Салат з черемші
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
Черемшá або ж левердá, або ж ведмежий часник чи цибуля – все це назви найпершої весняної зелені, яка з’являється на українських базарах в березні місяці.
Це – чудова нагода отримати свіжих вітамінів в очікувнні іншої весняної зеленої рослинності для салатів, юшок, тощо… |
Все дуже просто, швидко, смачно і креативно, тому що черемшу (леверду) можна компонувати з різними іншими сезонними овочами, як то варений буряк, гарбуз, морква, селера, цибуля, тощо…
Тому, це буде не зовсім рецепт, а гарна ідея для весняної кухні.
То ж, творіть, експерементуйте, в розумних межах, звичайно ж… |
|
|
Салати з зеленню, такою як черемша (леверда), цибуля, часник, петрушка, рукола, шпинат, кропива, мокрець – всього не перелічити – є сезонною стравою саме навесні, в очікванні інших овочів як редиски, огірків, помідорів...
А головне, компонувати такі салати можна з іншими овочами: буряком, гарбузом, капустою, картоплею…
Важливо салати з зеленню робити – за бажанням – разом з сиром, яйцем, рибою, м’ясом, картоплею, пастою, що сприятиме гарному засвоєнню рослинної складової.
Заправкою до салатів може слугувати олія з ягідним оцтом або лимонним соком, а ще краще – сметана або кисляк, які мають і жири, і білки, і молочнокислі бактерії, необхідні для гарного перетравлювання овочів та зелені.
А головне, компонувати такі салати можна з іншими овочами: буряком, гарбузом, капустою, картоплею…
Важливо салати з зеленню робити – за бажанням – разом з сиром, яйцем, рибою, м’ясом, картоплею, пастою, що сприятиме гарному засвоєнню рослинної складової.
Заправкою до салатів може слугувати олія з ягідним оцтом або лимонним соком, а ще краще – сметана або кисляк, які мають і жири, і білки, і молочнокислі бактерії, необхідні для гарного перетравлювання овочів та зелені.
|
|
■ Інгредієнти для приготування салату (як приклад — з гарбузом і олією)
Інгредієнти
|
Кількість
|
Од вим
|
Для салату з черемші (леверди) і гарбуза:
| ||
Черемша (леверда)
|
1
|
пучок
|
Гарбуз
|
1
|
скибка
|
Бринза / Сир
|
1
|
кусок
|
Олія
|
1-2
|
ст.ложки
|
Оцет ягідний / Сік з лимона
|
-
|
до смаку
|
Прянощі мелені
|
-
|
до смаку
|
Сіль
|
-
|
до смаку
|
■ Порядок приготування страви
1
|
Гарбуз нашаткувати або натерти на грубій тертці.
|
2
|
Черемшу (леверду) подрібнити.
|
3
|
Бринзу нарізати невеликими кубиками.
|
4
|
Приправити до смаку ягідним оцтом, олією, прянощами та сіллю і вимішати.
|
●
|
Салат є чудовим супроводом до других страв.
|
■ Варіянт салату з вареним буряком, гарбузом, цибулею і черемшою, заправленими сметаною
Коренеплоди нашаткувати, черемшу подрібнити
Заправити сметаною, прянощами та сіллю
|
Салат вимішати і смачного
|
N.B.
●
|
«Усі частини рослини містять ефірну олію (до 0,07%), аскорбінову кислоту (у листі 750 мг% , у цибулині — до 100 мг%), лізоцим. До складу ефірної олії входять алілсульфіди, алілполісульфіди, пінеколінова кислота, аліїн.
Цибуля ведмежа стимулює виділення шлункового соку і жовчі, посилює перистальтику кишок, знищує анормальну і сприяє розвитку нормальної кишкової флори, згубно діє на гостриків, розширює кровоносні судини, знижує кров'яний тиск, збільшує амплітуду і сповільнює ритм серцевих скорочень, сприяє розрідженню густих мокрот при бронхітах, виявляє фітонцидну активність.» (Лікарські рослини: Енциклопедичний довідник — Київ, 1992) |
|
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар