Тушкована з чорносливом яловичина
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Поєднання яловичини, чорносливу, прянощів та спецій утворюють особливий аромат і смак, зовсім не схожий на більш звичні для нас смаки м’ясних страв, тому що вперше покуштувавши цю страву, ви усвідомите, що смакова насолода невичерпна і безмежна, тому що згадка про її вишуканий післясмак не полишатиме вас ще не один день, якщо не рік...
|
В Україні, яловичину з чорносливом чудово готують на Закарпатті і Буковині…
Подібну страву можна покуштувати в Молдові, Румунії, Болгарії, Угорщині, Греції і далі по Європі…, з певними варіаціями, в залежності від місцини її приготування.
А також, від Ірану до Марокко, де вона набуває особливих, східних смакових відтінків, які завдячують місцевим спеціям, прянощам і приправам... |
І хоча, визначальні компоненти страви – це яловичина і чорнослив, але її смаковий букет складають також овочі, а доповнюють і завершують прянощі.
|
|
Час підготовки:
|
15 хв
|
Розділ:
|
Страви з м'яса
|
Час тушкування:
|
2 години
|
Країна:
|
Україна
|
Загальний час приготування:
|
2,5 години
|
К-сть порцій:
|
6 порцій
|
■ Інгредієнти для приготування яловичини з чорносливом
Яловичина є досить пісним м'ясом, тому, як на мене, добавивиши до страви підчеревину і свинину, ви отримаєте ще смачнішу, просто ідеальну страву:
Інгредієнти
|
Кількість
|
Од вим
|
Яловичина (лопатка або огузок)
|
1
|
кг
|
Чорнослив
|
500
|
г
|
Морква середня
|
3
|
шт
|
Корінь петрушки
|
1
|
шт
|
Корінь селери
|
100
|
г
|
Цибуля середня
|
2
|
шт
|
Часник
|
1
|
головка
|
Паприка мелена
|
2
|
ст.ложки
|
Імбир мелений
|
1
|
ч.ложка
|
Перець чорний мелений
|
1
|
ч.ложка
|
Перець чилі мелений
|
1
|
кав.ложка
|
Лавровий лист
|
2-3
|
шт
|
Набір перців горошком
|
1
|
ч.ложка
|
Гвоздика
|
2
|
шт
|
Пряні трави мелені: материнка, чебрець, естрагон, кріп, петрушка, коріандр, тощо…
|
2-3
|
ч.ложки
|
Сіль
|
-
|
за смаком
|
Масло пряжене для смаження
|
2
|
ст.ложки
|
■ Порядок приготування яловичини з чорносливом
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1
|
Яловичину нарізати грубими кусками (~3-5 см) і просушити серветкою.
|
2
|
Моркву, корені петрушки і селери почистити і нарізати грубими кружальцями.
|
3
|
Цибулю почистити і нарізати грубими кубиками.
|
4
|
Часник почистити, розплющити ножем і подрібнити.
|
5
|
Набір перців горошком і гвоздику розчавити лезом ножа або в ступці для спецій.
|
6
|
Підготовлене м’ясо обсмажити з усіх боків на сильному вогні в пряженому маслі в каструлі або в казанку, в якому тушкуватиметься страва.
|
7
|
М’ясо дістати з каструлі, і припустити в ній нарізані овочі на сильному вогні.
|
8
|
Додати посічений часник і помішуючи, обсмажити його з півхвилини.
|
9
|
М’ясо і чорнослив покласти до овочів, добавити спеції та прянощі і залити все окропом, щоб вода ледь покривала страву.
|
10
|
Довести до кипіння, до смаку посолити і тушкувати на легенькому вогні 2-2,5 години.
|
●
|
Страва смакує з будь-яким гарніром!
|
N.B.
●
|
Для страви можна взяти і телятину, але з яловичиною вона виходить набагато суттєвішою і смачнішою.
|
●
|
Страва готується досить пряною і гострою. Саме тоді вона розкриває всі відтінки свого смаку. Але найсмачнішою виходить, знову ж таки – її юшка, яка слугує чудовою підливою до гарніру.
|
●
|
Обсмажувати м’ясо і овочі варто саме на пряженому маслі. Масло надає страві м’якості і ніжності, привносячи приємну вершкову нотку.
|
●
|
Смакові відтінки і варіації страви залежать від наявних прянощів, а також в якому вигляді вони закладаються. В цьому рецепті пропонуються сушені і мелені прянощі, але якщо, наприклад, замість сушеної паприки взяти свіжу, або ж замість сушеного імбиру взяти свіжий імбир, то страва набере нових, яскравіших відтінків, а сушені прянощі пом’якшують її смак.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар