понеділок, 13 листопада 2017 р.

Aparpyl Djika - Spicy fragrant seasoning from hot pepper

Аджика абхазька
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Малесенькі перчинки, насправді, мають неабияку пекучу силу, яка може сперти дихання людині непосвяченій.

І саме з таких перчинок можна приготувати аджику, чудову приправу, з якою смакують м’ясні страви, особливо відбивна, або м’ясо, приготовлене на грилі, і яка є лагідним ендорфіном щастя...

Аджика – це гостра абхазька приправа, приготовлена з гіркого червоного перцю, часнику, волоських горіхів, пряних трав та спецій і солі. Саме слово «аджика» (абхазькою: аџьыка, грузинською: აჯიკა) означає «сіль», а повна її назва звучить як «апарпил джика» - «перець з сіллю». Особливий смаковий і нюховий букет цій страві надають волоські горіхи, часник, пряні трави і насіння.


Вона пекуча і зла лише при першому знайомстві, але єдина в своєму роді, і навіть надзвичайна, дуже корисна для організму приправа, яку ви гідно оціните і яка стане для вас назамінною і обов’язковою, тому що вона довершує будь-яку м’ясну страву, особливо, коли м’ясо злегка запікається на вогні. Але аджика смакує не лише з м’ясом, а й з сирами та багатьма іншими стравами.

Перш за все, необхідно застерегти, що з аджикою плутають або називають аджикою багато інших приправ, часто, абсолютно непотрібних для нашого організму, навіть шкідливих, приготовлених з додаванням оцту, цукру, солі і ще не відомо чого, переварених, консервованих, одним словом – харчове сміття. Пропонований вам рецепт, свого часу, був записаний в абхазькому селі на Кавказі, і традиційніше та автентичніше бути просто не може, хоча, до нього можна вносити власні корективи, про які мова в кінці рецепту, але які не змінюють саму сутність приправи.

Головний постулат: справжня аджика ніколи не вариться і не консервується! Її цінність саме у свіжості...

По-друге, сама її назва визначає набір інгредієнтів: апарпил джіка, тобто - перець з сіллю, а всі інші її інгредієнти лише підкреслюють і посилюють ефект страви та мають своє логічне і технологічне пояснення. І саме тому, вона не терпить ніяких яблук, помідорів, слив, зеленого горошку і цукру, які докорінно змінюють саму страву.

Отже, спочатку, рецепт, а потім поговоримо ще про її смакові і цілющі властивості.


Час підготовки:
1 год
Розділ:
СОЛІННЯ
Час приготування:
20 хв
Країна:
Абхазія
Час вистоювання:
1 тиждень
К-сть порцій:
1,5 літра


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Перець гіркий стручковий
1
кг
Часник
200
г
Горіхи волоські
150
г
Прянощі мелені (порівну, загальною масою): насіння коріандру, 
кропу, базилік, чебрець, петрушка, селера, тощо... / Хмелі-сунелі
20
г
Сіль
1-1½
ст.ложки

Приготування аджики:
1
Гіркий перець помити і почистити від плодоніжок.
2
Часник почистити.
3
Перець, часник і горіхи пропустити через м’ясорубку з дрібною сіткою.
4
Прянощі: сухі трави, насіння змолоти на кавомолці. Можна взяти готову пряну суміш Хмелі-сунелі.
5
Мелені прянощі та сіль додати до перцю і гарно вимішати.
6
Покласти аджику в банку 1,5 л, закрити поліетиленовою кришкою і поставити на тиждень в холодильник для вистоювання.
7
Після тижня вистоювання, аджику гарно вимішати, розкласти в баночки по 100-200 мл, накрити нещільними кришками. Оскільки аджика продовжуватиме вкисати, необхідно залишати під кришкою вільне місце. Можна залити аджику зверху олією, залишивши вільне місце під кришкою. Олія сприятиме кращому зберіганню: аджика не обвітрюватиметься і не цвістиме.
Аджику зберігати в прохолодному місці: холодильнику, погребі. Горіхова олія дає в’язкість масі, покращує смакові якості, а також сприяє довгому зберіганню аджики. Консервантом приправи слугує також сіль, тому аджика повинна бути злегка солонцюватою.


N.B.

Як правильно їсти аджику:
  • Саме так, як показано на світлині! Намажте гарним шаром на кінчик хліба, покладіть зверху шматок м’яса, сала, ковбаси, сиру, тощо..., тобто чогось суттєвого, і спокійно кусайте, жуйте і їжте, як ви їсте бутерброд з маслом і сиром.
  • Також, аджика чудово смакує з приготовленим на вогні м’ясом. Поклавши аджику на шматочок гарячого м’яса, яке ви щойно зняли з вогню, ви відразу ж відчуєте аромат нагрітої страви, який гармонійно доповнюватиме запах обсмаженого м’яса, тому ви з ще більшим задоволенням запустите в рота нахромлену на виделку страву.
  • Ні в якому разі, не розмазуйте аджику тоненько по всьому шматку, оскільки цим ви лише посилите пекучий ефект перцю. Адже аджика – це комплексна страва, яка окрім своїх компонентів, визначених в назві, має часник, горіхи і пряні трави. Саме горіхи і пряні трави пом’якшують дію гострого перцю, а їх присутність збалансовує приправу.
Декілька секретів гарної аджики:

Звичайно ж, на спосіб приготування аджики вплинув технічний прогрес, але принципи залишились традиційними. На жаль, люди часто нехтують цими принципами і отримують не зовсім той або зовсім не той продукт. Підлаштувати ж рецепт під себе та місцеві умови можливо та й потрібно, і зокрема:

  • Перець в аджиці повинен бути гірким, не солодким, тому обов’язково куштуйте або хоча б нюхайте розламаний перець перед тим, як купити його. Гостроту або солодкість ви відчуєте вже на запах. Буває, що перець лише ледь гіркий і більш солодкий, особливо в довгих стручках. Найкраще для аджики підходить малесенький перець – він найгостріший.
  • Якщо ви не можете куштувати перець, то можна розломити його і він або пахнутиме солодким, або ви відразу ж відчуєте його гіркоту і пекучість, оскільки ці властивості у перцю дуже леткі.
  • Аджику можна готувати з перцю будь-якого кольору: червоного, жовтого, помаранчевого, зеленого, але на вигляд вона буде не такою гарною, як аджика приготовлена з яскравого червоного перцю.
  • Важливим складником страви є горіхи. Саме вони пом'якшують аджику і надають їй характерного смаку і аромату. Тому, купуючи горіхи, обов’язково розітріть плід між пальцями: гарні горіхи випустять олію і порадують нюх приємним, насиченим ароматом. Саме такими повинні бути горіхи!
  • На сіль аджика повинна бути солонцюватою, як і будь-які інші соління. Під час зберігання вона трохи вкисає, тому, при недостатності солі, вона перекисне, якщо ж покласти багато солі, то приправа буде засолоною. Однієї столової ложки солі без великої гори на один літр аджики буде достатньо. Хоча, в рецепті подана більш-менш вивірена кількість солі, але корективи вносять і самі інгредієнти.
  • Гостроту аджики можна регулювати кількістю горіхів. Кажуть, що кашу маслом не зіпсуєш. Те ж саме можна сказати і про аджику. Наприклад, в дуже гіркий перець можна покласти більше горіхів, що пом'якшить приправу. Щоправда, втрачається червоний колір...
  • Можна класти також більше часнику, що абсолютно не впливає на аджику, а робить її ще ароматнішою і кориснішою.
  • Для оригінальності аджики, з прянощів у приправу йде кавказька пряна суміш Хмелі-сунелі, але до пряних трав можна додавати ще й інші прянощі, наприклад, насіння кмину і кропу, які привносять особливий аромат, а також є корисними. Є й інші прянощі, які можна класти до смаку на власні вподобання та експерименти.
  • Та спочатку, пропоную вам приготувати трохи аджики за класичним рецептом, щоб пізнати її оригінальність, а потім, ви зможете вносити власні корективи.
Трохи про корисність аджики: 

Аджика – це надзвичайно сильний природний протиінфекційний засіб! Все дуже просто, адже таку дію визначають її інгредієнти:

  • Перець гіркий: стимулює апетит і покращує травлення, він збуджуючий, сечогінний, глистогінний...
  • Часник: має великий перелік властивостей, але серед них зокрема, антисептичний (протигнильний) шлунковий і легеневий, бактеріостатичний та бактерицидний, протиінфекційний, тонізуючий, стимулюючий для багатьох органів, кровоочисний, глистогінний...
  • Горіх волоський: дуже поживний, молокотворний, протидіарейний, дренажний для шкіри та лімфосистеми...
  • Пряні трави і насіння, кожна пряність зокрема має свої характерні властивості, а загалом: протизапальні, бактерицидні, бактеріостатичні, антисептичні, болетамувальні, збуджуючі, регулюючі травлення, збуджуючі апетит, протиспазматичні, тонізуючі, протидеприсантні, глистогінні, сечогінні і ще багато інших властивостей, але перерахованих достатньо, щоб мати уявлення про благотворну дію на організм пряних трав.
Якщо брати власний досвід, то аджика, і я свято вірю в це, часто рятувала мене від різних інфекційних захворювань, як кишкових, так і инших, під час перебування в складних кліматичних та епідеміологічних умовах в Азії та Африці, служила запобіжником при спалахах епідемій, і зокрема грипу. Місцеві жителі часто дивувались, як це так, біла людина залишається невразливою до багатьох інфекційних хвороб, навіть малярії, коли інші вражаються в тій чи іншій мірі. Думаю, що одним з охоронців була саме аджика. Тому, я завжди ділився з аборигенами рецептом цієї приправи, за що здобував багато друзів або просто гарного ставлення...



Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

1 коментар: