понеділок, 21 грудня 2020 р.

Minced Meat Cutlets

Січеники
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Вже в самій назві цієї страви ховається секрет її смаку – січеники! Тобто, готуються вони з посіченого м’яса, не з перемеленого на м’ясорубці, а саме посіченого. Тому, вони виходять надзвичайно соковитими і з приємною смаковою свіжістю м’ясного соку…

Це – традиційна страва української кухні, яка має численні варіації в приготуванні, і без якої не обходиться жоден святковий стіл: на весіллях, ювілеях, тощо, а також на поминках та інших подібних заходах, після капусняка чи то капусти, завжди подаються печеня та січеники, гарніром до яких, за звичай, йде картопляна м’ячка.


Весь же секрет вишуканості січеників полягає в тому, що готується страва з свіжини, тобто м’яса, в якому зберігається вся свіжість смаку м’ясного соку.

Січеники можна зготувати з свинини, яловичини, телятини або баранини, але умова свіжини повинна дотримуватись завжди.

Надзвичайно смачними січеники виходять з комбінованого м’ясного фаршу, наприклад, з однакової кількості свинини і яловичини.

Січеники можуть готуватись також з риби та птиці, але то вже буде інша страва.

Але у будь-якому разі, власне страва готується досить швидко і незатратно по часу і праці.


Час підготовки:
15-20 хвилин
Розділ:
Страви з м’яса
Час смаження:
20 хвилин
Країна:
Україна
-
-
К-сть порцій:
8 січеників по ~ 150 г

■ Інгредієнти для приготування січеників


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Свинина / Яловичина / Баранина (або комбіновано) м’якоть
600
г
Сало
100
г
Цибуля середнього розміру (~1-2 шт)
300
г
Часник
1
головка
Борошно пшеничне цільнозернове
3
ст.ложки
Молоко
75
мл
Яйця
3
шт
Спеції
-
за смаком
Сіль
-
за смаком
Масло пряжене для смаження
-
за потребою

■ Порядок приготування січеників

■ Подрібнення м’яса

Детальніше про приготування м'ясного фаршу дивіться в рецепті Фарш м'ясний

Традиційно, м’ясо для страви не перемелювалося на м’ясорубці, а нарізалося маленькими кубиками і сіклося великим ножем або сікачем. Але найпростіше і найшвидше, м’ясо можна подрібнити в блендері. Блендер не перемелює клітини, а січе м’ясо на дрібні шматочки, тому, в посіченому м’ясі залишаються неушкоджені клітини з м’ясним соком, що впливає на кінцевий смак страви.
Щоб подрібнити легко і якісно м’ясо, його потрібно підморозити до твердого стану.
1
Підморожене до твердого стану м’ясо нарізати на невеликі кубики (1-1,5 см).
2
Викласти м’ясо в склянку блендера і за три-чотири цикли подрібнити його, але не на пастоподібну масу.

■ Приготування фаршу


1
Часник і цибулю почистити, цибулю нарізати на невеликі кубики та посікти разом з часником в блендері.
2
Підморожене сало нарізати якомога дрібнішими шматочками.
3
Всі підготовлені інгредієнти, разом з подрібненим м’ясом, викласти в миску, добавити спеції, сіль, молоко, борошно і вимісити до однорідної маси.

■ Формування і смаження січеників


1
Столовою ложкою взяти порцію фаршу (~ 150 г), сформувати з нього руками кульку, покласти на тарілку, приплюснути і надати округлої або овальної форми. Сформувати таким чином чотири січеники по 150 г.
2
Сковорідку розігріти з пряженим маслом, але не перепалювати, викласти на неї сформовані січеники і обсмажити на нижче середнього вогні з обох сторін до рум'яної скоринки.
3
Поки обсмажується перша порція січеників, сформувати наступну порцію.
4
В кінці смаження січеників, цибулину почистити, нарізати соломкою та обсмажити до рум’яного кольору на залишку масла після смаження страви. Притрусити підрум’яненою цибулею січеники або гарнір.
Січеники смакують як гарячими, так і холодними, з хлібом або з будь-яким іншим гарніром.


N.B.
Кількість сала потрібно регулювати в залежності від жирності м’яса, але в жодному разі, січеники не повинні бути пісними.
Традиційно, січеники смажились на пряженому маслі, якого завжди було вдосталь в селянському господарстві. Масло, як і молоко, яке додається в фарш, пом’якшує структуру і смак страви та надає їй особливого, вершкового аромату і присмаку. Хоча, за браком пряженого масла, їх можна посмажити і на смальці або олії.
Січеники можна зробити і меншого розміру (близько 100-120 г один), та порція в 150 г є довершенішою та абсолютно достатньою, а головне, в такій порції січеники виходять соковитішими і смачнішими.
І не забувайте до січеників свіжі овочі, салати або соління, адже вони є важливою складовою здорового харчування.


Січеники можна подавати з смаженим яйцем, яке викладається зверху січеника і обидві страви чудово доповнюють одна одну:


Відварена в лушпинні і запечена на сковорідці картопля може слугувати чудовим гарніром до січеників:



І не забувайте про свіжі овочі, салати, соління, наприклад, про перець в часниковому маринаді або ж про помідори в часниковому маринаді:


Або ж, про салат з синьої капусти з горіхами...


Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар