вівторок, 16 лютого 2021 р.

Viburnum Compote

Узвар з калини
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Узвар з калини – це не лише цікавий за смаком та ароматом напій, а також і чудовий вітамінний засіб, адже, наприклад, вітаміну С в калині більше, ніж у цитрусових, як і инших корисних елементів!..
Нажаль, останніми роками, вже майже забули про цілющі властивості традиційної для нашого регіону рослини, віддавши перевагу цитрусовим, які часто викликають алергію у дітей…

А якщо описати всі цілющі властивості калини, то їх в одному реченні і не перерахувати, тому що її плоди багаті на пектин, цукри, органічні кислоти, дубильні речовини, каротин, вітаміни Р і С, тощо...

І саме завдяки пектину, калина чудово підходить для приготування киселів.


Калиновий узвар має досить характерний смак і аромат, який подобається не всім, але це – справа звички. Хоча, якщо до калинового узвару добавити липи, материнки і чебрецю, то вийде надзвичайно гармонійний смаковий і нюховий букет, а напій стане ще кориснішим і вишуканішим…

Час підготовки:
5 хвилин
Розділ:
Напої
Час відварювання:
5-10 хвилин
Країна:
Україна
Час настоювання:
1-2 години
К-сть порцій:
3 л

■ Інгредієнти для приготування калинового узвару


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Калина свіжа
350-400
г
Липа, материнка, чебрець (за бажанням)
2-3
пучки
Вода
3
л
Цукор
-
до смаку

■ Порядок приготування калинового узвару



1
Промити грона калини ходоною водою і дати стекти воді.
2
В 4-літровій каструлі закип’ятити 3 л води, покласти в неї грона калини разом з гілочками, добавити до смаку цукор (можна і без цукру), довести до кипіння і проварити під кришкою протяком 5-10 хвилин на легенькому вогні.
3
При бажанні, добавити липу, материнку і чебрець, вимкнути вогонь і дати напою настоятись на теплій плиті, накривши рушником, протягом 1-2 годин.
4
Процідити узвар крізь сито. Напій готвий.


N.B.
Калина є традиційною для наших широт рослиною і надзвичайно багатою на корисні елементи.
- Вона виявляє кровоспинну і слабку сечогінну дію, має в'яжучі й заспокійливі властивості.
- Плоди калини використовують в дерматології та косметиці, оскільки вони корисні при різних шкірних висипах та запаленнях.
- Це – гарний вітамінний, загальнозміцнюючий, потогінний і послаблюючий засіб…
Звичайно ж, калина не панацея, але якщо у вашому зимовому раціоні буде ця ягода, то ваша кухня доповниться ще одним смачним і корисним елементом.




Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар