Зимові салати та соління
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Зимові салати і соління – це перевтілення літніх кольорів та смаків у не менш різнобарвну картину в часи, коли за вікном похмура пізньоосіння погода та зимова холоднеча, і які допомагають нам не лише з вітамінами та мікроелементами, а й звеселяють застілля яскравими тонами і настроями…
|
Збалансоване меню холодного сезону – це також достатня місцева овочева продукція, яка присутня в холодну пору, і яка сама собою проситься в тарілку.
Тому, не обов’язково купувати вирощені на селітрі тепличні помідори, огірки, перець, тощо, або нестиглі тропічні овочі і фрукти, адже існує чимало місцевих продуктів, які є потрібніші нашому організмові і мають достатньо корисних елементів. Серед зимових овочів, фруктів та ягід це:
|
- а також сушня, яка може складатись з яблук, груш, слив, вишень, абрикос та інших літніх ягід – чудовий матеріал для узварів:
|
|
|
|
■ Зимові салати
Салат з буряком, морквою,
|
цибулею і зеленню
|
|
|
|
|
Насправді, поокремо, людина фізично не може спожити все розмаїття овочів та фруктів, навіть вирощених на власному городі. Саме тому, українці придумали борщ, куди можна класти майже все і відразу: при цьому, найпростіший пісний борщ вже складається з близько восьми продуктів (по ходу закладки): буряк, морква, цибуля, картопля, капуста, помідори, лавровий лист, чорний перець, олія, а також вода та сіль. Продовжувати ж перелік можна довго: квасоля, гриби, корені петрушки, селери та пастернаку, солодкий перець, зелень, часник, а також можливі інші сезонні овочі: кабачки, баклажани, гарбуз, спаржова квасоля і т.д і т.п…
|
|
- Укарїнський борщ є яскравим прикладом, як можна приготувати багато овочів в одній страві - такий собі "варений салат", а коли його майстерно зготувати з розумінням, не переварюючи, то смакує він завжди свіжо, майже як справжній салат:
|
|
Те ж саме стосується і салатів, зокрема, й зимових. І хоча взимку перелік свіжих овочів обмежений, але він достатній для збалансованого харчування. Головне, не нехтувати місцевими продуктами, а наполегливо і регулярно робити зимові салати. В Cookery Travel ви знайдете лише декілька прикладів зимових салатів, тому що вони не вичерпні, адже, приготування салату – це творчий процес і при належному підході, ви зможете придумати свою власну овочеву страву.
|
|
|
|
Зимовий салат з коренів: буряк, морква, редька, хрін – чудовий приклад пряної, в міру гострої свіжої страви, яка доповнить будь-який обід яскравими як зоровими, так і нюховими та смаковими враженнями:
|
|
|
|
■ Соління
- Солоні огірки – класика солінь:
|
|
|
|
Окрім зимових салатів існують також соління – ферментовані овочі, заготовлені здебільшого ще з літа, які окрім смакових принад мають також елементи, необхідні нам в холодну пору року для підтримки імунітету та поповнення організму необхідними нам вітамінами й іншими біологічно активними речовинами. І якщо корисність в раціоні свіжих овочів та фруктів загальновідома, то про значення солінь знають не всі.
Соління – це ферментовані страви, до яких входять й продукти, отриманні в результаті бродіння, використання пліснявих грибів та висушування.
Багато хто не бачить різниці в консервації та в соліннях, віддаючи перевагу консервації, тому що смачненька, тому що легка в зберіганні, але консервація – це мертвий продукт без біологічно активних речовин, а соління – живий продукт з біологічно активними речовинами (ферментами).
Ферментація є однією з найдавніших, найпростіших і найважливіших технологій зберігання харчових продуктів. Її історія сягає ще доісторичних часів, а знання про традиційні технології бродіння передавалися від батьків до дітей протягом століть, звичайно ж, удосконалюючи техніку, яка випробовувалась часом, підганялась під соціальні та економічні умови певного регіону та епохи. При цьому, люди звикли до подібних продуктів і вони стали для їхнього організму необхідними.
Саме тому, ферментовані продукти можна знайти в традиційних кухнях всього світу, при цьому, вони займають особливе місце у раціоні кожного народу.
- При творчому підході, квашена капуста може бути зимовим салатом з морквою, яблуками, айвою, солодким перцем та прянощами:
|
|
|
|
|
|
Апарпил джика або Аджика абхазька - це не лише гіркий перець, а цілий комплекс інших прянощів
|
Ферментовані продукти постачають людському організмові вітаміни, білки, мінерали та інші біологічно активні речовини, які додають різноманітності в харчування і є важливим джерелом цих елементів в міжсезоння та в холодну пору року, коли раціон складається переважно з білкових, борошняних та крохмалистих продуктів, які досить часто мають низький вміст мінералів та інших корисних складників, зокрема, вітамінів і біологічно активних речовин.
|
- В соліннях, окрім основного овоча, наприклад гіркого перцю, як в аджиці, присутні пряні складники, які формують загальлний смак та аромат страви, а також привносять кожен свою особливу дію: пом'якшувальну, бактерицидну, протигрибкову, стабілізуючу, тощо...:
Гіркий перець - основа аджики, а також часник,
|
волоські горіхи, які пом'якшюють дію перцю,
|
прянощі, витворюють особливий смак гострої
|
приправи, роблячи з неї більше ніж просто страву.
|
Нажаль, в сучасному світі, індустріалізація харчування призвела майже до повного витіснення ферментованих продуктів, зокрема солінь, з харчового раціону людини, замінивши їх консервацією – біологічно мертвою їжею, часто наповненою хімічними добавками.
Ба більше, навіть традиційне виробництво хліба на основі бродіння та визрівання тіста замінюється бездріжджовими технологіями, тобто з застосуванням хімічних реагентів, тобто, соди. Натомість, фарміндустрія та харчова промисловість активно просувають вживання штучних ферментів.
Присутність же в харчовому раціоні ферментованих продуктів, зокрема солінь, забезпечує наш організм необхідним йому комплексом мікро, макроелементів та біологічно активних речовин (тих же ферментів).
- Начинені овочами квашені баклажани - це ще один приклад одночасно і зимового салату, і соління, і приправи, і гарної закуски:
|
|
|
|
|
|
До того ж, за рахунок підвищення рівня вітамінів і покращення засвоюваності, ферментація збагачує поживну цінність харчового продукту. Тому що процеси бродіння зачасту призводять до збільшення вмісту вітамінів у кінцевому продукті.
При цьому, ферментація, і зокрема соління, є досить дешевим і ефективним способом збереження овочевої продукції. Вона вимагає небагато начиння, як для підготовки овочів, так і для їх засолювання та подальшого зберігання заквашеного продукту. І не даремно ж ця техніка використовувалася поколіннями для збереження їжі, для її подальшого споживання. Такі продукти можуть зберігатися роками завдяки подвійній дії самої ферментації, яка виробляє антимікробні кислоти.
При цьому, ферментація, і зокрема соління, є досить дешевим і ефективним способом збереження овочевої продукції. Вона вимагає небагато начиння, як для підготовки овочів, так і для їх засолювання та подальшого зберігання заквашеного продукту. І не даремно ж ця техніка використовувалася поколіннями для збереження їжі, для її подальшого споживання. Такі продукти можуть зберігатися роками завдяки подвійній дії самої ферментації, яка виробляє антимікробні кислоти.
- Морква по-корейськи - просте соління, яке завжди під рукою:
|
|
|
|
- Зваблива, непереборна смаковитість квашених помідорів також завдячується чималому набору прянощів, і зокрема, листю смородини, вишні, щириці, хрону...:
|
|
|
|
|
|
Також, присутні в соліннях мікроорганізми містять певні ферменти, які людина не може синтезувати, і тому, вони часто легше засвоюються організмом, ніж неферментовані.
Отже, зимові довгі ночі та короткі дні, похмура та морозяна погода не є причинами впадати в депресію, адже окрім апельсинів та лимонів існують чимало місцевих овочів і фруктів, які скрасять стіл яскравими кольорами та смаками, уберігаючи нас від негараздів холодних днів.
Отже, зимові довгі ночі та короткі дні, похмура та морозяна погода не є причинами впадати в депресію, адже окрім апельсинів та лимонів існують чимало місцевих овочів і фруктів, які скрасять стіл яскравими кольорами та смаками, уберігаючи нас від негараздів холодних днів.
- Вінегрети - розмаїття кольорів, тонів, стилів і смаків:
|
|
|
|
Якщо ви дочитали цю статтю до цього місця, то пропоную завершити трапезу не зимовим салатом і не солінням, але таким же смаковитим і ароматним напоєм, який допомагає наповнити нескінченні сутінки яскравими враженнями.
- Звичайно ж, це – міцна кава, філіжанка якої пробудить від зимової сплячки будь-кого!..
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар