Смажена капуста
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Смажена або тушкована капуста смакує як самостійно, так і слугує гарною начинкою для вареників, налисників, пирогів, пиріжків, тощо…
Вона також чудово вписується до складних гарнірів з картоплею, пастою, кашею... |
Приготувати її не складно, але і в процесі смаження капусти є свої особливості...
Головне, щоб капуста не була пересмаженою, перетушкованою, перепаленою, мала приємний коричнюватий колір і зберігала елемент свіжості самого овоча.
Важливо, смажити капусту на широкій і глибокій сковороді (Ø ≥ 28 см), бажано, в чавунній або з товстим дном. При цьому, капуста смажиться на сильному вогні при постійному перемішуванні. Також, потрібно вловити момент, коли капуста вже досить м’яка, має гарний колір і на межі готовності. В цьому випадку, гарнір з капусти, а також пиріжки, вареники або налисники смакуватимуть завжди і вас не переслідуватиме печія та тяжкість в шлунку!.. |
Вареники з капустою
| Пиріжки з капустою
|
Час підготовки:
|
15 хвилин
|
Розділ:
|
Страви з овочів
|
Час смаження:
|
30-40 хвилин
|
Країна:
|
Україна
|
Бажаний посуд:
|
Сковорода Ø ≥ 28 см
|
К-сть порцій:
|
1 кг готової страви
|
Інгредієнти
|
Кількість
|
Од вим
|
Для смаженої капусти:
|
-
|
-
|
Капуста білокачанна
|
1,5
|
кг
|
Цибуля
|
500
|
г
|
Олія для смаження
|
50
|
мл
|
Перець чорний мелений
|
-
|
до смаку
|
Лавровий лист мелений
|
-
|
до смаку
|
Пряні трави мелені
|
-
|
до смаку
|
Опеньки або сироїжки смажені (за бажанням)
|
100
|
г
|
Сіль
|
-
|
до смаку
|
|
|
|
|
|
|
|
|
■
|
Приготування смаженої капусти:
|
●
|
Оскільки капуста смажиться на сильному вогні і при постійному помішуванні, тому інгредієнти потрібно підготувати до початку смаження.
|
1
|
Капусту нашаткувати на шатківниці або ножем.
|
2
|
Цибулю почистити і нашаткувати.
|
3
|
На розігріту сковорідку налити олії і покласти частину нашаткованої капусти в кількості, яка дозволятиме легко її перемішувати не розсипаючи (близько ½ об’єму на сковороді Ø 28 см).
|
4
|
Смажити декілька хвилин на сильному вогні весь час помішуючи. Коли капуста трохи розм’якне та осяде, добавити ще зручну частину капусти і просмажити ще декілька хвилин перемішуючи, доки капуста знову не осяде.
|
5
|
Добавити залишок нашаткованої капусти або повторити ще раз порційно, якщо вся капуста ще не вміщується.
|
6
|
Смажити весь час перемішуючи на сильному вогні. Це зручно робити двома лопатками.
|
7
|
Коли капуста розм’якне і почне рівномірно забарвлюватись, добавити нашатковану цибулю і перемішуючи смажити до готовності – трохи коричнювато-золотавого кольору, слідкуючи, щоб капуста не пригоріла і не пресмажилась.
|
8
|
В кінці смаження, вогонь можна трохи стишити.
|
9
|
Перед тим, як зняти капусту з вогню, до смаку її посолити, поперчити і приправити іншими прянощами. Перемішати і зняти з вогню.
|
10
|
Якщо ви готуєте капусту з смаженими опеньками або сироїжками, то смажені і подрібнені гриби добавити за дві хвилини до завершення смаження, щоб страва перемішалась і об’єдналась в одну єдину.
|
●
|
Смажена капуста смакує як гарячою, так і холодною, як самостійно, так і в якості начинки в варениках, пиріжках та налисниках, або в якості добавки до іншого гарніру.
|
N.B.
●
|
В якості начинки, капусту потрібно класти охолодженою.
|
●
|
Опеньки і сироїжки слугують чудовою добавкою до смаженої капусти, гармонійно поєднуючись в страві і збагачуючи її смак. Краще, обсмажити їх окремо, а потім подрібнити і добавити до майже готової капусти.
|
●
|
Пам’ятайте, якщо не пересмажувати капусту, то вона завжди залишатиметься легкою стравою.
|
■ Смажена рання капуста
●
|
Надзвичайно ніжною і легкою стравою виходить смажена рання капуста. Детальніше рецепт дивіться в статті Смажена рання капуста.
|
●
|
Рання капуста смажиться досить швидко і головне – її не перетушкувати і не пересмажити.
|
|
|
|
|
Смажена | капуста |
Смажена капуста | з опеньками |
Смажена капуста
| з боровиками
|
Смажена капуста з цибулею і морквою
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар