понеділок, 25 січня 2021 р.

Cottage Cheese Patty

Мандри́ки з сиром
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Мандри́ка з сиром – це один з найсмачніших пирогів української здоби, в якому гармонійно поєднуються пухке, здобне тісто, що просто тане в роті, і ніжна, така ж легка і пухка, сирна начинка з неймовірним вершковим ароматом і смаком...

Мандри́ка (мандри́ки) – це відкритий пиріг діаметром близько 10 см, який випікається на дріжджовому або бездріжджовому тісті з різноманітною начинкою.

Це – зручна в дорогу випічка, яка дозволяє швидко втамувати будь-який голод. Саме тому, назва її і пов’язана з мандрами, але чому наголос змістився на «и́», невідомо.

І хоча мандрики є стравою швидкого харчування, та смакових вражень від них не менше, ніж від будь-якої іншої вишуканої страви.

Мандрики з сиром печуться на бездріжджовому тісті, а присутність в ньому яєць, масла і сметани робить корж надзвичайно пухким, легким і ніжним.

Мандрики з сиром смакують найкраще в день випічки, коли запечене тісто залишається ще розпушеним і м’яким, з ніжною вершковою вологістю...


Час підготовки:
15 хвилин
Розділ:
Здоба
Час замішування тіста:
20 хвилин
Країна:
Україна
Температура і час випікання:
175 °C – 35 хвилин 
К-сть порцій:
8 мандрик

■ Інгредієнти для приготування мандрик


Домашня сметана

Домашній сир

Інгредієнти
Кількість
Од вим
Для тіста:
-
-
Борошно
400
г
Яйця
2
шт
Цукор
125
г
Сіль
1/2
кав.ложки
Сметана
3
ст.ложки
Масло
50
г
Сода
1/2
ч.ложки
Ваніль / Ванілін (за рецептом виробника для 500 г борошна)
-
за смаком
Для начинки:
-
-
Сир кисломолочний
250
г
Цукор
2
ст.ложки
Борошно
1
ч.ложка
Манна крупа
1
ч.ложка
Сметана
1
ст.ложка
Яйце
1
шт

■ Порядок приготування мандрик

■ Замішування тіста


Перед тим, як замішувати тісто, прогріти всі продукти до кімнатної температури, масло – до м’якого стану, борошно просіяти в окрему миску.
1
Яйця розтерти з цукром і сіллю до повного розчинення цукру і білуватого відтінку (~15 хв).
2
Соду покласти в сметану і розмішати.
3
Добавити до яйцево-цукрової суміші сметану з содою, ванілін і розмішати.
4
Однією столовою ложкою борошна притрусити робочу поверхню, де замішуватиметься тісто, а все інше борошно увести частинами в суміш, добавити масло і замісити м’яке тісто. Тісто виходить дуже м’яке, липке.
5
Викласти тісто на притрушений борошном стіл і домісити м’яке тісто доки воно не перестане прилипати до рук, але не потрібно уводити спеціально борошно в тісто. За звичай, тісто вбирає лише трохи розпиленого на столі борошна.
6
Сформувати з тіста колобок, накрити плівкою і залишити на столі підходити, поки готуватиметься начинка.

■ Приготування сирної начинки


1
Сир розім’яти товкачем до однорідного стану.
2
Добавити до сиру цукор, борошно, манну крупу, сметану і вимісити до однорідної маси.
3
Жовток відділити від білка. Білок збити в невеличкому полумиску в стійку піну (~10 хвилин).
4
Добавити до сирної начинки збитий білок і легенько вимішати до однорідної маси, не руйнуючи структуру збитого білка.

■ Формування і випікання мандрик


1
Духовку увімкнути розігріватись до 250 °С.
2
Розтягнути колобок з тіста в рівномірну качалку і нарізати 8 однакових кусків (можна з допомогою ваг).
3
Розім’яти руками нарізані куски в тонкі, круглі коржі діаметром ~12 см.
4
Сирну начинкуо рівномірно розподілити на всі коржі, викладаючи її на центр коржа, залишаючи по окружності вільні краї 1,5-2 см.
5
Краї коржа припідняти і защипнути над сиром.
6
Сформовані мандрики рівномірно викласти на застелену пекарським папером жаровню, залишаючи між ними вільний простір, оскільки під час випічки коржі збільшуються в об’ємі, і змастити зверху розмішаним жовтком (можна до жовтка додати 1 ч.ложку сметани або молока).
7
Поставити жаровню з мандриками в розігріту до 250 °C духовку. Стишити вогонь до 175 °С і випікати 35 хвилин до приємного рум’яного кольору. Слідкувати, щоб мандрики не пересушувались, виріб повинен залишатись «живим».
8
Дістати мандрики з духовки і дати їм охолонути, щоб дійшла сирна начинка.
Найкраще, мандрики з сиром смакують в день випічки, коли вони лише щойно охололи, коли як сам корж, так і начинка залишаються пухкими і легкими. Але можна їх залишити і на наступний день, склавши охолоджені вироби у застелений серветкою контейнер або каструлю і накривши їх зверху кришкою.


N.B.
Колись, мандрики випікались в дорогу або їх давали пастухам на обід. Тобто, це була проста, швидка і поживна страва, яку зараз назвали б фаст-фудом.
В Україні, мандрики є обрядовою стравою на свято Петра і Павла, 12 липня, двох апостолів, які любили помандрувати світом. Вважається, що після цього свята перестає кувати зозуля, бо покарана була Богом за те, що вкрала у подорожніх одну мандрику. Тому, ще є така приказка, що зозуля мандриком вдавилася.
Здобні мандрики можуть бути і з ягодою.
Мандрики на дріжджовому тісті виходять менш здобними, тому на їх начинку підходять несолодкі страви: тушкована капуста, відварена картопля, гриби, м’ясо, риба, тощо... Мандрики на дріжджовому тісті дивіться в рецепті "Мандрики на дріжджовому тісті".

Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар