понеділок, 8 лютого 2021 р.

Pig Tongue Jelly

Холодець з язика
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Холодець з язика ще раз підтверджує приказку, що у свині все смачно й гармонійно.

А ще, холодець з язика – це мистецтво в чистому його вигляді, це – можливість реалізувати свої творчі задуми в кулінарії...
І хоча сам по собі язик є досить смачною частиною свинини, але все ж таки, смак будь-якого холодцю, і зокрема або ж особливо з язика, витворює юшка, тобто бульйон, тому що яким би не було гарним і смачним свіже м’ясо, але при тривалій тепловій обробці, воно втрачає багато своїх смакових і поживних характеристик, та завжди, йому на допомогу приходять овочі, спеції і прянощі…

Саме вони привносять неповторний смак і аромат м’ясному бульйону.

І хоча, основний набір складових будь-якої м’ясної тушкованої або відвареної страви (наприклад холодцю, вух, м’ясного рагу, тушкованої кролятини, яловичини, боґрач-гуяша, тощо…) є більш-менш однаковий, проте, ми щоразу отримуємо іншу, нову страву.


І оскільки язик, свинячий чи то яловичий, є надзвичайно маленькою частинкою туші, то і страви з нього можна вважати ексклюзивними, делікатесними.

Саме тому, до холодцю з язика потрібно підходити особливо, творчо і з усією серйозністю кулінарного мистецтва.


Час підготовки:
15-20 хвилин
Розділ:
Страви з м’яса
Час приготування:
3-4 години
Країна:
Україна
Час застигання:
4-5 годин
К-сть порцій:
8-10 порцій

■ Інгредієнти для приготування холодцю з язика


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Для м’ясного бульйону:
-
-
Язик свинячий / телячий / яловичий
2
шт
Кістки, м’ясні обрізки, пташині крила, лапи, шиї...
1,5
кг
Морква велика
1
шт
Корінь петрушки
2
шт
Корінь селери
150-200
г
Цибулина велика
1-2
шт
Часник
1-2
головки
Лавровий лист
3-4
шт
Набір перців горошком: чорний, сірий, зелений, 
червоний, духм’яний
1/2-1
ч.ложка
Насіння кропу
1/2
ч.ложки
Насіння кмину
1/2
ч.ложки
Гриби сушені
5-7
шт
Шкуринки з апельсина сушені або свіжі
1
апельсин
Імбир
50-100
г
Набір пряних трав: материнка, чебрець, естрагон, базилік, коріандр, селера, тощо…
-
до смаку
Сіль
-
до смаку
Для формування холодцю:
-
-
Желатин (за інструкцією виробника для 1,5 літра бульйону)
-
на потребу
Росіл з язика і кісток
1,5
л
Часник
1
головка
Зелень кропу, петрушки
-
на потребу
Для прикраси: перець солодкий, гіркий, маслини, журавлина, лимон, апельсин, морква відварена, тощо…
-
за бажанням

■ Порядок приготування холодцю з язика

■ Приготування м’ясного росолу


  • Складова кісток та обрізків у гарному росолі повинна дорівнювати щонайменше вазі м’яса, тобто, язика, а то і більше.
  • Складова овочів не повинна бути менше ваги кісток та обрізків.
  • М’ясні складові не повинні бути жирними, щоб росіл був також пісним і нежирним, тому, з м’ясних обрізків і кісток зрізати жир.
1
Для того, щоб росіл був прозорим, язики, кістки, обрізки помити під холодною водою, покласти у велику миску або відро (від 10 л) і залити на декілька годин холодною водою для вимочування. Бажано, протягом цього часу, поміняти хоча б раз воду.
2
Вимочені м’ясні інгредієнти покласти в 5-6-літрову каструлю, залити холодною водою, довести до кипіння і проварити на помірному вогні протягом 10 хвилин, постійно знімаючи піну.
3
Воду злити, м’ясо обмити теплою водою.
4
Моркву, селеру, корінь петрушки пошкрябати від шкуринки, моркву розрізати уздовж на четвертини, якщо морква завелика, то розрізати ще навпіл, селеру розрізати на великі куски, імбир, цибулю, часник помити, але не чистити.
5
Покласти на дно каструлі трави, спеції і прянощі, зверху викласти підготовлені овочі, а зверху овочів покласти м’ясо-кісткові інгредієнти, залити окропом, щоб вода покривала м’ясо, довести до кипіння і за потреби, зняти ще піну.
6
Посолити, стишити вогонь до мінімуму, накрити кришкою і тушкувати протягом 2,5-4 години до готовності язика (свинячий язик готується за 2,5-3 години, яловичий – за 3-4 години). Страва не повинна кипіти, а лише мліти, щоб бульйон вийшов прозорим!
7
Коли язик зготується, акуратно дістати його з бульйону, не захоплюючи спеції, покласти в миску і залити холодною водою. Зняти з язика плівку (вона повинна легко зніматись у готового язика) і поставити в холодне місце охолоджуватись.
8
Викласти з каструлі на друшляк інші м’ясні складові та овочі, бульйон процідити крізь дрібне сито в 2,5-3-літрову каструлю, довести до кипіння, зняти з вогню і охолодити.
9
Зняти з охолодженого росолу можливий жир.

■ Формування холодцю


1
Желатин розчинити в 1,5 л гарячого м’ясного росолу за інструкцією виробника. Желатин повинен повністю розчинитись, не утворюючи грудочок.
2
Приступити до формування холодцю, при цьому, періодично помішувати росіл з желатином, щоб не утворювалась плівка і росіл не застигав на стінках каструлі. Краще тримати росіл з желатином під покришкою, на теплій конфорці.
3
Відварену моркву, перці, маслини, лимон, апельсин, ківі, тощо, нарізати кубиками, кільцями, смужечками, в залежності від настрою і фантазії.
4
Часник почистити, розплющити лезом ножа і подрібнити.
5
Язик нарізати тоненькими пластинками.
6
На дно посуду, в який ви заливатимете холодець, рівномірно розкласти нарізані овочі для прикраси, шматочки язика, посічений часник і листочки петрушки, кропу, тощо...
7
Обережно, не збурюючи, залити розкладені інгредієнти росолом з желатином і поставити застигати в прохолодне місце, а потім, в холодильник.
8
Через декілька годин страва буде готова. Щоб дістати холодець з посудини, акуратно, не глибоко, щоб не порушити цілісності желе, пройти тонким ножем по периметру і перевернути ємність на тарілку, легенько струсивши її. Якщо холодець не випадає, то можна занурити дно ємності на декілька секунд в гарячу воду.
Холодець смакує холодним, з гострою приправою. Це можуть бути хрін, аджика, чортополох, соління, тощо…


N.B.
Язик можна просто відварити і подавати разом з яким-небудь гострим соусом або приправою, але в застиглому м’ясному бульйоні він стає довершеною стравою і справжнім делікатесом!..
Хоча часу на приготування холодцю йде багато, але саме приготування дуже просте і не затратне по силах. Головне – організувати алгоритм своїх дій.
Обов’язково, після 10 хвилин проварювання, зливайте з м’яса першу воду. За десять хвилин юшка не втратить багато поживних речовин, а от прозорість і ніжний смак їй будуть гарантовані. А на злитій юшці можна приготувати чудовий обід для домашніх тварин, якщо вони у вас є.
Цибуля з лушпинням дає юшці гарного золотавого кольору.
Приказка «жирно і смачно» до холодцю не відноситься, тому безжально і старанно обрізайте з м’яса весь жир, а також збирайте його з юшки при варінні, що убезпечить вашу страву від шару смальцю після застигання холодцю.
У вас обов’язково залишаться декілька шматочків м’яса, трохи вареної моркви, зелень. Все це ви чудово зможете використати для начинки, наприклад, налисників, або ж все це можна подрібнити і залити залишком бульйону…
Скороварка для приготування холодцю є просто незамінною річчю!
Коли ви готуєте якісь страви з м’яса і птиці, то у вас завжди залишаються обрізки, кістки, лапи, шиї, тощо... Варто відкладати їх окремо і потихеньку накопичувати в морозилці для приготування бульйонів, і зокрема, на холодець…


Холодець - це завжди креативно, а холодець з язика - це ще й естетично...



Прикрасити холодець можна багатьма красивими овочами, фруктами і ягодами


Це може бути як варена морква, петрушка, а також і екзотичні фрукти: лимон, апельсин, ківі...


Обов'язково - часник і зелень


Чудово пасують і різнокольорові солодкі перці



Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар