялися масло або смалець, а олія – це вже сучасне віяння моди. Обов’язковим інгредієнтом завжди було яйце. Саме тому, українська випічка завжди здобна, пухка, духмяна і ситна.
З жирів, у тісто можна класти масло, смалець або ж олію. Але пряжене масло та смалець мають набагато вищу температуру задимлення, ніж олія, навіть, оливкова. Тому, тісто витримує високі температури без підгорання, що врешті-решт, впливає на кінцевий вигляд і смак спеченого виробу.
Формування коржів потрібно робити руками, без качалки, легенько розминаючи тісто в пухкі оладки, щоб убезпечити його від втрат вуглекислого газу, що впливає на пухкість і пружність спеченого коржа. Саме тому, в жодному разі, не розкатувати тісто качалкою, вирізаючи ідеально круглі оладки. У «недосконалості і нерівності» форми випічки є свій шарм і смак. В природі нема ідеально рівних форм, а ви випікаєте мандри́ки також і для естетичного задоволення, а не для промислової уніфікації виробів. Головне – дотримуватись технологічного процесу і брати якісні продукти.
Здобні мандрики частіше готують на бездріжджовому, солодшому тісті, які начиняють солодким сиром або ягодами. Мандрики на бездріжджовому тісті дивіться в рецепті «Мандрики з сиром».


Мандрики завжди з пухким, ніздрюватим коржем і такою ж неймовірно смачною начинкою:



Мандрика з шинкою і овочами


Пухкий, повітряний корж з хрумкою скоринкою


Мандрика з гострим сиром і зеленню, в якій 


пухкий корж і така ж пухка і ніжна начинка



Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар