Баклажани начинені м`ясом (باذنجان باللحمة المفرومة)
|
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Подібна страва зустрічається в близькосхідній, турецькій та північноафриканській кухнях у деяких варіаціях, але найкраще її характеризує турецька назва – Імам баїлді, що означає: «Імам прибалдів»...
Історія говорить, що покуштувавши вперше цю страву, імам від задоволення навіть втратив свідомість, звідки і пішла ця назва... |
І не зважаючи на те, що імам був знавцем гарної кухні, але все ж таки відчув культурний шок, вперше покуштувавши таку страву.
Цей рецепт був колись підглянутий в Лівані. Хоча, потім, я куштував подібну страву і в Єгипті, і в Туреччині, порівнюючи нюанси її приготування в різних кухнях. Страву, звичайно ж, готують з баранини, хоча, її можна варіювати й з іншими видами м’яса: наприклад, зі свининою, що найлегше зробити в Україні, або можна взяти суміш свинячого і яловичого фаршу, або ж з птиці... Головне, щоб фарш був зроблений з свіжини, яка саме й надає страві свіжості та соковитості. |
Час підготовки:
|
30 хвилин
|
Розділ:
|
Страви з м’яса, Страви з овочів
|
Час приготування:
|
40 хвилин
|
Країна:
|
Ліван
|
-
|
-
|
К-сть порцій:
|
4 порції
|
|
|
Інгредієнти
|
Кількість
|
Од вим
|
Баклажани середнього розміру і правильної форми
|
4
|
шт
|
Цибуля ріпчаста
|
2
|
шт
|
Помідори
|
2
|
шт
|
Фарш з баранини
|
250
|
г
|
Часник
|
2-3
|
зубки
|
Петрушка зелень
|
1
|
пучок
|
Молоко
|
3-4
|
ст.ложки
|
Насіння кмину
|
1
|
ч.ложка
|
Яйце
|
1
|
шт
|
Перець солодкий
|
1
|
шт
|
Олія оливкова
|
4
|
ст.ложки
|
Сіль
|
-
|
до смаку
|
Перець чорний мелений
|
-
|
до смаку
|
Лимон
|
1
|
шт
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
■
|
Приготування баклажанів:
|
1
|
Духовку увімкнути розігріватись до 250 ºС.
|
2
|
Баклажани помити, відрізати плодоніжки.
|
3
|
Баклажани розрізати уздовж навпіл, столовою ложкою видалити серцевину, викласти на жаровню, притрусити сіллю та скропити ложкою олії.
|
4
|
М’якуш з серцевити подрібнити, скропити олією і покласти в окремий посуд для запікання.
|
5
|
Обидві посудини поставити в розігріту духовку на 20 хвилин.
|
6
|
Цибулю подрібнити і припустити на сильному вогні на сковорідці в одній столовій ложці олії до розм'якшення.
|
7
|
Додати до цибулі фарш і обсмажити ще протягом декількох хвилин на сильному вогні, але не пересмажувати.
|
8
|
Часник, почистити, розплескати лезом ножа і подрібнити.
|
9
|
Петрушку помити і подрібнити разом з часником.
|
10
|
Помідори пробланшувати, зняти з них шкірку і протерти на тертушці..
|
11
|
Яйце збити з молоком.
|
12
|
Дістати половинки та м’якуш баклажанів з духовки.
|
13
|
Всі інгредієнти для начинки змішати разом з цибулею та м’ясним фаршем, додати баклажановий м’якуш, кмин, до смаку посолити, поперчити і гарно вимішати.
|
14
|
Наповнити половинки баклажанів отриманою начинкою, прикрасити зверху смужками солодкого перцю, скропити олією.
|
15
|
Запекти в духовці при 250 ºС протягом 20 хв.
|
16
|
При подачі на стіл, баклажани скропити лимонним соком.
|
N.B.
●
|
Страва готується досить інтенсивно, тому головне – встигнути підготувати всі інгредієнти, поки запікаються баклажани.
|
●
|
Видаляючи ложкою м’якуш, залишайте досить товстими стінки на половинках баклажанів, щоб готова страва тримала форму і її легко було викладати на тарілки.
|
●
|
М’ясо на фарш можна перемолоти через м’ясорубку з дрібним ситом, також, подрібнити м’якоть баклажанів та цибулю. В такому разі, вийде майже пастоподібна начинка.
Та мені більше сподобався варіант, коли м’ясо подрібнюється ножем або злегка у блендері, а баклажановий м’якуш та цибуля подрібнюються, але не зовсім дрібно. В такому разі, начинка виходить трохи грубішою, але надзвичайно соковитою, з ноткою свіжості. |
●
|
Баранина є досить жирною, тому начинка в готовій страві виходить не сухою, а соковитою і смачною. Якщо м’ясо не жирне, то варто покласти в фарш дрібно нарізані шматочки свіжого сала, яке також придає надзвичайний смак страві.
|
●
|
Якщо на жаровні залишається вільне місце, то можна покласти на неї нарізану на четвертинки картоплю, інші овочі. В результаті, ви отримаєте ще й чудовий гарнір до страви.
|
●
|
І не забувайте за свіжу зелень та овочі, які є необхідним супроводом для будь-яких страв.
|
|
|
|
|
|
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар