Мандри́ки з сиром
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Мандри́ка з сиром – це один з найсмачніших пирогів української здоби, в якому гармонійно поєднуються пухке, здобне тісто, що просто тане в роті, і ніжна, така ж легка і пухка, сирна начинка з неймовірним вершковим ароматом і смаком...
|
Мандри́ка (мандри́ки) – це відкритий пиріг діаметром близько 10 см, який випікається на дріжджовому або бездріжджовому тісті з різноманітною начинкою.
Це – зручна в дорогу випічка, яка дозволяє швидко втамувати будь-який голод. Саме тому, назва її і пов’язана з мандрами, але чому наголос змістився на «и́», невідомо.
Це – зручна в дорогу випічка, яка дозволяє швидко втамувати будь-який голод. Саме тому, назва її і пов’язана з мандрами, але чому наголос змістився на «и́», невідомо.
І хоча мандрики є стравою швидкого харчування, та смакових вражень від них не менше, ніж від будь-якої іншої вишуканої страви.
Мандрики з сиром печуться на бездріжджовому тісті, а присутність в ньому яєць, масла і сметани робить корж надзвичайно пухким, легким і ніжним. |
Мандрики з сиром смакують найкраще в день випічки, коли запечене тісто залишається ще розпушеним і м’яким, з ніжною вершковою вологістю...
|
|
Час підготовки:
|
15 хвилин
|
Розділ:
|
Здоба
|
Час замішування тіста:
|
20 хвилин
|
Країна:
|
Україна
|
Температура і час випікання:
|
175 °C – 35 хвилин
|
К-сть порцій:
|
8 мандрик
|
■ Інгредієнти для приготування мандрик
|
|
Домашня сметана
| Домашній сир
|
Інгредієнти
|
Кількість
|
Од вим
|
Для тіста:
|
-
|
-
|
Борошно
|
400
|
г
|
Яйця
|
2
|
шт
|
Цукор
|
125
|
г
|
Сіль
|
1/2
|
кав.ложки
|
Сметана
|
3
|
ст.ложки
|
Масло
|
50
|
г
|
Сода
|
1/2
|
ч.ложки
|
Ваніль / Ванілін (за рецептом виробника для 500 г борошна)
|
-
|
за смаком
|
Для начинки:
|
-
|
-
|
Сир кисломолочний
|
250
|
г
|
Цукор
|
2
|
ст.ложки
|
Борошно
|
1
|
ч.ложка
|
Манна крупа
|
1
|
ч.ложка
|
Сметана
|
1
|
ст.ложка
|
Яйце
|
1
|
шт
|
■ Порядок приготування мандрик
|
|
●
|
Перед тим, як замішувати тісто, прогріти всі продукти до кімнатної температури, масло – до м’якого стану, борошно просіяти в окрему миску.
|
1
|
Яйця розтерти з цукром і сіллю до повного розчинення цукру і білуватого відтінку (~15 хв).
|
2
|
Соду покласти в сметану і розмішати.
|
3
|
Добавити до яйцево-цукрової суміші сметану з содою, ванілін і розмішати.
|
4
|
Однією столовою ложкою борошна притрусити робочу поверхню, де замішуватиметься тісто, а все інше борошно увести частинами в суміш, добавити масло і замісити м’яке тісто. Тісто виходить дуже м’яке, липке.
|
5
|
Викласти тісто на притрушений борошном стіл і домісити м’яке тісто доки воно не перестане прилипати до рук, але не потрібно уводити спеціально борошно в тісто. За звичай, тісто вбирає лише трохи розпиленого на столі борошна.
|
6
|
Сформувати з тіста колобок, накрити плівкою і залишити на столі підходити, поки готуватиметься начинка.
|
■ Приготування сирної начинки
|
|
1
|
Сир розім’яти товкачем до однорідного стану.
|
2
|
Добавити до сиру цукор, борошно, манну крупу, сметану і вимісити до однорідної маси.
|
3
|
Жовток відділити від білка. Білок збити в невеличкому полумиску в стійку піну (~10 хвилин).
|
4
|
Добавити до сирної начинки збитий білок і легенько вимішати до однорідної маси, не руйнуючи структуру збитого білка.
|
■ Формування і випікання мандрик
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1
|
Духовку увімкнути розігріватись до 250 °С.
|
2
|
Розтягнути колобок з тіста в рівномірну качалку і нарізати 8 однакових кусків (можна з допомогою ваг).
|
3
|
Розім’яти руками нарізані куски в тонкі, круглі коржі діаметром ~12 см.
|
4
|
Сирну начинкуо рівномірно розподілити на всі коржі, викладаючи її на центр коржа, залишаючи по окружності вільні краї 1,5-2 см.
|
5
|
Краї коржа припідняти і защипнути над сиром.
|
6
|
Сформовані мандрики рівномірно викласти на застелену пекарським папером жаровню, залишаючи між ними вільний простір, оскільки під час випічки коржі збільшуються в об’ємі, і змастити зверху розмішаним жовтком (можна до жовтка додати 1 ч.ложку сметани або молока).
|
7
|
Поставити жаровню з мандриками в розігріту до 250 °C духовку. Стишити вогонь до 175 °С і випікати 35 хвилин до приємного рум’яного кольору. Слідкувати, щоб мандрики не пересушувались, виріб повинен залишатись «живим».
|
8
|
Дістати мандрики з духовки і дати їм охолонути, щоб дійшла сирна начинка.
|
●
|
Найкраще, мандрики з сиром смакують в день випічки, коли вони лише щойно охололи, коли як сам корж, так і начинка залишаються пухкими і легкими. Але можна їх залишити і на наступний день, склавши охолоджені вироби у застелений серветкою контейнер або каструлю і накривши їх зверху кришкою.
|
N.B.
●
|
Колись, мандрики випікались в дорогу або їх давали пастухам на обід. Тобто, це була проста, швидка і поживна страва, яку зараз назвали б фаст-фудом.
|
●
|
В Україні, мандрики є обрядовою стравою на свято Петра і Павла, 12 липня, двох апостолів, які любили помандрувати світом. Вважається, що після цього свята перестає кувати зозуля, бо покарана була Богом за те, що вкрала у подорожніх одну мандрику. Тому, ще є така приказка, що зозуля мандриком вдавилася.
|
●
|
Здобні мандрики можуть бути і з ягодою.
|
●
|
Мандрики на дріжджовому тісті виходять менш здобними, тому на їх начинку підходять несолодкі страви: тушкована капуста, відварена картопля, гриби, м’ясо, риба, тощо... Мандрики на дріжджовому тісті дивіться в рецепті "Мандрики на дріжджовому тісті".
|
|
|
|
|
|
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар