понеділок, 10 грудня 2018 р.

Korean carrot salad

Морква по-корейськи
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Запах моркви по-корейськи є однією з складових неперевершеного аромату середньоазійських базарів, тому що цей салат був придуманий саме в цьому регіоні корейцями, які проживали в Середній Азії...
Зайшовши ж на місцевий базар і вдихнувши пахощі страви, відчуваєш, як шлункові соки починають просто бурлити в шлунку, а рот вмить наповнюється слиною і не залишається нічого іншого, як швиденько купити чогось їстівного, щоб хоч якось побороти нестерпно зростаючий апетит...

Колись, я відкрив для себе моркву по-корейськи в Ташкенті, коли вперше прилетів в це місто, і прогулюючись по його вулицях, забрів на центральний базар, йдучи на незвичний пряний аромат, який просто притягував і манив.

А пізніше, вже у казахстанському місті Тараз (тоді місто називалось Джамбул), на центральному базарі, ми з колегами випивали по піалі кумису, купували корейську моркву, чортополох, квашені баклажани з овочевою начинкою, манти, лаваш... тобто, майже повний обідній набір...

Але мова йде про корейську моркву.

Насправді, це – унікальний салат, тому що, по-перше, морква по-корейськи – не лише морква. Класично, до цієї страви входять навпіл морква і велика зимова редька з зелено-білою шкуринкою (зараз в магазинах з’явилась схожа червонощока редька, яка і використовується в цьому рецепті).

В кожній середньоазійській країні, Таджикистані, Узбекистані, Казахстані або Киргизтані, або місцевості, існують свої невеличкі варіації приготування, але пропоновані інгредієнти складають базовий рецепт корейської моркви: морква, редька, часник, гіркий перець, коріандр, олія, натуральний оцет і сіль. Проте, салат може доповнюватись, наприклад, селерою, цибулею, спеціями, тощо...

Ще одне важливе зауваження: в цю страву йде саме натуральний яблучний або винний оцет, який доповнює її смак та поживну цінність.

Традиційно, морква та редька кришились на салат довгою соломкою за допомогою великого кухарського ножа. На середньоазійських базарах, навіть можна було купити готову, нашатковану овочеву заготовку, яку спеціально нарізали жінки, які й продавали цей салат.

Звичайно ж, зараз є чудові шатківниці для подібної соломки, які пришвидшують процес і дозволяють готувати салат навіть не спеціалістам в даній галузі.

Час підготовки:
15 хв
Розділ:
Салати; Соління
Час приготування:
25 хв
Країна:
Середня Азія
Час виброджування:
2-4 дні
К-сть порцій:
2 кг


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Морква
1
кг
Редька зимова зеленощока/червонощока
1
кг
Перець гіркий стручковий
50-60 / 3-4
г / стручки
Часник
2
голівки
Коріандр насіння
1-3
ч.ложки з горою
Оцет яблучний
100
мл
Олія
100
мл
Сіль
-
за смаком



Приготування моркви:
1
Моркву і редьку помити, почистити, нашаткувати тоненькою, довгою соломкою, покласти в миску.
2
Часник почистити, накришити тоненькою, довгою соломкою і добавити до овочів.
3
Перець гіркий почистити від насіння, нарізати тоненькою, довгою соломкою і добавити до овочів.
4
Коріандр, олію, оцет, сіль добавити до овочів і все гарно вимішати.
5
Страву скласти в відерце, покласти зверху гніт (наприклад, мілка тарілка з півлітровою банкою води) накрити серветкою і залишити зброджуватись на 2-4 дні при кімнатній температурі, слідкуючи, щоб морква не перекисала.
6
Страву зберігати в холодильнику або в погребі, як і будь-яке інше соління.


N.B.
Цю страву краще робити невеликими порціями, які швидко з’їдалися б. Наприклад, одна редька важить близько 1 кг, що і зумовлює вашу 2-кілограмову порцію моркви по-корейськи.
Якщо ви готуєте невелику кількість страви на декілька тижнів, то дуже не пересолюйте, роблячи її лише ледь солонцюватою.
З власного досвіду, це – одна з гострих страв, яка, окрім вітамінного засобу, є також гарним профілактичним засобом від вірусних шлунково-кишкових та зимових хвороб, тому що часник, перець, спеції, яблучний оцет – компоненти, які готові бороти будь-який вірус. Звичайно ж, це – не панацея, але береженого Бог береже!
Характерний смак страві надає саме насіння коріандру, але насіння кропу та кмину не зіпсують оригінальності страви, а лише збагатять її смаком та зроблять її ще кориснішою. Тому, не вагаючись, добавляйте за смаком ці дві спеції.
Потрібно також коригувати салат по кислоті, в залежності від міцності яблучного чи винного оцту.
Традиційно, в корейську моркву йшла бавовняна олія, якої було вдосталь в тому регіоні, але інші олії, кожна по-своєму, вноситимуть свою родзинку до смаку. Наприклад, соняшникова запашна або рижієва олія формують в страві надзвичайний смаковий і нюховий букет.


Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар