субота, 10 квітня 2021 р.

Stuffed Cabbage Rolls with Millet or Holubtsi

Голубці з пшоном
© – Recipe by Valentyn Karsky – Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ – Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!
 

Голубці з пшоном – це так же смачно, як і куліш, тому що поєднання пшона з капустою, іншими овочами та м’ясом дає цікавий смаковий букет, який не залишить вас байдужими до цієї традиційної української страви…
Голубці – це одна з українських страв, яка може бути як повсякденною, так і святковою або обрядовою. В Україні, без голубців не обходилося жодне свято, весілля, поминки, тощо...





Подібні до голубців страви, тобто загорнена в капустяний лист начинка, присутні в багатьох європейських та азійських кухнях: наприклад, в Молдові, Вірменії, Туреччині, ця страва є такою ж популярною, як і в Україні.

В деяких слов’янських кухнях ця страва має схожу назву: голубці (ua), галубцы (by), gołąbki (pl), holubky (cs)-(sk).

В українській кухні, є декілька способів приготування голубців з різною начинкою. Традиційно, начинкою до голубців слугувало саме пшоно, заправлене підсмаженою на шкварках цибулею (або на олії, якщо страва готувалась пісною), а також, в залежності від сезону – гриби, картопля, квасоля, овочі... Начинка з рису та м’ясного фаршу, стала популярною в Україні в ХХ-му сторіччі.

Особливістю начинки в цьому рецепті є те, що м'ясо не перемелюється, а нарізається дрібними кубиками, подібно як у січениках, що дозволяє зберегти в м'ясі соковитість і легкий присмак свіжини.

Необхідно також зауважити, що сама страва схожа на начинений м’ясом і овочами перець , рецепт якого можна знайти в Cookery Travel, але вона має свої особливі нотки...

Час підготовки:
45 хвилин
Розділ:
Страви з м'яса; Страви з овочів; Капуста
Час тушкування:
45-50 хвилин
Країна:
Україна
-
-
К-сть порцій:
~ 20-25 голубців

■ Інгредієнти для приготування голубців


Інгредієнти

для голубців


Інгредієнти для підливи

Інгредієнти
Кількість
Од вим
Для голубців:
-
-
Капуста білокачанна
2,5
кг
М’ясо м’якоть
400
г
Сало
100
г
Гриби (за бажанням)
100
г
Пшоно
1/2
склянки
Цибуля середнього розміру
2
шт
Часник
1
головка
Перець чорний мелений
1
кав.ложка
Прянощі мелені
1
кав.ложка
Сіль
-
до смаку
Смалець / Пряжене масло / Олія для розсмажування
-
за потребою
Для підливи:
-
-
Морква середнього розміру
2
шт
Цибуля середнього розміру
2
шт
Помідори / Соус Чортополох (близько склянки)
4
шт
Перець солодкий (за бажанням)
1-2
шт
Сметана
2
склянки
Набір перців горошком
-
до смаку
Прянощі
-
до смаку
Сіль
-
до смаку
Узвар з капусти після відварювання капусти (відповідно до розділу Підготовка капусти, пп. 3-6)
-
за потребою

■ Порядок приготування голубців

■ Підготовка капусти


1
Щоб капустяне листя не переварювалось, розбирати капусту бажано покроково. Для цього, капусту покласти в належного розміру каструлю, залити холодною водою щоб вивірити необхідний об’єм води, що убезпечить від переливання води через край каструлі.
Капустину дістати з води, воду посолити і поставити на вогонь закипати.
2
Капустину надрізати довкола качана углиб великим ножем.
3
Коли вода в каструлі закипить, занурити в неї капусту і проварити близько 3 хвилин, поки капустяний лист не почне легко зніматись.
4
Обережно, щоб не ошпаритись, нахромити качан з двох боків виделками, дістати капустину з каструлі, покласти на тарілку і обережно зняти ті листки, які легко знімаються, складаючи їх на іншу тарілку.
5
Знову занурити капусту в каструлю з киплячою водою і проробити ту ж операцію доки з капусти не знімуться останні, придатні до загортання листки (близько 3-4 заходів).
6
З розібраних листків зрізати стовщення і грубі прожилки в основі, і партіями, занурючи листки в киплячу воду, проварювати протягом 2-3 хвилин, щоб вони розм’якли і були придатними до загортання, але не переварюючи їх. Узвар з капусти залишити для підливи.

■ Приготування начинки

Приготування пшона:


Приготування м'ясної начинки:


1
Пшоно промити і відварити один об’єм пшона у одному об’ємі капустяного узвару до напівготовності. Для цього:

- Висипати пшоно в каструлю. Залити таким же об’ємом окропу, посолити, довести до кипіння, стишити вогонь до мінімуму, щоб пшоно не кипіло, а умлівало, і тушкувати 15 хвилин.

- Якщо у вас електроплита, то довівши пшоно до кипіння, вимкнути плиту, накрити каструлю грубим рушником і залишити пшоно доходити на гарячій конфорці протягом 15 хвилин.
Поки готується пшоно, підготувати інші інгредієнти начинки:

Підготовка м’яса:
2
Важливо те, що м’ясо і сало для начинки нарізаються на дрібні кубики великим і гострим кухарським ножем, що дозволяє зберегти в них соковитість.

Щоб нарізати легко і швидко м’ясо, його потрібно підморозити до твердого стану.

Підморожені до твердого стану м’ясо і сало нарізати на тонкі (0,5-1 см) пластинки, кожну пластинку нарізати соломкою, а потім, нарізати на дрібні кубики (0,5-1 см).
3
Цибулю почистити і нарізати невеликими кубиками.
4
Часник почистити, розплескати лезом широкого ножа і подрібнити.
5
Цибулю припустити на сильному вогні в невеликій кількості смальцю або пряженого масла до розм’якшення.
6
Добавити до цибулі м’ясо з салом і подрібненими грибами (якщо ви також використовуєте гриби) та помішуючи, обсмажити все протягом 2 хвилин на сильному вогні. М’ясо не пересмажувати, а лише припустити і зняти з вогню.
7
Начинку приперчити, присипати прянощами, посолити і вимішати. Добавити до суміші відварене пшоно та ще раз гарно все вимішати.

■ Формування і тушкування голубців

Формування голубців:


Тушкування голубців:

1
Сформувати голубці:

1-2 столові ложки начинки (в залежності від розміру листка) покласти на підготовлений капустяний листок з боку основи листка, відступивши від краю на ширину покладеного фаршу, накрити начинку стовщеним краєм листка, загорнути з боків і закрутити голубець, утворивши акуратний пакуночок.
2
Голубець покласти на тарілку донизу загорнутим краєм. Продовжити формування инших голубців.
3
Голубці підсмажити партіями з двох боків у зовсім невеликій кількості жиру (краще на змащеній салом або смальцем сковорідці), починаючи смажити загорнутою стороною донизу.
4
Дно щонайменше 6-літрової каструлі вистелити капустяними листками, а також їх обрізками, що залишились від розбирання капусти.
5
Моркву почистити і натерти на грубій тертушці, викласти на капустяні листки.
6
Цибулю і часник почистити, подрібнити і добавити до моркви, притрусити овочі перцем і спеціями. До підливи можна покласти також гриби.
7
Помідори пробланшувати, зняти з них шкуринки і протерти на тертушці, добавити сметану, трохи узвару з капусти, розмішати і вилити на овочі. Замість помідорів можна взяти склянку томатно-перцево-часникової приправи Чортополох.
8
Підсмажені з двох сторін голубці викласти загорнутим краєм донизу на овочі. Долити каструлю доверху узваром з капусти, щоб покрились голубці.
9
Страву довести до кипіння, скоригувати на сіль, стишити вогонь і тушкувати на легенькому вогні під кришкою протягом 45-50 хвилин.
Голубці подавати гарячими, поливаючи зверху підливою, в якій вони тушкувались.


N.B.
Смак голубців, з м’ясною начинкою, як і перцю, баклажанів, вушок, тощо, найперше залежить від якості м’яса. М’ясо завжди повинне бути свіжиною і найкращої якості, яка відразу ж морозиться, тому що всі смакові відчуття від гарного м’яса залишаються і у начинці, а також у стравах, приготовлених з цією начинкою.
Капусту варто розбирати як зазначено в цьому рецепті – покроково приварюючи і розбираючи капустину. Таким чином, ви убезпечите капусту від переварювання. Також, потрібно слідкувати, щоб не переварювались розібрані листки, а лише розм’якшуючись, ставали придатними для згортання.
Щоб отримати легку, вишукану страву, не потрібно перетушковувати голубці – 45-50 хвилин достатні для їх приготування.
Способів приготування голубців існує чимало: можна робити засмажку; можна тушкувати голубці у великій кількості рідини, як за цим рецептом, а можна томити їх майже без води, виклавши їх в один шар на глибоку жаровню, тощо...
Головне, страву не перетушковувати, не переварювати, не пересмажувати, тому що головний критерій будь-якої страви – це її легкий та вишуканий смак, а також і корисність...

Начинка для голубців може бути і без м’яса, а лише з пшоном і овочами. Чудово в начинку підходять гриби. Наприклад, в пости, готуються пісні голубці: для начинки беруться лише овочі, гриби і все обсмажується на олії. Підлива готується без сметани, а лише на овочевому узварі.


Начинка на шкварках,


цибулі і грибах


Начинка для пісних голубців на олії:


цибуля, морква, гриби, обрізки капусти

Якщо у вас залишилась начинка, то ви можете добавити до неї одне-два яйця, борошна і зробити галушки, які виходять такими ж смачними, як і голубці. Галушки покласти зверху і тушкувати разом голубцями.

Галушки з залишків начинки:





Пісні голубці з грибами, цибулею і морквою

Голубці з грибами, шкварками і цибулею

Смачного!

© - Recipe by Valentyn Karsky - Перепост матеріалів блоґу лише з обов'язковою посилкою на блоґ - Articles may be reposted only with indispensable link to CookeryTravel!

Немає коментарів:

Дописати коментар