Картопля фрі з підчеревиною
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Ця проста страва вимагає певної майстерності в її приготуванні, але дотримуючись декількох простих правил, ви завжди витворюватимете неймовірно смачний кулінарний шедевр, який нестиме задоволення як для шлунку, так і для ока. І все це лише за п’ятнадцять хвилин!..
|
Картопля фрі найкраще смакує на смальці, а пряжене масло вносить свій характерний смак, але за великої потреби, за відсутності перших двох інгредієнтів, підійде й олія...
Але щоб страва завжди виходила, потрібно мати в господарстві деякі кухонні знаряддя та не лінуватись робити декілька обов’язкових дій:
Але щоб страва завжди виходила, потрібно мати в господарстві деякі кухонні знаряддя та не лінуватись робити декілька обов’язкових дій:
- Посуд: найліпше, страва готується у високій посудині, а не на сковорідці, наприклад, в широкому казанку або в каструлі з товстим дном;
- Кількість картоплі: для посуду діаметром 20 см потрібно брати картоплі 200-250 г (це одна картоплина середнього розміру або дві – менше середнього), тобто, страва готується лише на одну порцію. Якщо ви хочете зробити дві порції, то потрібно взяти ширший посуд або ж готувати одночасно в двох посудинах, або ж зготувати страву послідовно (вона смакує як гарячою, так і холодною); - Підготовка картоплі: потрібно завжди просушувати нарізану картоплю бавовняними або абсорбуючими серветками; - Приготування: перемішувати картоплю краще за допомогою двох шпателів або лопаток; |
- Просушування: готову картоплю потрібно обов’язково скидати з вогню на одну-дві хвилини на сито, друшляк, тощо… або ж на серветку, щоб стік зайвий жир.
Це і є всі премудрості, про які потрібно пам’ятати і яких необхідно неухильно дотримуватись, щоб завжди виходила картопля з апетитно засмаженою скоринкою і м’якоттю всередині.
|
|
Час підготовки:
|
5 хвилин
|
Розділ:
|
Страви з картоплі
|
Час приготування:
|
10 хвилин
|
Країна:
|
Україна
|
-
|
-
|
К-сть порцій:
|
1 порція
|
■ Інгредієнти для приготування картоплі фрі з підчеревиною
Інгредієнти
|
Кількість
|
Од вим
|
Картоплина середнього розміру
|
200-250
|
г
|
Підчеревина свіжа (або сало свіже)
|
50
|
г
|
Смалець / Пряжене масло / Олія
|
3-5
|
ст.ложок
|
Сіль
|
-
|
до смаку
|
Перець чорний мелений
|
-
|
до смаку
|
Перець гострий мелений
|
-
|
до смаку
|
Трави пряні мелені
|
-
|
до смаку
|
■ Порядок приготування страви
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1
|
Картоплю помити, почистити і обсушити серветкою.
|
2
|
Картоплю нарізати на дошці уздовж соломкою, викладаючи на серветку.
|
3
|
Накрити нарізану картоплю іншою серветкою і вижмакати долонями вологу. Залишити під серветкою до розігрівання посуду для смаження.
|
4
|
Покласти смалець в казанок і поставити на інтенсивний вогонь для розігрівання.
|
5
|
Підчеревину або сало нарізати соломкою.
|
6
|
Коли смалець розплавиться і буде на межі задимлення, викласти картоплю з серветки в тарілку, а з тарілки – в казанок (не викладайте картоплю безпосередньо з серветки задля уникнення опіків).
|
7
|
Перемішайте картоплю двома лопатками, дайте трохи обсмажитись і покладіть до картоплі підчеревину.
|
8
|
Регулярно помішуючи картоплю, доведіть смаженину до золотавого кольору, але не перетримуйте, щоб не перепалити.
|
9
|
Скиньте смаженину на сито, друшляк, серветку, тощо, щоб стік зайвий жир.
|
10
|
Викладіть смаженину в тарілку, до смаку присоліть, приперчіть.
|
●
|
Страва смакує як гарячою, так і холодною, як самостійно, так і слугує чудовим гарніром до инших страв.
|
N.B.
●
|
Для приготування будь-якої смаженини, особливо сухої, хрумкої, найкраще підходить смалець. Багато страв можна готувати і на пряженому маслі. Ці два види жирів, на противагу будь-якій олії, мають високі температури задимлення, а відповідно, і не горять, не перепалюються, не утворюють шкідливих попелів. Ще до вісімдесятих років двадцятого сторіччя, практично всі страви, окрім салатів, в українській, та й в більшості світових кухонь, готувались на смальці або на маслі, але агрессивна реклама виробників олії зробила свою чорну справу щодо використання смальцю та масла в кулінарії.
|
●
|
Найкраще готувати фрі в високій каструлі або в казанку, а ніж на сковорідці. В каструлі створюється ідеальна температура для смаження картоплі фрі.
|
●
|
Вимішувати картоплю, як і багато инших страв, найзручніше обома руками за допомогою шпателів або лопаток, або ложки і лопатки, в залежності від страви.
|
●
|
Завжди стримуйте себе в кількості картоплі. Картопля повинна розкладатись на дні посудини лише в один шар. Це дозволяє зменшити кількість жиру. Якщо вам потрібно приготувати більше порцій страви, то потрібно взяти ширший посуд, або ж готувати в двох посудинах одразу, або ж послідовно. Удома, ця страва не для масовості, а для певного естетичного задоволення на одну-дві-три особи…
|
●
|
Підчеревину або сало ви можете закладати на різних стадіях смаження, в залежності від того, на скільки м’яким чи хрумким ви хочете отримати кінцевий продукт. В кожній ступені засмаженості підчеревини і сала є свій смак.
|
●
|
|
|
|
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар