Пінник з капусти
|
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
|
В українській кухні, пінник з капусти є однією з найвишуканіших страв з цього овоча.
Тому що поклавши до рота шматочок пінника, спочатку зачаровуєшся ніжним дотиком страви, а потім, потім приходить усвідомлення чудових смакових відчуттів… |
Здебільшого, пінники відносяться до солодких фруктово-ягідних страв, але капустяний пінник має свою особливу думку з цього приводу, доповнюючи традиційні українські страви з капусти…
В українській кухні, капуста займає одне з найпочесніших місць: її варять, смажать, тушкують, запікають, квасять… Хоча б взяти капусняк, який є ще й обов’язковою стравою на різних урочистих обідах. А також борщі, рагу, голубці, вареники, налисники, запіканки – капуста в цих стравах ніколи не почувається зайвою.
|
Коли ж ми промовляємо «пінник», то інтригує вже сама його назва, вимальовуючи в уяві щось пухке й легке, мов подих теплого вечірнього бризу.
І дійсно, він неймовірний за своїми смаковими враженнями: начебто й несолодка страва, але задоволення виходить як від десерту.
Найкраще пінник готувати з ранньої капусти, тому що вона сама по собі є дуже ніжним і смаковитим овочем. І можна сказати, що пінник з такої капусти є розвитком страви Смажена рання капуста з грибами і копчениною. |
|
|
Час підготовки:
|
20 хвилин
|
Розділ:
|
Капуста; Запіканки
|
Температура і
Час запікання: |
250 °C
20 хв |
Країна:
|
Україна
|
Необхідний посуд:
|
Порційний посуд для запікання (~400 мл)
загальним об’ємом 2 л |
К-сть порцій:
|
4-6 порцій
|
■ Інгредієнти для приготування капустяного пінника
■ Для приправи
Сметана
|
Інгредієнти
|
Кількість
|
Од вим
|
Для пінника:
|
-
|
-
|
Капуста білоголова (найкраще – рання)
|
1
|
кг
|
Молоко
| 1/2
|
склянки
|
Яйця
|
6
|
шт
|
Масло
|
1,5
|
ст.ложки
|
Сухарі мелені
|
3/4
|
склянки
|
Паприка копчена мелена
|
-
|
до смаку
|
Цибуля
|
1
|
шт
|
Перець чорний мелений
|
-
|
до смаку
|
Трави пряні мелені: кріп, петрушка, базилік, коріандр…
|
-
|
до смаку
|
Сіль
|
-
|
до смаку
|
Для підливи:
|
-
|
-
|
Сметана / Сметанно-часниковий соус / будь-яка інша приправа
|
-
|
до смаку
|
■ Порядок приготування капустяного пінника
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1
|
Капусту нашаткувати, покласти в каструлю, добавити молоко, довести до кипіння, стишити вогонь і тушкувати на слабкому вогні під покришкою до готовності.
|
●
|
Поки тушкується капуста:
|
2
|
Цибулю почистити, подрібнити і злегка обсмажити на маслі до розм’якшення.
|
3
|
Білки відділити від жовтків.
|
4
|
Додати до стушкованої капусти обсмажену цибулю, прянощі і охолодити.
|
5
|
Жовтки розтерти з сіллю до побіління (3-5 хв).
|
6
|
Охолоджену капусту, цибулю, розтерті жовтки покласти в блендер і розтерти до пухкої маси (за потреби, збивати декількома порціями).
|
●
|
Духовку увімкнути розігріватись до 250 °C.
|
7
|
Покласти до капустяної маси сухарі, до смаку приперчити, посолити і вимішати.
|
8
|
Білки збити віничком до стійкої піни (5-6 хв) і обережно перемішуючи знизу вгору, увести в капустяну суміш.
|
9
|
Викласти суміш в порційний посуд для запікання, поставити в розігріту духовку і запікати при 250 °C протягом 20 хвилин.
|
●
|
Пінник подавати в посуді, в якому він і запікався.
|
●
|
Страва смакує гарячою, щойно з вогню!
|
●
|
При подачі, поливати сметаною або будь-якою іншою приправою і не забувайте про свіжі овочі!
|
|
|
N.B.
●
|
Якщо відразу все не подужали, то після холодильника страву можна розігріти в мікрохвильовці.
|
●
|
Не бійтесь робити пінник трохи гострим і в міру пряним.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Смачного!
© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
Немає коментарів:
Дописати коментар