понеділок, 12 червня 2023 р.

Garlic Scapes with Fresh Lard and Spices

Часникові стрілки з салом і прянощами
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Чудова енергетична і вітамінна сезонна страва української кухні, покуштувавши яку, доводиться проявляти всю силу волі, щоб зупинитись, сказавши собі «Досить!», тому що вона так і нашіптує шлунку десь з холодильника: «Ну, ще трішки, ще одну канапку»…

В Cookery Travel вже є подібна страва – Сало з часником і прянощами. Можливо, за своїми характеристиками вони й подібні, але за смаковими відтінками – різні. Сало з часником – це страва осінньо-зимового періоду, зі своїм насиченим смаком, як і будь-які інші зимові страви.

Характерною ж особливістю часникових стрілок з салом є свіжий, легкий, літній смак страви. Часникові стрілки з’являються на початку червня і залишаються м’якими протягом тижня-двох. Потім, вони грубішають і можуть вже йти лише на сушені прянощі.


Тому, намагайтесь не пропустити цього періоду, щоб сповна відчути кулінарні принади літньої городини.

Страва особливо смакує з свіжим домашнім хлібом...


Час підготовки:
5-10 хв
Розділ:
Свинина; Страви з овочів
Час приготування:
30 хв
Країна:
Україна
-
-
К-сть порцій:
~1 л

■ Інгредієнти для приготування часникових стрілок з салом



Інгредієнти
Кількість
Од вим
Часникові стрілки
500
г
Сало свіже (свіжосолоне)
500
г
Прянощі мелені: лавровий лист, різні перці, гвоздика, пряні трави, тощо…
-
до смаку
Сіль
-
до смаку

■ Порядок приготування часникових стрілок з салом



Щоб легше було обробляти сало, його потрібно заморозити.
Часникові стрілки потрібно брати молоді і свіжозрізані, які ще легко ламаються і жуються, тому, важливо не пропустити момент, коли вони ще не жорсткі.
1
Часникові стрілки помити, дати стекти воді, обрізати з них кінчики після суцвіть (якщо суцвіття прив'ялені і не розжовуються, то обрізати і суцвіття) і нарізати довжиною 1-2 см.
2
Заморожене сало розрізати на тоненькі смужки, а смужки подрібнити на невеликого розміру кубики (~1 см). Якщо під час нарізки сало розмерзлось, то варто покласти нарізані кубики в морозилку і підморозити їх.
3
Підморожене сало пропустити через м’ясорубку з дрібним ситом. Вимішувати всю страву легше, коли фарш з сала буде кімнатної температури, тому, варто перед подрібненням часнику, дати перекрученому салу трохи постояти.
4
Часник пропустити через м’ясорубку до сала. Все до смаку посолити, приправити прянощами, і вимішати до однорідності.
Страва повинна бути трохи солонцюватою, пряною і гострою. Саме таке поєднання робить її не лише смачною, а й корисною.
5
Розфасувати страву в невеликі ємності (~200 мл). Це убезпечить страву від обвітрювання. Зберігати у найхолоднішому місці холодильника.
Страва смакує холодною, найкраще, з житнім хлібом.


N.B.
Найкраще, для страви брати товсте, однорідне, топке сало, без прожилок. З таким салом страва виходить з надзвичайно ніжною консистенцією. Хоча, підійде будь-яке по товщині сало, що є під рукою, головне – воно повинне бути без м'ясної прорости. Шкуринку з сала зрізати не обов'язково, за вашим бажанням, адже шкуринка привносить до страви свій цікавий присмак.
Перемелений часник швидко стариться, набуваючи трохи різкого запаху і смаку, тому, найкраще робити невелику порцію страви, яка з’їдалася б за тиждень-два. Тому, 300-500 г свіжого сала достатньо, щоб страву швидко з’їсти з її найкращими смаковими властивостями.
Страва є дуже поживною, тому, двох-трьох невеличких канапок вистачає для денної порції. Будете здивовані, але на таку порцію йде 12-20 г страви, яких абсолютно достатньо, щоб насититись.
Страва цінна тим, що всі її інгредієнти свіжі, без будь-якої теплової обробки, і зберігають свої поживні властивості. А також, це – гармонійне поєданння вуглеводів (хліб), жирів (сало) вітамінів (часник), мікро- та макроелементів (прянощі й всі інші складники). Це також активний біологічний продукт. Саме тому, потрібно лише дотримуватись помірності, як би вам не хотілось з’їсти ще, ну, хоча б зовсім малюсенький шматочок…
Канапка з салом є чудовою закускою до міцних алкогольних напоїв. Навіть, варто, перед тим, як випити чарку, спочатку з’їсти таку канапку.
До речі, сало, як і смалець впали у немилість на початку 20-го століття, після потужної рекламної кампанії монополістів Procter & Gamble та Crisco по просуванню гідрогенізованих рослинних олій, і зокрема – рослинного масла Crisco та маргарину. Для цього були залучені також і лікарі, які, врешті решт, також увірували в шкідливість сала та смальцю. На сьогоднішній день, ставлення до цих продуктів змінюється. Наукові дослідження говорять, що при помірності споживання, вони безпечні, корисні і потрібні нашому організмові.
А також, коли я читаю або чую, що в день, не варто їсти більше 100 г сала або смальцю, то мені здається, що той, хто пише таке, не зовсім розбирається в дозах!.. Уявіть собі: щодня, ви з’їдаєте півпачки масла або маргарину, або випиваєте 100 мл олії, навіть найкориснішої оливкової, але не більше!.. то я не впевнений, що від цього буде якась користь. Не більше 50 г або 50 мл, це я ще можу зрозуміти, але зазвичай, людина з’їдає канапку з 12-30 г / мл масла, сала, смальцю, олії в страві, салаті, тощо…, а що понад, то те не на користь!
Також, в деяких рецептах, автори, мов папуги, повторюють десь вичитану фразу, що сало потрібно спочатку помити, а потім висушити серветкою. Ні м’ясо, ні сало, ні здір мити не потрібно, тому що за правильної технології розробки туші (це стосується також і птиці, й риби…) та належних санітарно-гігієнічних умов, отримується чистий, готовий до використання напівфабрикат. А коли ви бачите забруднення на м’ясі, салі або здорі та чуєте якийсь неприємний запах, то від такої продукції потрібно відмовлятись, тому що це говорить про порушення певного технологічного процесу та відсутності належних санітарно-гігієнічних умов.



Декілька таких канапок достатні для насичення організму цією стравою, і не забувайте про інші овочі:



Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар