неділя, 11 червня 2023 р.

Eggnog

Яєчний коктейль
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Яєчний коктейль присутній в багатьох кухнях світу під різними назвами. В англомовному середовищі, найчастіше, він має назву Eggnog (Еґґноґ).

Але де б ви його не куштували, він завжди смачний, з різними смаковими відтінками, в залежності від традицій та вподобань, особливо, коли зроблений удома!..

І якщо ви хоча б раз готували ґоґель-моґель або морозиво, або ж заварний крем, то ви були вже за крок від приготування яєчного коктейлю, просто, ви пішли не тим шляхом, тому що вчасно не зорієнтувались...

Традиційний домашній яєчний лікер виготовляється з молока, вершків, цукру, сирих жовтків, прянощів і в залежності від віку споживача, певної кількості гарного алкоголю...

Отже, користь і насолода від цього напою може бути для будь-якої вікової групи.

А ще, це – гарна нагода розслабитись і випити серед дня чашку кави, присьорбуючи яєчним лікером!..


Оскільки в напій йдуть сирі яйця, то важливо брати для коктейлю свіжі домашні яйця, до одного тижня зберігання в холодильнику.

Детальніше про споживання сирих яєць дивіться в статті Сирі яйця.


Час підготовки:
10 хвилин
Розділ:
Напої; Яйця
Час приготування:
20 хвилин
Країна:
Європа
Час охолодження:
2-3 години
К-сть порцій:
~1100 мл

■ Інгредієнти для приготування яєчного коктейлю


Інгредієнти
Кількість
Од вим
Для лікеру:
-
-
Молоко
500
мл
Кориця
1
паличка
Мускатний горіх
2-3
кусочки
Гвоздика
2-3
шт
Жовтки яєчні
6
шт
Цукор
125
г
Вершки від 30% / Сметана свіжозбирана
250
мл
Ваніль
-
до смаку
Ром / Віскі / Ягідна горілка / Бренді / Ягідний лікер…
250
мл
Для подачі (можливі варіанти):
-
-
Збиті білки (на 1 л напою)
6
шт
Вершки збиті
-
за потреби
Тертий шоколад
-
до смаку
Кориця мелена
-
до смаку
Свіжі ягоди (без кісточок і шкуринки: полуниця, абрикос, вишня, 
слива, диня, тощо…)
-
за бажанням

■ Порядок приготування яєчного коктейлю



1
Покласти в молоко корицю, мускатний горіх, гвоздику, довести до кипіння, проварити 1-2 хвилини, зняти з вогню і дати молоку трохи щахнути та настоятись під кришкою протягом 20-30 хвилин.
2
Жовтки збити віничком з 2/3 цукру до повного розчинення цукру і побіління жовтків (виходить класичний ґоґель-моґель).
3
Молоко процідити і весь час перемішуючи жовтки, влити в них цівкою тепле молоко до утворення однорідної суміші.
4
Поставити посуд з сумішшю на водяну баню (~ 80-90 °C) і прогріти перемішуючи протягом ~5 хвилин, в жодному разі, не доводячи воду до кипіння, щоб жовтки не згорнулись.
5
Коли крем почне покривати ложку, зняти його з водяної бані і охолодити на холодній водяній бані, періодично помішуючи, щоб уникнути утворення плівки на поверхні крему.
6
Вершки або свіжозбирану сметану збити з залишком цукру до його повного розчинення і потроху додаючи до охололого крему, перемішуючи, довести до утворення однорідної суміші.
В якості безалкогольного коктейлю напій готовий, але варто добавити 50 мл алкоголю: алкоголь витончує і підкреслює смак напою. 50 мл 40‰ алкоголю на 1 л коктейлю є надзвичайно малою дозою, щоб якось впливати на будь-який організм.
7
Перелити коктейль в пляшку або глечик і поставити в холодильник на декілька годин для охолодження  бажано на лід. Перед вживанням, напій збовтати.
Якщо ви готуєте алкогольний коктейль, то додати до суміші 250 мл гарного алкоголю, вимішати, перелити в пляшку і так само поставити в холодильник на лід для охолодження.
Алкогольний коктейль стає смачнішим, якщо постоїть хоча б декілька тижнів в холодильнику. Перед вживанням, напій збовтати.


■ Варіанти подачі коктейлю


Можна поставити пляшку з коктейлем на стола і кожен наливатиме собі за бажанням...

Але цей варіант є досить контроверсійним, тому що варто вам буде відволіктись, як в пляшці вже нічого не залишиться..., тому, краще поставити гостям вже порційно розлитий по склянках коктейль!..


Можна посмакувати коктейль разом з кавою...

Звичайно ж, в гарній компанії…



Напій виходить неймовірно смаковитим, пухким, повітряним разом зі збитими білками, притрушеними зверху меленою корицею, какао або тертим шоколадом, кусочками подрібненої ягоди, тощо...

Для цього збити білки з цукром до стійкої піни, обережно вимішати разом з коктейлем і розкласти по склянках: на 200 мл коктейлю – 1 білок + 1 ч.ложка цукру.

Пити потрібно відразу ж, поки тримається піна.



Можна подати коктейль зі збитими вершками або свіжозбираною сметаною, які кладуться порційно зверху напою. До збитих вершків або сметани можна добавити трохи збитих білків.

Сметана дає приємний присмак свіжості кисломолочного продукту.


N.B.
Яєчний коктейль можна добавляти в різні кондитерські креми для тістечок і тортів.
Безалкогольний коктейль необхідно споживати в день приготування!
Алкогольний коктейль може зберігатись в холодильнику досить довгий час, як і будь-який інший алкогольний напій. Перед вживанням, збовтувати.


Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар