неділю, 2 вересня 2018 р.

Eggplants Stuffed by Meat

Баклажани начинені м`ясом 
(باذنجان باللحمة المفرومة)
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Подібна страва зустрічається в близькосхідній, турецькій та північноафриканській кухнях у деяких варіаціях, але найкраще її характеризує турецька назва – Імам баїлді, що означає: «Імам прибалдів»...

Історія говорить, що покуштувавши вперше цю страву, імам від задоволення навіть втратив свідомість, звідки і пішла ця назва...


І не зважаючи на те, що імам був знавцем гарної кухні, але все ж таки відчув культурний шок, вперше покуштувавши таку страву.

Цей рецепт був колись підглянутий в Лівані. Хоча, потім, я куштував подібну страву і в Єгипті, і в Туреччині, порівнюючи нюанси її приготування в різних кухнях.

Страву, звичайно ж, готують з баранини, хоча, її можна варіювати й з іншими видами м’яса: наприклад, зі свининою, що найлегше зробити в Україні, або можна взяти суміш свинячого і яловичого фаршу, або ж з птиці... Головне, щоб фарш був зроблений з свіжини, яка саме й надає страві свіжості та соковитості.

Час підготовки:
30 хвилин
Розділ:
Страви з м’яса, Страви з овочів
Час приготування:
40 хвилин
Країна:
Ліван
-
-
К-сть порцій:
4 порції


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Баклажани середнього розміру і правильної форми
4
шт
Цибуля ріпчаста
2
шт
Помідори
2
шт
Фарш з баранини
250
г
Часник
2-3
зубки
Петрушка зелень
1
пучок
Молоко
3-4
ст.ложки
Насіння кмину
1
ч.ложка
Яйце
1
шт
Перець солодкий
1
шт
Олія оливкова
4
ст.ложки
Сіль
-
до смаку
Перець чорний мелений
-
до смаку
Лимон
1
шт


Приготування баклажанів:
1
Духовку увімкнути розігріватись до 250 ºС.
2
Баклажани помити, відрізати плодоніжки.
3
Баклажани розрізати уздовж навпіл, столовою ложкою видалити серцевину, викласти на жаровню, притрусити сіллю та скропити ложкою олії.
4
М’якуш з серцевити подрібнити, скропити олією і покласти в окремий посуд для запікання.
5
Обидві посудини поставити в розігріту духовку на 20 хвилин.
6
Цибулю подрібнити і припустити на сильному вогні на сковорідці в одній столовій ложці олії до розм'якшення.
7
Додати до цибулі фарш і обсмажити ще протягом декількох хвилин на сильному вогні, але не пересмажувати.
8
Часник, почистити, розплескати лезом ножа і подрібнити.
9
Петрушку помити і подрібнити разом з часником.
10
Помідори пробланшувати, зняти з них шкірку і протерти на тертушці..
11
Яйце збити з молоком.
12
Дістати половинки та м’якуш баклажанів з духовки.
13
Всі інгредієнти для начинки змішати разом з цибулею та м’ясним фаршем, додати баклажановий м’якуш, кмин, до смаку посолити, поперчити і гарно вимішати.
14
Наповнити половинки баклажанів отриманою начинкою, прикрасити зверху смужками солодкого перцю, скропити олією.
15
Запекти в духовці при 250 ºС протягом 20 хв.
16
При подачі на стіл, баклажани скропити лимонним соком.


N.B.
Страва готується досить інтенсивно, тому головне – встигнути підготувати всі інгредієнти, поки запікаються баклажани.
Видаляючи ложкою м’якуш, залишайте досить товстими стінки на половинках баклажанів, щоб готова страва тримала форму і її легко було викладати на тарілки.
М’ясо на фарш можна перемолоти через м’ясорубку з дрібним ситом, також, подрібнити м’якоть баклажанів та цибулю. В такому разі, вийде майже пастоподібна начинка.

Та мені більше сподобався варіант, коли м’ясо подрібнюється ножем або злегка у блендері, а баклажановий м’якуш та цибуля подрібнюються, але не зовсім дрібно. В такому разі, начинка виходить трохи грубішою, але надзвичайно соковитою, з ноткою свіжості.
Баранина є досить жирною, тому начинка в готовій страві виходить не сухою, а соковитою і смачною. Якщо м’ясо не жирне, то варто покласти в фарш дрібно нарізані шматочки свіжого сала, яке також придає надзвичайний смак страві.
Якщо на жаровні залишається вільне місце, то можна покласти на неї нарізану на четвертинки картоплю, інші овочі. В результаті, ви отримаєте ще й чудовий гарнір до страви.
І не забувайте за свіжу зелень та овочі, які є необхідним супроводом для будь-яких страв.


Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар