четвер, 29 листопада 2018 р.

Beetroot Mixed Salad

Вінегрет
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Є страви, які причаровують палітрою своїх кольорів, провокуючи виділення цілих струменів шлункового соку лише своїм виглядом.

А коли ще й десь у підсвідомості, досвід нагадує про аромат і смак цієї страви, то з’являється непереборне відчуття голоду і бажання вгамовувати той голод...
А ще, є страви, які просто неможливо зіпсувати, якщо, звичайно ж, кухар не проявить своїх надзвичайних до цього здібностей. Наприклад, як зіпсувати відварену в лушпинні картоплю?.. 


Так от, однією з таких непомильних страв і є саме вінегрет. Вінегрет – це один з шедеврів кулінарного мистецтва, який придумало людство. Якщо не відходити від природних процесів готування продуктів та їх нарізки, то завжди виходить швидка і незатратна в приготуванні, надзвичайно збалансована, смачна і корисна страва.

А весь секрет успішності цієї страви полягає в тому, що людина майже не долучається до кулінарної обробки продуктів, які залишають свій натуральний смак і поживну цінність, оскільки готуються цілими і неочищеними.

Якщо ж розписати всю мікробіотику вінегрету, то ми, дійсно, отримаємо унікальну, з точки зору дієтології, страву, в якій присутні і мікроелементи, і вітаміни, і потрібні нашим організмам певні бактерії і багато інших корисних складових частин здорового харчування.

Базовий рецепт вінегрету складається з шести основних інгредієнтів: 

   – буряк, 
   – морква, 
   – картопля, 
   – цибуля, 
   – солоний огірок та 
   – олія, 
а всі інші – то вже факультативно, в залежності від ваших бажань, смаку та фантазій.

Наприклад, до вінегрету можна добавляти квасолю, кислу капусту, солоні гриби, часник, зелень, спеції...

За потребою – яблучний оцет або лимонний сік. Ось такий виходить натурпродукт! Хоча, як і в будь-якій царині, завжди є декілька секретів, які дозволяють зробити цю страву вітаміннішою та смачнішою. Отже...

По-перше, від буряка залежить насиченість кольору вінегрету. Якщо взяти буряк «найбуряковішого» кольору, то страва матиме темний, майже фіолетовий, насичений колір. Якщо буряк світліший, то страва вийде яскравого червоного кольору. Для вінегрету неважливою є форма буряка, але продовгуватий сорт легше і швидше кришити.  

Морква також вносить в кольорову гаму свої корективи. Моркву краще взяти одну величеньку, правильної форми, ніж дві-три маленькі конусної форми.

По-друге, картоплю варто брати менш крохмалисту, щоб вона не розварювалась і не розпадалась при нарізці, зберігала форму і не вносила до страви крохмалистості. Секрет відварювання картоплі в лушпинні дивіться в статті "Картопля відварена в лушпинні".

По-третє, огірок повинен бути саме солоним, а не маринованим, тому що солоний огірок є одним з основних творців смаку вінегрету. А ще, солоний огірок – це натуральний, природний продукт з потрібними нашому організму бактеріями і кислотами.

По-четверте, овочі в лушпинні можна запікати в духовці, в мікрохвильці, відварювати у воді. Кожен з методів їх приготування вносить свої нотки. Але головне – овочі не переварювати. Вони повинні залишатись досить тугими, на межі готовності. Тоді страва матиме гарний вигляд і чудовий смак свіжості.

І саме у вінегреті розкривається натуральний смак продуктів. Якщо буряк і морква солодкі і ароматні, то і страва буде такою ж. Це стосується й інших її складових.

В цьому рецепті, вінегрет готується з квасолею, тому його приготування трохи розтягнене в часі. Але взагалі, для вінегрету краще відварити і почистити буряк, моркву і картоплю напередодні, поставивши їх в холодильник (буряк окремо) відкритими, щоб вони охололи і трохи підсушились. Тому що захололими і злегка обвітреними вони краще нарізаються.

Час підготовки:
5 хв
Розділ:
САЛАТИ
Час відварювання:
20-30 хв
Країна:
Україна
Час приготування:
25-30 хв
К-сть порцій:
Об’єм – 2 л


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Квасоля
1/2
склянки
Цибуля середнього розміру
2
шт
Огірок солоний середнього розміру
2-3
шт
Морква середнього розміру
1
шт
Картопля середнього розміру
3
шт
Буряк середнього розміру
2
шт
Оцет яблучний / Сік з лимона
-
за смаком
Олія
-
за смаком
Сіль
-
за смаком

Приготування вінегрету:
1
Квасолю напередодні замочити на добу в холодній воді, щоб вода покривала її на декілька сантиметрів, і відварити до готовності, слідкуючи, щоб вона не розварилась. Квасолю при варінні не солити!
2
Буряк, моркву, картоплю помити і відварити в лушпинні до готовності, але не переварювати. Буряк бажано варити окремо. Злити окріп і залити овочі холодною водою, щоб вони швидко охололи і краще чистились.
3
Овочі почистити, поставити в холодильник відкритими, щоб вони застигали і підсушувались.
4
Злити з відвареної квасолі узвар, дати постояти трохи відкритою, щоб вона підсохла, потім накрити кришкою і залишити охолоджуватись.
5
Коли овочі охололи і підсушились, цибулю почистити, покришити мілкими кубиками, покласти в миску або каструлю, трохи присолити, покропити ложкою яблучного оцту або лимонного соку, перемішати.
6
Солоні огірки покришити кубиками і покласти до цибулі, перемішати.
7
Охолоджені моркву і картоплю, покришити кубиками, покласти до огірків, добавити відварену квасолю, притрусити до смаку меленим чорним перцем, сумішшю мелених пряних трав.
8
Нарізані овочі заправити до смаку олією і вимішати.
9
Буряк покришити кубиками, покласти в окремий полумисок, трохи змастити олією і перемішати.
10
Буряк добавити до овочів і все перемішати.
11
Якщо огірки не досить солоні, то страву досолити до смаку, якщо мало кислоти, то добавити до смаку яблучного оцту або лимонного соку. Все вимішати.
12
Дати страві настоятись в прохолодному місці хвилин 30, перемішати і подавати на стіл! Вінегрет може бути закускою, окремою стравою або гарніром до холодних м’ясних страв.


N.B.
Щодо пропорції овочів. Буряк найбільше визначає смак страви, тому, його повинно бути удвічі більше, ніж картоплі чи моркви; морква, картопля, квасоля беруться в рівних кількостях. Цибулі потрібно брати подвійну і більше порцію від, наприклад, буряка або моркви. Огірок також береться в подвійній і більше кількості.
Вінегрет повинен бути в міру гострим. Гостроту йому дають солоні огірки і цибуля. Тому, цибулі економити не треба, і добавляти її до смаку, якщо вам здасться, що страва пріснувата. Те ж саме і з огірками. Також, варто страву до смаку приперчити червоним або чорним перцем, можна додати інші пряні трави.
Всі овочі нарізаються невеликими кубиками 0,7–1 см, але не дрібніше, тому що страва перетворюється на кашу, не має товарного вигляду і на смак стає глевкою.
Овочі необхідно відварювати до межі між сируватими і готовими, навіть можна залишити їх трохи тугенькими. Тоді страва матиме надзвичайно свіжий і витончений смак та гарний вигляд.
Огірки повинні бути обов’язково солоними! Ні в якому разі не маринованими, тому що вінегрет – це, перш за все, вітамінна та біологічно активна страва! І саме солоні огірки надають їй характерної гостроти. Для гостроти, до вінегрету можна також добавляти солоні гриби (найкраще пасують опеньки або хрящі), а також квашену капусту.
Овочі для вінегрету можна відварювати у воді, можна готувати в мікрохвильці, що полегшує і пришвидшує приготування, можна запікати в духовці, що надає вінегрету особливий смак. Але, тільки лиш овочі зготуються, відразу ж заливайте їх холодною водою до охолодження, щоб вони легше чистились.
Якщо овочі ви відварюєте, то ефекту запеченості картоплі надає сіль. Для цього, в каструльку, на 1 л води потрібно покласти близько 5 ст.ложок з горою солі. При відварюванні, сіль не проходить крізь шкуринку картоплі, а запікає її. Головне – як тільки картопля заварилась, відразу ж потрібно злити солону воду і залити її холодною водою. Якщо ви залишите картоплю в солоній воді, то вона просоліє. (Детальніше в статті "Картопля відварена в лушпинні")
Не бійтесь приправляти вінегрет чорним меленим перцем та на ваш смак, меленими пряними травами, тощо...
Олія довершує вінегрет своїм особливим присмаком. Найкраще, до вінігрету смакує соняшникова смажена олія, але й інші олії - сира соняшникова, оливкова, рижійова, інші види олій надають страві своїх смаків. Тому, ви можете щоразу отримувати вінегрет з новими смаковими нотками.

Вінегрет з запеченими овочами має особливий аромат і смак
Ви це відчуваєте коли чистите овочі, і коли нарізаєте їх

Картопля, буряк і морква мають насичений колір і запах, які дає лише запікання
Вони й вимішуютсья інакше... І звичайно ж, їх смак!..

Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блогу лише з обов'язковою посилкою на блог - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар