четвер, 30 серпня 2018 р.

Pickled Aubergines Stuffed with Vegetables

Баклажани з овочевою начинкою квашені
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Беззаперечно те, що начинені овочами квашені баклажани є одним з найяскравіших солінь, які готуються на зиму, тому що в них присутній весь спектр літніх кольорів!..

А аромат і смак цієї страви просто матеріалізують і довершують яскравий калейдоскоп з овочів. Тому, ця страва є достойним завершенням літньої кампанії по заготівлі солінь на зиму – солоні огірки, квашені або мариновані помідори та перецьчортополохаджика...

Вперше, я покуштував цю страву на базарі казахстанського міста Тараз (тоді воно називалось Джамбул), звідки й привіз рецепт її приготування.

Тараз – це чудове місто, яке стоїть зеленою оазою в безкраїх степах Середньої Азії. Перебуваючи у місті, навіть важко уявити, що густа зелень – це лише острівець серед сухого казахстанського степу...

В Таразі, ця страва називалась баклажани по-грецьки.

Невідомо, чи це дійсно греки, тиняючись по світу в пошуках золотого руна, випадково завезли її рецепт в степи, чи то назва загадково звучала для місцевого вуха, але страва прижилась і, разом з морквою по-корейськи та чортополохом, склала екзотику ароматів середньоазійських базарів, тому що яскравий вигляд, смак та пахощі самого соління не можуть не викликати щирого захвату та сильного слиновиділення...

Страва може самостійно слугувати чудовою закускою, а також, в зимовий період, успішно заспокоює наш організм, коли йому не вистачає свіжих овочів та зелені.

Час підготовки:
30 хв
Розділ:
Соління
Час приготування:
2-3 години
Країна:
Казахстан
Час виброджування:
10-15 днів
К-сть порцій:
10-літровий контейнер




Інгредієнти
Кількість
Од вим
Баклажани середнього розміру
4
кг
Перець солодкий
2
кг
Перець гіркий
400-500
г
Морква
2
кг
Часник
600
г
Петрушка зелень
300
г
Кріп зелень
300
г
Коріандр насіння
3
ст.ложки
Кріп насіння
3
ст. ложки
Олія
300
мл
Оцет яблучний
200
мл
Сіль
300
г


Приготування баклажанів:
1
Баклажани почистити від плодоніжок, помити, покласти в киплячу підсолену воду і проварити протягом 3-5 хвилин до розм’якшення, але не переварювати. Баклажани повинні трохи розм’якнути але залишатись тугенькими.
2
Викласти баклажани на решітку для охолодження.
3
Часник, гіркий перець, солодкий перець і моркву помити, почистити та нашаткувати соломкою у велику миску (15-20 л).
4
Зелень петрушки і кропу помити, дрібно покришити і добавити до овочів.
5
Добавити до овочів насіння коріандру і кропу, олію, оцет, сіль. Все гарно але акуратно вимішати, не приминаючи овочі.
6
На дно контейнера викласти шар нашаткованих овочів.
7
Баклажани розрізати з увігнутого боку, начинити овочами і скласти у контейнер начиненою стороною догори на шар овочів, зверху та порожнини між баклажанами, присипати нашаткованими овочами. Потім покласти знову шар фаршированих овочами баклажанів.
8
Зверху, накрити баклажани шаром нашаткованих овочів.
9
Покласти зверху гніт і залишити заквашуватись на два-три дні в прохолодному місці.
10
Через два-три дні, баклажани можна ставити в холодильник або в погріб для подальшого сквашування та зберігання.
11
Баклажани будуть готовими до споживання через 10-14 днів.

Варіант приготування квашених баклажанів:
Оскільки цілий баклажан, через гостроту та поживність, відразу не з’їдається, то я заквашую лише декілька фаршированих баклажанів, розраховуючи їх кількість для певних свят та нагод (наприклад, на Різдво, Новий рік, День народження, тощо...), коли можна поставити на стіл красиву і креативну страву відразу на всю компанію.

Для фаршированих баклажанів, я беру 5-літровий контейнер. Другий 5-літровий контейнер я резервую для баклажанів, нарізаних чималенькими кубиками.
Різані кубиками баклажани я не відварюю, а сирими перемішую з нашинкованими овочами. Час заквашування сирих баклажанів – один місяць, коли вони повністю уквасяться і стануть придатними до споживання.




N.B.
Щоб організувати швидкий процес приготування страви, овочі на нарізку почніть чистити з часнику. Спочатку розділіть всі головки на зубки, потім почистіть їх. За часником варто почистити гіркий перець, потім – моркву, потім – солодкий перець.
Нарізку також почніть з часнику, відразу ж у велику миску. Вибирайте часник, в якому лише 4-6 великих зубків, це вам спростить його чищення і нарізку. Можна нарізати, як нарізали традиційно на азійських базарах – великим ножем, а краще взяти маленьку шатківницю, які зараз продаються спеціально для подібних шаткувань. Потім, наріжте гострим ножем гіркий перець, потім, нашаткуйте моркву, потім, наріжте солодкий перець та зелень.
По солі, слідкуйте, щоб не дуже пересолити соління, але воно повинне бути солонцюватим, тому що недосолена страва швидко перекисне і буде занадто кислотною.
Баклажани можна скласти в один 10-літровий контейнер або розділити на два 5-літрові.
В залежності від температури приміщення, де вистоюватимуться баклажани перед тим, як поставити їх в холодильник або в погріб, баклажани можуть сквашуватись від одного до трьох днів (тобто, чи дуже спекотно, чи досить прохолодно). Тому, слідкуйте, щоб баклажани не перекисли ще до розміщення їх в холодильнику.
І ще одне важливе зауваження: ця страва, за задумом своїм, тобто – апріорі, саме собою зрозуміло, повинна бути гострою. Для лагідних страв є солоні огірки і квашені помідори. Але щоб відчути колорит страви, потрібно робити її гострою, тому, часник і гіркий перець повинні бути присутніми в ній обов’язково!



Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар