вівторок, 19 березня 2024 р.

Wild Garlic Salad

Салат з черемші
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Черемшá або ж левердá, або ж ведмежий часник чи цибуля – все це назви найпершої весняної зелені, яка з’являється на українських базарах в березні місяці.

Це – чудова нагода отримати свіжих вітамінів в очікувнні іншої весняної зеленої рослинності для салатів, юшок, тощо…

Все дуже просто, швидко, смачно і креативно, тому що черемшу (леверду) можна компонувати з різними іншими сезонними овочами, як то варений буряк, гарбуз, морква, селера, цибуля, тощо…

Тому, це буде не зовсім рецепт, а гарна ідея для весняної кухні.

То ж, творіть, експерементуйте, в розумних межах, звичайно ж…


Салати з зеленню, такою як черемша (леверда), цибуля, часник, петрушка, рукола, шпинат, кропива, мокрець – всього не перелічити – є сезонною стравою саме навесні, в очікванні інших овочів як редиски, огірків, помідорів...

А головне, компонувати такі салати можна з іншими овочами: буряком, гарбузом, капустою, картоплею…

Важливо салати з зеленню робити – за бажанням – разом з сиром, яйцем, рибою, м’ясом, картоплею, пастою, що сприятиме гарному засвоєнню рослинної складової.

Заправкою до салатів може слугувати олія з ягідним оцтом або лимонним соком, а ще краще – сметана або кисляк, які мають і жири, і білки, і молочнокислі бактерії, необхідні для гарного перетравлювання овочів та зелені.


■ Інгредієнти для приготування салату (як приклад  з гарбузом і олією)


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Для салату з черемші (леверди) і гарбуза:
Черемша (леверда)
1
пучок
Гарбуз
1
скибка
Бринза / Сир
1
кусок
Олія
1-2
ст.ложки
Оцет ягідний / Сік з лимона
-
до смаку
Прянощі мелені
-
до смаку
Сіль
-
до смаку

■ Порядок приготування страви


1
Гарбуз нашаткувати або натерти на грубій тертці.
2
Черемшу (леверду) подрібнити.
3
Бринзу нарізати невеликими кубиками.
4
Приправити до смаку ягідним оцтом, олією, прянощами та сіллю і вимішати.
Салат є чудовим супроводом до других страв.

■ Варіянт салату з вареним буряком, гарбузом, цибулею і черемшою, заправленими сметаною


Коренеплоди нашаткувати, черемшу подрібнити


Заправити сметаною, прянощами та сіллю


Салат вимішати і смачного

N.B.
«Усі частини рослини містять ефірну олію (до 0,07%), аскорбінову кислоту (у листі 750 мг% , у цибулині — до 100 мг%), лізоцим. До складу ефірної олії входять алілсульфіди, алілполісульфіди, пінеколінова кислота, аліїн.

Цибуля ведмежа стимулює виділення шлункового соку і жовчі, посилює перистальтику кишок, знищує анормальну і сприяє розвитку нормальної кишкової флори, згубно діє на гостриків, розширює кровоносні судини, знижує кров'яний тиск, збільшує амплітуду і сповільнює ритм серцевих скорочень, сприяє розрідженню густих мокрот при бронхітах, виявляє фітонцидну активність.»
(Лікарські рослини: Енциклопедичний довідник — Київ, 1992)


Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар