Узвар з калини
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Узвар з калини – це не лише цікавий за смаком та ароматом напій, а також і чудовий вітамінний засіб, адже, наприклад, вітаміну С в калині більше, ніж у цитрусових, як і инших корисних елементів!..
|
Нажаль, останніми роками, вже майже забули про цілющі властивості традиційної для нашого регіону рослини, віддавши перевагу цитрусовим, які часто викликають алергію у дітей…
А якщо описати всі цілющі властивості калини, то їх в одному реченні і не перерахувати, тому що її плоди багаті на пектин, цукри, органічні кислоти, дубильні речовини, каротин, вітаміни Р і С, тощо...
І саме завдяки пектину, калина чудово підходить для приготування киселів. |
|
|
Калиновий узвар має досить характерний смак і аромат, який подобається не всім, але це – справа звички. Хоча, якщо до калинового узвару добавити липи, материнки і чебрецю, то вийде надзвичайно гармонійний смаковий і нюховий букет, а напій стане ще кориснішим і вишуканішим…
Час підготовки:
|
5 хвилин
|
Розділ:
|
Напої
|
Час відварювання:
|
5-10 хвилин
|
Країна:
|
Україна
|
Час настоювання:
|
1-2 години
|
К-сть порцій:
|
3 л
|
■ Інгредієнти для приготування калинового узвару
Інгредієнти
|
Кількість
|
Од вим
|
Калина свіжа
|
350-400
|
г
|
Липа, материнка, чебрець (за бажанням)
|
2-3
|
пучки
|
Вода
|
3
|
л
|
Цукор
|
-
|
до смаку
|
■ Порядок приготування калинового узвару
1
|
Промити грона калини ходоною водою і дати стекти воді.
|
2
|
В 4-літровій каструлі закип’ятити 3 л води, покласти в неї грона калини разом з гілочками, добавити до смаку цукор (можна і без цукру), довести до кипіння і проварити під кришкою протяком 5-10 хвилин на легенькому вогні.
|
3
|
При бажанні, добавити липу, материнку і чебрець, вимкнути вогонь і дати напою настоятись на теплій плиті, накривши рушником, протягом 1-2 годин.
|
4
|
Процідити узвар крізь сито. Напій готвий.
|
N.B.
●
|
Калина є традиційною для наших широт рослиною і надзвичайно багатою на корисні елементи.
- Вона виявляє кровоспинну і слабку сечогінну дію, має в'яжучі й заспокійливі властивості. - Плоди калини використовують в дерматології та косметиці, оскільки вони корисні при різних шкірних висипах та запаленнях. - Це – гарний вітамінний, загальнозміцнюючий, потогінний і послаблюючий засіб… Звичайно ж, калина не панацея, але якщо у вашому зимовому раціоні буде ця ягода, то ваша кухня доповниться ще одним смачним і корисним елементом. |
|
|
|
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар