понеділок, 3 грудня 2018 р.

Sauerkraut or Pickled Cabbage

Капуста квашена
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Пропонований рецепт квашеної капусти – це страва з дитинства, коли в капусту клали багато моркви, а також антонівку, яблука якими обов’язково перекладали шари капусти, і які давали страві свого характерного для цього сорту яблук аромату. І це вже виходив особливий, смачний, зимовий салат, який був присутній на столі аж до нового весняного вітамінного сезону...

Квашена капуста – це одна з найцінніших страв в країнах, де є зима, холод, мороз і відсутність довгий час свіжої вітамінної продукції у вигляді овочів і фруктів. Це страва, яка дає нашому організму необхідні вітаміни, мікроелементи та специфічні бактерії, що дозволяють нам боротись з багатьма вірусними та інфекційними захворюваннями, особливо, зимовими.


Тому що соління та квашення, окрім того, що це спосіб зберігати продукти, дають нам можливість користуватись плодами літа протягом цілого року. А також, слабкий розсіл утворює певне заквашене середовище, в якому розвиваються особливі бактерії, які і надають страві не лише смаку, але й нового життя. Тому, при заквашуванні та солінні ми отримуємо власне свіжий і новий живий продукт. А процес консервації полягає у підтриманні цього нового життя.

Родзинкою ж пропонованого рецепту квашеної капусти є те, що у страві присутні також морква, яблука, айва, солодкий перець, спеції та прянощі, від чого такий салат стає просто життєво необхідним нашому організму.

Для приготування страви вам потрібні будуть: шатківниця для капусти, шатківниця для моркви або велика тертушка, широка миска від 10 літрів, пластикове відро або інший контейнер на 8-10 літрів.

Цим шатківницям вже не один десяток років, але вони чудово слугують для приготування різних страв: борщів, солінь, салатів.

Час підготовки:
30 хв
Розділ:
Соління; Салати
Час приготування:
20 хв
Країна:
Україна
Час виброджування:
3-4 дні
К-сть порцій:
7-8 л

■ Інгредієнти для приготування квашеної капусти


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Капуста білокачанна
3-3,5
кг
Морква
1
кг
Яблука
1
кг
Айва (факультативно)
500
г
Перець солодкий різних кольорів (факультативно)
1
кг
Насіння кропу
1
ст.ложка
Насіння кмину
1
ст.ложка
Перець чорний мелений
1
ч.ложка
Хмелі-сунелі / Набір інших мелених пряних трав
1
ч.ложка
Лавровий лист мелений
1
кав.ложка
Сіль кухонна нейодована
1
жменя

■ Порядок приготування квашеної капусти

Приготування квашеної капусти:
1
Видалити з капустини ушкоджені лиски та місця, яблука почистити від шкуринки, розрізати на четвертинки та видалити насіннєву коробочку, моркву почистити, видалити з айви насіннєві коробочки, з перців видалити насіння.
2
Капусту нашаткувати на шатківниці довгими смужками у велику миску.
3
Моркву, яблука та айву натерти на грубій тертушці або нашаткувати на маленькій шатківниці до капусти.
4
Солодкий перець нарізати соломкою і добавити до овочів.
5
Нашатковані овочі притрусити спеціями і прянощами, посолити і не приминаючи, акуратно вимішати обома руками, щоб всі інгредієнти рівномірно перемішались.
6
Скласти капусту у 8-10 л відро щільно втрамбовуючи, поставити зверху на салат мілку тарілку, яка повністю його покривала б, а зверху поставити гніт. Це може бути 3 л банка з водою, закрита пластиковою кришкою.
7
Відро з капустою накрити рушником і залишити капусту вкисатись на 2-3 дні при кімнатній температурі в місці без протягів.
8
Коли через день-два капуста почне пінитись і вкисати, проткнути її до дна відра в декількох місцях дерев’яною паличкою. Це може бути ручка дерев’яної лопатки або китайська паличка, або будь-яка інша шпичка.
9
Квашену капусту можна зберігати в холодильнику або погребі в тому ж посуді, в якому вона сквашувалась, або ж перекласти, втрамбовуючи, у 3-літрові банки або інші зручні контейнери, але не під горлечко, щоб залишалось трохи простору, тому що капуста продовжуватиме грати і може побігти. Накрити банки простою, нещільною пластиковою кришкою.
10
Подаючи капусту до столу, змащуйте капусту олією. Можна також добавляти дрібно покришену півкільцями цибулю, від чого страва буде ще смачнішою і ціннішою.


N.B.
Шаткуючи капусту з овочами, розділіть їх на три-чотири частини і шаткуйте шар капусти, шар моркви, шар яблук, шар айви, шар перцю і так далі. Так легше буде перемішувати страву, не руйнуючи нарізку.
Обов'язкові компоненти квашеної капусти - це капуста, морква, яблука та спеції. Айву можна замінити журавлиною, калиною, тобто, чимось кислуватим, гоструватим – на ваш смак і розсуд. Щоразу, у вас буде інша родзинка у страві. Ця опція лише покращує і збагачує страву. Якщо чогось такого нема, то можна обійтись і без добавки.
До капусти чудово смакує нарізаний смужками солодкий перець. Окрім смаку та аромату, він надає страві ще привабливішого яскравого вигляду.
Подаючи капусту на стіл, можна добавити до неї також солоні гриби.
Яблука краще брати кислуваті або кисло-солодкі на смак. Солодкі яблука збільшують час вкисання капусти.
Слідкуйте, щоб капуста не перекисла. Краще поставити її в прохолодне місце трохи раніше, оскільки на сім’ю, такої порції капусти вистачає на декілька тижнів-місяць і вона продовжує докисати вже в холодильнику або в погребі.
Сильно пересолювати капусту не потрібно. Вона повинна бути лише злегка солонцюватою. При такій концентрації, капуста зберігається в холодильнику до місяця не перекисаючи. Якщо ви покладете замало солі, то страва буде занадто кислою, а якщо багато, то занадто солоною. Солонішою капусту можна робити лише тоді, коли ви солите великий об’єм на довший час. Але краще робити невеликими порціями, які з’їдалися б протягом трьох тижнів-одного місяця.
Перемішуючи капусту під час засолювання, потрібно уникати її переминання, тому що капуста випустить багато соку і буде занадто м’якою. Цю операцію потрібно робити акуратно і швидко, поки овочі не пустили сік.
Насіння кропу і кмину необхідно класти обов’язково, тому що вони, окрім смаку, сприяють кращому перетравленню капусти. В соліннях, спеції і прянощі виступають регуляторами роботи шлунку, пом’ягшуючи дію реактивного кислого середовища. Те ж саме стосується мелених перцю та лаврового листа. А ще, спеції та прянощі вносять в соління свій особливий букет. Головне – дотримуватись міри.
Цінність такого салату є незаперечною. Просто проаналізуйте його компонентний склад – непомітно, щодня, ви вживатимете і капусту, і моркву, і яблука та інші корисні продукти, про які, зазвичай, ми часто забуваємо.

Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар