понеділок, 3 березня 2025 р.

Winter Root Salad

Зимовий салат з коренів
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Салат з коренів – це ще один зимовий салат, який забезпечує організм всіма необхідними мікроелементами, вітамінами та біологічно активними реагентами під час холодної пори року, допомагаючи нам боротись і переживати несприятливі умови такого періоду, не кажучи вже про його цікаву смакову принадність, яка створюється поєднанням овочів і прянощів…

Саме тому, ця смачна і корисна приправа чудово доповнить як овочеві, так і м’ясні страви…


Цінність же цього салату полягає саме в його складових, які мають певні корисні властивості, з яких можна відмітити ті, які стосуються харчування:

 Буряк: поживний і енергетичний, збуджує апетит, освіжає, добре засвоюється, протизапальний, бактерицидний…  
 Морква: тонізуюча, відновлює мінеральний склад, зміцнює природний імунітет, регулює травлення…  
 Редька: збуджує апетит і сприяє травленню, має загальні антисептичні, антиалергічні властивості, стимулює роботу печінки і нирок.  
 Хрін: сприяє травленню, має протицингові властивості, стимулює роботу жовчного міхура і нирок.  
 Волоські горіхи: поживні (білки, жири), мають дубильні й ароматичні речовини. В салаті, окрім смакових і ароматичних властивостей, пом’якшують дію хрону, сприяють засвоєнню інших коренів.
 Олія: Властивості залежать від рослини, з якої вичавлено олію. В салаті пом’якшують дію хрону, сприяють засвоєнню інших коренів.
 Прянощі: кожна пряність має свої характерні властивості, але загалом, прянощі бактерицидні, сприяють травленню.
  Ягідний оцет: ягідний оцет (яблучний, сливовий, винний…) є біологічно активним продуктом, з усім необхідним для нашого організму набором мікроелементів, вітамінів та мікрофлори, є джерелом калію, а відповідно – відновлює кислотно-лужний баланс в організмі, допомагає боротись з шкідливими для людини бактеріями та вірусами, а також сприяє оздоровленню організму.

■ Складники для приготування зимового салату з коренів 
(вихід: ~1,5 кг / 1,5 л)


Корені: буряк, морква, редька, хрін



Волоські горіхи


Кмин


Коріандр


Кріп


Олія


Складник
Кількість
Од вим
Буряк
450
г
Морква
450
г
Редька
450
г
Хрін
200
г
Горіхи волоські
1
склянка
Прянощі насіння (порівну): коріандр, кріп, кмин
3
ст.ложки
Олія
150
мл
50
мл
Сіль
2
ч.ложки

■ Порядок приготування зимового салату з коренів



Перед чищенням і натиранням, корінь хрону бажано замочити на декілька годин в холодній воді.
1
Корені помити, почистити і тоненько нашаткувати.
2
Хрін почистити і натерти на дрібній тертці.
3
Горіхи розтерти (найкраще – в ковганці).
4
Корені, горіхи, прянощі, олію, оцет змішати до однорідності (найкраще це робити рукою).
Салат готовий до споживання, але також його можна заквасити, що додасть йому ще більшої цінності.
6
Відібрати порцію свіжого салату для їжі, а інший викласти в ємність, рівномірно злегка притиснути, покласти зверху гніт (дощечка і літрова банка з водою), накрити рушником і залишити зброджуватись протягом 2-5 днів при кімнатній температурі.
7
Салат зберігати в холодильнику.



Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар