Баклажани з овочевою начинкою квашені
|
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Начинені овочами баклажани є одним з найяскравіших солінь, які готуються на зиму, тому що в них присутній величезний спектр літніх кольорів та смаків!..
|
Саме запах та смак цієї страви матеріалізують і довершують яскравий калейдоскоп з овочів, що робить цю страву достойним завершенням літньої кампанії по заготівлі солінь на зиму – солоні огірки, квашені помідори та перець, чортополох, аджика...
Вперше, я покуштував цю страву на базарі казахстанського міста Тараз (тоді воно називалось Джамбул), звідки й привіз рецепт її приготування.
Тараз – це чудове місто, яке стоїть зеленою оазою в безкраїх степах Середньої Азії. Перебуваючи у місті, навіть важко уявити, що густа зелень – це лише острівець серед сухого казахстанського степу...
Тараз – це чудове місто, яке стоїть зеленою оазою в безкраїх степах Середньої Азії. Перебуваючи у місті, навіть важко уявити, що густа зелень – це лише острівець серед сухого казахстанського степу...
В Таразі, ця страва називалась баклажани по-грецьки.
Невідомо, чи це дійсно греки, тиняючись по світу в пошуках золотого руна, випадково завезли її рецепт в степи, чи то назва загадково звучала для місцевого вуха, але страва прижилась і, разом з морквою по-корейськи та чортополохом, склала екзотику ароматів середньоазійських базарів, тому що яскравий вигляд, смак та пахощі самого соління не можуть не викликати щирого захвату та сильного слиновиділення...
|
Страва може самостійно слугувати чудовою закускою, а також, в зимовий період, успішно заспокоює наш організм, коли йому не вистачає свіжих овочів та зелені.
Час підготовки:
|
30 хв
|
Розділ:
|
Соління
|
Час приготування:
|
2-3 години
|
Країна:
|
Казахстан
|
Час виброджування:
|
10-15 днів
|
К-сть порцій:
|
10-літровий контейнер
|
|
|
Інгредієнти
|
Кількість
|
Од вим
|
Баклажани середнього розміру
|
4
|
кг
|
Перець солодкий
|
2
|
кг
|
400-500
|
г
| |
Морква
|
2
|
кг
|
Часник
|
600
|
г
|
Петрушка зелень
|
300
|
г
|
Кріп зелень
|
300
|
г
|
Коріандр насіння
|
3
|
ст.ложки
|
Кріп насіння
|
3
|
ст. ложки
|
Олія
|
300
|
мл
|
200
|
мл
| |
Сіль
|
300
|
г
|
|
|
|
|
|
|
■
|
Приготування баклажанів:
|
1
|
Баклажани почистити від плодоніжок, помити, покласти в киплячу підсолену воду і проварити протягом 3-5 хвилин до розм’якшення, але не переварювати. Баклажани повинні трохи розм’якнути але залишатись тугенькими.
|
2
|
Викласти баклажани на решітку для охолодження.
|
3
|
Часник, гіркий перець, солодкий перець і моркву помити, почистити та нашаткувати соломкою у велику миску (15-20 л).
|
4
|
Зелень петрушки і кропу помити, подрібнити і додати до овочів.
|
5
|
Додати до овочів насіння кмину, коріандру та кропу, олію, ягідний оцет, сіль. Все акуратно вимішати, не приминаючи овочі.
|
6
|
На дно контейнера викласти шар нашаткованих овочів.
|
7
|
Баклажани розрізати з увігнутого боку, начинити овочами і скласти у контейнер на шар овочів начиненою стороною догори, зверху та порожнини між баклажанами, присипати нашаткованими овочами. Потім покласти знову шар начинених овочами баклажанів.
|
8
|
Зверху, накрити баклажани шаром нашаткованих овочів.
|
9
|
Покласти зверху гніт і залишити заквашуватись на два-три дні в прохолодному місці.
|
10
|
Через два-три дні, баклажани можна ставити в холодильник або в погріб для подальшого сквашування та зберігання.
|
11
|
Баклажани будуть готовими до споживання через 10-14 днів.
|
■
|
Варіант приготування квашених баклажанів:
|
●
|
Оскільки цілий баклажан, через гостроту та поживність, відразу не з’їдається, то я заквашую лише декілька начинених баклажанів, розраховуючи їх кількість для певних свят та нагод (наприклад, на Різдво, Новий рік, День народження, тощо...), коли можна поставити на стіл красиву і креативну страву відразу на всю компанію.
Для начинених баклажанів, я беру 5-літровий контейнер. Другий 5-літровий контейнер я резервую для баклажанів, нарізаних чималенькими кубиками. |
●
|
Різані кубиками баклажани я не відварюю, а сирими перемішую з нашаткованими овочами. Час заквашування сирих баклажанів – один місяць, коли вони повністю уквасяться і стануть придатними до споживання.
|
|
|
N.B.
●
|
Щоб організувати швидкий процес приготування страви, овочі на нарізку почніть чистити з часнику. Спочатку розділіть всі головки на зубки, потім почистіть їх. За часником варто почистити гіркий перець, потім – моркву, потім – солодкий перець.
|
●
|
Нарізку також почніть з часнику, відразу ж у велику миску. Вибирайте часник, в якому лише 4-6 великих зубків, це вам спростить його чищення і нарізку. Можна нарізати, як нарізали традиційно на азійських базарах – великим ножем, а краще взяти маленьку шатківницю, які зараз продаються спеціально для подібних шаткувань. Потім, по-порядку, нашаткуйте гострим ножем гіркий перець, моркву, солодкий перець та подрібніть зелень.
|
●
|
По солі, слідкуйте, щоб не дуже пересолити соління, але воно повинне бути солонцюватим, тому що недосолена страва швидко перекисне і буде занадто кислотною. Орієнтовно, на 1 літр об'єму йде 1 столова ложка без гори солі.
|
●
|
Баклажани можна скласти в один 10-літровий контейнер або розділити на два 5-літрові.
|
●
|
В залежності від температури приміщення, де вистоюватимуться баклажани перед тим, як поставити їх в холодильник або в погріб, баклажани можуть сквашуватись від одного до трьох днів (тобто, чи дуже спекотно, чи досить прохолодно). Тому, слідкуйте, щоб баклажани не перекисли ще до розміщення їх в холодильнику.
|
●
|
І ще одне важливе зауваження: ця страва, за задумом своїм, тобто – апріорі, саме собою зрозуміло, повинна бути гострою. Для лагідних страв є солоні огірки і квашені помідори. Але щоб відчути колорит страви, потрібно робити її гострою, тому, часник і гіркий перець повинні бути присутніми в ній в достатній кількості обов’язково!
|
|
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар